Seuraa 
Viestejä1

Meidän tuntemamme lautasmallin mukaisesti puolet lautasesta tulisi koostua kasviksista, kuten esimerkiksi raasteista, salaatista tai kasvislisäkkeistä. Kasviksia tulisi siis sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon runsaasti ja niitä pitäisi nauttia jokaisen aterian yhteydessä niin, että päivän aikana tulee syötyä noin puoli kiloa kasviksia.

Erilaiset kasvikset tarvitsevat hyvin erityyppisiä säilytysolosuhteita. Mikään kasvis ei kuitenkaan säily loputtomiin. Olosuhteilla voi vaikuttaa siihen, että ne säilyisivät mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Kasvisten kotisäilytyksessä korostuu oikeanlainen säilytyslämpötila sekä niiden pakkaaminen. Kotioloissa oikeanlaisen lämpötilan säätäminen on hankalaa. Varsinkin sellaisen, joka miellyttää kaikkia kasviksia. Useimmiten kotikeittiössä täytyy tehdä välimallin ratkaisuja, jotka sopisivat mahdollisimman monelle tuotteelle.

Yleissääntönä kannattaakin pitää sellaista säilytysolosuhdetta, jossa kasvisten soluhengitys ja haihtuminen on mahdollisimman vähäistä. Kasvien soluhengitys hidastuu kylmässä lämpötilassa, jonka ohella niiden ominaisuudet vaikuttavat nahistumisen nopeuteen. Juurekset ja sipulit säilyvät kotona huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi salaatit ja marjat. Kasvisten vanheneminen näkyy ja maistuu. Tällöin kasvin vihreät osat kellastuvat sekä napakkuus häviää. Lisäksi liian vanhat kasvikset maistuvat usein jauhomaisilta, joka ei ole ihmisen makuaistille paras mahdollinen yhtälö. Kukapa haluaisi syödä jauhomaisia kasviksia, kun mielessä pyörivät perjantai-illan keno tulokset.

Jääkaappilämpötilassa säilyvät kasvikset
Useimmat kasvikset viihtyvät oikein hyvin jääkaapissa eli noin 4-8 lämpöasteessa. Tällaisia kasviksia ovat esimerkiksi kaalit, juurekset, lehtivihannekset. Samoin suurin osa hedelmistä säilyy parhaiten jääkaapin viileydessä. Kasvikset kannattaa ennen jääkaappiin laittamista vielä kääriä erikseen muovikelmuun tai pakata muovipussiin ja säilytysrasioihin. Tämä toimenpide estää kasvisten kosteuden haihtumisen.

Soluhengityksen lisäksi kasvikset haihduttavat vettä koko kasvukaarensa ajan, joka ei lopu sadonkorjuun jälkeenkään. Haihtuminen näkyy kasviksissa ensimmäisenä niiden pinnassa. Pinta nimittäin muuttuu kuivemmaksi ja nuutuneemmaksi - eli kuten mainittua kasvis siis nahistuu.
Viileäkaapissa viihtyvät tuotteet
Kaikkia kasviksia ei kuitenkaan tule säilyttää niin kylmässä kuin mitä jääkaappi on. Kurkku, kypsä tomaatti sekä paprika tarvitsevat jääkaappilämpötilaa lämpimämmän tilan. Ne säilyvät parhaiten 10-14 asteen ilmastossa. Otollisin säilytyspaikka näille onkin viileäkaappi. Siellä säilyy parhaiten myös kesäkurpitsa sekä avocado. Tomaatti ja kurkku kannattaa kuitenkin säilyttää ennemmin lämpimässä kuin viileässä. Jos lämpötila on liian viileä, ne muuttuvat helposti vetisiksi ja mauttomiksi.

Huoneenlämpö edistää kypsymistä entisestään, joten raa’at tomaatit kannattaa jättää huoneenlämpöön heti kättelyssä.
Potulle on oma paikkansa
Suomalaisten suosimalle perunalle löytyy aivan oma säilytysolosuhteensa. Peruna tarvitsee siis omanlaisensa lämpötilan, jonka vuoksi se on suotavaa säilyttää 4-5 celsius-asteessa. Poikkeuksena toimii varhaisperuna, joka säilytetään 10-14 asteen lämmössä. Perunan ollessa liian kylmässä, sen sisältämä tärkkelys alkaa hajota, jolloin se imeltyy. Perunan ollessa puolestaan liian lämpimässä, se nahistuu nopeasti ja alkaa itämään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat