Seuraa 
Viestejä45973

Mietiskelin tuossa erilaisia tietynlaisiin erityistilanteisiin liittyviä fysikaalisia ilmiöitä. Tulin miettineeksi että mistä johtuvat esimerkiksi erilaisten kriisi- tai muuten raskaiden tilanteiden rauhoituttua aiheutuvat vapinat. Olen havainnut näitä kahdessa erityyppisessä tilanteessa:

Todellinen äkkitilanne mikä tulee erittäin nopeasti "silmille" esimerkiksi auton hallinnan menetys ja takaisinsaanti, tämän jälkeen saattaa esiintyä todella huimaa vapinaa. Tämä ilmeisesti johtuu ns. adrenaliinirushista, ja tilanteen rauhoituttua veressä on vielä runsaasti adrenaliinia joka aiheuttaa vapinan. Mutta miksi tämä vapina ilmaantuu, jäävätkö esimerkiksi lihakset johonkin hetkelliseen ylivireystilaan tms?

Toinen on kohtuullisen pitkäkestoisen rasituksen jälkeen ilmenevää vapinaa, joka korostuu huomattavasti kun rasitettua raajaa tms. kuormitetaan. Hyvä esimerkki tästä löytyy kaupallisilta mikroautoradoilta. Ajot ajetaan yleensä 10-15min pätkissä, mikä sekin rasittaa erittäin voimakkaasti kyseisentyyppiseen rasitukseen tottumattoman ihmisen käsiä ja muitakin ruumiinjäseniä. Ajon jälkeen saattaa olla esimerkiksi juomalasin pitäminen niin, ettei se läikkyisi, täysin mahdotonta. Osa tästä johtunee samasta kuin ensimmäinenkin tapaus eli veren korkeasta adrenaliinipitoisuudesta, koska rasitus on kova, ja lisäksi radalla hyvin usein ajetaan ns. raivolla, eli täysillä yrittäen. Mutta onko tähän muitakin syitä? Yksinkertaisesti se että lihakset ovat rasituksen jälkeen vain niin väsyneitä että niiden kontrolli on heikentynyt?

-Baas

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (2)

Paniikkitilanteen jälkeen aivot käyvät ylikierroksilla, jolloin hermostossa on runsaasti "häiritsevää" aktiviteettia, joka voi näkyä mm. käsien vapinana. Ampujat käyttivät ennen alkoholia kisoissa, koska se lamauttaa hermoston toimintaa ja vähentää siten käsien vapinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat