Seuraa 
Viestejä45973

-Sanoisin, että oikean kuksan tekeminen vaatii taitoa: -Se että onko tämä minun kuksani oikea kuksa niin on makukysymys.

-Sain vuonna 1980 työkaverilta Hailuodosta kaadetusta koivusta irti- sahatun pienen pahkan ja ajattelin siitä tehdä oivan kuksan.

-Sahasin käsisahalla poikittain siitä pahkasta suunnilleen kupin korkeutta vastaavan palan ja aloitin pienellä ehkä 5 milliä leveällä pikkuisella kourutaltalla siitä keskeltä kovertaa puuhun kuksan pesää.

-Usean päivän jälkeen ( kirj. huom. ruokatunnilla tehtynä ) pesä oli saavuttanut tarvittavan koon ja sitten aloitin ulkopuolelta ohentaa kylkiä kohden lopullista muotoa.
-Sattumalta oli pahkassa laajentuma, jonka käytin hyväkseni kovertamalla siitä kukalle reiällisen kahvan, johon etusormi mahtuu sisään isommallakin etusormella varustetulta.

-Kun olin saanut tekeleen haluamaani muotoon, otin porakoneen ja sillä hioin kuksan ulkopinnat sileiksi hiekkapaperilaikalla.
-Sisäosan hiominen tapahtui niin, että leikkasin roiskeläppäkumista ihan pienen kiekon ja lävistyksen jälkeen kiinnitin sen porakoneen hiomaläppäkaraan ja siihen palanen smirgelikangasta. -Tietysti se kangaspohjainen hiomakangas rutistui pesän muotoon ja tulipas todella sileä sisäpinta tuohon kuksaan.

-Sitten laitoin kenttäpakkiin vettä ja merisuolaa niinpaljon kuin siihen liukeni (vaimoni ei antanut ruokakattiloita tähän operaatioon!) ja keitin sähköliedellä kuksaa siinä suolaliemessä kiven ollessa painona pitäen aihion veden alla useita tunteja.

-Sitten laitoin aihion haaleaan veteen, jotta liika suola poistuisi ja pesin sitä useita kertoja.

-Jatkossa huomasin että jäljellejääneestä pahkanpalasta saan tehtyä lautasen kupin alle ja niinpä sekin toteutui kun sahasin pahkastajääneen osan kiekoksi ja aloin kaivertaa.
-Varustin sekä kupin että “asetin” nahkaisilla kiinityslenkeillä.

-Lopulta laitoin kaiverrukset kummankin pohjaan “Veli 1980”.

-Tein vielä kummallekin ulkopinnan lakkauksen myöhemmin, kun olin retkikeittimellä kuumentamallani pienellä messinkisellä putkenpätkän päällä tehnyt ornamenttirenkaat putkenpäällä polttamalla kiertäen rengasmaisesti ympäri esinettä.

-Ensimäiset 100 kupillista kahvia olivat tosi suolaiset, mutta sitten alkoi tilanne tasaantua. Alussa laitoinkin aina yöksi edellisen kahvinkeitto-operaation jälkeen paperisuodattimesta vanhat porot siihen kuppiin yöksi, ja leivoin ne lusikalla kupin sisäseiniä vasten muun normaalin kahvinjuonnin jälkeen.-Siten sain kupin pikeentymään mustaksi sisäpuoleltaan, ja nyt onkin 26 vuotta mennyt ja kuksa on parhaimmillaan. (Kestää kossut ja konjakit, eikä ole haljennut!)

-Tällainen oli tämä tapaus tällä kertaa!

  • ylös 6
  • alas 4

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat