Seuraa 
Viestejä45973
HS: Suomi sai poikkeusluvan Itämeren dioksiinikalojen myynnille

Julkaistu: 20.7.2006 22:00
JUHA METSO

Itämerestä pyydetystä kalasta valtaosa on silakkaa.

Suomi on saanut poikkeusluvan myydä Itämerestä pyydettyä kalaa, jonka dioksiinipitoisuus ylittää Euroopan unionin määrittelemät enimmäisarvot. Poikkeusluvan saivat lohi, silakka, jokinahkiainen, taimen, nieriä sekä muikunmäti.

Lupa on voimassa vuoden 2011 loppuun, jolloin sitä harkitaan uudelleen. EU:n komission päätös koskee myös Ruotsia.

Suomi ja Ruotsi saavat myydä runsaasti dioksiinia sisältävää kalaa ainoastaan kotimarkkinoillaan. Myynnin ehtona on se, että maat tiedottavat kuluttajille asianmukaisesti kaikista ruokavaliosuosituksista, jotka koskevat Itämerestä pyydetyn dioksiinipitoisen kalan käyttöä ruokana. Suomi on antanut oman suosituksensa jo vuonna 2004.

Maiden on myös ilmoitettava komissiolle kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä edellisen vuoden aikana saadut Itämeren kaloissa esiintyvien dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten pcb-yhdisteiden pitoisuuksien seurannan tulokset.

Euroopan komissio antoi dioksiinipitoisen kalan myyntiä koskevan asetuksensa helmikuussa. Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastajan Liisa Rajakankaan mukaan se osaltaan turvaa kalastuselinkeinon jatkumisen nykyisellään Suomessa.

"Päätös tarkoittaa sitä, että suomalaiset saavat syödä silakkaa ja kaikkia muita suomalaisia kalalajeja, joita on pyydettävissä järvistä, joista ja merestä", Rajakangas huomauttaa.

Hänen mukaansa EU:ssa valmistellaan parhaillaan uutta suositusta dioksiinipitoisuuksien seuraamiseksi. Asiapaperin mukaan Suomen olisi otettava elintarvikkeista vähintään 40 näytettä. Niistä 14 olisi oltava peräisin Itämerestä pyydetystä tai Itämeressä kasvatetuista kaloista. Jokainen valtio saa kuitenkin päättää itse seurannan kohdentamisesta.

"Aivan jatkuvaa seurantaa dioksiinin osalta ei kannata tehdä, koska sen pitoisuudet eivät muutu aivan äkkiä miksikään", Rajakangas perustelee.

Itämerestä pyydetystä kalasta valtaosa on silakkaa. Suomen kalansaalis Itämerestä vuonna 2004 oli noin 92 000 tonnia, josta silakan osuus oli hieman yli 70 000 tonnia.

Millähän perusteella Suomi tämän poikkeuksen sai? Silakka on hyvää, mutta jos siinä on ympäristömyrkkyjä, niin ei kai se meille sen terveellisempää ole, kuin muillekaan

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

No älä sitten osta sitä silakkaa!

EU:n rajoitukset on perseestä ja silakkaa pitää syödä todella usein että siitä on jotain haittaa.

Minä syön huoletta silakkaa silloin, kun huvittaa. Ruisjauhoissa pyöritellyt, voissa paistetut silakat ovat herkkua. Muikut tosin vielä herkumpia.

Mietin vain sitä, mikä on ollut peruste tuolle poikkeusluvalle... ehkä se, että suomalaisten lisääntymiskyky on niin hyvä, ettei pieni dioksiinilisä meitä hetkauta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomi on muistaakseni saanut EU:lta jo aiemmin poikkeusluvan. Sitä kai vain nyt jatkettiin.
Kalastajien elinkeino on ollut uhattuna ja poikkeuslupa turvaa heille leivän...err...kalan.

tiäremiäs
Silakkaa pitää syödä todella paljon että siitä on haittaa. Voit syödä vaikka jokapäivä sitä eikä ole kuolemaksi, vaan enempi terveydellisiä hyötyjä kuin haittoja.

Dioksiini on todella voimakas myrkky, joten ei niita silakoita kannata syoda kuin kerran viikossa. Muistaakseni se onkin suositus. Suomalaiset syo niin vahan kalaa, etta edes saamalla ne syomaan kerran viikossa myrkytettyja kaloja terveys paranisi. Itse suosisin kuitenkin vaikka norjalaista lohta tai sisavesista pyydettya kalaa. Vaikka sitten toisaalta sisavesista pyydetyssa kalassa on elohopeaa ja myos dioksiinia pienempina maarina.

Muistakaa kuitenkin, etta dioksiini kertyy elimistoon!

Leuka
Mietin vain sitä, mikä on ollut peruste tuolle poikkeusluvalle... ehkä se, että suomalaisten lisääntymiskyky on niin hyvä, ettei pieni dioksiinilisä meitä hetkauta.

Peruste on siinä, että suomalaisten muualta saaman dioksiinin määrä on sen verran pieni suhteessa muihin Euroopan maihin, että suomalaiset saisivat syödä oikein urakalla kalaa, eikä päästäisi edes EU-keskiarvoihin tuon dioksiinin suhteen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat