Seuraa 
Viestejä83

Hei,

tässä päivitetty versio aerobisen kompostorin ja leväreaktorin yhdistelmästä:

https://spirulinasuomi.wordpress.com/2019/11/04/komposti-levareaktorin-p...

Kysyin jo eräältä kemistiltä, mitä tapahtuu kun ammoniakkikaasua ohjataan lipeän lävitse eikä hän osannut vastata.

Käsittääkseni kun lipeä tehdään puun tuhkasta, se on aikamoinen kemikaalikoktail itsessään mutta pääosin kaliumhydroksidia. Kompostin tuottama hiilidioksidi muuntaa sen kalium(bi)karbonaatiksi joka on hyvä juttu, koska levä voi käyttää karbonaattia hiilen lähteenä kun lipeää annostellaan leväreaktoriin.

Ammoniakki liukenee hyvin veteen, mutta lipeä on n. pH 14 joten mitä tapahtuu ammoniakkikaasulle kun se ohjataan lipeän läpi?

Kompostoinnin alkuvaiheessa, ammoniakkia höyrystyy niin paljon että se luultavasti tappaa levän tai ainakin hidastaa sen kasvua. Lipeän on tarkoitus toimia "bufferina" johon ammoniakkia sitoutetaan, jotta se voidaan sitten annostella levälle sopivissa määrin nesteenä.

Jos joku osaisi vastata tähän niin olisi tärkeää tietoa. Yhdistyksemme ei ole kaupallinen, vaan yleishyödyllinen joten kaikki julkaistaan vapaasti eikä mitään patentoida/suojata jolloin tuloksista voi hyötyä potentiaalisesti koko mikroleväteollisuus ja sitäkautta: kun rakennamme uuden sukupolven leväreaktoreita Afrikkaan, voidaan ulosteita kierrättää hygieenisesti ruoaksi jolloin vähenee niin maahanmuutto kuin tauditkin niin kaikki ovat onnellisia.

Suomessa tarvitaan maatalousreformi, johon ratkaisuna on The mikrolevä Spirulina.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Sivut

Kommentit (42)

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2992

Tilaa tuhat kiloa levää kiinasta ja yritä myydä mössö. 25kg säkissä 10 euroa kg.

Omaa tuotantoa kannattaa suunnitella vain jos pystyy tekemään halvemmalla ja jos on valmiit myyntikanavat ensin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Kaikkea muuta täällä höpistään mutta kun pitäisi alkaa tiedettä tekemään ja tutkimaan asioita, niin hiljaista on.. Onko Suomessa jotain toista paikkaa, jossa voi keskustella tiedemiesten ja tieteestä kiinnostuneiden kanssa? Vai johtuuko se siitä, kun teen jotain uutta ja historian valossa: sehän on kaikille tiedemiehille aina kauhistus kun tulee joku Tesla tai muu, ketä mullistaa asioita ja luo jotain uutta..

En ny vertaa itseäni Teslaan, muutoin kuin siinä mielessä että vastaavaa komposti/leväreaktorimallia ei ole olemassa koko maailmassa. Nykyään on vaikea keksiä mitään kovinkaan uutta: tässä sitä olisi, mutta ketään ei kiinnosta.

No, pitää sitten vaan nikertyä ilmastonmuutoksen ja ekosysteemin romahtamiseen kun suomalaisetkin niin pöljiä, että haluavat vain tehdä ns. feel good puheita hiilineutraaliudesta jne. mutta ei sitten edes ajatustasolla haluta lähteä aikuisten oikeasti ilmastotalkoisiin.

Asiaan liittyen, tänään tein uuden blogauksen:

Spirulina puhdistaa ilmansaasteita kodissasi

https://spirulinasuomi.wordpress.com/2019/11/21/spirulina-puhdistaa-ilma...

(Kuvassa Spirulina-akvaario jonka ilmastus on pysäytetty jolloin tämä (myrkytön) sinilevä eli bakteeri alkaa muodostamaan ”leväkukintoja” eli isoja lauttoja veden pinnalle kaasurakkuloidensa avulla. Spirulina voi myös vajota pohjalle staasiin eli leoptilaan jos olosuhteet ovat huonot.)

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33557

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Luulisi että tätä nyt ainakin syntyisi osaksi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ammoniumkarbonaatti

Karbonaatin syntyminen vaatii hiilidioksidia. Ammoniakki likenee veteen ja muodostaa ammoniumioneja, jotka käyttäytyvät hieman samalla tavalla kuin alkalimetalli-ionit (esim. kalium) ja hydroksidi-ioneja joita hydroksidiliuoksessa on jo ennestää runsain mitoin. Kaasua liukenee veteen jonkin verran, mutta en usko että se muuttaa esim. pH:ta, jonka märäää voimakkaampi emäs kaliumhydroksidi.

Jos liuokseen johdetaan hiilidioksidia, syntyy karbonaatteja.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33557

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Kaikkea muuta täällä höpistään mutta kun pitäisi alkaa tiedettä tekemään ja tutkimaan asioita, niin hiljaista on..

Niin, ei tämä ole nimestään huolimatta mikään tieteellinen julkaisu, vaan ihan tavallisen kansan keskustelupalsta.

Lainaus:
Onko Suomessa jotain toista paikkaa, jossa voi keskustella tiedemiesten ja tieteestä kiinnostuneiden kanssa?

Ei tutkijoilla ole aikaa ja kiinnostusat selittää propellihatuille tosiasioita ja saada haukkuja palkaksi.

Kyllä täällä on muitakin omasta mielestään suuria tiedemiehiä ja keksijöitä esittelemässä teorioitaan ja keksintöjään, jotka kuulemma mullistavat maailman, kunhan tiedeänkyrät ja tyhmät rahoittajat, jotka eivät syydä miljardeja autotalli-ikiliikkujaan joka tuottaisi ainakin miljoona triljoonaa takaisin, saadaan vaiennettua.

Lainaus:
Vai johtuuko se siitä, kun teen jotain uutta ja historian valossa: sehän on kaikille tiedemiehille aina kauhistus kun tulee joku Tesla tai muu, ketä mullistaa asioita ja luo jotain uutta.

Jos meinaat luoda jotain uutta, niin netissä leveily vie vain aikaasi ja energiaasi ja johtaa harhaan.

Lainaus:
Spirulina puhdistaa ilmansaasteita kodissasi

Joo, ei muuta kuin allas vahvaa kaliumhydroksidiliuosta joka huoneeseen ja ammoniakkikaasupullo nurkkaan. Erityisesti lapsiperheen unelmasisustus. Eivät pahat myrkkysaasteet pehmennä kakaroiden korvien väliä, mitä siitä jos muutama liukenee olemattomiin hydroksidipaljuun ja joku kupsahtaa ammoniakkimyrkytykseen. Tärkeintä on mullistaa ja tehdä uutta.

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Aerobinen komposti tuottaa aika runsaasti hiilidioksidia. 

Ja en ny alustavasti sitä ammoniakki/hiilidioksidia kompostista ajatellut johtaa veteen (koska kaasujen mukana tulee myös kompostin mikrobeja, jotka lipeän pH 14 kätevästi desinfioi) jos ei ole pakko eli jos syntyy joku ongelma, miksi ei voisi ammoniakkia sitoa lipeään.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33557

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Aerobinen komposti tuottaa aika runsaasti hiilidioksidia.

Sehän on tunnettu virkistävästä ja ilmanlaatua raikastavasta vaikutuksestaan.

Lainaus:
...jos syntyy joku ongelma, miksi ei voisi ammoniakkia sitoa lipeään.

Siksi koska lipeään ei sitoudu erityisen suuria määriä ammoniakkia. Puhalla se ammoniakki pihalle, ei sitä niin paljoa tule että siitä olisi mitään haittaa.

Ammoniakki reagoi happojen kanssa ja muodostaa ammoniumsuoloja. Pistät vaan rikkihappoaltaan siihen lipeäaltaan viereen olohuoneen maton tilalle. Jos lipeää kännipäissään lipeään, voi neutraloida itsensä hapolla ja päinvastoin. Mikä voisi mennä pieleen.

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Neutroni kirjoitti:

Siksi koska lipeään ei sitoudu erityisen suuria määriä ammoniakkia.

Ehkä, mutta miksi?

Neutroni kirjoitti:

Puhalla se ammoniakki pihalle, ei sitä niin paljoa tule että siitä olisi mitään haittaa.

Ammoniakki toimii typen lähteenä levälle. Lisäksi se on kasvihuonekaasu. Enää ei voida ajatella niin, että tuhlaamme resursseja ja pilataan ilmasto.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33557

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Neutroni kirjoitti:

Siksi koska lipeään ei sitoudu erityisen suuria määriä ammoniakkia.

Ehkä, mutta miksi?

Koska se ei reagoi lipeän kanssa. Vastauksen saaminen siihen miksei se reagoi ei onnistu nopeasti selittämällä (enkä minä osaa sitä antaa). Se vaatii hyvin syvällisiä kemian opintoja ja noiden molekyylien toiminnan ymmärtämistä. Kemiassa on valtavasti ihan kokeellista dataa, koska vähänkin monimutkaisemmat reaktiot ovat liian vaikeita mallintaa täydellisesti.

Kokeilijalle riittää tieto, että se ei toimi. Pitää keksiä jotain muuta.

Lainaus:
Ammoniakki toimii typen lähteenä levälle.

No sitten sen voi kai antaa liueta veteen, jos levä pystyy käsittelemään ammoniumtyppeä. Ammoniakki liukenee helposti veteen, jos laitat kaasun kuplimaan veden läpi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33557

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Mutta varmaan tuota ammonium karbonaattia ainakin syntyy. Levä tykkää karbonaateista koska se voi käyttää sitten hiilen lähteenä sitä.

Jos liuotat siihen nesteeseen hilidioksidia, sinne tulee karbonaatteja. Ammoniumkarbonaatti muodostuu varsinaisesti vain jos kiteytät sen. Muuten ne kaikki ionit ovat sekoittuneena siihen nesteeseen. Kaliumit, ammoniumit, karbonaatit ja hydroksidit ja mitä muuta siellä sattuukaan olemaan.

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Kuten alkuviestissä todettiin, niin sen verran itsekin tiedän että kun hiilidioksidia pumppaa lipeän lävitse niin mm. se kaliumhydroksidi muuttuu kalium(bi)karbonaatiksi. Lipeää sitten annostellaan levälle, jolloin se saa hiiltä myös karbonaateista, eikä pelkästä CO2 kaasusta.

Ihanteellista olisi jos ammoniakkia voitaisiin myös sitoa lipeään. Ammoniakkimittari nesteeseen on suht. edullinen n. 300e mutta ammoniakin mittari ilmasta on kalliimpi. Sitä ilmamittausta tarvitaan ehdottomasti, koska ainoastaan sen avulla voidaan määrittää automaatio kun siis tarkastellaan kuinka paljon ja kauan esim. lehmänpaskasta sitä ammoniakkikaasua tulee.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

ovolo
Seuraa 
Viestejä8124

Nyt ollaan jännän äärellä. Saadaanko Suomi nousuun  ja maailma pelastettua mikroleväviljelyllä vai käänteentekevällä tuulivoimalalla? Tai kenties savolaisen kuperkeikkamestarin maailmankaikkeuden arvoituksen selittämisellä???

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Yleensä kun ihmiset pelkäävät jotain tai ovat vihaisia, he eivät halua näyttää tunteitaan muille. Sillä silloin useimmat ihmiset ihmettelevät, mikä on se syy pelkoon tai vihaan eikä usein tuo ko. henkilö osaa niitä asioita itsellekään selittää, miksi se herättää tunteita.

Tällöin yleensä ihminen naamioi todelliset tunteensa esim. siihen, että pyrkii tunteidensa kohteen saattamaan naurunalaiseksi.

Sinänsä olet kyllä oikeassa kysymykselläsi, että onko tosiaan ihmiskunta tuhoon tuomittu vaikka tehtäisiin mitä. Yrittää kuitenkin pitää. Sinä ilmeisesti haluat vain naureskella asialle, mutta tosiasiassa: sinulla ei ole varaa tehdä sitä, siis nauraa planeetan ja ihmiskunnan rappiotilalle.

Voin luvata, että tämän sukupolven aikana sinun ilosi tulee muuttumaan murheeksi. Parempi olla näes surullinen oikeasti asioista, kuin iloinen vääristä asioista.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Sieniä kyllä systeemissä kannattaa kasvattaa. Sienet tuottaa lämpöä ja hiilidioksidia ja tarvitsee happea, joten niistäkin saadaan "bonsai ekosysteemi" kun yhdistää leväreaktorin kanssa.

Ekaksi ny vaa pitää saada nää tutkimukset itse levän kanssa valmiiksi eli tuo ekologinen ravinne on tärkein, sit ku on tuo reaktori valmis nii on helppo tehdä oma kierto sienille ja levälle, se ei vaadi oikeestaan mitään vaivaa verrattuna tähän kompostin hoitamiseen ees automaation osalta.

Sienten käytetyt kasvualustat voi sit luonnollisesti kierrättää myös kompostin kautta. Eli kompostiin tulee systeemistä kaikenlaista biojätettä.

Tarkoituksena siis lopulta tehdä uuden sukupolven pientila, missä kasvatetaan kaneja ja kanoja. Niiden jätöksillä ja vaihtopuruilla sitten kompostiin saadaan tärkein ravinne levälle. Levä syötetään takaisin kanoille ja kaneille, lisäksi levää voi käyttää kasveille lisäravinteena.

Lisäksi uuden sukupolven aquaponics eli kalojen kiertovesiviljely, missä pohjalla on sit kans rapuja ja esim. partamonneja. Siinä ei viljellä lohta, vaan muikkua. Lohessa kestää monta vuotta saada sato ja jos tulee saastuminen, menee monen vuoden työ hukkaan. Lisäksi lohesta käytetään vain liha, ns. neulamuikun voi syödä kokonaisena jolloin siitä saa myös paremmat ravinteet: esim. muikun aivoista tulee ihmisen aivoille oivaa rakennusainetta. Lisäksi satoa saadaan muutaman kuukauden välein niin paljon järkevämpää monessa mielessä.

Kuolleet muikut ei mätäne pohjalla, kun ravut syö ne joka vähentää systeemin huoltokustannuksia ja työtunteja. Kaiken muunkin mössön sitten mussuttaa ne partamonnit, joten tällaisen uudenlaisen aquaponicsin kalat ei maistu ”mudalta” koska ne mädätysmikrobit ei siellä lisäänny ainakaan yhtä paljon kuin nykyisissä malleissa.

Lisäksi systeemissä kasvit ei oo vaan ihmiselle, vaan systeemi itse tuottaa kalanruoan mitä se tarvitsee. Eli lopulta kalanruokaan muussataan akaattikotiloita, kastematoja, mikrolevää, chilinlehtiä (D2 ja D3 vitamiineja), hampunlehtiä (antioksidantteja) ja hampunsiemeniä (rasvahapot). Joskus kun laskin ja vertasin teolliseen kalanruokaan, niin jäi uupumaan K vitamiinia eli ehkä pitää kasvattaa jotain kasvia mikä sisältää sit sitä vielä. Systeemi tuottaa ihmiselle kalaa ja chilin hedelmiä.

Kastemadot ovat luonnollisia antibiootteja joten voidaan luopua kemiallisista antibiooteista kalankasvatuksessa.

Ihmiselle pitää sit erikseen tehdä sellainen leväreaktori, mikä on astetta hygienisempi eli käytännössä pitää varmaan ihan keitellä sit sitä kompostista eroteltua nestettä vielä sen jälkeen, kun kompostointi on valmis ja antaa vasta sitten levälle. 

Vaikka patogeenit kuolee 100% varmasti aerobisessa kompostorissa, ei ne muut mikrobit välttämättä oo hyväksi varsinkaan jos sitä levää vetää päivittäin. Esim. b. subtiliskin on ns. hyvä pöpö, mutta siitäkin voi saada infektion jos on immuunipuolustus jotenkin vialla tai vastaavaa. 

Systeemi on siis monimutkainen, mutta paikka on jo hommattu ja alustavasti sovittu että ostetaan tää. Peltoa on n. 7 hehtaaria niin voi sitä hamppua viljellä myös ulkona niille pupuille ja kanoille varastoon talveksi. Talo on n. 2000m2 (kellari mukaanlukien) joten kasveja voidaan kasvattaa myös talvella sisätiloissa ja huoneita muuttaa laboratorioiksi testejä varten. Olen n. 3 vuotta asunut täällä vuokralla ja vuokranantaja on ollut myötämielinen projekteja kohtaan, niin on voinut pitää mm. 500 litran testiakvaariota sisällä.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2992

SpirulinaSuomi kirjoitti:
Vaikka patogeenit kuolee 100% varmasti aerobisessa kompostorissa,

Ei kuole, bakteerien lisäksi siellä elää mm. alkueläimiä, joista voi aiheutua ongelmia.

Jos liuoksessa syntyy ammoniumkarbonaattia, reagoi natriumhydroksidi sen kanssa ja syntyy natriumvetykarbonaattia, jota voi hyödyntää leivonnassa, jos teet esim. spiruliinapiirakoita.

Eivät kasvit pysty käyttämään natriumvetykarbonaatin hiiltä kasvuun, kannattaa mielummin pumpata hiilidioksidia levänkasvatusaltaaseen.

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Luomuspirulinassa käytetään jo nyt mm. lehmänpaskaa kasvatuksessa. Silti sitä saa myydä myös Suomessa.

Tämä oma kompostointimekanismi on hygienisempi, koska kompostista erotettu neste vielä desinfioidaan lipeällä. Eli mahd. pieni määrä kompostinestettä laimennetaan lipeään ja annetaan sen olla rauhassa pidemmän aikaa. Tai vastaavasti ehkä on parempi laittaa komposti suoraan kuumennukseen, koska muutoin mikrobit voivat mennä lepotilaan ja tällöin ne kestävät olosuhteiden muutoksia paremmin.

Se on Suomessakin tutkittu juttu, että aerobinen komposti tuhoaa patogeenit 100%.

Varmuuden vuoksi kompostineste vielä keitetään paineessa, jolloin pitäisi tuhoutua myös kaikki lepotilassa olevan mikrobit tai muut kystat jne.

Lehmänpaskasta ei lehmille itselleen ole haittaa. Ne elävät aikalailla oman paskansa kanssa tekemisissä muutenkin. Monet eläimet myös syövät paskoota. 

En itse syö enää spirulinaa, kun vähän mietityttää monenlaiset asiat  mikrobiologisen turvallisuuden lisäksi siinä mm. PVC muovin käyttö altaissa ja siten paljonko mikromuovia on myytävässä spirulinassa.

Saatika kun luin erään uuden tutkimuksen, niin spirulina altaissa elää mikrobeja joita vasta nimetään eikä niitä löydy edes googlella. Monokulttuurin sijasta, spirulinaa voisi viljellä yhdessä esim. maitohappobakteerien kanssa.

Joskus kasasin noita tutkimuksia koneella about sata mitkä valikoin. Harmi vaan et kärähti se kone niin ei tuotakaan tutkimusta enää löydä helpolla. Sen kuitenkin muistan että se oli suht. uusi tutkimus, vasta muutaman vuoden vanha eli niitä spirulina-altaissa eläviä mikrobeja vasta tutkitaan. Samaan aikaan, vasta tutkitaan yleensäkin ihmisen suoliston mikrobeja. Onko siis viisasta syödä spirulinaa?

Kun kasvatetaan kalanruoaksi spirulinaa, niin kannattaa kasvattaa myös ötököitä siellä. Sellaisia sen verran pieniä ötököitä, etteivät ne voi syödä spirulinaa vaan käyttävät hyväksi "rikkaruoholevä" chlorellaa. Samalla kun ötökät vispaavat eli sekoittavat nestettä, ne käyttävät happea ja tuottavat hiilidioksidia. Ötökät taas ovat kalanruoassa hyvä juttu.

Toisaalta, tulee muistaa että spirulinaa on alkuperäiskansat syöneet vuosisatoja, keräten sitä luonnonvesistöistä. Henkilökohtaisesti pidän järkevämpänä syödä luonnossa kasvanutta levää, kuin keinotekoisessa altaassa kasvanutta: näin mikrobiologisen turvallisuuden kannalta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)#Historical_use

--

Maitohappobakteerit ja spirulina hyödyttävät toistensa kasvua. Lisääntynyt kasvu itsessään on eduksi mikrobiologiselle turvallisuudelle. Toisaalta, jos niitä lutraa keskenään niin pitää pudottaa pH:ta jotta maitohappobakteerit voivat elää.

Kuitenkin tulee näissäkin asioissa pitää ns. maalaisjärki mukana. Ihminen ketä viljelee lehmiä altistuu enemmän tai vähemmän myös niiden ulosteiden sisältämille organismeille elämässään. Saatika jos pulikoit järvessä niin siellä on kaikenlaista ötökkää.

Tutkimuksia spirulinasta ja maitohappobakteereista:

https://scholar.google.fi/scholar?hl=fi&as_sdt=0%2C5&q=lactic+acid+bacte...

--

Kompostista:

"korkean lämpötilan ansiosta patogeenit tuhoutuvat eli kompostista tulee hygieeninen."

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/116217/vartiainen_minna.pd...

"Kompostoinnin tavoitteena on muuttaa biohajoava orgaaninen materiaali tasaisempaan muotoon, vähentää alkuperäisen massan tilavuutta, tuhota patogeenit ja hyönteisten munat sekä muut epätoivotut organismit"

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/20776/Biojatteen%20pienkom...

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

SpirulinaSuomi
Seuraa 
Viestejä83

Tätä vaan pitäisi sitten jonku yliopiston tutkia. Eli monta asiaa pitää delegoida sinne päätyyn, ennenkuin voin kasvattaa spirulinaa ihmisille ruoaksi, turvallisesti. Nykyinen kasvatus on aika heikoissa kantimissa kaikin tavoin, ekologisesti myös. 

Mitenkäs noi alkueläinten kystat, luulisi että ne tuhoutuu paineessa ja kuumuudessa sitten viimeistään. Mutta jos ei, niin mahtaisiko niihin auttaa sitten UV tai otsonikäsittely. Jokatapauksessa, kyllä se kompostineste saadaan desinfioitua. Toisaalta siihen ei saisi kulua liikaa energiaa, muutoin ekologisuus kärsii.. Kuitenkin turvallisuuden pitää olla ensimmäisenä. Ruokavirastosta jossain vaiheessa soitellaan, niin tehdään yhteistyössä tätä eteenpäin ja uudistetaan koko alaa, niin muut spirulinafirmat voi sitten kopsata samat menetelmät ja tuotannosta tulee turvallisempaa ihmisille.

Spirulina mikrolevä Suomessa: https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat