Kaljan vaahdon alkoholipitoisuus?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nytkös, toivottavasti aiheeni tässä paikassa ei aiheuta pahastusta (en ole oikein saletti onko aihepiiri oikea).
Mutta, kiistely kaljan vaahdon alkoholipitoisuudesta on käynnissä, eli legenda väittää että vaahdossa on enemmän alkoholia kuin itse juomassa. itse en tähän jaksa uskoa, ja jos se jotenkin nousee enemmän päähän niin luulisin sen johtuvan koostumuksesta ja sen "levittäytymisestä" limakalvoille ja sitä mukaan vereen imeytymisestä. Nytkös tietävät ihmiset joku todella hieno selitys tähän ja meikäläisen juhannustrivia päätökseen.

Kommentit (7)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

No jos otetaan kilo vaahtoa ja kilo kaljaa niin kai niihin kupliin on liuennut kaasumaista alkohoolia siinä määrin että pitoisuus (g/kg) on isompi kuin kaljassa. Kilo vaahtoa vie tilaa arvaisin 200 litraa. Onko tuosta jotain iloa? Uhrautuisitko pubissa keräämään vaahdot? Ei taida toimia elävässä elämässä, kun vaahdolla on aivan oma merkityksensä kunnollisen oluen aromeille ja hapettumiselle.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Vaahdossa on enemmän hiilihappoa ja hiilihappo lisää alkoholin imeytymistä. Muuten siinä taitaa olla normaali koostumus. Hiilihappo luo samantapaisen makuaistimuksen kuin alkoholi, joten se puree paremmin. Älkää testatko liikaa

Vierailija
Paul M
No jos otetaan kilo vaahtoa ja kilo kaljaa niin kai niihin kupliin on liuennut kaasumaista alkohoolia siinä määrin että pitoisuus (g/kg) on isompi kuin kaljassa.
Saattaa hyvinkin olla; en vain ymmärrä miksi? Tarkentaisitko!

Vierailija
tietää
Vaahdossa on enemmän hiilihappoa ja hiilihappo lisää alkoholin imeytymistä. Muuten siinä taitaa olla normaali koostumus. Hiilihappo luo samantapaisen makuaistimuksen kuin alkoholi, joten se puree paremmin. Älkää testatko liikaa

Tarkoitatko kuitenkin hiilidioksidia CO2?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005
Lepakko
Paul M
No jos otetaan kilo vaahtoa ja kilo kaljaa niin kai niihin kupliin on liuennut kaasumaista alkohoolia siinä määrin että pitoisuus (g/kg) on isompi kuin kaljassa.
Saattaa hyvinkin olla; en vain ymmärrä miksi? Tarkentaisitko!

Tämä voisi olla sen Jukterin heiniä. Se tiesi miten tiheät menevät kohti harvempaa.

Voisi kuitenkin kuvitella, että kuplat isoine pinta-aloineen sallivat alkohoolin haihtua kuplan sisään kuplan lipuessa kaljassa hitaasti mutta varmasti kohti pintaa. Mutta onko alkoholin ja veden höyrynpaine-erolla jotain tekemistä asiassa? Ja voisiko tuollaista ilmiötä hyödyntää. Jos rankin läpi lasketaan jotain kaasua, niin liukeneeko alkoholi siihen voimallisesti?

Nyt löytyykin ristiriita asiassa. Kotiviinin valmistuksessa vesilukosta ei tule minkäänlaista alkoholin hajua. Jos joka kupla toisi alkohoolia, niin koko kämppä haisisi kuin viinatehdas. Tämä oivallus voisi antaa alkuperäiselle kysyjälle vastaukseksi, että ei vaahdossa ole isompaa pitoisuutta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Mittaamallahan tuon selvittää. Ainakin tiheyttä mittaamalla saa selville alkoholipitoisuuden. En tunne kemiaan perustuvia menetelmiä, joten ovat kemistien asia.

Uusimmat

Suosituimmat