Pilsnerin ja lagerin ero?

Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Mitä eroa näissä oluen eri lajityypeissä on, muitakin tyyppejä on kuin pilsneri ja lager. Mutta nämä kaksi on kaikista halvin valmistaa, siitä johtuen yleisempiä kuin muut lajityypit.

Esimerkiksi k-kauppa myy Lageria ja lidli myy pelkkää pilsneriä. Toki lager on suomessa suositumpi kuin pilsner.

Miten ne valmistetaan että tulee pilneriä ja laakeria?.

Kommentit (14)

Vierailija

Tätä minäkin mietin joskus. Ihmettelin että eikö siitä pilsneristä saisi yhtä edullisella menetelmällä paremman makuista. Meneekö "paremman" makuisen valmistamiseen sitten pidempi aika?
edit:"keskimääräistä"-sana poistettu

Vierailija
tiäremiäs
Mutta nämä kaksi on kaikista halvin valmistaa, siitä johtuen yleisempiä kuin muut lajityypit.

Eikös lageria joudu käyttämään pitempään? Luulis että pintahiivan paneminen on halvempaa.

Vierailija

Pilsneri Lager ovat kumpikin pohjahiiva oluita vieläpä melkoisen samanlaisia.

Pilsneri eroaa lagerista lähinnä siten että se on kokomaltainen olut.

Vierailija

Mutta onko pilsun ja lagerin paneminen muka halvempaa kuin pintahiivaoluiden? Lagerkäyminen kestää k a u a n verrattuna pintahiivaan. Keskimäärin.

Vierailija

Pilsnerissä on enemmän katkeroa eli humalaa.

Lagerin katkeropitoisuus on EBU 5-20 (Suomessa yleensä 17)
Pilsnerin EBU 35-45.

Vierailija

Pils tai pilsner on lager- eli pohjahiivaoluiden eräs alalaji. Itse asiassa pilsner olut oli ensimmäinen vaalea lager ja on peräisin 1800 -luvulta Tsekkien Pilsenistä. Lager oluita on kaikkiaan noin 15 tyyppiä ja ne jaetaan vaaleiden ja tummien lagereiden pääryhmiin.

Lager olut sopii pintahiivaoluita paremmin massavalmistukseen mm. sen paremman säilyvyyden ja tasalaatuisuuden johdosta.

Vierailija

Aivan kuten Snaut sanoikin. Ja paras pilsneri on edelleenkin se alkuperäinen Pilseniläinen Urquell. Ainakin omasta mielestäni.

Vierailija

http://personal.inet.fi/private/ari.kiviaho/olut.htm

"Ennen 1800- lukua hiivasta ei vielä tiedetty juuri mitään. Keskiaikaiset oluentekijät tunsivat erilaisia hiivoja ja käymisen mutta eivät tienneet kuinka se tapahtui. Vasta vuonna 1841 saksalainen Mitscherlich todisti, että hiiva ei ole ainoastaan läsnä käyvässä nesteessä, vaan se on käymisen edellytys. Tanskalainen biokemisti Emil Cristian Hanssen teki seuraavan ratkaisevan keksinnön hiivan, historiassa, kun hänen onnistui eristää puhtaaksiviljelty hiivakanta. Hanssenin tutkimusten tuloksena on voitu eristää kaksi oluthiivalajiketta. Oluthiivalajikkeet ovat: pohjahiiva (Saccharomyces carlsbergensis), joka käy alhaisessa lämpötilassa (2-10 astetta), mutta pysyy aktiivisena vielä lähes 0-asteessakin sekä pintahiiva (Saccharomyces cerviae), jonka käyminen tapahtuu 16-24 asteessa. Pohjahiiva käy hitaammin kuin pintahiiva. Mallasuutepakkauksien sisältämä hiiva on pintahiivaa. Käyminen tapahtuu vierteen pinnalla. Pintahiiva antaa oluelle hyvin selvän lisäaromin ja voimakkaan tuoksun."
Minusta pintahiiva-olut on parempaa. Se valmistuu parissa viikossa jälkikäymisineen.

Vierailija

Pohjahiivalla olut käy kauemmin. Pintahiiva saadaan nopeammin myyntiin. Lyhyempi sykli, onko pintahiivalla pantu kalliimpaa valmistaa?

Vierailija
Teje
Aivan kuten Snaut sanoikin. Ja paras pilsneri on edelleenkin se alkuperäinen Pilseniläinen Urquell. Ainakin omasta mielestäni.

Näin on. Minunkin mielestä Urquell on edelleenkin se paras. Jos liikkuu Tsekin Böömissä kannattaa muuten poiketa Pilsenin kaupungissa ja Urquellin tehtailla. Sieltä löytyy mm. kilometritolkulla tehtaan kaivamia tunneleita kaupungin alta missä pilsneri aikoinaan käytettiin sopivan viileässä lämpötilassa.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä10604
Liittynyt16.3.2005

Ei se käyminen missään oluen pinnalla käy. Kyllä etanolia syntyy ihan
koko mössössä samaan aikaan. Pohjahiiva painuu kuoltuaan pohjaan,
ja pintahiiva ei, vaan jää litkuun. Pinnalle sekään ei nouse. Mistä lie
nimensä saanut.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.
Korant: Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Vierailija

Käymisen alkuvaiheessa vierteen pinnalla on vahva vaahto, joka pian katoaa ja nesteessä käyminen ilmenee poreiluna, kuin avattaessa kuohuviinipullo. Kun se lakkaa ja neste kirkastuu on käyminen loppu. Molemmissa on hiiva lopulta pohjalla.
Kaupan oluista hiiva suodatetaan pois. Mielestäni tällöin tärkeä aromi katoaa. En pidä kaupan oluista enää.

Vierailija
SAMAEL
Pohjahiivalla olut käy kauemmin. Pintahiiva saadaan nopeammin myyntiin. Lyhyempi sykli, onko pintahiivalla pantu kalliimpaa valmistaa?

Ei ole. Samat aineet. Pohjahiivaisen teko vaatii jäähdyttelyä, ellei tee talvella, joten se on kalliimpaa valmistaa. Kotona sitä voi käyttää jääkaapissa, jos on tilaa.

Uusimmat

Suosituimmat