Seuraa 
Viestejä45973

Komponenttiliitäntää kehutaan usein parempana kuvanlähteenä, kuin SCART-liitäntää.
1. Miksi?
2. Mitä tarkoittaa käytännössä DVD soittimien ja televisioiden ominaisuus "Progressive scan"

Itselläni allaolevien linkkien töllö ja DVD-soitin. Jostain syystä komponenttiliitännän kautta kuva on rakeinen ja erittäin tumma. Katselukelvoton. SCARTin kautta kelvollinen. Mutta miksi tuo mainostettu komponenttiliitäntä ei toimi?

http://nordic.lge.com/fi/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelC...
http://www.yamaha-uk.com/dvd_players/?product_id=95

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (6)

2:

Wiki: Progressive scan

Käytännössä perinteisesti televisioissa kuva on näytetty/näytetään lomitettuna (interlace). Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen kuva piirretään kahdessa osassa. Ensin joka toinen juova (parittomat juovat) ja sitten toisella ruudun ylipyyhkäisy kerralla loput (parilliset juovat).

PScanissa koko kuva piirretään kertalaakista yhdellä piirtokerralla.

EDIT: Todetaan nyt vielä kun ketju uudestaan tuli mulle vastaan, että:

Meillä täällä Euroopan suunnalla on käytössä PAL järjestelmä, jossa kuvaa päivitetään 50 kertaa sekunnissa (50Hz). Lomituksen takia kokonaisia erillisiä kuvia syntyy kuitenkin vain 25 kpl, koska samaa kuvaa pyyhitään ruudulle kahdessa setissä. Jenkkien käyttämä NTSC pyyhkiin 60Hz, mutta siinä on heikompi resoluutio (vähemmän juovia).

Wikipediasta löytyy aika kattavasti tietoa näin ensialkuun: SCART ja komponentti

Komponenttisignaali on siksi parempilaatuista että punainen, sininen ja vihreä kuvasignaali lähetetään omissa johtimissaan, jotka yleensä ovat vielä koaksaalikaapeleita. Niiden häiriönsietokyky on parempi kuin suojaamattomien kaapeleiden. Muissa kuvasignaaleissa esim. komposiitissa (S-Video) viedään luminanssi-, krominanssi- ja mustavalkosignaalit omissa suojaamattomissa johtimissa.

Tuon antamasi linkin perusteella televisiosi osaisi näyttää komposiittia SCART:in kautta, mutta Y/Pb/Pr signaali pitää ilmeisesti valita joko DVD-soittimen tai television valikoista.

Wikipedia
SCART cannot officially carry other non-RGB type (e.g. YPbPr) component video signals, which are gaining ground as an improvement over S-Video in markets where SCART is not used. However, some manufacturers of set-top-boxes and DVD players are known to provide optional (menu-selectable), non-standard YPbPr output through the pins that are officially reserved for RGB color components.

Tuo saattaa selittää miksi komponenttikuvasi on huonolaatuinen.

EDIT: Oho, lukihärö. Siis oletko kytkenyt telkun ja DVD:n toisiinsa 3-4 kpl piuhalla (Component), vai minkälaisella liitoksella? Joissakin SCART-kaapeleissa ei ole kaikkia pinnejä kytketty, kannattaa tarkistaa sekin, jos saisit komponentin toimimaan SCART:in kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joo erillisellä komponenttipiuhalla on kytketty dvd telkkariin ja dvd:n valikosta valittu ulostuloksi komponentti. Tällöin tv:stä pitää inputiksi valita "Component". Sillä siis tulee surkea kuva, jonka pitäisi kaikkien korulauseiden mukaan kuitenkin olla parempi, kuin SCARTin kautta tuleva peruskuva.

Töllöttimesi sivun mukaan sille kelpaa Y/Pb/Pr -muotoinen komponenttisignaali http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Barns_grand_tetons_YCbCr_separation.jpg kun taas DVD-soittimen kuvasta päätellen soitin ehkä tarjoaisi R/G/B -muotoista. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Barn_grand_tetons_rgb_separation.jpg
Tällöin lienee ymmärrettävää miksi kuva on kelvoton.

Muunnos näiden kahden välillä ei ole kovin kummoinen (summataan signaaleja keskenään sopivalla kertoimella kerrottuna), ja ellei valintaa voi tehdä jomman kumman laitteen asetuksista luulisi jostain löytyvän konvertteri.

Komponenttia ylistetään koska siinä jokaiselle pääväriarvolle (tai luminanssille ja krominansseille) on oma signaalinsa (johtimensa), kun taas S-videossa krominanssit on pakattu samaan signaaliin ja komposiitissä vielä luminanssi näiden lisäksi jolloin kuvanlaatu kärsii kun signaalin ilmaiseminen takaisin komponenteikseen ei onnistu täydellisesti.

Videosignaalin tyypin lisäksi johdon laatu vaikuttaa kuvanlaatuun. Erilliset komponentti-, S-video- ja komposiittijohdot ovat yleensä hyviä koaksiaalikaapeleita kun taas SCART-kaapeli saattaa olla pelkät johtimet ilman mitään eristyksiä ulkoisilta sähkömagneettisilta kentiltä. Tässä syy miksi erillistä komponenttiliitäntää suositellaan vaikka SCART osaakin kuljettaa R/G/B -komponenttisignaalia.

Tässä dvd-soittimen manuaalista liitäntöjen selitykset:

Connections:
SCART Euroconnector
Y Output Cinch (green)
Pb/Cb Output Cinch (blue)
Pr/Cr Output Cinch (red)
S-Video Output Mini DIN, 4 pins
Video Output Cinch
Audio Output (L+r) Cinch
Digital Output 1 coaxial, 1 optical

Tietääkö kukaan, löytyykö jostain netistä ilmaista ladattavaa / poltettavaa dvd/lcd näytön kalibrointi/testilevyä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat