Seuraa 
Viestejä45973

Luonto-ohjelmassa todettiin, että muiden simpanssien epäsuosioon ja siten sosiaalisista kanssakäymisistä eristetty joutunut simpanssi alkaa aggressiiviseksi. Mutu-tuntumalta voisin sanoa, että myös ihmisissä hyljeksintä herättää aggressiota. Miksi näin?

Palaan omassa arvauksessani aikaan, kun ihminen eli vielä primitiivisesti luonnon armoilla. Tällöin lauman turva oli ihmiselle kaikki kaikessa. Mikäli ihminen karkotettiin laumasta, oli edessä hidas heikentyminen saalistuksen vaikeutuessa huomattavasti ja parhaiden ruokapaikkojen ollessa laumojen hallussa. Lisäksi ihminen oli haavoittuvampi petojen hyökkäyksille.

Hidas heikentyminen tai äkkikuolema petojen toimesta ei tiedä hyvää omien lisääntymismahdollisuuksien kannalta. Aggressio onkin ehkä viimeinen "upporikasta tai rutiköyhää"-tyyppinen vastaisku, jossa hyljeksitty ihminen koittaa raivata tiensä lauman arvoasteikon huipulle. Hän joutuu kohtaamaan ainakin lauman johtajan, eikä tämän hyljeksityn yksilön aggressio taida johtaa useinkaan menestykseen, mutta silloin harvoin kun niin kävi, oli se geenien jatkamisen kannalta lottovoitto. Tilastollisesti ajatellen parempi vaihtoehto sekin kuin laumasta karkoittaminen.

Yhteiskuntamme reagoi aggressioon usein eristämällä ihmistä entisestään, vaikkapa laittamalla telkien taakse. Olisiko tuloksellisempaa paijata ja helliä heitä, kunnes he kokevat olevansa hyväksyttyjä ihmisiä, eikä tarvetta aggressiolle enää ole? Tässä on tosin vaarana, että he oppivat aggressiosta seuraavan hellyyttä palkintona.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (3)

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Kuten Tiede-lehdessä taannoin vinkattiin minusta varsin loogisesti, lajimme alkuhämärissä sosiaalisuus ja ryhmäkäyttäytyminen oli olennaista sekä selviämisen jettä menestymisen kannalta. Petoja oli kymmeniä kertoja enemmän ja ne olivat isoja penteleitä. Niinpä myös sosiaaliset persoonat jäivät herkemmin eloon, mahdollisesti.

Tämä lienee yksi syy, miksi on esiintynyt kannanottoja, että alkuperäiskansojen asukkaat olisivat urbanisoituneiden kulttuurien ihmisiä älykkäämpiä. Makes sense to me.

Aggressiivisemmat yksilöt on kautta aikain osattu pitää aisoissa eri keinoin, elleivät he ole jotenkin kerenneet saada "laumassa" liikaa valtaa eri syistä. Ihminenhän on kulttuurinen olento, siksi samat selitykset ovat aina riittämättömiä ihmisten suhteen, mitä käytämme simpanssien käyttäytymisen selittämiseen.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Kyllähän siinä aggerssioita syntyy, kuin 24 tuntia kirjottelee vaan tähän tiede.fi foorumiin. Ei siinä tarvi mitään hirveetä eristystä.

Samalalla tässä yhteiskuntasta eristyy kuin tänne kirjottelee. Jos ei ole mahdollisuuksia tai kykyjä hirveesti muuhun.

Ainakin mulle on kehittyny aggressiivinen puhelinkauppiaitten karkotuskyky.

Vastaan äkäsesti vaan nille, niin harvoin ei soita sama uudestaa. Olen huomannut että aggressiivisesta toiminnasta on enempi hyötyä, kuin asiallisesta käytöksestä. Jossain asioissa tietenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Olisiko tuloksellisempaa paijata ja helliä heitä, kunnes he kokevat olevansa hyväksyttyjä ihmisiä, eikä tarvetta aggressiolle enää ole?

Kyllä. Porkkana on keppiä parempaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat