Seuraa 
Viestejä7725

Todennäköisyys saada influenssa vuosittain on 5-10%. Sitten oleellinen. Todennäköisyys on yksilöllinen. Kuten kaikki tiedämme flunssa ja influenssa voivat tarttua niin, että ensin perheessä yksi sairastuu ja sairastuttaa muita. Mutta ei välttämättä. Itse esimerkiksi en muista, että olisin koskaan sairastanut influenssaa.

Sairailla, hyvin stressaantuneilla jne. riski sairastua kasvaa. Eli oleellisesti pienempi määrä viruksia elimistöön saa sairaaksi.

Nykyinen yksinkertaistettu populaatiomalli ei lähde näistä oletuksista. (Saa osoittaa jos jotkut matemaattisesti osaavat tutkijat käyttävätkin muuta, tai miksi yksinkertaistettu malli pystyisi kuvaamaan populaatiotasolla tilannetta oikein).

Asia on hyvin oleellinen pandemian kannalta. Jos oletetaan sitä levittävien olevan juuri niitä joihin se helpoimmin iskee pystytään nämä ihmiset eristämällä mahdollisesti lopettamaan koko pandemia (eli huonosti asiaa kuvaavan nykymallin R0 tippuu alle 1:n).

Kommentit (6)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7725

Nykyisen liian yksinkertaistetun mallin muut varmat erot todellisuuteen ovat alueiden erot, vaikkapa kaupunki vs. maaseutu, ja sään vaikutus leviämiseen. Tiedetään että kaikilla influenssaviruksilla on influenssakaudet, jolloin suurin osa sairastumisista tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7725

https://arxiv.org/pdf/2003.08784.pdf

Tuossa selitetty yleisesti käytetty liikaa yksinkertaistava SIR malli. Joka siis esittää populaation heterogeenisena (kaikki sairastuu yhtä todennäköisesti), eikä ota huomioon esimerkiksi kohdealueen säätä, yleisötapahtumia jne. Mallissa oletetaan ääriyksinkertaistuksena, että oleellisesti esimerkiksi kontakteja vähentämällä voimme vaikuttaa R0:n. Joka lienee osaltaan totta, mutta suurelta osin liiallinen yksinkertaistus asiasta.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7725

https://export.arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2003/2003.05681.pdf

Tuossa näennäisesti parempi pandemiamalli. Lähinnä koska yleistetty Richardin malli sisältää monimutkaisemman matemaattisen rakenteen.

Yleisesti ottaen jos tällä palstalla ei intoa yhtään löydy, koska paskaako sitä ihmiskunnasta, niin mistä tälläisen koulutuksen mallien tekemiseen tutkijana saaneen propellipään kannattaisi etsiä innokkaita pikkuprojektiin? Reddit, tai jotain?

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7725

Mitä noista malleista ainakin voi suoraan oppia on, että karantteeni paikoissa jossa epidemiaa EI ole on idiotismia. Koska todennäköisyys saada tauti on noin nolla, ja samalla taloudelliset tappiot ovat massiiviset. Koska taikaseiniä ei edelleenkään ole ovat nuo rahat jostain pois.

Kyse on siitä, että jos kaupungissa on vakava epidemia. Joka voi tulla periaatteessa ihan niin, että koulussa kiertää vaikkapa oksennustauti, niin tällöin mikäli koulua ei pystytä esimerkiksi siivoamaan tarpeeksi hyvin on järkevää sulkea koulu hetkeksi sen välttämiseksi, että kutakuinkin kaikki sairastuisivat.

Suomen tapauksessa epidemia on vain korkeintaan pääkaupunkiseudulla, ja ei oikeastaan sielläkään.

Mikäli oletukset superleviämisistä pitäisivät ollenkaan paikkaansa sairauden kourissa pitäisi olla nyt puoli Kiinaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat