Seuraa 
Viestejä45973

Missä kulkee nuukuuden ja järkevän säästämisen raja?

Jotkut ihmiset nuukailevat ja säästävät kaikissa asioissa, missä vain suinkin voivat. Joillekin se on kai pakko kun ei muuten rahat riitä, mutta sitten on niitä jotka pihtaavat, vaikka talous olisi hyvälläkin mallilla. Joskus nämä nuukailut menevät äärimmäisyyksiin ja saavat sivusta seuraajan vähintäänkin huvittumaan ja jos tämä äärinuukailija on vähänkin tuttu, niin jopa hävettää olla sellaisen seurassa.

Toisaalta jokaisella ihmisellä kait on joku/joitakin asioita missä yrittää pihistää, vaikka tietää itsekin, ettei siinä mitään säästä. Pari omakohtaista esimerkkiä:

Varsinkin jenkkileffoissa ja mainoksissa tuhlataan aivan järjettömästi! Mennään jääkaapille juomaan pullollinen virvoitusjuomaa, rauhallisesti nautiskellen, samalla nojaten avoimeen jääkaapinoveen. Meikä kun käy jääkaapilla huikalla, niin ovi pamahtaa huikan ajaksi kiinni, ettei kylmä karkaa eikä kulu sähköä .

Sitten on sellainen kuittikone. Töissä työntekijäni vaihtaa aina uuden kuittirullan heti, kun punainen viiva alkaa näkymään rullan loppumisen merkiksi. Sen viivan jälkeen nauhaa on kuitenkin vielä vaikka kuinka paljon jäljellä. Itsellä on oikein intohimo yrittää, että mahdollisimman vähän paperia menee ”hukkaan” viimeisen kuitin jälkeen. Joskus menee jopa tasankin, jes! Kerran huomautin työntekijääni asiasta, niin likka tokaisi halveksivaan sävyyn, että ”ai jaa, tällänen tyyli tässä firmassa?” Menin pois...

Kertokaapa arvon palstalaiset minkälaisia pihtareita TE olette. Myös noita äärinuukailutapauksia olisi hauska kuulla.

Lopuksi se nuukuuden huippu. No sehän on se kun laittaa Ladan ovet lukkoon. Siitä on enää paha panna paremmaksi. Vai onko kellään...?

  • ylös 3
  • alas 0

Sivut

Kommentit (45)

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Lapsena olin monissa asioissa hyvin pihi. Pieni karkkiaski kesti pari viikkoa, koska söin vain yhden karkin päivässä... Ja ne eivät edes olleet omilla rahoilla ostettuja. Iän myötä olen löysännyt huomattavasti ja pidän itseäni nykyään korkeintaan säästäväisenä, en pihinä.

Pihiys kumpuaa siitä, kun tuhlaamisen välttämisestä syntynyt mielihyvä jostain syystä ylittää sen mielihyvän, jonka saaminen edellyttäisi rahan tai muun käyttöä. Yli lyöty pihiys on myös jonkinlaista suhteellisuudentajun puutetta. Toisaalta "keskivakavassa" pihiydessä ei taida olla mitään pahaa, sillä pihi saa tosiaan pihtailusta kivasti mielihyvää...

Ymmärrän kyllä edelleen paremmin ihmistä joka käyttää kuittipaperin loppuun kuin semmoista joka tuhlaa käypää tavaraa!

Selittäkää joku tuhlailuun taipuvainen miksi tykkäätte siitä ja kavahdatte nuukailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus köyhänä opiskelijana onnistuin nuukailemaan 2 kuukauden ruokamenoiksi 600 markkaa ( 1990- luvun jälkipuoliskolla ). Nykyisin en erityisemmin nuukaile, en kyllä humputtelekaan rahojani.

Itse nuukailen lähinnä CD-levyjen ostamisessa, eli en osta täysihintaisia CD:itä. Kirjojakin ostan lähinnä divarista.

Kaksi sanaa joita en ole tuntevinaankaan.

saita ja synti

En ole saita enkä syntinen On kai noita sanoja enemmänkin jos vain viitsii etsiä niitä itsestään.

Joidenkin kasvatus on voinut opettaa ihmisen pihiksi. Laman kokenut ihminen
voi hyvinkin miettiä vain tulevaisuutta. Vähän vanhemmat ihmiset esim. 40-50 luvuilla syntyneet ovat taas joutuneet elämään maassa missä ei ole rahalla/tavaralla mässäilty.

No minä en ole tosiaankaan näin nuuka, mutta pari esimerkkiä:

Leivottaessa pullaa, sammutetaan uuni välillä, ettei sitä sähköä kulu, ja tietty ruuvataan se lamppu sieltä pois, koska sekin vie sähköä.

Liiketunnistimella varustettu lamppu ulkona säädetään niin, että palamisaika lyhenee (säästää sähköä) noin 2 sekunnin stroboksi.

Vanhan puutarhaletku. Paikattu noin 20 eri kohdasta. Tuodaan lahjaksi uusi letku. No, se uusi talliin haurastumaan ja vanha käytössä.

Tuodaan lahjaksi moottorisaha. Siinä on uudet hyvät öljyt, no ne pitää saada talteen! Eli laitetaan tilalle jotain huonompaa öljyä. Saha hajos siihen.

Normaali nuukailu on hyödyllistä tai harmitonta, tilanteesta riippuen. On myös tapauksia missä se saa sairaalloisia piirteitä. Tunnen erään ihmisen joka saa raivokohtauksen päivällä (talvihämärässä) palavasta kattovalosta.

En ole pihi ja olin tavallaan materialisti eli hankin kaikkea turhaa krääsää hetken mielijohteesta. Nyt jälkikäteen huomaan että en oikeastaan tarvitse juurikaan mitään. Jos jotakin on välttämätöntä hankkia niin hankin tuotteen järkevästi hinta/laatu/käyttö tarkoitukseen perustuvan pohdiskelun jälkeen. Köyhän ei myöskään ole vara ostaa halpaa..

Vältän turhia ostoja, syön töissä kotoa roudatut eväät, kohtalaiset matkat poljen pyörällä. Ei materiaali tai raha tee yhtään oloani onnellisemmaksi tai paremmaksi. Ne ilot löytyvät (toivottavasti jostain) muualta. Vaatteet ostan kulutuksen mukaan, sit ku on rikki nii hommataan uudet. Harrastuksiin kuluu ehkä jonkun verran rahaa mutta sieltä tulee elämään sisältöä.

Useat henkilöt pihtailevat polttoaineen hinnassa. Ei osta kun maksaa 1.419 euroa, mutta on innoissaan kun löytää aseman jossa hinta on 1.399 euroa. Tankkaa 30 litraaa ja "säästää" 60 senttiä.

Viikonloppuna nykäsee kossupullon huuleen, polttaa pari askia tupakkaa, paikallisessa ravintolassa tarjoilee hyville kamuille kaljoja ja paukkuja, pokelle antaa tippiä kourallisen kolikkoina ja taksilla köröttää kotia kun on varaa.

Pari tälläistä tuntemaani ukkoa syövät töissä evinä aina voileipiä ja kahvia. Säästää kun syö vasta kotona kunnon lämpöisen aterian.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Aslakki se vasta pihi ja nuuka onki . Mieku ajan joskus tuolla tojotalla, no
vähäsen kuitenki, niin siihen se pittää vaihettaa joskus öljykki moottorhin.
Vanhat öljyt panen "seisomhan" navetan seinälle rakennetuille hyllyille .
Kalloonan kylykhen lappua , millon pantu öljy laskettumhan , ja mitä öljyvä.
5 vuojen päästä on valmis käytettäväksi uuvesthan. On sakka ja noki laskeutunu pohjalle, öljat on liukasta ja ihan uuvennäköstä.
Kuona ja moottorista irronnu metalli ,ja noki on laskeutunu kallonan pohjalle.

Toinen hyvä säästövinkki on kahvinkeitossa käyttää suodatinpusseja.
Ne panhan sitte ensmäisen kahvinkeittokerran jälkhin , kahvinhens päivinhens pannuhuonheshen kuivaamhan lämpimien pitkien päälle.
Na sittekkö keittää kahvia , se tarttee vain lusikallinen nakata uusija höystöjä
taas on kahvi senverran mustaa , ettei haaparanda nävy.

Mitä muuta ? No kukapa ostas viinaa ku itte sitäki saattaa tehhä, ja
ku tekkee semmosta että kaikemmaailman litkut jäävät toiseksi , niin
tarttekko hetevettä lantinkiksi. Sekhän ny ei juuri mithän maksa.
Ja jos sattuu lunxistä tai tojosta pensaputket jäätymhän , niin puolipullovako lorahuttaa sekhan , niin jää lähtee ja huutaa menneshäns
oi voi oii voiii.

Niin että jos tarvetta tullee niin pitkälle pystyttäs omilhans potkimhan.

Vaan kun todella monet ihmiset säästää rahaa käyttämällä ns. bonuskortteja, niin miten ihmeessä sitä rahaa, joka siis on aikaa, voi säästää, kun käyttää aikaa siihen rahan eli ajan käsittelyyn?

Savor

;):)

Olen itsekin pohtinut nuukuusasiaa. Eräs keski-ikäinen tuttavani ei voi olla ottamatta mukaan käyttökelpoisia tavaroita, joita näkee roskiksessa. Riippumatta siitä, onko hänellä käyttöä niille. Sitten hän tuskittelee kun on koti niin täynnä tavaraa ja mitähän sille kaikelle oikein tekisi... menemäänhän ei mitään saa heittää... kierrätykseen ei raaski viedä... Tuntuu, että tavaroiden pihtailu on sille ihmiselle oikea rasite.

Eräs nuori tuttavani puolestaan on oikea ihannekuluttaja. Hän kertoo, ettei osaa ajatella rahaa muuna kuin välineenä. Ja välillä siitä välineestä tulee pulaa, kun tahtoo omistaa hienoja vaatteita, kosmetiikkaa kuluu paljon ja mistään ei kitsastella... Ostamisesta tuntuu erittyvän endorfiineja hänen verenkiertoonsa. Kuulemma esim. puolinuhjuisten vaatteitten roskiin heittäminen tuottaa nautintoa.

Itse pihtaan mm. shampoosta. Sitä otetaan vain niin paljon, että hiukset juuri ja juuri vaahtoavat. Shampoot ym. tuotteet kestävätkin minulla uskomattomia aikoja.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Ja saatana mie en ennää usko mainokshin.
Non ropakantaa ne pitäs kaikki lailla kieltää.
Tai laki pitäs olla vahtaamassa että ne kans täyttävät mitä luppaavat.
Mokomakki mainostajat.

Saat toisen linssin ilmaseksi,,,J,n,e.
No mie menin huoltoasemalle ja ostin niitä halpoja silmiklaseja, niitä oliko ny kolme vai neljä euroa. Väänsin toisen linssin pois , ja köpöttelin optikkoliikheshen. Päivvää mitä saisi olla ?
Päivvää pä päivää , onhan se teilläki se tarjous että saapi toisen linssin ilmaseksi ?

On han se .

Niin sitä mie vain että ottasin sen ilmasen klasin, tästäkö puuttuu linssi, kaivoin taskusta ne juuri ostamani klasit.
Naama punasena optikko selitti , että klasit pittä ostaa meiltä.
Tai ne pokat vai mikkä pirut non.
No mitä se semmoset pokat sitte maksavat ?

No tuossahan nuita olis näytillä.

No eihän ne ole yhthän kummempia ku nämäkhän ,hinta vain on pilvissä.
Kaupanpussillisen tuollarahalla sais nuita huoltoaseman laseja.
Ja jo niilläki sanomalehen lukkee, mutta en mie nuista välitä niin että annappa se toinen se ilimanen linssi , sitä mie oikejasthan tulinki vain hakemhan.

Arvakkaappa vastasko ukko huuvoisthans ? Ja paskan marjat, ei sieltä saanu ilmaseksi toista linssiä. Niin että valhetta koko mainos.
Vielä uhkas poliisillekki soittaa jos en häivy häirittemästä.
Miekö meninki vain hakemhan sitä ilmaseksi luvattua toista linssijä.
Paskat mie muuten siittä poliisista, muttako se piru yritti mennäsyksynä
panna ne takavaarasta löyvetyt hirvenjätökset minun päähän.
Siittäkö mie riemastuin, saakeli soikhon mie näytin sille konstalle
kattony saakurin typerä kyttä , katto tässä mulla on uusi teräväksi hivottu lapijo. Mie en ruukaa hirvenjätheitä ihmisten töllisteltäväksi jättää. No uskohan se sitä, ja niin mieki sitä optikkoa , ja lähin .
Aattelin kyllä soli laitimmainen kerta ko tuohon puothin silmiklasikaupoissa menin.

No mulla on taskussa linssipuolet uuvet halvat klasit, ei sitä toista irtiväännettyä linssiä ennää saanu pysymhän paikalhans.
No lukkee niillä sanomalehen , ku pittää toista silimää kiinni.
Son nuukuutta seki, ettäs tiijättä.

Mutta se ei ollut nuukutta, kun laihialaismuori otti vahingossa värikuvan perheen musta-valkoisesta kissasta. Mies mökötti viikon tämän jälkeen.

Itse köyhänä opiskelijana nuukailen eniten ruoka-ostoksissa. Tarjousten perässä juoksua ja halpismerkkien käyttöä. Saa myös liikuntaa kun kiertää eri kaupoista ne parhaimmat tarjoukset. Ja suunnitellaan ne ostokset, ettei yhtään ruokaa tarvitse heittää hukkaan. Lisäksi pakastimeen voi säilöä isompia määriä.

Itse en tajua sellaista nuukailua, että haetaan se halvin bensa-asema, säästetään sentti tai pari bensan litrahinnassa, mutta sitten juodaan ne 2-3 euron ylihintaiset kahvit kuitenkin samalla, jonka saisi joltain toiselta huoltikselta alle eurolla. Toisena ihmetyttää ja ärsyttää melkoisesti, kun tyypit valittavat huonoa rahatilannetta, mutta silti kyllä löytyy aina rahaa muutamaan tuopilliseen baarissa.

Lisäksi kaikenlainen kerskakulutus ja tuhlaisu ylihintaiseen krääsään ärsyttää, vaikka varaa semmoiseen olisikin. Nuukuus on hyvästä, maailma tuottaa liikaa turhaa roskaa ja saasteita.

Kahvista puhuakseni, minua on jo vuosikymmeniä nyppinyt ravitsemusliikkeiden yliahne kahvin hinnoittelu. Kaupastahan saa eurolla puolen kilon kahvipaketin (presidenttilaatua haluava maksakoon 2-3 erkkiä lisää, mutta se on sivuseikka - minusta ne maistuvat kaikki samalta). Tästä paketista saa kuitenkin niin monta kahvikupillista, että yhden kupin hinta lasketaan senteissä, jos ei sen osissa. Silti kahvila - tai hienommin café - laskuttaa kupposesta useita euroja. On vielä otettava huomioon, että tod.näk. ko. café saa raaka-aineensa halvemmalla kuin tavallinen taavi. On siinä hieno bisnes kun voi pokkana nyhtää tuhansien prosenttien katetta.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
IFEUN
Kahvista puhuakseni, minua on jo vuosikymmeniä nyppinyt ravitsemusliikkeiden yliahne kahvin hinnoittelu. Kaupastahan saa eurolla puolen kilon kahvipaketin (presidenttilaatua haluava maksakoon 2-3 erkkiä lisää, mutta se on sivuseikka - minusta ne maistuvat kaikki samalta). Tästä paketista saa kuitenkin niin monta kahvikupillista, että yhden kupin hinta lasketaan senteissä, jos ei sen osissa. Silti kahvila - tai hienommin café - laskuttaa kupposesta useita euroja. On vielä otettava huomioon, että tod.näk. ko. café saa raaka-aineensa halvemmalla kuin tavallinen taavi. On siinä hieno bisnes kun voi pokkana nyhtää tuhansien prosenttien katetta.

Suhteellista - Keskiverto kahvinviljelijä saa vuodessa yhdestä kahvipuusta papuja määrän, joka vastaa meikäläistä kahvipakettia. Ja keskiverto kahvinviljelijä omistaa kuitenkin vain muutamia kymmeniä puita (jotka kuitenkin leikataan pensaan muotoon sadonkorjuun helpottamiseksi). Pavut vielä kypsyvät eri aikaan, joten niiden kerääminen on suoritettava käsin yksitellen.

Jos kahvi kasvaisi Suomessa, niin sen hinta olisi monikymmenkertainen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat