Seuraa 
Viestejä45973

Eli mitä tulisi opiskella jos haluan oppi korkeajännitteestä ja siihen liittyvistä kaavoista. Mistä voisin aloittaa? Mitä tulee tietää perussähköopista jotta voi siirtyä opiskelemaan korkeajännite asioita, ja mitä kaikkea perussähköoppissa ja korkeajännite asioissa tulee tietää, jotta voi sanoa että tietää ainakin perusasiat.

(ihan kotona opiskelen harrastuksen vuoksi kirjojen,netin ja paperin plus kynän avulla)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Googleta sähkön termeillä. Yleiskuva on hyvä luoda, ensin ennen tarkennusta. Fysiikkakin on tärkeää. Matematiikka myös.

Sähköstä ja sähkömagnetismista täytyy tietää kohtuullisesti. Löytyy lukion fysiikan kirjoista. Suosittelen kuitenkin vähän mekaniikan opiskelua ennen näitä. Muuten asiat jäävät irrallisiksi, eikä niitä ymmärä kunnolla. Fysiikan ilmiöt täytyy opetella hallitsemaan hyvin. Laskennallinen puoli ei oikein onnistu kunnolla, jos ei osaa matematiikkaa myös lukiotasolla.

Parasta edetä näillä alueilla järjestelmällisesti. Muuten voi käydä niin, että rakennat toista kerrosta ennen kuin ensimmäinen kerros on kantava. Senhän tietää kuinka siinä käy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opeteltavia asioita voisi mm. olla:

-sähkötekniikan perusteet (tasavirtakomponentit, Kirchhoffin lait, silmukka- ja solmupistemenetelmä)
-vaihtosähkön perusteet (kelan ja kondensaattorin toiminta, induktiivisen ja kapasitiivisen kuorman merkitys, vaihesiirrot, perusteet differentiaaliyhtälöistä, käytännössä riittää 2.kertaluvun epähomogeeniset ja homogeeniset yhtälöt, vaihtosähkön synty, tasa- ja vaihtosuuntaus)
-fysiikan ja matematiikan puolelta aaltojen käsittelyä, mm. sini- ja kosinifunktioiden käyttöä, Eulerin kaavan käyttöä, kompleksilukujen käyttö, erityisesti trigonometrisen ja polaarisen muodon yhteys, sähkömagneettinen induktio, Lenzin laki, sähkömagneettisen säteilyn ominaisuudet)
-varsinaiseen suurjännittepuoleen liittyen pätö-, lois- ja näennäistehon käsitteet ja käytännön merkitykset, muuntajien toiminta, käytettävät jännitetasot, siirtolinjojen suojaukset mm. kipinävälit, MO-suojat, jne.)

Noista lienee hyvä aloittaa, kaipa järjestyskin on ihan hyvä näin. Kirjastosta löytyy varmasti aiheesta kertovia opuksia, joten ei muuta kuin mukavia lukuhetkiä!

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
nuclear
(ihan kotona opiskelen harrastuksen vuoksi kirjojen,netin ja paperin plus kynän avulla)

Siellä ei taida aurinko paistaa?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42727

Klassisen sähkömagnetismin perusteet on aina hyvä hallita. Ne ovat perusta, jonka osaaminen on edellytys kaikilla erikoisemmilla elektroniikan aloilla. Lukiotasolla ei vielä tee paljoakaan, jos aikoo tosissaan rakentaa jotain. Sen jälkeen voi opetella suurten sähkökenttien erityisilmiöitä materiaaleissa ja suurjännitetekniikan edellyttämiä turvamääräyksiä.

Kouluja käymättömän harrastajan rakentelut lienevät väkisinkin enemmän valmiiden ohjeiden noudattamista tai erilaisia kokeiluja. Kokeilut ovat toki mielenkiintoinen tapa oppia käytännön asioita, mutta silloin turvallisuus on tärkeintä. Suurjännite saattaa käyttäytyä arvaamattomasti ja aiheuttaa vaarallisia purkauksia. Laita eristevälit kuntoon ja pysy itse poissa kokeiden läheltä. Älä luota kytkimiin ja muihin sähkölaitteisiin tai eristimiin, joiden et varmasti tiedä niiden olevan mitoitettu suurjännitteelle ja erityisesti käyttämääsi tarkoitukseen. Huolehdi ettei minkä tahansa komponentin läpilyönti johda virtaa sinuun.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat