Seuraa 
Viestejä45973

Tunnen todella huonosti lintuja, mutta olisi kiva tietää mikä lintu oli kyseessä ja onko seuraavanlainen normaalia;

Lohjan hormajärvellä muutama päivä sitten ihmeteltiin lintua jonka perässä seurasi noin 47 poikasta! Tuollaista määrää on tietenkin vaikea laskea kun eivät pirulaiset pysy paikallaan, mutta yritin napata kamerakännyllä kuvan. Valitettavasti en saanut minkäänlaista kuvaa emosta, joka oli jo liian kaukana, ja eihän tuo kamerakännykkä vedä vertoja kunnon kameralle muutenkaan. Mutta kuvassa tosiaan näkyy ~47 poikasta. Voin myös postata kuvan johonkin jos joku sitä haluaa katsella, vinkkejä vaan paikoista, please Ja kuva ei ole hyvä.

Luulen, että jonkunlainen uikku tuo oli, mutta kuten sanottu, tunnen lintuja huonosti.. Poikasten väritys on vaaleamman ruskea pää, tummempi selkä, laajoja valkoisia laikkuja/alueita kaulalla ja kyljissä. Joku vesilintu tuo on, poikaset uivat rantavedessa heinien seassa jahdaten syötävää. Mielestäni ei kuitenkaan silkkiuikku, tuolla ei ollut mitään kunnollista punertavaa läikkää poskessa tai kokonaan valkoista kaulaa. Jonkinlainen töyhtö oli päässä.

Eli apua, mistä ihmeestä tuossa oli kyse? Uikut kai munivat 4-6 munaa/nokka, eikä tuo Hormajärvi kuitenkaan kuhise aikuisia uikkuja.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Tukkakoskeloilla on päässään töyhtö ja muistaakseni harrastavat poikasten sieppausta, eli vievät toisilta emoilta poikasia. Isossa joukossa omatkin poikaset ovat paremmassa turvassa pedoilta.

Kiitos, googletin koskeloa ja kyllähän tuo emo sitä muistutti, valitettavasti en (vielä) löytänyt kuvia poikasista..
Mutta silti, 47? Tukkakoskelo munii 4-14 munaa, ja jos keskiarvo on 9, tuon olisi pitänyt omiensa lisäksi ryövätä 4 poikuetta. Vai onkohan tuossa joku lumipalloefekti, poikaset automaattisesti seuraavat suurinta poikuetta? Täytyy seurailla tilannetta, kohtahan niitä on heinäsirkkaparveksi asti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joo, varmaankin ne poikaset tykkäävät lyöttäytyä aina isoimpaan jengiin. Joukossa on voimaa ja silleen, sano. Joku lintuharrastaja osannee valaista asiaa paremmin.

Lisää googletusta:

Laji ei kuvien perusteella ole tukkakoskelo, mergus serrator, vaan selvästi isokoskelo, mergus merganser. Ainakin poikaset olivat täsmälleen tuon näköisiä.. Mainitsevat vielä sivulla [url]http://www.maisniemi.net/blog.php/?m=200512 että naaraat paimentavat usein suurpoikueita, ja saman sivun kuvassa näkyy juurikin oikeanlainen emo+poikaset.

Selvisipä tuokin, siis perhepäivähoitoa [/img]

Selkis. Tuossa aiemmin postaamassani kuvassa onkin näköjään iso- eikä tukkakoskelo. No, molemmilla töyhtö päässä, ei voi erottaa

Tollukka
Selkis. Tuossa aiemmin postaamassani kuvassa onkin näköjään iso- eikä tukkakoskelo. No, molemmilla töyhtö päässä, ei voi erottaa

Kiva havainto. Koskelot erottaa hyvin nokasta, mikäli ei hoksaa kiinnittää huomiota pukutuntomerkkeihin. Isokoskelolla on alaspäin kaareutuva nokan kärki, "koukkunokka", kun taas tukkakoskelon nokka kaartuu ylöspäin eikä nokan kärjessä ole mitään "väkäsiä".

Muutoin noin suuri poikue yhdellä vesilintuemolla ei ole kovinkaan suuri ihme. Varsinkin koskeloilla samaan pesään voi munia monta eri naarasta, jolloin pesässä voi olla kymmeniä munia ja siten poikaslautassa kymmeniä poikasia.

Joillakin vesilinnuilla, kuten haahkalla, naarat kokoavat omat poikasensa yhteisiin ryhmiin, joita ne sitten kaikki paimentavat. Tuossa koskelotapauksessa siis yhdellä naaralla on koko poikasjoukko kaitsettavanaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat