Seuraa 
Viestejä45973

LÄÄKÄRILEHDEN UUTISIA

18.03.2005: Äly viriää dopamiinilla

Dopamiini on välittäjäaine, jota ilman ihminen ei olisi älyllinen olento. Tätä tietoa vahvistaa turkulaistutkijoiden uusi havainto, jonka mukaan dopamiinin määrä aivojen kuorikerroksessa lisääntyy, kun ihminen suorittaa muistia ja tarkkaavaisuutta vaativia tehtäviä.

Dopamiinin roolia ihmisen aivojen kuorikerroksen toiminnassa ei ole aiemmin pystytty selvittämään. Siksi käsitykset, joiden mukaan dopamiini olisi mukana lähes kaikissa psyykkisissä toiminnoissamme, ovat olleet monelta osin oletusta. Oletukset ovat perustuneet eläinkokeisiin.

Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen ja Åbo Akademin tutkijat ovat kuitenkin nyt näyttäneet toteen, että älyllisissä ponnisteluissa dopamiinin eritys aivojen kuorikerroksessa lisääntyy. Koehenkilöillä dopamiinia erittyi muistitehtävän aikana varsinkin etuotsalohkon alaosassa ja vasemman ohimolohkon sisäosissa.

Dopamiineritystä koskevien tulosten lisäksi tutkimuksen keskeisempiä saavutuksia on PET-kuvaukseen perustuva tutkimusmenetelmä. PET-metodologian ei ole aiemmin osoitettu sopivan aivojen kuorikerroksen dopamiinin vapautumisen tutkimukseen.

Turkulaistutkijat käyttivät työssään uudehkoa 11-C FLB 457 -reseptorimerkkiainetta. Se sitoutuu dopamiinireseptoreihin niin hanakasti, että myös aivojen kuorikerrokselta saadaan PET-kameralle riittävän voimakas signaali.

- Menetelmä avaa täysin uusia mahdollisuuksia selvittää ihmisen aivojen neurokemiaa alueilla, jotka ovat siis paitsi älyn, myös muun muassa tunne-elämän kannalta tärkeitä, Valtakunnallisen PET-keskuksen tutkija Sargo Aalto kertoo.

Turkulaistutkijoiden tutkimusmenetelmä ja -tulokset voivat jatkossa olla suureksi hyödyksi lääketutkimuksessa.

- Voimme nyt selvittää, kuinka erilaiset kemikaalit tai lääkeaineet vaikuttavat suoraan tai erilaisten tehtävien aikana aivojen kuorikerroksen dopamiinijärjestelmään.

Dopamiinin puutteen tiedetään liittyvän Parkinsonin tautiin. Lisäksi dopamiinijärjestelmän häiriöllä arvellaan olevan yhteyksiä moniin psyykkisiin sairauksiin kuten skitsofreniaan, masennukseen, autismiin ja päihderiippuvuuteen.

Sargo Aalto uskoo, että nyt Suomessa ensimmäisenä käyttöön otettua metodologiaa voidaan tulevaisuudessa soveltaa monin tavoin. Sitä saatetaan käyttää esimerkiksi sen selvittämiseen, mikä yhteys aivojen kuorikerroksen dopamiinipitoisuuksilla on stressiin, erilaisiin emotionaalisiin kokemuksiin tai ihmisen vireystilaan.

Turkulaistutkimus on julkaistu The Journal of Neuroscience -tiedejulkaisun uusimmassa numerossa.

Liisa Koivula

  • ylös 2
  • alas 1

Sivut

Kommentit (33)

Mitä tekemistä tällä välittäjäaine-dopamiinilla on lääkeaine-dopamiinin kanssa? Onko kyse samasta aineesta? Jos on, niin miksi lääkeaine-dopamiinia (käsittääkseni) käytetään mm. vaikeaan sydämen vajaatoimintaan?

Voisiko lääkäriltä sitten hakea purkin dopamiinipillereitä vai onko niillä haittavaikutuksia? Kukapa ei haluaisi olla onnellisempi, älykkäämpi, oppivampi, aktiivisempi... ja kaikkia muita mpi-päätteisiä hienoja sanoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dopamiini lisää sydänlihaksen supistusvoimaa. (inotrooppinen)

Levodopaa, karbidopaa ja dopamiinireseptoriagonisteja (reseptoreita stimuloivia--dopamiinin kaltainen vaikutus) käytetään esim. Parkinsonin taudin hoidossa.

Haittoja on runsaasti, ei kannata hakea vielä mitään pillereitä.

Haittoja on niin pitkä lista, etten kirjaa niitä tänne.

Rytmihäiriöt, erilaiset pakkoliikkeet, psykoosi pahimmasta päästä.

MD
Haittoja on runsaasti, ei kannata hakea vielä mitään pillereitä.
Haittoja on niin pitkä lista, etten kirjaa niitä tänne.
Rytmihäiriöt, erilaiset pakkoliikkeet, psykoosi pahimmasta päästä.

Kuulostikin liian hyvältä ollakseen totta, melkein kuin ostoskanavan tuotteet.

MD
Haittoja on runsaasti, ei kannata hakea vielä mitään pillereitä.

Haittoja on niin pitkä lista, etten kirjaa niitä tänne.

Rytmihäiriöt, erilaiset pakkoliikkeet, psykoosi pahimmasta päästä.

Minulla on nuo kaikki.

Balthasar
MD
Haittoja on runsaasti, ei kannata hakea vielä mitään pillereitä.

Haittoja on niin pitkä lista, etten kirjaa niitä tänne.

Rytmihäiriöt, erilaiset pakkoliikkeet, psykoosi pahimmasta päästä.
Minulla on nuo kaikki.

Lääkkeestä vai ilman lääkkeitä

Jahah
Nyt selvisi Mummo nettiriippuvuuden syy. Kun täällä hortoilen kaikkiin keskusteluihin sekaantumassa, niin itseasiassa stimuloin dopamiinieritystäni!

Mummo
Neurorunkkari

Nyt kun alkuun pääsin, niin laitan aiheeseen liittyvän toisen tutkimuksen.

Ehkä sitten, kun nettiriippuvuus on oikein paha, tarvitaan infuusiona dopamiinia suoraan suoleen (Huom!--lue oikein--Ei suoneen)

--------

Parkinson-lääkitys on tehokasta pohjukaissuoleen annettuna

Levodopa-lääkkeen jatkuva annostelu suoraan pohjukaissuoleen on selvästi tehokkaampi hoito pitkälle edenneessä Parkinsonin taudissa kuin suun kautta otettu monilääkitys. Neurology-lehdessä julkaistujen tulosten mukaan paremmuus perustuu siihen, että tällöin lääke vaikuttaa tasaisemmin.

Tutkimukseen osallistui 24 henkilöä, jotka sairastivat pitkälle edennyttä Parkinsonin tautia, jonka oireisiin kuului mm. pakkoliikkeitä sekä motoristen oireiden heilahtelua. Potilaat saivat kolmen viikon ajan levodopa–karbidopa-yhdistelmää pohjukaissuoleen infuusiopumpun avulla. Toiset kolme viikkoa he saivat normaalia yhdistelmälääkitystään. Potilaiden motorisia oireita arvioitiin heistä kuvattujen videoiden avulla, joita tulkitsevat asiantuntijat eivät tienneet kumpaa hoitoa potilaat olivat saaneet. Tämän lisäksi potilaat itse arvioivat oireitaan.

Pohjukaissuoleen annettu lääkitys oli tavallista suun kautta otettavaa lääkitystä tehokkaampi kaikilla mittareilla mitattuna. Lisäksi potilaat olivat tyytyväisempiä pohjukaissuoleen annettuun hoitoon kuin tavalliseen hoitoon, ja valtaosa heistä halusi jatkaa sitä tutkimuksen päätyttyä. Hoidot eivät eronneet haittavaikutuksiltaan.

Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa infuusiohoito voisi helpottaa monen pitkälle edennyttä Parkinsonin tautia sairastavan elämää. Suuri helpotus olisi jo hoidon yksinkertaistuminen, sillä nykyään monet potilaat joutuvat ottamaan lääkkeitä jopa kymmeniä kertoja päivässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2005;64:216-223)
http://www.neurology.org/cgi/content/abstract/64/2/216

Muistanko oikein väittäessäni, että skitsofrenia liittyy dopamiinin liikatuotantoon? Leikillisesti voisi väittää, että skitsofrenikot ovat liian älykkäitä. Skitsofreniaa sairastavan älylliset toiminnot saattavat kuitenkin usein rappeutua ajan myötä.

Juha

Noin minäkin muistan lukeneeni. Nykyisin kai ollaan sitä mieltä, että skitsofrenia on aivotauti, jossa välittäjäaineilla on suuri osuus.

Eikös tuon L-dopan kanssa ole niin, että siitä ajan mittaan häviää tehot?

Olikohan dopamiini ensimmäinen aivojen välittäjäaine joka löydettiin vai ensimmäinen jonka tuotantoon opittiin vaikuttamaan?Nythän on jo noita serotoniinin takaisinoton estäjiä ja noradrenaliinijärjestelmään vaikuttavia ja vaikka mitä muita päärohtoja.

Ken on nähnyt "Heräämisiä-Awakenings"leffan ei saata sitä unohtaa.

Mummo

Awakenings--ei sitä voi unohtaa. Minä haluaisin tavata ko lääkärin joskus.

Olen nähnyt elokuvan kai kolme kertaa ja se on DVD:kin, joten jatkossakin voin aina silloin tällöin katsella.

Minä jopa innostuin kirjoittamaan oman arvosteluni IMDb:lle, silloin kun sen ensimmäisen kerran näin.
Aivan huippu näyttelijätyötä Robin Williamsilta ja Robert de Nirolta.

Mikäs niillä potilailla siinä elokuvassa olikaan? Eivätkö he olleet aika lailla "seis", jos nyt tuollaista termiä tässä tilanteessa sallitaan käytettävän. Entä mitä lääkettä heille annettiin?

Entä samanlaiset potilaat nykyään, osataanko hoitaa?

Tässä lemmenkiihkossani painelen nappeja miten sattuu.

Sachsin kirjoja on käännetty suomeksikin. "Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi" on ikisuosikkini, samoin kirja viittovista ihmisistä. Lisäksi olen nähnyt näytelmän "As if in Alaska". Kertoi yhden espanjantaudin jälkeiseen enkefaliittiin sairastuneen ja siitä L-dopalla vironneen tarinan.

Myös jokin dokkarisarja on ollut, jossa Hän itse kertoi ja haastatteli näitä neurologisia harvinaisuuspotilaitaan. Tv oli aivan nuoltu meillä silloin

Siinä lääkäri, humanisti ja runoilija saman parran takana. Lääh huoh

-> Noor

Siinä leffassa potilaat olivat pitkälle dementoituneita, katatonisessa tilassa eli jähmettyneet paikoilleen.
Luulin ensin, että ovat ihan oikeita potilaita, mutta kun heräsivät, täytyi uskoa, että näyttelivät.
Mitäs siinä annettiin? Olen unohtanut. [experimental drug invented by Dr. Oliver Sacks] Oliver Sacks työskentelee edelleen New Yorkissa.

Löysin kirjoittamani "kritiikin" IMDb:ltä, mutta eipä tuosta mitään tolkkua saa. Pitänee katsoa leffa uudelleen, kun lääkeaine on unohtunut. Muistelen, että se oli jo keksitty lääke, mutta kukaan ei ollut käyttänyt sitä katatonisille potilaille. Myöhemmät sivuvaikutukset vaan estivät lääkkeen kehittymistä miksikään suuremmaksi innovaatioksi ja mahdollistaneet sen kliinisen käytön.

Joitan, melkein "heräämisiä" olen nähnyt uusilla dementialääkkeillä.
---------

marvellous, 26 August 2002

I am myself a doctor and was really interested of the movie issue. I was amazed of the role characters. First I thought they are real patients but they were actors, actresses, hard to believe, they were so real. I adore the movie because it is based on the true story and would like to meet the doctor in real life. I can warmly recommend this movie to everybody. Even to a professional it is hard to believe how actors can play such a role I can not differ them from real patients, and this is ment in positive meaning. I never could imagine anyone could play so well.

Mediassa viime aikoina paljon esillä ollut asia on lääkkeiden vääränlainen yhteisvaikutus, joka on pahentanut dementikkojen tilaa. Ei olla huomattu/muistettu/ehditty selvittää entistä lääkitystä riittävän tarkasti uutta määrättäessä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat