klo 20:13 | 12.7.2006
Miksi kuu näyttää suuremmalta kun se on horisontissa? Samoin aurinko. Millaisesta optisesta harhasta on kyse?
Miksi kuu näyttää suuremmalta kun se on horisontissa? Samoin aurinko. Millaisesta optisesta harhasta on kyse?
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
http://www.pulseplanet.com/archive/Feb01/2331.html
Muistaakseni uusimmassa TM:ssä oli kanssa juttua tästä.
Lyhesti: Horisontissa on kuuta helpompi verrata esim. puihin tai rakennuksiin. Yksin keskellä taivasta kuuta on vaikea verrata mihinkään, jolloin se näyttää pieneltä.
Kuu näyttää suuremmalta taivaalla sen takia, koska kuun ollessa puun latvojen yläpuolella on yleensä matalapaine eli pakkaskeli jolloin ihmisen silmät lämpöpienentyvät (vastaava kuin lämpölaajentuminen) ja kuu näyttää sen takia isommalta kuin jos se olisi puunlatvojen lähellä.
Juuri TM lehdestä aihe sattui silmiini. Oikeastaan tyhjentävää vastausta siinä ei asiaan ollut. Juuri tätä vertauskohtaa rakennuksiin ja puihin esitettiin ratkaisuna, mutta kuitenkin mainittiin että ilmiö tulee esiin myös katsottaessa sitä lentokoneesta pilvien yläpuolella, jossa mitään vertailukohtaa ei ole.
Voiko tuon simuloida planetaariossa? Ei muuten, mutta planetaariossa voisi koekaniinin kääntää johonkin toiseen asentoon penkissään ja tehdä väärä taivaanranta kuineen. Jospa havainto vaatii tietyn asennon tasapainoelimiin??
Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula
Tuohon on yksinkertaisesti vastaus, että kun kuu on horisontissa, katsojan ja kuun välille jää huomattavasti enemmän ilmakehää joka toimii suurennuslasin tavoin.
Entäpä näin päin.
valon energia-aallossa on kolmiulotteisesti laajenevia energiakeskittymiä, jotka avautuvat itse energia-aaltoina.
Liikkuessaan eteenpäin, valon energia-aallossa oleva paine saa erilliset energiakeskittymät loittonemaan toisistaan samassa suhteessa kuin ne laajenevat.
Ja painehan välittyy nimenomaan noista erillisistä kolmiulotteisesti laajenevista energiakeskittymistä avautuvilla energia-aalloilla, jotka saavat vierellä olevat energiakeskittymät laajenemaan/palamaan aina enemmän siltä sivultaan, josta energiaa tulee enemmän ja tämä palaminen/avautuminen saa erillisen energiakeskittymän vänkäämään toiseen suuntaan kohti tilaa josta tulee vähemmän energiaa jne.
Näin esim. kolmiulotteisesti laajenevasta auringosta suoraan meitä kohti tuleva valojuova laajenee suht samassa suhteessa kuin itse aurinko.
Ilmakehässä valon erilliset energiakeskittymät hankautuvat ja palavat/laajenevat tämän takia voimakkaammin ja tämän takia valojuova ehtii "laajentua" enemmän, kun valo liikkuu taivaan rannasta vinottain ilmakehässä meidän silmiimme.
Ja näin tämäkin kysymys saa vastauksensa yhdestä yksinkertaisesta periaatteesta, joka ei tarvitse neljää erillistä voimaa tai simsalapim tilan laajenemisia ym. simsalapim juttuja.
Savor
;):)
Kokeilepas ottaa valokuva (mieluiten teleobjektiivilla) kuusta horisontissa ja sen ollessa lakipisteessään ja sitten mittaat kuvista kuun näennäisen halkaisijan. Saman voit tehdä hieman epätarkemmin suoraksi ojennetun kätesi sormen avulla - huomaat, että kuun kulmaläpimitta on aina se sama noin puoli astetta.
Niin, mutta jos se noin puoli astetta olisikin jostain syystä noin isompi
siellä horisontissa?
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Haloilmiöissä aurinko saattaa näyttää suuremmalta, mutta se edellyttää jääkiteitä väliaineiksi. Olen itsekkin nähnyt auringon kolminkertaisena. Päteekö sama kuuhun?
Tai jos kameran linssi, ollessaan kohti taivaanrantaa, avautuu eri tiheyden omaavina energia-aaltoina kameraa kohti tulevia energia-aaltoja vastaan ja saa sieltä tulevat energia-aallot taipumaan eri tavalla kohti kameran linssiä jo ennen linssiä, kuin ollessaan suoraan ylöspäin. Tai palamaan/laajentumaan/räjähtämään auki eri tavalla, jolloin ainakin aallonpituus muuttuu eri tavalla, riippuen siitä mistä päin valo tulee.
Tai entäpä miten ihmisen aivot muodostavat kuvan, kun ihminen katsoo taivaanrantaan tai suoraan ylöspäin, suhteessa siihen kun katsomme vierekkäisiä valokuvia?
Savor
;):)
Mieti vähän mitä sanoit ja nosta nyt vain kiltisti se vinkkarisormesi kuuta kohti!!!
Mistä kuun punaisuus johtuu?Nimittäin näin tänään punaisen kuun enkä usko sen johtun pilvistä tai auringosta voisivatko ilmakehän kaasut luoda tämän ilmiön?
Ilmansaasteet voi saada kuun näyttämään punaiselta. Kuulemma Englan-
nissa yleistä, väitti englanninopettajani.
Ei Savor, ei sinne päinkään. Teoriasi, tai ajatuksesi muistuttaa antiikinaikaista käsitystä näköaistista: silmistä lähtee näkösäteitä esineisiin, jotka sitten tämän takia näemme. Jotenkutenhan se selittää havaintoja, mutta on silti niin totaalisen väärässä. Usko jo, ei niistä sinun laajenevista energiapötkylöistäsi ole mihinkään. Ei vaikka kuinka sitä jankkaisit.
Johtuu varmaankin Venäjän metsäpalojen savusta.
Osuin tällä kertaa heti 'kultasuoneen'. Äiti tänään kysyi, että olenko nähnyt kuuta parin päivän aikana. Hän sitten kertoi, että se on ollut punainen jo pari päivää ja että se oli hänen mielestään outoa. Nyt sain sitten vastauksen tähän kysymykseen teidän ansiostanne. Nuo väitteenne voisivat todella päteä(ainakin tällaisen 'maallikon' mielestä). Kiitos paljon!