Seuraa 
Viestejä493

EU on kieltänyt joukon kylmäaineita ja pakottaa siirtymään käyttämään uudempia. Ilmeisesti vielä on myynnissä pumppuja, joissa on ensivuoden alusta kiellettyä ainetta. EU ei ole kieltämässä vanhojen pumppujen täyttämistä vanhalla aineella, mutta lämpöpumppufirmat antavat kuluttajien näin ymmärtää. Lämpöpumput on optimoitu jollekin kylmäaineelle, joten kylmäaineen vaihtaminenkaan ei ole hyvä ratkaisu. Ilmastointiyritykset pitävät itseään vihreän ja siten kaiken hyvän tuojina ja katsovat heillä olevan oikeus tällaiseen moraalipönötykseen. Jos jollakulla on esimerkiksi 5 vuotta vanha lämpöpumppu, jonka teho on hiipunut kylmäaineen hitaasti vuotaessa tai kuluessa, niin huollosta saa nyt sellaisen vastauksen, että ei kannata korjata, osta uusi. Kierrätys ei oikein ole lämpöpumppualan erikoisosaamista. Ennemminkin heistä saa sellaisen mafiamaisen käsityksen oman myyntinsä edistämiseksi. Uuden ostaessa menee kyllä kaikki ympäristöhyödyt hukkaan.
Vanha yleisesti käytetty R410A kylmäaine ei tuhoa otsonikerrosta. Sen ilmastovaikutuksen vartailuluku GWP on suurehko 2088. Yhdessä ilmalämpöpumpussa on hieman yli 1 kg kylmäainetta. Bensakilon polttaminen tuottaa noin 3 kg hiilidioksidia. 700 bensakilon kulutuksella pääsen siis samaan arvoon. Se vastaa noin puolen vuoden automatkojani eli onhan tuo aine jonkinlainen kasvihuonekaasu, mutta ei minusta silti vielä oikeuta toimivan lämpöpumpum romuttamista.
R410A ei muuten edes kuulu nyt kiellettäviin aineisiin, joiden GWP on yli 2500 : https://www.ymparisto.fi/fkaasut

Kommentit (4)

Diam
Seuraa 
Viestejä2957

R410:n hinta lienee noussut kovasti, monoblock-laitteissa voi käyttää tavallisia kaasuja.

The initial product is the aroTHERM plus monoblock air-to-water heat pump with a modulating compressor that will be available in 3, 5, 7, 10 and 12 kW heating capacity.

It is made to produce hot water up to 75°C for heating and cooling a residential building (around 200 m2). 

Vaillant will provide training to installers and service technicians on installation, service and operation so they get familiar with R290 as a flammable refrigerant, 

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ekvivalentti
Seuraa 
Viestejä493

Tässä taloussanomien artikkelissa on hieman juttua uusista säännöksistä: https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005973083.html

Jos ilmastointihuoltoliikkeet ottavat kovan linjan vanhojen lämpöpumppujen huollon suhteen, niin suosittelen, että kuluttujien pitää vastata samoin. Jokaisen ostajan kannattaa takuuajan lopussa mittauttaa lämpöpumpun teho ja kylmäaineen paineet. Jos ne on laskenut merkittävästi, niin tulee vaatia pumpun vaihtoa, koska huoltoa ei kuulema kannata tehdä.

Diam
Seuraa 
Viestejä2957

Otto- ja antotehoa on vaikea todeta, koska laite käy katkokäyntiä, se pitäisi kuormittaa sillee, että käy normien mukaan tasaisesti. Lämpöpumppu on usein mitoitettu osatehovehjeeksi.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat