Seuraa 
Viestejä2

Tiede-lehdessä (1/2020) oli artikkeli rasvamaksan kehittymisestä. Pääpointtina oli se, että tauti voi kehittyä myös muille kuin alkoholin suurkuluttajille. Riskeistä mainittiin suurimpana lihavuus, mutta myös mm. perimä. Alipainosta ei puhuttu ollenkaan, mistä olin hieman yllättynyt. Itse olen sairastanut vakavan anoreksian, jonka seurauksena sain diagnoosin rasvamaksasta. Osaako joku selittää, mistä alipainoisen ihmisen maksan rasvoittuminen johtuu, kun kyseessä ei ole alkoholinkäyttö eikä ylimääräinen rasva tai sokeri?

Kommentit (12)

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

Itse en ollut kuullut tuota yhteyttä, mutta tosiaan alle 18.5 BMI:llä näyttää olevan paljon herkempi NAFLD:n syntymiselle.

En ole ihan varma tuon patologiasta, mutta olettaisin sen liittyvän vakavasti liioiteltuun rasvan välttelyyn, jolloin välttämättömätkin rasvat jäävät puuttumaan.

Ongelma on anorexiaan liittyvä kaiken vajavuus, koska harva anorektikko ymmärtää vetää puuttuvat ravinteet muissa muodoissaan, vaikka tuo olisi ainoa terve tapa pysyä tosi laihana.

Pitäisi nähdä anokertikkojen maksan rasvoittumisen erot bulimikkoihin verrattuna samoilla painoindekseillä. Luulen bulimiassa ehtivän osan ratvittavista rasvoista ehtivän imeytymään ennen oksentamista, jolloin myös rasvamaksaisuus olisi harvinaisempaa ja loivempaa samoilla painoindekseilla ja syömishäiriödiagnoosilla.

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

Alipainoinen muuten voi olla myös terveellä tavalla, jolloin NAFLD ei todellakaan pääse haittaamaan. Syömishäiriömittoihin pääsee myös terveellisesti syömällä, eli pelkkä alhainen painoindeksi ei itsessään nosta NAFLD riskiä, vaan se tapa, jolla alhainen BMI on hankittu.

MJ

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

Pitänee lisätä BMI:n toiseenkin päähän huomio, että lähinnä lihasmassasta koostuva ylipaino ei myöskään lisää NAFLD riskiä, koska sam efekti kuin tuossa terveellä tavalla saavutetussa alhaisessa BMI:ssä, eli se on terveellisesti hankittua ylipainoa. Niveliä se  aineenvaihduntaa se rasittaa olla iso, mutta ei maksaa pakosti.

Minä syytän NAFLD:n yleistymisestä univajetta:

https://www.healio.com/hepatology/steatohepatitis-metabolic-liver-diseas...

https://www.karger.com/Article/Fulltext/436997

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00072.2018

Uskokaa pois, että univaje on nousemassa pääaiheuttajaksi liki kaikissa ns. elintasosairauksissa.

Ensin tihkuu viitettä yksittäisiin sairauksiin, sitten mekanistisesti syitä niihin ja sen jälkeen huomataan oikeastaan kaiken linkittyvän suoraan tai kiertotietä univajeeseen.

MJ

SamBody
Seuraa 
Viestejä7116

Itse asiassa tuo rasvamaksan riski ei suoraan liity ylipainoon, vaan pikemminkin keskivartalolihavuuteen. Toki nuo yleensä menevät käsi kädessä, mutta eivät aina: myös "normipainoinen" voi omata tuon lihavan keskivartalon. Alipainoisista en osaa sanoa.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

SamBody kirjoitti:
Itse asiassa tuo rasvamaksan riski ei suoraan liity ylipainoon, vaan pikemminkin keskivartalolihavuuteen. Toki nuo yleensä menevät käsi kädessä, mutta eivät aina: myös "normipainoinen" voi omata tuon lihavan keskivartalon. Alipainoisista en osaa sanoa.

Minä vilkaisin alipainoisia ja selvä piikki löytyy etenkin anorektikoilla. Häiriintynyt metabolia on erittelemätön syy ja väärällä tavalla hankittu laihuus tosiaan rasvoittaa maksaa.

Syömishäiriöt ovat ikäviä mielenterbveyden ongelmia, mutta niitä tutkimalla saa arvokasta tietoa biologiasta. Muistan kun nuorena poikana silloinen tyttöystävä kasvatti itselleen karvapeitteen viikonlopussa, koska söi niin vähän, että koko ajan paleli ja seisomaan nouseminen oli suorastaan vaarallista. Tuo gorilloitumisefekti oli yksi taudin selättäjistä, sillä siinä huomasi hyvin tuon melkoisen oudon reagoinnin kropalta vajareihin.

MJ

Ivan The Terrible
Seuraa 
Viestejä2394

Pari ensimmäistä arvausta olisi että joko jotain oleellista jää ravinnosta puuttumaan ja puutostila sekoittaa maksan toiminnan tai sitten se että ravinnon  niukkuuden takia elimistö käy keräämään saatavilla olevasta matskusta rasvaa yli-innokkaasti.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

Osuipa aihekohtaisena mainoksena kiva artikkeli vuodelta 2012:

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ruoka_saataa_geenejasi

Noin vanha artikkeli, mutta onneksi avasin mekanismin suurelle yleisölle:

"Viritys alkaa kohdusta

Se, miten syömisemme vaikuttaa geeneihin tässä ja nyt, juontuu osin jo ajalta ennen syntymäämme. Pitkään on tiedetty, että sikiönkehityksen varhaisvaiheessa koko dna:mme joutuu eräänlaiselle tarkastuskierrokselle. Syistä, joita ei vielä täysin ymmärretä, tiettyjen geenien dna:han tarttuu tällöin pieniä säätelijäyhdisteitä, metyyliryhmiä. Niiden vuoksi geenien toiminta estyy tai vaimenee. Ilmiötä kutsutaan epigeneettiseksi säätelyksi.

Epigeneettinen mekanismi on järjestelmä, jonka avulla sikiö reagoi äidin kautta saamiinsa ympäristön signaaleihin. Ne vihjaavat, millaiseen maailmaan lapsi on syntymässä.

Jos äiti on stressaantunut, ympäristö voi olla vaarallinen. Jos äiti ei saa riittävästi ravintoa, ympäristössä voi olla niukasti ravintoa. Tämän informaation pohjalta lapsi virittää geeninsä vastaamaan odotettavissa olevia oloja.

Epigeneettiset mekanismit aiheuttavat lisätyötä nutrigenomiikalle. Ne tarkoittavat, ettei ruokavaliota voi räätälöidä vain sen mukaan, mitä geenejä syöjällä on, vaan pitää ottaa huomioon, mitkä hänen geeneistään ovat epigeneettisesti hiljentyneet." =D

MJ

Uteliasneiti
Seuraa 
Viestejä2

Univajeen vaikutus tuli uutena tietona, kiitos.

Eräässä artikkelissa todettiin, että hoikilla potilailla sappiarvot olivat korkeammat verrokkiryhmään nähden. Korkeat sappiarvot ja joku tietty proteiini lisää energiankulutusta, mikä puolestaan saa hoikat pysymään hoikkina. Eli mikäli oikein ymmärsin, alipainoisen elimistö voi muistuttaa ylipainoisen elimistöä mutta nopea aineenvaihdunta estää sen ulkoisen näkymisen.

https://medicalxpress.com/news/2019-08-scientists-closer-mystery-people-...

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

Uteliasneiti kirjoitti:
Univajeen vaikutus tuli uutena tietona, kiitos.

Eräässä artikkelissa todettiin, että hoikilla potilailla sappiarvot olivat korkeammat verrokkiryhmään nähden. Korkeat sappiarvot ja joku tietty proteiini lisää energiankulutusta, mikä puolestaan saa hoikat pysymään hoikkina. Eli mikäli oikein ymmärsin, alipainoisen elimistö voi muistuttaa ylipainoisen elimistöä mutta nopea aineenvaihdunta estää sen ulkoisen näkymisen.

https://medicalxpress.com/news/2019-08-scientists-closer-mystery-people-...

Juu, näytti olevan FGF19, joka säätelee sykkyräsuolen imeytymishommeleita (bile acids, ei bilehuumeita, vaan sappihappoja). Näyttäisi että väärin syövillä ei ole superkakkaa, jonka metaboliitit on secondary bile acids saantitapa, primaryn ollessa maksassa tapahtuva synteesi, vaan selkeitä imeytymisongelmia kestoripulin vuoksi.

Ihan näyttäisi siis että ravinnosta saatavien välttämättömien rasvojen puute ja mahdollisesti B12 vajarit ovat laihojen NAFLD:n taustalla.

Production

Bile acid synthesis occurs in liver cells which synthesize primary bile acids (cholic acid and chenodeoxycholic acid in humans) via cytochrome P450-mediated oxidation of cholesterol in a multi-step process. Approximately 600 mg of bile salts are synthesized daily to replace bile acids lost in the feces, although, as described below, much larger amounts are secreted, reabsorbed in the gut and recycled. The rate-limiting step in synthesis is the addition of a hydroxyl group of the 7th position of the steroid nucleus by the enzyme cholesterol 7 alpha-hydroxylase. This enzyme is down-regulated by cholic acid, up-regulated by cholesterol and is inhibited by the actions of the ileal hormone FGF15/19.

https://en.wikipedia.org/wiki/FGF19

https://en.wikipedia.org/wiki/Bile_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Cytochrome_P450

Mitokondriolille ei riitä hapetettavaa kolesterolia, koska saanti ravinnosta on rajoittunutta ja suoliston sekundäärinen tuotantotapa on superkakan puutteessa vajaata. Seurauksena on kolesterolivajarit aivoille, ellei sitä ehkäise rasvoittamalla maksaa...

Mielenkiintoinen aihe, vaikka olen hieman kok NAFLD:tä vältellyt lukemisissani. Täytyypä uhrata lukuaikaa aiheelle joku päivä enemmän.

MJ

Minijehova
Seuraa 
Viestejä18321

https://www.the-scientist.com/news-opinion/gut-microbe-linked-to-nonalco...

Suolen tietyt bakteerit tuottavat alkoholia, joten ehkä se ei olekaan niin Non-alcoholic kuin nimetsä voisi kuvitella.

Suolen microbiome epätasapaino ja vajaa rasvansaanti ravinnosta tosiaan näyttäisi olevan the aiheuttaja tässä NAFLD:ssä.

Oli tässä lehdessä hiljattain hauska juttu jäbästä, joka tuli randomisti känniin juomatta. Sama  suoliston bakteeristo kyseessä.

MJ

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat