klo 11:16 | 8.11.2019
/tiede.fi/s3fs-public/discussion_topic_image/kuivain_lammitys.jpg?itok=BXgkDfXR)
Olin todella järkyttynyt että epoksi oli edelleen tahmeaa...vaikka käytin kahta erillaista brändiä.
En voinut tehdä toiselle puolelle kiinnitystä jotta olisin päässyt tälläviikolla viimeistelemään tuulenohjaimen.
Olisiko yöllä ollut niin kylmää, että lämmöt meni vaikka alle 15 asteen ...kuinka se vaikuttaa kuivumisaikaan ?
Sivut
Hetken jo kerkesin tätä ihailla kunnes huomasin että vaneri ponnahti etureunasta takaisin suoraksi.
Epoksi on tahmeaa ja liisterimäistä.
Entä jos se kuivuukin vasta 24 h kuluessa..se olisi pelastus tässä.
Eri Keeper olisi liimannut sen paremmin.
Nope....
Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.
Ensinäkään epoksi ei kuivu vaan kovettuu. Lämpötila vaikuttaa kovettumisaikaan, mutta tuskin vielä 15 astetta on liian alhainen. Väärä sekoitussuhde on toinen mahdollinen syy kovettumatomuuteen. Se tapahtuu helposti, jos ei ole huolellinen, missä yksikössä suhde on ilmoitettu. Toiset ilmoittavat tilavuussuhteita, toiset painosuhteina. Epoksien komponentit yleensä ei tiheyksisiä.
Puun kosteus voi vaikuttaa kovettumiseen tai peroksidi voi hajota valon vaikutuksesta.
Jos ei puolessa tunnissa ole kovettunut, ei se kovetu myöhemminkään.
Puun liimauksessa kannattaa käyttää puuliimaa.
Sekoita pieni määrä epoksia ja kovetinta, kokeile kovettuuko, älä käytä puuta sekoitusalustana.
Pvac liima, kuten Erikeepper D3, tekee puuliitoksiin lujemman liitoksen kuin epoksi.
Epoksi toimii täytteenä jos liimauksessa on suuria koloja. Jos epoksi ei kovetu tuossa ajassa niin sitten ei kovetu ollenkaan. Pyyhi tinnerillä pois jos suostuu lähtemään.
Käyttäisin itse puun kanssa vain pvac puuliimaa ja jos liimauksen välissä on täytettävää rakoa niin polyuretaaniliimaa joka paisuu kovettuessaan ja täyttää pienetkin raot.
Tämä oli harrastelijan kokemuspohjainen neuvo.
Epokseja on erilaisia. Liimat nopeampia, laminointiepoksit hitaampia.
Epoksi on käytännössä ihan yhtä lujaa, kun on lujempaa kuin se puu. D3 ja D4 (PU) liimat vaativat puristuksen, kun taas epoksi ei. Eli tuohon käyttöön, mitä majuri puuhaa, epoksi on mitä paras liima. Hyvin käytetty veneenrakennuksessa.
Täsää puuliimajuttua :
https://www.popularwoodworking.com/woodworking-blogs/the-great-glue-test...
Jos tekee liimauksen oikein niin ei ole väliä onko epoksia vai puuliimaa.
Samoin (puu)lentokonerakenteissa. Resorsinoli on tyyppihyväksytty, mutta paljon vaativampi liima, epoxi antaa oikein käytettynä pieniä pintavirheitä anteeksi, eikä vaadi niin suurta puristusta, epoxin lujuus on kuitenkin puurakennetta parempi.
Laitoitko kovetinta ollenkaan? Kovettumisaika riippuu ihan epoxista. Joillain.se on useita tunteja. Ei kuktenkaan varmaan koskaan yli 24h. Kannattaa lukea ohjeet. 1:2 poxyt on helppokäyttöysiä. 1:4 vaatii vähän enempi tarkkuutta, mutta itsellä.ei koskaan ole n. 20kg käytössä.jäänyt kovettumatta liitos. Vahvempi siitä tulee kuin liimalla, jos osaa käyttää. Kannattaa käyttää njeesusteipin sijaan nippusiteitä googlaa stitch and glue.
Röh
Kun on liimaneniä paikalla niin kerrotaan että satuin huomaamaan kikan että jos haluaa lasinkovan täyteaineen johonkin koloon niin voi sekoittaa pikaliimaan ruokasoodaa ja käyttää sitä.
Kesällä lekan varsi oli kulunut ja vasarapää heilui varessaan. Porasin väliin pari 5mm reikää joihin ruuttasin polyuretaaniliimaa ja ajattelin että kestäkööt tai hajotkoon. Yllättäen leka kestää hyvin, eli aika yllättävissä paikoissa toimii kolot paisumalla täyttävä polyuretaaniliima.
Youtubessa amerikan mies teki saman sulattamalla kuumaliimaa ja sekoittamalla ruokasoodaa, ilmeisesti siitäkin tulee kova täyteaine tuollaiseen käyttöön.
Luulin että jekutat.mutta
"
When added to baking soda (sodium bicarbonate), cyanoacrylate glue forms a hard, lightweight adhesive filler (baking soda is first used to fill a gap then the adhesive is dropped onto the baking soda). This works well with porous materials that do not work well with the adhesive alone. This method is sometimes used by aircraft modelers to assemble or repair polystyrene foam parts. It is also used to repair small nicks in the leading edge of wood propeller blades on light aircraft,[9] although this technique is limited to use on aircraft registered in the "experimental" category (composite propellers can be repaired in a similar way using two-part epoxies[10]). This technique can also be used to fill in the slots in the nut of a guitar so that new ones can be cut. The reaction between cyanoacrylate and baking soda is very exothermic (heat-producing) and also produces noxious vapors.
One brand of cyanoacrylate, "SupaFix", uses calcium oxide as a filler giving an even harder (mortar-like in texture) result that can be used to join hard materials and even repair cracked castings."
eli asiassa on vinha perä niinkuin Askokin sanoisi.
No ei tietenkään kovetu kun sotket eri epoxeja keskenään. Syy ei siis ole tuotteissa eikä vanhenemisessa, vaan Majurin omassa virheellisessä toiminanssa.
Mulle on pikkuhiljaa selvinnyt että Major_Breakthrough tekee asioita. Muut vain louskuttelee leukojaan. En ole keneltäkään muulta nähnyt yhtään protoa. Ei Majuri ole tätä ansainnut vaan kaikkien kunnioituksen. Suomalainen ikihullu. Noilla maailma pyörii, ei paskanjauhamisella. Mä oikein toivon että Majuri näyttää teille närhen munat ja saan nauraa räkäset naurut. Mä oon Majurin puolella en teidän. Mutta olenkin vain yksi hullu Korsosta/Tikkurilasta...
Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.
Valuepoksit on vielä hitaampia, mutta ei kai kukaan ole niin tyhmä, että käyttää sellaisia liimaamiseen?
Valuepoksien kunnolla kovettumiseen voi mennä viikko.
Ei viitsi mitään prototyyppejä esitellä, mielummin valmiita tuotteita.
Tossa esimerkin vuoksi eräs kehittelemäni laite; www.finpest.com
Pitäisi testata millaista ja miten kovaa ainetta syntyy sekoittamalla kuumaliimaa ja ruokasoodaa. Amerikan mies korjasi youtubessa tällä väljäksi kuluneen kirveenvarren.
Voisi sopia vaikka pienten kulutuskestävyyttä vaativien osien valamiseen?
Lyde 19 jyrää kommenteillaan !
Sivut