Seuraa 
Viestejä45973

Tässä tuli vaan mieleen, että en muista ikinä kuulleeni miten keskiajalla löydetyt fossiilit selitettiin.

Oletan, että niitä on vahingossa löydetty, mutta ikinä en ole kuullut mitä ihmiset niistä tuolloin ajattelivat. Tajuttiinko edes mitä ne on?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

" Kivettymien eli fossiilien löytyminen pakotti vähitellen tarkistamaan käsityksiä maailman iästä. Fossiileja oli löydetty jo antiikiin aikana, mutta niiden merkitystä ei vielä oivallettu. Herodotos (400-luvulla eKr) piti Egyptin pyramidien kalkkikivessä olevien alkueläinlajien (Foraminiferidae) kivettymiä linssin (Lens culinaris, kylvövirvilä) siemeninä, joita pyramidinrakentajat olivat käyttäneet. Merellisten eläinten jäännöksiä maaperässä pidettiin vain todisteina merien suuremmasta laajuudesta aikaisemmin.

Vuosisatojen mittaan tuli esiin suuri määrä kivettymiä sekä luita, jotka eivät selvästikään olleet peräisin löytöjen aikoina eläneistä eläimistä tai kasveista. Keskiajalla fossiileja pidettiin vielä luovan voiman (vis plastica) muodostamina "puolivalmisteina", joita oli jäänyt jäljelle luomistyössä yrityksen ja erehdyksen seurauksena, tai suorastaan luonnon leikkinä tai pilana (ludus naturae).

Englantilainen monioppinut Roger Bacon (noin 1220—noin 1292) on kuvannut myös fossiileja koskevia havaintoja. Leonardo da Vinci (1452—1519) oli ensimmäisiä niistä, jotka ymmärsivät fossiilien todellisen luonteen. Ranskalainen Bernard Palissy (noin 1510—1590) väitti vuonna 1575 luennoissaan (painettu kirjana 1580), että fossiilit olivat kauan sitten kuolleiden eläinten todellisia jäännöksiä. Hänet poltettiin vuonna 1590 roviolla kerettiläisten ajatustensa vuoksi.

Kirkon valvonta tieteitä kohtaan alkoi vähitellen menettää kuristusotettaan. Valistuksen aika antoi lisää vapauksia ajattelulle ja tieteet alkoivat kehittyä. Nicolai Stenon eli Niclas Steensenin (1638—1686) teos "Prodromus" (1669) loi pohjan kallioperän kerrostumien ymmärtämiselle. Hän esitti myös teorian fossiilien synnystä. Robert Hooke (1635—1703) ehdotti, että fossiileja voitaisiin laittaa aikajärjestykseen, ja Johan Gottlob Lehmann (1719—1767) toi esiin kallioiden ikäkerrostumat. Georg Christian Füchsel (1722—1773) puolestaan määritti ensimmäisenä kallioperän ikää ja havaitsi tiettyjen fossiilien esiintymisen yhdessä."

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/maanika.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue Nils Edelmanin kirja "Viisaita ja veijareita geologian maailmassa". Kirja sisältää esseitä geologian alalta. Yksi esseistä käsittelee sitä, miten keskiajalla selitettiin esim. vuoristosta 3000 metrin korkeudesta löytyvät merelliset fossiilit (simpukankuoret jne).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat