Seuraa 
Viestejä45973

Onko Marsia mahdollista asuttaa (jotain asuinkuplia lukuunottamatta) kun siltä puuttuu magneettikenttä ja otsonikerros? Selviääkö siellä sitten edes kasvit jos kaasukehää saataisiin ensin vahvistettua?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Kukas noin kehnosta paikasta ostaisi tontin?

Ainahan haaveilla voi mutta, jotain realismia kehiin myös.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Mars on kyllä periaatteessa mahdollista maankaltaistaa. Magneettikenttä ei ole täysin välttämätön, sillä Maan kaasukehää muistuttava kaasukehä on riittävä säteilysuoja. Otsonikerroksen muodostaminen sisältyy maankaltaistamiseen.

Realismia tai ei, mutta nasa on tuon maankaltaistamisen kimpussa ollut jo monta vuotta marsin osalta, mut kai ne vaan leikkii, aikuiset ihmiset.

ATH
Seuraa 
Viestejä67

Hiukkassäteily tappaa elämän pienessä ajassa, jos magneettikenttää ei ole. Aurinkotuuli on toisinaan niin rajua, että sen aiheuttamat sähkömyrskyt pimentävät suuria alueita. USA:ssakin takavuosina pimeni totaalisesti useita osavaltioita miltei kokonaan.

Mars on saanut tuomion; ei maankaltaistettava juuri tuon magneettikentän puuttumisen vuoksi.

Siihen ei ole oikeastaan mitään ratkaisua saatavilla.

Olin juuri naputtelemassa juttua poikavuosien kiinnostuksesta Marsin ja miksei jonkin muunkin taivaankappaleen pitkäaikaiseen asuttamiseen, kun tupsahdin tälle sivustolle Googlettamisen seurauksena. Pikarekisteröidyin ja tässä ollaan.

En ole ammattilainen elojärjestelmien suhteen sinänsä, mutta jonkinmoinen kokemus on tullut hankittua eri tason väestönsuojista ja pitkäaikaisesta suojautumisesta, noin ihan käytännönkin tasolla. Tuli aikanaan hiukan pesäpallomailapsygologiaakin kurssimuodossa omaksuttua. Sitä mm. tarvitaan kun suljetaan ukkoa ja akkaa pulloon epämääräiseksi ajaksi. Suurin ongelma kaikessa toiminnassa nimittäin on ihminen itse.

Aloin siis palauttaa mieleen poikaiän ajatuksia ja nykyistä kokemuspohjaa, ja mielestäni olen saanut melko hyvän suunnitelman rungon aikaiseksi, joskaan en ehkä toteuttamiskelpoista, mutta rimahan on laitettava aina niin korkealle ettei sen yli pääse?

Jätänkin siis varauksen copypastata sepustukseni ketjuun jossain vaiheessa, kunhan olen hieman siistinyt sitä.

Vierailija

Asuinkupla on pitkään elänyt harhakuva scifissä/kansantiedejulkaisuissa,jos planeetan kaasukehä on ohut tai kaasukehää ei ole ollenkaan,ihmisten asuinoloiksi kelpaavat "asuinkuplat" ovat rakenteeltaan enemmänkin paksuseinäisten kaasupullojen luokkaa paine-eron takia.

Lainattu esimerkki tarvittavista rakenteista kuun pinnalla.

"Asuttavat rakenteet on täytettävä ilmalla. Ulkopuolella on tyhjiö, sisäpuolella painaa normaali-ilmanpaine 1 bar 100 kN voimalla neliömetriä kohti. Jos kuubetonin densiteetti on 2,8 tonnia kuutiometriltä, painaa kuutiometri betonia Kuussa vain noin 470 kg eli antaa vastavoimaa vain 4,6 kN. Todetaan, että tarvitaan 22 metriä paksu kuubetonikatto pitämään ilman alleen. Alentamalla sisäpainetta puoleen tarvitaan edelleen 11 metriä paksu katto.

Betonilla on huomattavasti parempi puristuslujuus kuin vetolujuus, joten holvien käyttö tuntuu houkuttelevalta. Jos halutaan rakentaa kivistä tai betonista holvin, sen käyräpinta on käännettävä sisäänpäin. Pyöreä kattokupoli onkin alimmallaan keskeltä. Reunat on kuitenkin ankkuroitava kunnolla, joten äkkinäiseltään saamme kuvan Helsingin Tuomiokirkon keskikupolista käännettunä ylösalaisin reunoineen päivineen asumusonkalon yllä!

Ilmasulut, joiden kautta liikutaan aseman ja ulkotilan välillä on ankkuroitava hyvin muuhun rakenteeseen, jottei ne lentäisi ulos samppanjakorkin tavoin."

Vierailija

Enpä itseasiassa tiedä mutta eiköhän noita voisi verrata kaasupulloihin,tässä laskelmassahan laskettiin betonista latomalla tehtyjä tarvittavia paksuuksia käsittääkseni.Itse kun olen aika laiska laskemaan ,niin joku ahkerampi voisi tarkistaa äskeiset laskelmat.

Itse olisin kyllä taipuvainen kaivamaan asuintilat planeetan pinnan alle.
Kuin mato omenassa...

ATH
Seuraa 
Viestejä67

Kilo neliösenttiä kohden on ankara paine. Lisäongelman tuo rakennusmateriaalin huokoisuus.

10000 kg neliömetrille nostetta ilmanpaineesta.

2,5 tonnia kuutio jaettuna 6 = 417 kg motti kuuperää.

10000:417= 24 kuutiota, eli metriä massaa

+ tietysti kuorma joka tukee holvin. Sanotaan 6 metriä. Olemme näin ollen päätyneet 30 metriin minimi.

Näin kai on johdateltavissa rautalankamallina tämä?

Luolarakenne tässävalossa olisi näemmä suotuisin, ei ainakaan ole sielläpäin pohjavedestä ongelmaa, mutta mistä materiaali kaasutiiviyden saavuttamiseen?

Kupolin malli on kaiketi ollut kuplahalli, eli paineistettu pressuhalli. Se on kevyt kuljettaa paikalle ja helppo koota. Puhallettavia paineistettuja palloja on käytetty 60-luvulta asti joidenkin satelliittien suojakuorena. Sen lisäksi on suunniteltu avaruusasemamalleja rantapalloperiaatteella.
Tarvitaan siis vain hieman vahvempaa rättiä, kuin maan pinnalla, suuremman paine-eron vuoksi.

Kerrottu on, että miehitetyn kuumodulin painetila oli ohuimmillaan 0,2 mm.

Oli kuulemma suuri vaara potkaista reikä modulin seinään kömpelölla avaruustöppösellä.

ISS on komposiittirakenteinen. Jonkilainen voileipärakenne. Tosin venäläiset, jotka moduleita rakensivat, huijasivat ja jättivät eristeitä pois, joten rakenteitten lujuus ei kai ole sitä mitä on suunniteltu. Lisäksi tämä aiheuttaa häiritsevää melua.

http://www.ponttokamera.net/aurinkokunt ... -2005.html

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat