Seuraa 
Viestejä45973

Nopea ja ehkä kysytty kysymys..

Mutta onko mahdollista tehdä avaruusraketti joka käyttäisi ydinvoimaa voimalähteenä?
Tästä tuli kaverin kanssa vääntöä...

Jos olisi kuinka se voitaisiin muuttaa työntövoimaksi??

Ja vielä, onko tästä asiasta jenkkilässä tai jossain tehty päätös että ydinkäyttöisiä raketteja ei tehdä/käytetä???

Kiitoksia viisaammille!!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Kyllä vain. Nasan hiljakseen menossa oleva projekti nimeltään Prometheus tähtää nimenomaan tähän ja samoin venäläisillä on myös käynnissä vastaavanlainen hanke. Näissä ydinraketeissa käytetään reaktioaineena (ajoaine) vetyä, joka kuumennetaan ydinreaktorin luovuttamalla energialla. Jo 1960 luvulla sekä Neuvostoliitto että USA kehittelivät ydinkäyttöisiä raketteja. Jenkkien projekti oli nimeltään Orion, mutta nämä hyytyivät sittemmin ydinsulkusopimuksen myötä.

Mutta ihan energiantuotantoon avaruusaluksen laitteille käytetään nytkin yleisesti ydinparistoja (RTG). Näitä itänaapurimme käyttävät myös majakoissaan ja monissa muissakin sovelluksissa.

Vierailija

Mikään ei varsinaisesti kiellä ydinrakettien käyttöä, mutta kaikki ohjelmat ovat tähän mennessä kaatuneet viherpiiperrykseen. Esimerkiksi ydinraketteja hyödyntävässä Mars-lennossa on sellainen huono puoli, että miehistön ei kannata palata Maa-planeetalle elleivät välttämättä halua tulla tapetuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
AnssiH
Seuraa 
Viestejä429

Ydinkäyttöisiä moottoreita avaruus-aluksille on joskus 60-70-luvulla rakennettu ja ollut testipenkeissä asti, mutta niitä ei olla sitten koskaan käytetty yleisen ydinvoiman vastustamisen vuoksi, vaikka käsittääkseni arvioitiin että jo 70-luvun aikana olisi näin ollut tarpeeksi tehokkaat moottorit mars-käyntiä varten (tietysti asiaan liittyy muitakin ongelmia kuin pelkkä mielekäs moottoriteho).

Ydinkäyttöisiä lentokoneitakin on rakennettu suurella rahalla jenkkien ja neuvostoliiton toimesta aikoinaan. Ideana oli kuumentaa ilmaa ydinreaktorilla ja puhaltaa sen avulla menemään, tälläistä ydinkäyttöistä pommittajaa kun voisi lennättää putkeen huomattavasti pidempään kuin tavallisilla moottoreilla varustettua, ja ilman mitään välitankkauksia.

Pahimpina ongelmina oli mm. se että tälläisen koneen pudottua maahan, olisi pitänyt saada ydinreaktori eristettyä ettei onnettomuuspaikasta tule elinkelvoton seuraavaksi 10 000 vuodeksi Ideana oli että ydinkäyttöistä pommittajaa seuraisi toinen lentokone, jossa olisi laskuvarjoryhmä valmiina hyppäämään onnettomuuspaikalle ja eristämään reaktori. "Glow in the dark squad"

Ja toinen ongelma oli miehistön suojaus, paksut lyijyseinät kun tuppaavat vähän painamaan

Neukuilla ilmeisesti päästiin niinkin pitkälle että tälläisellä vehkellä lennettiin koelentoja. Ilmeisesti pieni miehiston kontaminaatio ei sillä tavalla neukuissa haitannut siihen aikaan, toveri tekee mitä vain muiden tovereiden eteen.

Näistä kaikista on olemassa jokin dokkari jonka nimeä en nyt muista... Mutta netistäkin löytyy kaikenlaista:
http://www.radiationworks.com/flyingreactor.htm

Snaut
ilesoft
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=8611

Tuolla on jotain höpinää ydinkäyttöisestä rakeetista, jossa polttoaineena tosin käytettäisiin vetyä.
Se vety on tietysti ajoaine eikä polttoaine! Sen tapaista ratkaisua Nasa kehittelee parastaikaa Prometheus projektissaan.
Tosiaankin, eihän sitä vetyä yhdistetä mihinkään. Kuumennetaan vain. Sorry, rakettiteknologia on ilmeisesti liian monimutkaista minulle.

ATH
Seuraa 
Viestejä67

Tekniikka on olemassa.

Ydinrakettiin sekä ionimoottoriin, ydinpulssimoottori on toteuttamistaan vaille.

Ionimoottoreita on käytetty jonkin verran, ja ydinrakettiakin on kokeiltu ainakin kerran lennolla.

Ydinkäyttöinen reaktiomoottori voisi ottaa lisää ajoainetta paluumatkaa varten kohteestaan, onha vety maailmankaikkeuden yleisin alkuaine, lisäksi se on moninkertaisesti taloudellisempi, ja sen vuoksi vaikkapa Marslento lyhenisi n. puolella, ja lähtöikkunoita aukeaisi enemmän, kuin painovoimahissiin kemiallisella raketilla ammuttavalla aluksella, jota voidaan mielestäni verrata tykin ammukseen.

Ydinpulssimoottorilla saavutettaisiin jo melkoisia kiihtyvyyksiä taloudellisesti, ja aurinkokunta pienenisi oleellisesti.

Ei vain raha riitä kaikkeen hauskaan. Harmillista. Mahtaisko RAY hoitaa homman.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat