Seuraa 
Viestejä45973

Mitä tapahtuisi, jos Kiina ja Japani solisimisivat Aasiassa liiton, tai vaikkapa niin sanotun "Aasian Unionin" Miten luulette lännen(pääosin USA ja EU)reagoivan tähän?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Toinen tuleminen
Mitä tapahtuisi, jos Kiina ja Japani solisimisivat Aasiassa liiton, tai vaikkapa niin sanotun "Aasian Unionin" Miten luulette lännen(pääosin USA ja EU)reagoivan tähän?

Japania Kiinan sotilaalliselta expansiolta suojaa vain Amerikan Yhdysvallat.
Kiinassa ei tykätä Japanilaisista vanhojen riitojen(ww2) takia.
Ja jos liiton sopisivatkin, kiinan (mukamas)sosialismi ja Japanin rehellinen kapitalismi eivät sovi yhteen.
Kiina on niin sekavassa tilassa, että Kiinan hajoamisen tiellä on vain "kommunisti"-hallinto ja vahva armeija, myöskin ääriryhmät tuolla kiinassa ovat olleet unessa jo kauan.

Ei tule onnistumaan, ellei kiina hylkää hallintomuotoaan ja avaudu täydellisesti vapaalle kilpailulle. Kuten Heke totesi, Kiinassa ei periaattessa tykätä japanilaisista ollenkaan, sama äidinmaidosta imetty rakenteellinen japsiviha löytyy myös Koreasta.

Samanaikaisesti kuitenkin Japania ja kaikkea japanilaista katsotaan ylöspäin, tavarat ja palvelut on huippulaatua, kulttuurituotanto vahvaa ja trendikästä; erityisesti nuoriso Kiinan talousdynamoissa (HK, Shanghai, Guanzhou, jne.) seuraa tiiviisti japanilaista muotia ja trendejä. "Parhaat" shoppailukeskukset ovat japanilaisia ketjuja tai ainakin japanilaisessa omistuksessa.

Eli liittoutumisen edellytyksenä olisi Kiinan semiprotektionistisen järjestelmän avaaminen, joka johtaisi käytännössä japanilaiseen taloudelliseen invaasioon. Tätä Kiina ei pysty hyväksymään nykymuodossaan. Japani on taas niin kylläinen markkina että kiinalaisten penetraatio sinne jäisi varsin vähäiseksi.

Muita ongelmia toisi myös kielimuuri, mikä olisi yhteinen kieli vai toteutettaisiinko se EU:n tapaan tasa-arvoisesti pääkielillä. HongKongissa mannerkiinalaiset kommunikoivat paikallisten kanssa englanniksi, taipuisivatko japanin-, cantonin-, ja koreankieliset mandariinin hyväksi? tuskin. Todennäköisesti englannin asema lingua francana vahvistuisi, joka taas sopisi USA:lla ja EU:lle hyvin.

Kolmas mielenkiintoinen pointti on juuri tuo Kiinan skitsofreeninen hallintomuoto, jossa provinssit ja maaseutu elää sosialismissa ja kruununjalokivikaupungit hard-core kapitalismissa. Mielestäni kiinan ajoittainen sotilaallinen uho esim. Taiwania kohtaan on lähinnä epätoivoinen ähkäisy neuvottomuuden ja sisäisten epäkohtien peittämiseksi.

Tähän liittyen väitän että minkäänlainen sotilaallinen ekspansio Kiinan taholta olisi täydellinen emämunaus joka lopulta romahduttaisi koko maan - juuri siksi Taiwan voikin ihan rauhassa tehdä mitä huvittaa, joko itsenäistyä tai liittyä erityisalueeksi kiinaan käytännön tilanteen millään tavalla muuttumatta - Hong Kongin tapaan. Ja itseasiassa liittyminen kiinaan heikentäisi Keskuhallintoa entisestään avoimemman länsityyppisen median ja demokratialiikkeen mädättäessä virallisia totuuksia sisältäpäin. Ja demokratiana Kiina tuskin pysyisi kasassa.

-ops, pahoittelen pitkähköä postausta ja aiheen sivuamista, herkullinen aihe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat