Vichy-pullon sisällön jäätyminen!

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Aukaisin juuri äsken pakastimessa hetken aikaa olleen Vichy -pullon.

Pullon sisältö oli täysin nestemäistä. Aukaisemisen jälkeen pullon sisältö alkoi jäätyä ylhäältä alaspäin. Koko sisältö oli jäässä noin kahden sekunnin kuluttua avaamisesta.

Olin aikaisemmin kuullut moisesta, mutta kunnon skeptikon lailla epäillyt asiaa, mutta nyt se tapahtui silmieni edessä (ja pullon omistajan silmien edessä, todistaja siis on). Uskottava se on.

Mitä siinä oikein tapahtui?

Sisällön lämpötila oli ilmeisesti aivan oikea. Kuinka oikea sen pitää olla? Paine pullossa riitti pitämään sisällön sulana, ja kun paine sieltä pääsi ulos, niin sisältö jäätyi. Näinhän se menee, eikö?

Kuinka tarkkaan nuo lämpötilat pitää olla oikein?
Voiko asiaa kokeilla yleisesti, vai onko vaaraa pullon räjähtämisestä tässä tilanteessa?
Jäätyminenhän lisää nesteen tilavuutta?

Jäätyminen tapahtui nimenomaan pullon yläosasta alaspäin ja oli koko ajan nähtävissä. Nyt kahdeksan minuutin jälkeen sisältö on sulanut lähes kokonaan.

Upea juttu.

Sivut

Kommentit (37)

mskomu
Seuraa 
Viestejä672
Liittynyt10.10.2005
Nukkumatti

Sisällön lämpötila oli ilmeisesti aivan oikea. Kuinka oikea sen pitää olla? Paine pullossa riitti pitämään sisällön sulana, ja kun paine sieltä pääsi ulos, niin sisältö jäätyi. Näinhän se menee, eikö?

Juurikin näin.

Vierailija

Tuskin tuossa paineella sinänsä tekemistä oli.
Neste oli vain alijäähtynyt ja kun pullo aukaistiin,
alkavat kaasukuplat laukaisivat epästabiilin
tilan ja neste jäätyi. Aivan kuin alijäähtynyt
vesisade auton tuulilasiin.

SIMPLE AS HOLE

Vierailija
Nukkumatti
Aukaisin juuri äsken pakastimessa hetken aikaa olleen Vichy -pullon.

Pullon sisältö oli täysin nestemäistä. Aukaisemisen jälkeen pullon sisältö alkoi jäätyä ylhäältä alaspäin. Koko sisältö oli jäässä noin kahden sekunnin kuluttua avaamisesta.

Pullossa on vettä + siihen liuennutta CO2. Eli pullossa on laimeata hiilihappoa. kun korkin avaa niin osa hiilihaposta häipyy CO2na taivaalle. Hiilihappo siis laimenee. Hiilihapon jäähtymispiste riippuu sen pitoisuudesta.

Alijäätynyt OK...

Mutta silloin homma toimisi myös pelkällä vedellä.

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
Liittynyt16.3.2005
BUSHMAN, MOLEMP.TIET.KAND
Tuskin tuossa paineella sinänsä tekemistä oli.
Neste oli vain alijäähtynyt ja kun pullo aukaistiin,
alkavat kaasukuplat laukaisivat epästabiilin
tilan ja neste jäätyi. Aivan kuin alijäähtynyt
vesisade auton tuulilasiin.

SIMPLE AS HOLE

Ja etteikö paineella olisi mitään tekemistä tämän ilmiön kanssa?

Vierailija

Nukkumatti kirjoitti:

Aukaisin juuri äsken pakastimessa hetken aikaa olleen Vichy -pullon.

Pullon sisältö oli täysin nestemäistä. Aukaisemisen jälkeen pullon sisältö alkoi jäätyä ylhäältä alaspäin. Koko sisältö oli jäässä noin kahden sekunnin kuluttua avaamisesta.


Etkös tuota ilmiötä ole aikaisemmin huomannut ? Itse olen törmännyt siihen jo -70-luvulla. Juoma-automaatista otetun pullon sisältö jäätyi, jos korkin avasi heti. Jos sitä lämmitti käsissä muutaman sekunnin, jäätymistä ei tapahtunut. Kun olin aikaisemmin nähnyt saman, osasin jo ennakoida ja täten välttää sen. Jäätyneen sisällön sulattaminen vei taas huomattavasti enemmän aikaa kuin tuon muutaman sekunnin.
Paine pullossa riitti pitämään sisällön sulana, ja kun paine sieltä pääsi ulos, niin sisältö jäätyi. Näinhän se menee, eikö?

Ei se ihan noin mene. Pullossa oleva paine ei pidä juomaa sulana, vaan se, että nesteen lämpötila on vain nipin napin nollan yläpuolella. Kun pullo avataan, haihtuva hiilidioksidi jäähdyttää nestettä sen verran, että sen lämpötila laskee hiukan nollan alapuolelle, josta seuraa jäätyminen. Toisin sanoen paineen aleneminen jäähdyttää mitä tahansa, kuten sitä pakastintasikin.

Jos olisit antanut vichypullosi olla kauemmin pakastimessa, se olisi ollut jäässä avaamattakin.

Oletkos nähnyt kuinka trukin nestekaasupullo jäätyy kesähelteellä ?Pullosta haihtuva kaasu jäähdyttää vielä nesteenä olevaa kaasua siten, että pullon alaosa huurtuu ulkopuolelta. Siitä näkee, kuinka paljon pullossa on vielä nestettä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Sveitsissä näin vesiputouksen, jossa oli korkeutta kymmeniä metrejä - ellei toista sataakin. Kylmä alpeilta virtaava vesi alijäähtyy pudotuksen aikana ja osa siitä kiteytyy valtavaksi jääpatsaaksi vesiputouksen alaosaan.

Mielenkiintoista: Sulaa vettä valuu alas ja jäätyy lämpimässä kesäsäässä.

Vierailija
Ertsu
Nukkumatti kirjoitti:
Aukaisin juuri äsken pakastimessa hetken aikaa olleen Vichy -pullon.

Pullon sisältö oli täysin nestemäistä. Aukaisemisen jälkeen pullon sisältö alkoi jäätyä ylhäältä alaspäin. Koko sisältö oli jäässä noin kahden sekunnin kuluttua avaamisesta.


Etkös tuota ilmiötä ole aikaisemmin huomannut ? Itse olen törmännyt siihen jo -70-luvulla. Juoma-automaatista otetun pullon sisältö jäätyi, jos korkin avasi heti. Jos sitä lämmitti käsissä muutaman sekunnin, jäätymistä ei tapahtunut. Kun olin aikaisemmin nähnyt saman, osasin jo ennakoida ja täten välttää sen. Jäätyneen sisällön sulattaminen vei taas huomattavasti enemmän aikaa kuin tuon muutaman sekunnin.
Paine pullossa riitti pitämään sisällön sulana, ja kun paine sieltä pääsi ulos, niin sisältö jäätyi. Näinhän se menee, eikö?

Ei se ihan noin mene. Pullossa oleva paine ei pidä juomaa sulana, vaan se, että nesteen lämpötila on vain nipin napin nollan yläpuolella. Kun pullo avataan, haihtuva hiilidioksidi jäähdyttää nestettä sen verran, että sen lämpötila laskee hiukan nollan alapuolelle, josta seuraa jäätyminen. Toisin sanoen paineen aleneminen jäähdyttää mitä tahansa, kuten sitä pakastintasikin.

Jos olisit antanut vichypullosi olla kauemmin pakastimessa, se olisi ollut jäässä avaamattakin.

Oletkos nähnyt kuinka trukin nestekaasupullo jäätyy kesähelteellä ?Pullosta haihtuva kaasu jäähdyttää vielä nesteenä olevaa kaasua siten, että pullon alaosa huurtuu ulkopuolelta. Siitä näkee, kuinka paljon pullossa on vielä nestettä.

Ei, ei.

Nesteen jäähtyminen vaatii huomattavan paljon energiaa. Tai sinnä siis vapautuu paljon energiaa. Poreet eivät riitä jäädyttämään pulloa.

Sitäpaitsi lämpötila-alue jolla ilmiö toimii on aivan liian laaja. Tuo toimisi vain ihan nollan pinnassa.

Vierailija

Norppa kirjoitti:

Nesteen jäähtyminen vaatii huomattavan paljon energiaa.

Nesteen jäähtyminen vapauttaa energiaa 1 kcal/kg. Jäätyminen taas 80 kcal/kg ja päinvastoin vaikka lämpötila ei muuttuisi lainkaan. Vesi voi siis olla nolla-asteisena kummassa olomuodossa tahansa. Olomuodon muutos kuluttaa siis 80 kertaa enemmän energiaa kuin lämpötilan muutos.
Sitäpaitsi lämpötila-alue jolla ilmiö toimii on aivan liian laaja. Tuo toimisi vain ihan nollan pinnassa.

Se toimiikin nimenomaan ihan nollan pinnassa.

Vierailija
Norppa kirjoitti:
Nesteen jäähtyminen vaatii huomattavan paljon energiaa.

Nesteen jäähtyminen vapauttaa energiaa 1 kcal/kg. Jäätyminen taas 80 kcal/kg ja päinvastoin vaikka lämpötila ei muuttuisi lainkaan. Vesi voi siis olla nolla-asteisena kummassa olomuodossa tahansa. Olomuodon muutos kuluttaa siis 80 kertaa enemmän energiaa kuin lämpötilan muutos.




Tarkoitin tietysti jäätymistä enkä jäähtymistä. Haihtuva CO2 ei poista tarpeeksi energiaa.

Sitäpaitsi lämpötila-alue jolla ilmiö toimii on aivan liian laaja. Tuo toimisi vain ihan nollan pinnassa.

Se toimiikin nimenomaan ihan nollan pinnassa.

Ei. Se toimii huomattavasti laajemmalla alueella. Ilmiö on varsin yleinen. Toimii lämpötiloissa 0 - -10 C (tai sinne päin). Jos toimisi vain nollan pinnassa niin hyvin harva olisi ilmiön nähnyt.

Sitäpaitsi. Jos teoriasi olisi totta niin jopa 80 asteinen pullo jäähtyisi huurteiseksi kun sen avaa. Itse en ole huomannut että avaaminen laskisi pullon lämpötilaa...

Tai toisin päin jos avaaminen jäähdyttää pulloa 1 joulen verran ja jäätyminen vaatii 100 J niin vain 1/100 osa pullon sisällöstä jäätyisi vaikka pullon lämpötila ennen avaamista olisi 0 astetta.

Vierailija
Ertsu
Norppa kirjoitti:
Nesteen jäähtyminen vaatii huomattavan paljon energiaa.

Nesteen jäähtyminen vapauttaa energiaa 1 kcal/kg. Jäätyminen taas 80 kcal/kg ja päinvastoin vaikka lämpötila ei muuttuisi lainkaan. Vesi voi siis olla nolla-asteisena kummassa olomuodossa tahansa. Olomuodon muutos kuluttaa siis 80 kertaa enemmän energiaa kuin lämpötilan muutos.
Sitäpaitsi lämpötila-alue jolla ilmiö toimii on aivan liian laaja. Tuo toimisi vain ihan nollan pinnassa.

Se toimiikin nimenomaan ihan nollan pinnassa.

Joku vois laskee että riittäkö se haihtuva hiilidioksidi viilenemine vede jäätymisee.

Vierailija
borri317
Ertsu
Norppa kirjoitti:
Nesteen jäähtyminen vaatii huomattavan paljon energiaa.

Nesteen jäähtyminen vapauttaa energiaa 1 kcal/kg. Jäätyminen taas 80 kcal/kg ja päinvastoin vaikka lämpötila ei muuttuisi lainkaan. Vesi voi siis olla nolla-asteisena kummassa olomuodossa tahansa. Olomuodon muutos kuluttaa siis 80 kertaa enemmän energiaa kuin lämpötilan muutos.
Sitäpaitsi lämpötila-alue jolla ilmiö toimii on aivan liian laaja. Tuo toimisi vain ihan nollan pinnassa.

Se toimiikin nimenomaan ihan nollan pinnassa.

Joku vois laskee että riittäkö se haihtuva hiilidioksidi viilenemine vede jäätymisee.

Ei sitä tarvitse laskea. Ihan empiirinen havainto siitä että lämmin olutpullo ei jäähdy huurteiseksi avattaessa riittänee kertomaan suuruusluokat. Veden jäätymisenergia todellakin muistaakseni melkein riittää kuumentamaan kylmän veden kiehuvaksi.

Lämpimästä olutpullosta sitä paitsi lähtee enemmän kaasuja kuin nollan pinnassa olevasta.

Joku voisi laskea että millainen paine pullossa pitäisi olla niin että se kesähelteellä auton takakontissa olleena avattaessa huurtuisi.

En tosin itse haluaisi sitä pulloa avata. Se voisi sihahtaa aika kivasti...

Vierailija

Norppa kirjoitti:

Ei. Se toimii huomattavasti laajemmalla alueella. Ilmiö on varsin yleinen. Toimii lämpötiloissa 0 - -10 C (tai sinne päin). Jos toimisi vain nollan pinnassa niin hyvin harva olisi ilmiön nähnyt.

No nyt, kun olet tyrmännyt minun teoriani vääräksi, on sinun vuorosi keksiä parempi selitys. Alijäähtyminenkin on poissuljettu, koska väittämäsi mukaan ilmiö toimii lämpötila-alueilla 0-10 astetta. Samalla voisit selittää, miksi esim. happipullo jäätyy huurteiseksi kesähelteessä, jos se tyhjennetään äkisti. Eiköhän noiden vichy- ja happipullojen kohdalla tapahdu jokseenkin sama ilmiö ? Nopea paineen aleneminen ?

Vierailija
Ertsu
Norppa kirjoitti:
Ei. Se toimii huomattavasti laajemmalla alueella. Ilmiö on varsin yleinen. Toimii lämpötiloissa 0 - -10 C (tai sinne päin). Jos toimisi vain nollan pinnassa niin hyvin harva olisi ilmiön nähnyt.

No nyt, kun olet tyrmännyt minun teoriani vääräksi, on sinun vuorosi keksiä parempi selitys. Alijäähtyminenkin on poissuljettu, koska väittämäsi mukaan ilmiö toimii lämpötila-alueilla 0-10 astetta. Samalla voisit selittää, miksi esim. happipullo jäätyy huurteiseksi kesähelteessä, jos se tyhjennetään äkisti. Eiköhän noiden vichy- ja happipullojen kohdalla tapahdu jokseenkin sama ilmiö ? Nopea paineen aleneminen ?



Et tainnut nähdä kirjoitustani yllä?

Pullossa on vettä + siihen liuennutta CO2. Eli pullossa on laimeata hiilihappoa. kun korkin avaa niin osa hiilihaposta häipyy CO2na taivaalle. Hiilihappo siis laimenee. Hiilihapon jäähtymispiste riippuu sen pitoisuudesta.

Alijäätynyt OK...

Mutta silloin homma toimisi myös pelkällä vedellä.

Olet oikeassa kaasupullon tyhjenemisen suhteen. Se jäähdyttää. Mutta on kyse aivan eri kertaluokista. Kaasupullossa on ainetta kiloja. Esim 10 kg kaasupullosta tulee NTPssä kaasua jotakin 7 m3.

Olut (tai vissy) pullosta tulee kaasua ehkä 1-10 dm3. Yksi 10 kg kaasupullo voisi ehkä jäädyttää olutpullon...

Paljonko olutpullon paino elenee kun sen korkki avataan? Onkohan edes mitattavissa...

Itse asiassa löysin seuraavan tiedon Wikistä. Olutpullossa on 2,5 kertaa niin paljon CO2 kuin siinä on olutta. Jos kolmasosa lähtee karkuun avauksessa niin olutpullosta haihtuu 3 dm3 kaasua.

Paljonko painaa 3 dm3 NTP CO2 kaasua?

Vierailija

Norppa kirjoitti:

Et tainnut nähdä kirjoitustani yllä?

Kyllä huomasin ja luin vielä uudelleenkin, mutta en löytänyt vielä sitä kohtaa, missä selität tuon vichypullon jäätymisilmiön.

Vierailija
Ertsu
Norppa kirjoitti:
Et tainnut nähdä kirjoitustani yllä?

Kyllä huomasin ja luin vielä uudelleenkin, mutta en löytänyt vielä sitä kohtaa, missä selität tuon vichypullon jäätymisilmiön.

Kun korkki on kiinni pullossa on "väkevää" hiilihappoliuosta jonka jäätymispiste on esim -11 C. Kun korkki avataan niin liuos laimenee ja jäätymispiste nousee lähemmäski veden vastaavaa.

Vähän samaa jos pullossa olisi suolavettä ja korkin avaus poistaisi osan suolasta.

Tämä on siis teoria ja luvut hatusta.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat