Seuraa 
Viestejä45973

sssss

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (115)

iIseironia on vaikea, mutta kehittynyt huumorin laji.

Kirjoitetusta tekstistä ainakin minun on vaikeampi hoksata ironiaa kuin tavallisessa keskustelussa. Ilmeisesti nonverbaaliset tekijät vaikuttavat kovasti viestin sävyn oikein tulkitsemiseen.

Tai sitten olen vähän tosikko ja kovin sinisilmäinen

Mummo

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

Ironian määrittelyä (Reijo Virtanen, Topeliusakatemia. -99)

Ironiaa on kahta lajia: Verbaalista (viittaa ilmaisuun, jossa ironia on käytetyissä sanoissa eli sanojen suora merkitys on ristiriidassa sen kanssa mitä todellisuudessa tarkoitetaan) ja tilanteiden ironiaa (joka viittaa juoneen jossa on ristiriita tapahtumien ja kertojan niistä antamien kuvausten välillä, tai jossa lukija tietää enemmän kuin kertoja)

Tilanteiden ironiaa on Virtasen mukaan useita lajeja, mm:

Tapahtumien ironia syntyy kun se mitä odotetaan tapahtuvaksi ei tapahdukaan vaan sen sijaan aivan jotain muuta.

Draamallinen ironia, jossa lukija jo tietää etukäteen sen minkä ironian uhri saa selville vasta myöhemmin.

Paljastusironia jossa henkilö vahingossa puheillaan tai teoillaan paljastaa oman tietämättömyytensä, heikkoutensa, virheensä tai typeryytensä

Pulmatilanteen ironia, jossa henkilö ei näe mahdolliseksi ratkaisua kahden epämiellyttävän vaihtoehdon välillä.

Igénu-ironia eli hölmön ironia syntyy kun kirjailija käyttää puhetorvenaan viatonta henkilöhahmoa, joka paljastaa, ja usein näkeekin sen mille muut ovat sokeita.

Vähän tylsä keskustelunaihe. Eipä kiinnosta. Tilasin muistutuksen siitä etten seuraa tätä. Saan sähköpostiviestin aina kun ketjuun ei tule uusia vastauksia.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
Mummo
Ilmeisesti nonverbaaliset tekijät vaikuttavat kovasti viestin sävyn oikein tulkitsemiseen.

Tai sitten olen vähän tosikko ja kovin sinisilmäinen

Mummo

Aiheesta tehdyissä psykologisissa tutkimuksissa on huomattu, että puhutun viestin ollessa ristiriidassa kehonkielen kanssa, vastaanottaja tulkitsee kehonkielisen elementin viestin todelliseksi merkitykseksi. Siinä varmaan syy, miksi nettikeskusteluissa ironia vaatii normaalista poikkeavaa tarkkuutta ja on usein vaikea havaita. Onneksi on hymiöt, jotka vastaavat tässä sitä kehonkielistä komponenttia viestinnässä.

Vaari
Seuraa 
Viestejä3335

säksäksäks. Verbaalinen ironia on ongelma tällaisella palstalla, tai siis sitä läheisesti muistuttava, nopea sellainen. Sen ymmärtäminen mittaa lukijan kykyä tunnistaa kirjoittajan tavat, mistä kirjoitit toisaalla.

Itse ne viitsi oikaista aina aiheuttamiani väärinkäsityksiä, vaikka kenties pitäisi. Tosiasia on, että jos olen alunperin huolissani viestini ymmärrettävyydestä, vältän ironiaa. Se, niin kuin satiiri aina, on keino pilkata, karnevalistinen naamari kasvoilla.

Ei hyvää käytöstä, mutta pirun kivaa joskus.

"Etenen, sillä muistini lyhyempi kuin kehä, jota kierrän." (Markku Envall)

Vieläköhän Ahti suo Topelius-akatemiassa antejaan? Vaari ehkä tietää!

Ironia on vaikkapa sitä, kun olisi kamala hinku korjata saunan vuotava katto, muttei voi, kun sataa ja satiiri sitä, kun poudalla toteaa, että mitä sitä justiin nyt, eihän nyt sada.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Ironialla voi myös pumpuloida loukkauksen. Ilkeilyn ja ironian sotkeminen on helppoa; närkästynyttä kohdetta voi soimata huumorintajuttomuudesta.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Viime kesänä kärvisteltiin pääosin sateessa. Sattui yksi lämmin päivä jossain välissä. Oliko ironiaa todeta, että "hitto tätä ainaista hellettä"? Ei se ainakaan kohdistunut minnekään eikä loukannut ketään. Vai oliko tuo itseironiaa, jossa asetuin idiootiksi manaamaan ainaista hellettä jo aamupäivän kahvitauolla viikkokausien kylmien ja sateitten jälkeen? Tarkoitusperä oli kyllä tehdä nopea irrottelu pientä taukoa varten. Kuivien kausien jälkeen jostain mitättömästä sateen ripauksesta voi todeta samaan tyyliin jotta aina sataa, mutta mitä se on?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

s&s&s

Totta. Tällaista ihmistä en vain itse enää sanoisin ironiseksi, vaan pohjimmiltaan purevaa ivaa viljeleväksi katkeroituneeksi satiirikoksi ja "luoja meitä armahtakoon" heiltä!

Poliittinen satiiri on kuitenkin tarpeellista, koska se lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Ja aika usein juuri satiirin tarkoitus on näyttää asioita "oikeissa mittasuhteissa", kun maailma on täynnä humpuukin markkinamiehiä ja toinen toistaan merkittävämpiä ihmisiä, kuten Jari Sarasvuo.

Oivoi

Verbaalista ironiaa en siis pysty tajuamaan, liian äkkinäinen ja nonverbaalista kommunikaatiosta riippuvainen kun olen.

Tilanteiden ironiaa taidan luoda, tahtomattani, itse.Päämetodeinani tosikkous ja sinisilmäisyys.

Ehkä omin filosorian lajini onkin patetia.

Nimen vuoksi oli aiemmin perin ihastunut peripateettiseen koulukuntaan ( huomannette typerän , mutta hupaisasn sanaleikin). Mutta sitten sain selville, että peripatetia liittyy kuntoiluun, joten vakaumuksellisena sohvaperunana koin ihastukseni pikaisen, mutta tuskattoman kuoleman.

Olenkin ajatellut perustaa uuden, uuspateettisen koulukunnan.

Perusteet ovat kuohujuomien jälkivaikutuksista johtuen vielä sumeahkot. Kuitenkin katsoin juuri viidennen kerran Notting Hillin ja vieläkin itketti.Erittäin pateettista.

Myös vanhojen tangojen sanoitukset ovat uuden koulukunnan mukaan järkyttävästi aliarvostettuja ("Järjen veit, ja minusta orjan teit..")

Ehkäpä voimme yhdessä perustaa uuspateettisen seminaarin tänne nettiin

Mummo

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Sanotaan että Danten Jumalainen Näytemä olisi hyvää ironiaa vai satiiria. En tiedä kun en tunne ajan yhteiskunnallisia vaikuttajia enkä mielipiteitään laajemmin. Helvetti-osuuden luin, kun kuvat olivat hyviä. Taivas-osuus jäi pääasiallisesti kuvien katseluun, nekään eivät enää olleet yhtä kiinnostavia kuin Helvetti. Kait sitä on enemmän kokemusta jälkimmäisestä, tuntuu.

Lierikki Riikonen

"Mitä helvettiä", huudahti aikoinaan itse Pyhä Pietari, kun Aatu ja Jooseppi tulivat käsikynkkää siihen portin luo norkoilemaan. "Eikun sitä taivasta ajateltiin", ehdotti Jooseppi, pappiskoulua käynyt mies. Dantesta tuli mieleen.

Molieren Saituri on satiiria parhaimmillaan.

Hurskapöllö
Molieren Saituri on satiiria parhaimmillaan.

Samaa mieltä Hurskan kanssa. Maailmankirjallisuuden klassikoissa on kosolti toinen toistaan terävämpiä satiirikkoja, mutta oma suosikkini on aina ollut Mark Twain. Hänen postuumisti vasta 1962 julkaistu kirjansa "Letters from the Earth", josta 1964 suomennettiin valikoima "Matkakirjeitä maasta", on oikea satiirin perikuva. Jotain kirjan sisällöstä kertonee se, että Twain ei uskaltanut sitä elinaikanaan julkaista. Etenkin uskonnollisten piirien lynkkaustuomio olisikin ollut selvä, sen verran hauskasti Twain kirjassaan ihmisten tekopyhyyttä pöllyttää.

Twain oli myös loistava ironikko. Kaikkien tuntemat (poika)kirjallisuuden klassikkonsa Tom Sawyerin seikkailut ja Huckleberry Finnin seikkailut ovat nousseet klassikoiksi paljolti terävänäköisen ja yhteiskuntakriittisen ironiansa ansiosta, (toki etenkin jälkimmäistä teosta pidetään yleisesti ja täysin ansaitusti maailmankirjallisuuden klassikkona vailla mitään poika-etuliitteitä.) Lisää Twainin taidokasta ironiaa ja huumoria löytyy mm. kirjasta Mark Twainin parhaat, joka ilmestyi suomeksi 1963.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Twainista, oliko se oikea nimi Samuels? olen samaa mieltä. Tulipa mieleen Mihail Bulgagovin teos Saatana saapuu Moskovaan.

Edit: Niin Mummo, sehän riippuu mielialasta, mikä kokemukset pyörii päälimmäisinä. Kokemus on sinänsä subjektiivinen. Sopii toivoa että minun Helvettini olisi jollekkin toiselle taivas. Silloin ei olisi kuitenkaa kaikista kurjista kurjin ja toivoa olisi vielä.

Lierikki Riikonen

lierik
Twainista, oliko se oikea nimi Samuels? olen samaa mieltä. Tulipa mieleen Mihail Bulgagovin teos Saatana saapuu Moskovaan.

Twainin oikea nimi oli Samuel Langhorne Clemens, tosin tuota keskimmäistä nimeä ei aina käytetä.

Bulgakovin teoshan on niin ikään upea satiiri, olet oikeassa. Ja kun nyt venäläisiin kirjailijoihin juttu luiskahti, niin Nikolai Gogol hallitsi suvereenisti myös satiirin taidot. Etenkin Kuolleet sielut ja näytelmänsä Reviisori ovat suorastaan mallikappaleita puheenaolevan taiteenlajin alalta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat