Seuraa 
Viestejä16877

Rapamysiini pidentää elinikää kaikissa tumallisissa eliöissä ja mekanismina sillä on mTOR:in (mechanistic target of rapamycin tai orkkisnimi mammalian target of rapamycin) aktivoiminen.

Rapamycin löydettiin ja eristettiin 70-luvulla Rapa Nuin saarelta (pääsiäissaaret) Streptomyces hygroscopicus bakteerista. Se myös nimettiin löytöpaikkansa mukaan.

Rapa Nuilla tiedetään ihmisten (ja muun elämän) kärsineen hirmuisista nälänhädistä, joka on ajanut asukkaita jopa kannibalismiin.

Olen miettinyt, että voiko olla sattumaa että noin vahvasti aineenvaihduntaa hidastava ja hylkimisreaktioita vaimentava molekyyli on kehittynyt juuri sellaisissa oloissa, jossa sille on suurin mahdollinen tarve.
En usko sattumaan kovinkaan monessa asiassa, tässä kyseisessä tapauksessa en hetkeäkään.

Minusta tuo antaa viitteitä sellaisesta, että jos halutaan etsiä luonnosta lääkeaineeksi kelpaavia molekyylejä, kannattaa niitä etsiä sellaisista paikoista, joissa kyseiselle lääkeaineelle on ollut tarvetta paikallisessa florassa, faunassa ja fungissa.

Maaperän hajottajat analysoivat hajotettavaa materiaaliansa ja sopeutuvat. Hajottajat halunnevat myös pitää oman ekosysteeminsä elossa, joten on sienten, kasvien ja bakteerien etu, että tuollainen saari ei autioidu kaikesta elämästä.

https://en.wikipedia.org/wiki/MTOR
https://en.wikipedia.org/wiki/Sirolimus
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Easter_Island
Linkit Rapamysiiniin, mTOR:iin ja Pääsiäissaarten historiaan.

Kirjoitettu historia antaisi maantieteellistä osviittaa erilaisista leprasiirtoloista, kolerakoloista, ruttohautausmaista ja vastaavista, joten hypoteesin testaamista kannattaisi ehkä harkita tuollaisista tunnetuista kohteista.

Minua kiinnostaa ajatuksena nimittäin sellainen, että tuo olisi luonnollinen tapa syntetisoida hitaasti uusia lääkeaineita, ja jos tuollainen yhteys oikeasti on, auttaisi se maantieteellisesti uusien lääkeaineiden etsimisessä.

Helpoin mieleen tuleva testattava taitaa olla isorokko, eli etsisi tunnetuista isorokkosiirtoloista ja -hautausmailta kasveja, sieniä ja bakteerejä -niitä yleisiä uusien lääkeaineiden lähteitä- ja testailisi niitä tallessa oleviin isorokkokantoihin.
Tuo työ on syytä tehdä huolellisesti, sillä isorokon viljely kuulostaa aina hieman riskaabelilta puuhalta. Onneksi ne harvat isorokkoa hallussaan pitävät tahot eivät ole kovin innokkaita tallenteitaan jakamaan ja noudattavat omissakin tutkimuksissaan suurta varovaisuutta.

Kuvana wikin mTOR pathway räjäytyskaavio, jonka epäilen olevan epäselvä pikselimössö.

MJ

Kommentit (3)

Minijehova
Seuraa 
Viestejä16877

Kirjoitetusta historiasta olisi siis ehkä mahdollista työstää jonkun sortin aarrekartta molekyylimetsästykseen lääkekehitysmielessä. Metsästyksen pääkohteina olisi tietysti sienet, bakteerit ja nopeasti muuntuvat (helposti jalostettavat) kasvit, joista kämmekkäkasvit (orkideat) nousee päällimmäisenä mieleen, koska niillä on nopea muuntuvuus, täsmällinen pölyttäjävalikointi sekä hyvin kiinteä ja syvä yhteys maaperän sienikumppaneihin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4mmekk%C3%A4kasvit

"Kämmekkäkasvit (Orchidaceae) on runsaslajisin yksisirkkaisten kasvien heimo ja yksi laajimmista ja monimuotoisimmista putkilokasvien heimoista,[1] johon kuuluu yli 800 sukua ja arviolta 15 000–35 000 lajia. Noin joka kymmenes kasvilaji kuuluu siten kämmekkäkasveihin. Niiden äärimmäisen kehittyneet, usein tiettyjen eläinlajien suorittamaan pölytykseen erikoistuneet kukat ja pitkälle viety symbioosi sienijuuren kanssa tekevät niistä eräässä mielessä kasvien evoluution huipentuman. Kaikki kämmekkäkasvit ovat ruohomaisia. Trooppisia, usein koristekasveinakin viljeltyjä kämmekkäkasveja kutsutaan myös orkideoiksi."

MJ

NotYet
Seuraa 
Viestejä4118

Muistin syövereistä kumpusi jotain tämän tapaista, onkohan tottakaan.

Vanhaan hyvään aikaan lääkefirmojen työntekijät lomamatkoilta eksoottisiissa maissa toivat mukanaan maaperänäytteitä ym. Nykyisin katsottaisiin kehittyvien maiden riistoksi tms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minijehova
Seuraa 
Viestejä16877

NotYet kirjoitti:
Muistin syövereistä kumpusi jotain tämän tapaista, onkohan tottakaan.

Vanhaan hyvään aikaan lääkefirmojen työntekijät lomamatkoilta eksoottisiissa maissa toivat mukanaan maaperänäytteitä ym. Nykyisin katsottaisiin kehittyvien maiden riistoksi tms.

Varmasti on totta, koska noin rapamycinkin taisi löytyä.

Jotenkin minusta olisi miellyttävä ajatus, että kirjoitettu historia antaisi avustavaa aarrekarttaa, koska kaikilla näytteillä ei kaikkia taudinaiheuttajia voi testauttaa.

Rapamysiinin ainoa lääketieteellinen käyttö tällä hetkellä on hylkimisreaktion vastustaminen elinsiirroissa, joka on mielestäni mahdollisesti suoraa seurausta mm. prionien vuoksi vaaralliseksi tiedetystä kannibalismista. Metabolian hidastaminen taas kielii kroonisesta nälänhädästä. Molemmat toteutuu hyvin Rapa Nuin historiassa.

Vertaan tässä kannibalismia elinsiirtoihin, mutta vaikka aasinsilta on ehkä hieman hutera, on sille silti olemassa perusteet.

Ehkä luonto ei ole ihan niin tarkoituksenmukainen ja päämäärätietoinen kuin välillä itselleni uskottelen, mutta evoluutio koskee koko biosfääriä ja kyllä sienet ja bakteeritkin haluaa elinympäristönsä pitää elinvoimaisena ja sopivaa ravintoa tuottavana, tai muuten kuolee sukupuuttoon se minielämäkin. Ei tuo ympäristönsä elinvoimaisena pitäminen välttämättä ole tietoisuuden kanssa ja suunnitelmallisesti tehtyä, vaan puhtaasti sopeutumista, mutta vielä emme ole tietoisuuden mysteerejä purkaneet riittävästi, jotta tuo ensimmäinenkään vaihtoehto olisi absoluuttisen varmasti poissuljettavissa.

MJ

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat