Seuraa 
Viestejä13176

Selittäkääs mulle suomeksi mitä nämä meinaavat?

Kaikkeen en tiedä vielä aseita, vaikka oon yrittäny opiskella.

Sitten myös mitä tarkottaa yksitoiminen revolveri ja kaksitoiminen revolveri.

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (7)

1 toimine on semmone että hana täytyy vetyää taakse ennenku voi ampua. 2 toimisessa hanamenee taakse ku painaa liipasimesta, jos se ei jo oo takana.

Jos ampuu hanan taakse virittävällä toiminnolla niin laukaisu on todella paljon pitempi ja jäykempi. Jäykät yksitoimiset revolverit ovat itsepuolustusaseina suosittuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Paljolti mitä täällä on jo sanottu.

Lisäisin vielä että kaksitoimisissa pistooleissahan iskuri on takana joka tapauksessa latausliikkeen jälkeen, mutta liipaisimessakin on sitten vielä joissain malleissa (ainakin intin käyttämissä Fabrique Nationaleissa) kaksitoimisuutta - ensimmäinen laukaus on jäykin, mutta jos sen jälkeen ei päästä liipaisinta kokonaan lepoasentoon, seuraaviin laukauksiin tarvitsee paljon vähemmän puristusta, mikä lisää nopeiden laukausten tarkkuutta (ainakin periaatteessa).

Tiedä sitten mitä kaksitoimisuutta milloinkin haetaan.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

No niinpä niin. Sitten on vielä niitä puolitoistatoimisia ja toi Clock mikä onkin sitten safe-action toiminen. Eli pääperiaate tuli jo selville eli yksitoimisessa pitää iskuri virittää joka kerta manuaalisesti jos aikoo laukaista aseen tarkempaa selvitystä esim:

http://www.recguns.com/Sources/IVB.html

Tänne: http://www.pamry.fi/sivut.php?id=34 olen aikoinaan kirjoittanut lyhyen esityksen aiheesta ja vähän muustakin alaan liittyvästä. tiäremiestä ehkä kiinnostaa. Asiaan liittyvä kohta:

Andy
Yksitoiminen (Single Action, SA) ase laukeaa vasta, kun iskuvasara tai sisäinen iskurinjousi on viritetty. Kaksitoimisen aseen (Double Action, DA) voi laukaista myös pitkällä ja raskaalla liipasimenvedolla, vaikka iskuvasara olisikin edessä.
On olemassa myös erilaisia välimalleja. CZ 75 on ns. yksi- ja kaksitoiminen (SA/DA) pistooli, jossa iskuvasaran voi saattaa peukalolla eteen, mutta aseen voi varmistaa perinteisestikin iskuvasaran ollessa vireessä. H&K USP:ssä sama hoituu erillisellä iskurinvapauttimella, joka on liitetty varmistimeen.
Tavallista DA-pistoolia ei voi varmistaa viritettynä, vaan ainoa "varmistin" on vireestäpäästövipu. Laukauksen jälkeen ase jää kuitenkin vireeseen.
Vain kaksitoimisessa (Double Action Only, DAO) pistoolissa vasara jää laukauksen jälkeen aina eteen. Näitä ei Suomessa juuri myydä, eikä niillä ole urheiluammunnassa käyttöä.
Glock taas on tavallaan puolitoistatoiminen (Safe Action) ja siinä iskurin jousi jää puoliksi vireeseen ja sitä on laukaistaessa vielä viritettävä hieman.
Viime aikoina on lisäksi kehtetty kevyen kaksitoimilaukauksen (Light Double Action) omaavia aseita, joissa iskurin jousi jää vireeseen, vaikka iskuvasara laskeutuu alas. Tällöin jokainen laukaus lähtee pitkällä, mutta kevyellä liipasimenvedolla. Nämä ovat toistaiseksi harvinaisia ja kalliita aseita.
Yksitoiminen revolveri on perinteinen lännenmalli, joka on ennen jokaista laukausta viritettävä hanasta vetämällä. Nämä ovat lähinnä nostalgia-aseita.
Kaksitoiminen revolveri laukeaa myös pelkkää liipasinta painamalla, mikä samalla pyöräyttää rullaa. Yleensä kaksitoimisellakin revolverilla ammutaan yksitoimisesti, koska se on tarkempaa.

Toimisuus ei riipu aseesta: On sama oli pistooli tai revolveri.

Yksitoiminen: Hana täytää vetää taakse virekynnyksen yli. Joka laukaus tapahtuu liipaisimesta. Hananveto tai lataus tapahtuu joka laukauksen jälkeen.

Kaksitoiminen: Voi ampua myös yhdellä liipaisimenpainalluksella. Eli liipaisin virittää iskurin ja pidemmälle vedettynä vapauttaa sen iskurille. Käytännössä osumatarkkuus on huono.

Käytön kannalta toimisuus eroaa huomattavasti pistoolin ja revolverin välillä, koska pistoolin luisti jättää (DAO poislukien) vasaran vireeseen laukauksen jälkeen. Revolverissa se pitää virittää peukalolla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat