Seuraa 
Viestejä45973

Mitä Iranille oikein pitäisi tehdä? Kauppasaarto, pommitukset? Mikä olisi tehokas tapa saada se luopumaan rikollisesta ydinohjelmastaan?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Mikähän ydinohjelmasta tekee niin laittoman. Antaisitko vielä luotettavan lähteen joka kertoo Iranista löydetyn rikollista uraania?

En oikein luota noihin uutisiin jotka kertovat: "Entinen usa:n tiedustelu-upseeri uskoo Iranin pystyvän rakentamaan ydinpommin puolessa vuodessa"

L
Seuraa 
Viestejä7979

Toinen tuleminen

Iranille ei voida yhtään mitään. Edes kauppasaartoa ei voida harkita niin kauan, kun öljynhinta nykyisellä tasolla ja kunnes Saudi-Arabian uudet investoinnit öljyntuotannon reservikapasiteetin (jolla S-A perinteisesti on öljyn hintaa tasoitellut) nostamiseksi alkavat puskemaan monjää markkinoille noin 2009.

Ja sotilaallinen invaasio ei tule yleisistä järkisyistä kuvioihin mukaan, kun öljykilpi Iranin yltä muutaman vuoden päästä poistuu. Uusimmassa Foreign Policyssä oli hyvä juttu juuri tästä öljykilvestä, tsekkaa vaikka Stockalta, Akateemisesta taikka kirjastosta, jos kiinnostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
SShadow
Mikähän ydinohjelmasta tekee niin laittoman. Antaisitko vielä luotettavan lähteen joka kertoo Iranista löydetyn rikollista uraania?

Ainoastaan Iranin omat toimet voivat tehdä ydinohjelmasta laittoman.
Iran on sitoutunut ydinaseiden leviämistä estävään sopimukseen, ja se rajoittaa Iranin toimia tässä suhteessa.

Mikä on "rikollista uraania" ?

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Mää en kyllä Iranilaisiin luota, vaikka niillä olis oikeus ydinaseita teorisassa tehdäkin.

Ählämeihin en luota jos niillä on ydinaseita. Se on äkkiä joku pilakuvien takia puoli eurooppaa liekeissä.

Kuitenkin tuolla ählämi maissa kulttuuri on niin erinlainen kuin länsimaassa. Jos vaikka länsimaissa olisi joku rosvovaltio, niin ennemmin minä niille soisin ydinaseet. Kuin erinlaisten kulttuurien omaaville kansoille, vaikka olisivat kunnollisia.

Olette huomanneet että Iranissakin tämä residentti on vain sätkynukke, sielä on niiden uskollinen johtaja suurempi johtaja kuin niiden maan residentti. Vanhamies sielä päättää asioita ja lausuu allahia. Uskonnolla hallitaan eikä järjellä. Jossain asioissa järki on menny tietenkin uskonnon edelle, että ollaan jonkin moista kehitystä saatu aikaan että kansa ei rupee riehumaan kurissa oloissa.

Sellainen maa missä uskomuksiin nojataan ja niillä hallitaan. Niin sellaiseen maahan ei länsimaalaisten pidä luottaa, ei ainakaan silloin kuin ovat menneet provosoimaan Iranilaisia.

mskomu
Seuraa 
Viestejä672

En nyt varsinaisesti hypi onnesta, jos joku Iran ydinasetta rakentaa. Mutta onhan tuo ydinsulkusopimus aivan naurettava. "Noniin, meillä on nyt ydinase. Päätämmekin täten tehdä lain, joka kieltää kaikilta muilta kuin Meiltä ydinaseen. Jos joku muu valtio halajaa ydinasetta, se on rikollista, Me tosin saamme valmistaa niitä niin paljon kuin huvittaa."

Ainakin YK:n toimien vaikutus on jo moneen kertaan nähty:

Aslak
Eikö Pakistani olekkaan "ählämi maa"?
Niillähän kuitenki ydinaseita on.
Eikä ne paukkunhet pilakuvien takiakaan.

Taas tyypillistä eräiden oleellisten tosiasioiden "unohtamista", jota raakalaisrättipäiden ymmärtäjät mielellään harrastavat. Johtuisikohan siitä, että pommit ovat maallisen hallinnon käsissä, joka lisäksi on USA:lle apuna terrorisminvastaisessa sodassa? Musharraf on jatkuvasti islamistien painostuksen kohteena ja tarvitsee länsiapua; pommien paukuttelu voisi olla hieman haitallista hänen pyrkimyksilleen. Melkein mikä tahansa vaihtoehto on kuitenkin parempi kuin hurmahenkinen islamistimurhaajien sharia-diktatuuri, joka marttyyri-innossaan ei paljoa piittaisi siitä, mikä olisi vastareaktio länttä vastaan tehtyyn ydiniskuun. Jos iso paukku jossakin posahtaa, silloin tuskin enää aletaan selvittelemään tarkemmin, mistä se tuli, vaan pommitetaan kaikki potentiaaliset ehdokasmaat lasikuopiksi niin pian kuin suinkin mahdollista, ettei niitä tulisi enää lisää.

Jättää rauhaan! Siitä että Iranilaisilla on ydinase ei ole Suomelle mitään haittaa. Eikä juuri muillekkaan.

Iranilla on samanlainen oikeus ydinaseeseen kuin USA:lla, Venäjällä, Kiinalla tahi Israelilla.

Ja ydinaseen Iran myös ennemmin tai myöhemmin hankkii!

L
Seuraa 
Viestejä7979

Anduril

Kirjoitit:

Melkein mikä tahansa vaihtoehto on kuitenkin parempi kuin hurmahenkinen islamistimurhaajien sharia-diktatuuri, joka marttyyri-innossaan ei paljoa piittaisi siitä, mikä olisi vastareaktio länttä vastaan tehtyyn ydiniskuun.

Kuvauksesi ei oikein mielestäni sovi Iranin pappisjohtoon. Ovat teokraatit osoittaneet Khomeinin kuoleman jälkeen, että sen suurempaa marttyyri-intoa tuskin valtaapitävien joukosta löytyy. Omaa valtaa pönkittääkseen kyllä ovat tukeneet myös itsemurhaajia ym häröilijöitä, mutta hyvinkin tolkkupäisiä reaalipoliitikoita tuntuvat olevan.

Iran tulee hankkimaan ydinaseen tai kyvyn kasata sellainen tarpeen vaatiessa lyhyessä ajassa. Iran on Persian imperiumien jälkeläinen, jonka itäisellä, ja epävakaalla, naapurilla on pommi, joten on mielestäni osittain ymmärrettävää, että haluavat pommin.

Iranilla on pari vuotta aikaa, kunnes Saudi-Arabialla on taas öljyntuotannossa reservikapasiteettia enemmän kuin Iranilla öljyntuotantokapasiteettia. Tässä tilanteessa luultavasti ollaan viimeistään 2009, mutta muutama vuosi riittää Iranille, jos se pommin haluaa.

Jos joku kaipaa todisteita, on mielestäni annettava tällaisen henkilön joku selitys Iranin käyttäytymiselle. Miksi maa, joka istuu valtavien öljyreservien päällä ja jota muuten ei tunneta viherrysaatteen (paitsi islamilaisessa mielessä) edelläkävijänä, satsaisi ydinvoimaan? Ja jos vain haluavat rauhanomaista ydinvoimaa, miksi niille ei kelpaa sellainen tekniikka, jota voi käyttää vain rauhanomaisesti, kuten Suomelle kelpaa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat