Seuraa 
Viestejä45973

Terve.

Tämä aihe on askarruttanut mina jo pitemmän aikaa.
Joskus teininä katselin telkkarista ohjelmaa, joka kertoi työkseen kaivon paikkoja etsivästä henkilöstä. Hän käytti "vesisuoninen" paikantamiseen perinteistä Y muotoista pajunoksaa ja taskukelloa, joka alkoi pyöriä vesisuonen kohdalla.
Kerroin asiasta vanhemmilleni ja kerroin millasita hölynpölyä. Yllätyksekseni he kertoivat minulle että "joo, kyllähän se toimii. ei tiijetä miksi". En uskonut, joten mökillehän tätä piti lähtiä testaamaan. Äitimuori osasi kertoa että nuorempana hommaa kokeillut tietysti pajunoksalla ja L muotoon taitetulla rautalangan pätkällä (vähän kuin pitäisi kädessä pistoolia, lyhyempää osaa pidetään varovasti kädessä ja pidempi osa sojottaa eteenpäin).
Siinä sitten pellolle etsimään vesisuonia, mistä hän kertoi niitä nuorena löytäneen, muttei tietty muistanut mistäpäin.
Hämmästyttävästi ensin kokeilemamme taitettu rautalanka alkoi pyöriä kädessä, kun sitä piti todella varovasti vädessä. Myös pajunoksa alkoi taipua alaspäin, kun sen varsia piti jännityksessä juuri samoissa paikoissa.

Olin todella hämmästynyt. Itse tai vanhempani emme usko mihinkään yliluonnoliseen hömppään eikä meillä minkään järjen mukaan ollut motiivia taivutella keppia alaspäin samoissa paikoissa (saatikka pyörittää rautalangan pidempää osaa ympyrää, vaikkeivat etusoremt edes koske siihen ) Temppu siis toimi kaikilla samoissa paikoissa rautalangalla ja pajulla.

Pikainen googletus ei auttanut. Vain muutama asiaa koskeva linkki löyty suomeksi (oli vaikea keksiä millä sanoilla hakea tai millä nimellä tätä ilmiötä kutsutaan), joissa asia tyrmätään. esim:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?con ... 431&lan=fi
"Kaivon paikan etsiminen pajunvitsan avulla perustuu enemmän pajunvitsan käyttäjän kokemukseen hyvistä kaivon paikoista kuin todelliseen näyttöön."

Minulla ei todellakaan ollut tai ole mitään kokemusta hyvistä kaivonpaikoista.

Eli voisiko joku kertoa mista ilmiöstä on kysymys. Tämä juttu jäi todella vaivaamaan, kun en keksinyt mitään loogista selitystä tapahtuneelle.
Temppu jokatapauksessa 100% toimii silloin suureksi hämmästykseni.

(ja en taivutellut/pyöritellyt juttuja "alitajuisesti" tms. humpuukia mitä joku varmasti ehdottaa. En ole, miten tämän kauniisti sanoisi, hullu ).

  • ylös 13
  • alas 12

Kommentit (16)

Lainaan standardivastaukseni toisesta ketjusta:

ChG

Linkitän vanhasta tottumuksesta asiasta tehdyn kotimaisen tutkimuksen:

http://www.skepsis.fi/jutut/maasateilyraportti.html

Lainaus raportin esipuheesta:

Maasäteilyraportissa kuvataan perusteelliset kenttäkokeet, joihin osallistui 32 Suomen parasta kaivonkatsojaa ja varpumiestä. Kenttäkokeilla pyrittiin selvittämään löytävätkö varpumiehet välineillään toistensa osoittamat paikat ja löytävätkö he omat paikkansa uudemmilla kerroilla. Kenttäkokein testattiin myös varpumiesten kykyä löytää maahan upotettu paloletku ja määrittää veden virtaussuunta. Tutkimusten aikana selvitettiin ”säteilynpoistolaitteiden” tehoa. Raportissa on myös perusteellinen katsaus taikavarpujen historialliseen taustaan ja ilmiön selitysmalleihin.

Raportti kuvaa erinomaisella tavalla niitä ongelmia, joihin tutkijat törmäävät pyrkiessään tieteellisesti selvittämään kansanviisauden piiriin kuuluvia ilmiöitä. Testien tulokset osoittivat, etteivät varpumiehet löydä toistensa osoittamia kohteita eivätkä edes omiaan uusintakerroilla. Maahan upotettuja paloletkuja ei varvun avulla löytynyt puhumattakaan veden virtaussuunnasta. Seuraavassa lainaus raportin yhteenvedosta. ”Kontrolloidut tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, ettei taikavarvulla voi luotettavasti paikantaa aineellisia kohteita, vesisuonia eikä maasäteilykenttiä. Myöskään taikavarpuun uskovat eivät ole olleet yksimielisiä toistensa menettelytavoista ja tulkinnoista. Epäonnistumisiin heillä on kuitenkin lukuisia selityksiä ulottuen taskujen sisällöstä kosmisiin ilmiöihin ja epäuskoisten henkilöiden läsnäolosta maasäteilylinjojen epävakaisuuteen. Tästä syystä on vaikea välttää ajatusta, että taikavarpuilmiöt ovat mielikuvituksen tuotetta. Taikavarpu on väline, joka tuo ihmisen sisäiset toiveet ja uskomukset ulkoisesti nähtäviksi. Olematonta maasäteilyä poistavat toimimattomat laitteet ovat amuletteja, esineitä, joiden suojavaikutus perustuu uskoon.”

jees. Kiitti hyvästä linkistä. Empä ollut huomannutkaan tuota skepsiksen sivuilla.
Kaipa se "taikavarpu" (minkä isäntä sattumanvaraisesti kävi metsästä repaisemassa) taipui selkeästi alas "uskon" voimalla.
Tuo rautalanka tuttu oli minulle entuutestaan ihan tuntematon väline ja senkin käyttäytyminen hämmästytti.
Ei kyllä alettu kaivamaan löytyykö sieltä vettä loppupeleissä, mutta näitten "taikaesineiden" pyöriminen/vääntyminen oli ilmiselvää.
(katsoin millin päästä kun verpu alkoi taipua äipän kätösissä enkä uskonut, vaikkei hän itse sitä selvästi taivuttanut. Sitten kun sama efekti tapahtui itsellä, olin tyrmistynyt )

Tämä juttu siis veti aikoinaan hiljaiseksi. Vaikka pitäisin itseäni skeptikkona ja en väitä että tässä mitkään henkimaailman voimat jylläisi, mutta ne hemmetin kapineet toimivat/vääntyivät. Olisi ollut ehkä parempi olla koskaan kokeilematta, kun tässä tulee ihan taikauskoinen olo

editti: enpä tiennytkään että jokut väittävät pystyvänsä määrittämään veden virtaussuunnatikin näillä taikaesineillään. Tiedä sitten miten maahan kaivettu vesijohto vastaa oikeaa vesisuonta. ääh, taidanpa antaa olla ja olla ajattelematta asiaa, miten teen muidenkin asioiden kohdalla jota menevät "yli hilseen").

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Maan vetovoima vetää vettäkin kohti maan kesikipistettä, joten esimerkikisi saman tontin alueella pohjaveden pinta on kauttaaltaan samalla korkeudella. Poikkeuksen voivat muodostaa kalliot, joissa niissäkin kuitenkin on halkeamia. Eli käytännössä on aivan sama mihin kaivon kaivaa, niin vettä kyllä tulee.

Eri asia on sitten, että mihin kaivo kannattaa kaivaa. Etäisyyttä esim. tiehen on syytä olla riittävästi, jotta öljyt, suola tms, eivät imeydy kaivon lähialueen kautta kaivoveteen. Toinen huomioonotettava asia on mahdollinen imeytys/suodatuskenttä. Maanviljelykset rajoittavat myös kaivon sijaintia käytettyjen kasvinsuojeluaineiden sekä lannoitteiden vuoksi (koskee myös luomuviljelyä, sillä niissäkäkin käytetään kasvinsuojeluainetta ja lannoitteita).

Ei kyllä alettu kaivamaan löytyykö sieltä vettä loppupeleissä

Pohjavettä olisi hyvinkin voinut löytyä, sillä pohjaveden pinta on tasaisella maalla paikallisesti yleensä samalla tasolla, n. 2-4 metrin syvyydessä, harjualueilla voi olla paljon syvemmällä.

Se on silloin melkein sama, missä sen varvun kuvittelee taipuvan; aina "osuu".

Edit: Volitans ehtikin näköjään jo kertoa tästäkin.

Volitans
Maan vetovoima vetää vettäkin kohti maan kesikipistettä, joten esimerkikisi saman tontin alueella pohjaveden pinta on kauttaaltaan samalla korkeudella. Poikkeuksen voivat muodostaa kalliot, joissa niissäkin kuitenkin on halkeamia. Eli käytännössä on aivan sama mihin kaivon kaivaa, niin vettä kyllä tulee.

Unohdit vesisuonet. Vaikka ne lopulta imeytyvät pohjaveteen muodostuu niistä paikoitellen lähteitä ja kosteikkoja jotka ovat esim. rehevien kasvien vuoksi silmin havaittavissa.

Varvuista en tiedä,mutta kuparista,L:n muotoon taivutettua antennia käytämme vesijohtojen etsintään.Toimii kuin se kuuluisa junan vessa.Erittäin käyttökelpoinen esim. muoviputkilla,jotka eivät muuten peilaudu.

salai
Seuraa 
Viestejä8892
ricardo
Varvuista en tiedä,mutta kuparista,L:n muotoon taivutettua antennia käytämme vesijohtojen etsintään.Toimii kuin se kuuluisa junan vessa.Erittäin käyttökelpoinen esim. muoviputkilla,jotka eivät muuten peilaudu.

Meilläpäin käytetään kuparilankaa tarkistamaan sähkön olemassa, sitähän on muuten vaikea nähdä. Pistorasiaan kun tökkäsee tietää heti mistä reiästä kannattaa sähköä vongata.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

ricardo
Varvuista en tiedä,mutta kuparista,L:n muotoon taivutettua antennia käytämme vesijohtojen etsintään.Toimii kuin se kuuluisa junan vessa.Erittäin käyttökelpoinen esim. muoviputkilla,jotka eivät muuten peilaudu.

Puh huijaa.

siltä varalta, että joku tosissaan uskoisi tuohon, kannattaa James Randin testit Australiasta:
http://video.google.com/videoplay?docid ... ames+randi
Videossa näkee kuinka "ammattilaiset" veden virpojat pärjäävät puolueettomassa testissä.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Joskus teininä, kun ei ollut ymmärrys vielä täysin kehittynyt, luimme kaverin kanssa tuosta rautalankajutusta. Jossain kirjassa oli juttu, että voi piilottaa lusikan maton alle ja tämän metallin kohdalla kaksi rautalankahäkkyrää menee ristiin. Aloimme väitettä testaamaan ja yllätys, rautalangat menivät ristiin lusikan kohdalla. Olimme tietysti aivan ihmeissämme ja aloimme oikein kunnolla testaamaan ilmiötä. Vuorotellen toinen piilotti lusikkaa ja toinen etsi sitä taialla. Ryttäsimme vielä mattoa, ettei vain näy paljastavaa möykkyä lusikan kohdalla, niinkuin epäilimme ensimmäisellä kerralla käyneen. Eipä toistunut ilmiö toista kertaa, vaikka testasimme lukuisia kertoja.

Noista vesisuonistakin sellainen juttu, että tietääkseni pohjavesi ei edes kulje suonina, vaan on ihan tasaisesti siellä maan sisällä. Olenko väärässä?

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Marssilainen
Noista vesisuonistakin sellainen juttu, että tietääkseni pohjavesi ei edes kulje suonina, vaan on ihan tasaisesti siellä maan sisällä. Olenko väärässä?
Et.

Marssilainen
Joskus teininä, kun ei ollut ymmärrys vielä täysin kehittynyt, luimme kaverin kanssa tuosta rautalankajutusta. Jossain kirjassa oli juttu, että voi piilottaa lusikan maton alle ja tämän metallin kohdalla kaksi rautalankahäkkyrää menee ristiin. Aloimme väitettä testaamaan ja yllätys, rautalangat menivät ristiin lusikan kohdalla. Olimme tietysti aivan ihmeissämme ja aloimme oikein kunnolla testaamaan ilmiötä. Vuorotellen toinen piilotti lusikkaa ja toinen etsi sitä taialla. Ryttäsimme vielä mattoa, ettei vain näy paljastavaa möykkyä lusikan kohdalla, niinkuin epäilimme ensimmäisellä kerralla käyneen. Eipä toistunut ilmiö toista kertaa, vaikka testasimme lukuisia kertoja.

Noista vesisuonistakin sellainen juttu, että tietääkseni pohjavesi ei edes kulje suonina, vaan on ihan tasaisesti siellä maan sisällä. Olenko väärässä?

Tuo ihan sama tulee vastaan aikaisemmin laittamassani linkissä/videossa. Eikös sitä kutsuta psykomotoriikaksi tai sinne päin. Paremmin tietävät korjatkoon. Sitä samaa millä Ouija-lauta toimii (spiritismilauta)

Jännä tämä "taikavarpu". Se ei toimi kaikilla ihmisillä, esmes siskoni ja isäni pystyvät sitä käyttämään, mutta itselläni se vehjes ei toimi.

Hahaa. En vielä ehtinyt lukemaan kokonaan tuota maasäteilyraporttia, mutta tähän mennessä materiaali on ollut aivan loistavaa. Kerta toisensa jälkeen tulokset ovat olleet tilastollisesti ennakoitavissa. Aina kun varpumiehen maasäteilymittaus alkaa tuntumaan ajan haaskaukselta, astuu kehiin mitä kummallisimmat selitykset mittausmenetelmää häiritsevistä tekijöistä.
"kuuton aika on epäedullista kokeen
suorittamiselle". "Kuuttomana aikana tarvittaisiin kaksi satelliittia"; (käytettävissä oli vain yksi.)
"S-tasaaja on menettänyt tehonsa".
Koehenkilöt (Mauno Pohjonen ja Lauri Ahonen) kertoivat koepäiväkirjan mukaan "malmikenttien häirinneen heidän suuntimistaan".

ja niin edelleen. Muahaahahaa. Read and weep. Kylllä varvut ja rautalangat kääntyilee ja heilurikelo vispaa; siitä ei ole epäillystäkään. Nämä selvät merkit sensijaan eivät kuitenkaan ole yhteydessä väitettyihin asioihin, kuten esim. malmiin, veteen, kuuhun tai mikä nyt milloinkin sattuu olemaan kyseessä. Murskavoitto tieteelle.

Epäilemättä joku näiden "mittalaitteiden" liikkeet aiheuttaa, mutta selvästikään aiheuttaja ei ole sama, josta varpumiehet puhuvat. Sitäpaitsi tuossa dokumentissa vieläpä kerrotaan varpumiesten löytävän vettä aivan eri kohdista.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat