Kananmuna on yksi levinneimmistä ruoka-aineista maailmassa. Lintujen munia on syöty läpi ihmisten historian: esimerkiksi jo muinaisten egyptiläisten hieroglyfeissä on esiintynyt strutsinmunia kantavia palvelijoita. Munia käytetäänkin laajalti maailman jokaisessa ruokakulttuurissa.

Tänä päivänä suosituin linnun muna on kananmuna. Kananmunan suosion takana on varmasti monia syitä, kuten niiden ravinteikkuus. Kananmunassa on paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Proteiinia löytyy keskimäärin 13%, joka auttaa esimerkiksi ihmisten solujen tuotannossa. Lisäksi proteiini ylläpitää tervettä kudosta.

Kananmuna myös säilyy erinomaisesti kotioloissa, vaikka elintarviketeollisuudessa annetaan parhaus takuuksi eli (parasta ennen päiväykseksi) 28 päivää muninnasta. Tähän voi helposti laskea ainakin viikon verran lisäaikaa päälle. Kananmunaa kannattaa tosin säilyttää viileässä omassa myyntikennossaan sekä varmistaa, että sen tylppä pää on ylöspäin.
Kananmunan tuoreutta voi testata kotona helposti
Kananmunan tuoreus kannattaa kuitenkin testata varsinkin siinä tapauksessa, jos munan iästä ei ole varma. Kananmuna kannattaa aina rikkoa erilliseen astiaan, jos munia tulee suuri määrä johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Silloin yksi mahdollisesti huono muna ei pilaa koko erää esimerkiksi leipomisen yhteydessä.
Tuoreuden testaaminen:
Tuoreen kananmunan tuntomerkkejä ovat kiinteä valkuainen sekä korkea ja pyöreä keltuainen. Vanhaksi menneen kananmunan valkuainen on vetinen.
• Erilliseen astiaan rikottua munaa kannattaa vielä nuuhkaista, sillä pilaantuneen kananmunan haju on voimakas. Silloin edes nettikasino ja sen tarjoamat kokemukset eivät auta hajuaistin kestävyyteen.
• Vesilasitesti paljastaa ehjän kananmunan tuoreuden. Siinä kananmuna laitetaan vesilasiin, jolloin kananmuna joko painuu pohjalle tai nousee lasin pintaan, mikäli se on vanha. Vanhan kananmunan kuoren läpi on haihtunut niin paljon nestettä, että se on selvästi keventynyt.
Kananmunan ominaisuudet ruoanvalmistuksessa
Kananmuna on erittäin moninainen raaka-aine ruoanvalmistuksessa. Etenkin
munan sisältämä valkuaisaine saa aikaan hyytymistä ja vaahtoutumista.

Hyytyminen: Kun kananmunaa kuumennetaan, se hyytyy. Näin tapahtuessa se sitoo itseensä nestettä ja saostaa ruokaa. Hyytymisprosessissa saa kuitenkin olla tarkkana, sillä liian kuumassa lämpötilassa kananmuna kokkeloituu. Kananmunan hyytymistä hyödynnetään ruoanvalmistuksessa muun muassa munamaidossa, keitoissa, vaniljakastikkeessa sekä murekemassassa.

Vaahtoutuminen: Vatkaamalla kananmunaa saadaan aikaan vaahtoa, joka kuohkeuttaa ruokia. Lisäämällä vaahtoon muita aineksia sekä kuumentamalla seosta, saadaan aikaan pysyvä kuohkea rakenne. Vatkauksen tavoitteena on lisätä massaan paljon ilmaa. Vaahtoutuminen on apuna niin kakkujen, marenkien, kohokkaiden kuin vaahtokastikkeidenkin teossa.

Emulgointi: Kananmunan keltuainen sisältää lesitiiniä. Lesitiini auttaa tekemään kahden luonnostaan sekoittumattoman nesteen - eli emulsiosta - pysyvän. Näin ollen kananmunan keltuaista käytetään emulgaattorina. Erilaisia emulsiokastikkeita ovat esimerkiksi majoneesi ja hollandaisekastike.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat