Seuraa 
Viestejä741

Lapissa on laajoilla alueilla ennätys tai ainakin lähes ennätysmäärä lunta. Lumen vesiarvot ovat jo nyt korkeita, mikäli sateet jatkuvat, niin edessä voi olla pahin tulva sataan, tai yli vuoteen. Jos esimerkikisi Rovaniemelle tulisi Saulin tulvaa vastaava tilanne, niin vahingot olisivat varmaa satoja miljoonia.
"Legendaarinen Saulin tulva vuonna 1859 Saulin tulvan syntymisen taustalla oli vuonna 1859 runsasluminen talvi ja myöhässä oleva kevät. Lämpötila nousi kevään voitettua erittäin nopeasti, ja sen seurauksena lumet sulivat lyhyen ajan kuluessa. Tulvavesi nousi Rovaniemen kohdalla 10 metriä tavanomaisen yläpuolelle toukokuun 22.–24. päivinä. Vahinkoja oli laajallaalueella Kemijoen vesistössä.Meltauksen ja Hakokönkään sahat menettivät padot ja Meltauksen saha myös myllynsä,jonkatulvayksinkertaisestihuuhtoimennessään. Pitäjänkokous arvioi sahojen kärsimät vahingot 2500 hopearuplan suuruisiksi. Saarenkylä joutui kokonaisuudessaan veden alle, samoin Lainaan ja Ounasvaaran välillä oleva asutus. Asukkaat pakenivat tulvaa vaaroille. (Ahvenainen 1967.) "
https://www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=69f687e6-f5fc-46ee-8495-6725975f...
Pelkästään Saarenkylässä on yli 1000 kiinteistöä, ja 7000 asukasta. Toivottavasti kemijoen säännöstelyaltaat lasketaan ajoissa mahdollisimman tyhjiksi, jopa erikoisluvalla alle ala rajojen. Ounasjoen puolelta ei ole muuta tehtävissä kuin toivoa parasta. Sopivan hidas kevät voi kyllä estää koko tulvan, mutta näinä raamatullisten vitsausten aikoina (heinäsirkat ja kulkutauti) en luottaisi hyvään tuuriin.

Kommentit (9)

111
Seuraa 
Viestejä2531

Tuhoisa aurinkomyrsky vuonna 1859 rikkoi viestintälaitteita ympäri maailmaa – Tutkimus: Kaaosta nyky-yhteiskunnassa synnyttävä tapaus voi toistua muutaman vuosikymmenen välein

https://tekniikanmaailma.fi/tuhoisa-aurinkomyrsky-vuonna-1859-rikkoi-vie...

Näinköhän Aurinkokuntaan työntyi energiapulssi keväällä 1859 jne.

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
67 astetta
Seuraa 
Viestejä741

tammukka kirjoitti:
Rovaniemen kaupunki tekee kaikkensa että tulvatuhot olisivat mahdollisimman suuret jättitulvan sattuessa( rakentaminen, kaavoitus).

Tämä pitää täysin paikkansa.

67 astetta
Seuraa 
Viestejä741

Nyt on satanut onneksi vähän lapissa, mutta sateet palaavat ensi viikolla. Lehdissä on jo kirjoittelua aiheesta, esimerkiksi tämä:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67cef0f5-af1c-42b8-b5a5-fb93387d74dd

Toivottavasti kemijoen tekojärviä aletaan tyhjentää ajoissa, jotta saadaan tilaa väistämättä tulevalla tulvalle. Viimeisimmät vedenkorkeudet.

Kemijärvi 144,19, eli 2m,19 yli alarajan.

Lokka 241,80, eli 1,8 metriä yli alarajan.

Porttipahta 241,36, eli 7,36 metriä yli alarajan. Porttipahtaa ei ilmeisesti ole viimevuosina päästetty kovin tyhjäksi, mutta nyt olisi syytä.

Sekä Lokka että Porttipahta, ovat hiukan alle keskiarvojen, mutta Kemijärvi yli.  Näitä tekojärviä on aikanaan markkinoitu, nimenomaan tulvien tasaajana, nyt nähdään kuinka käy.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat