Seuraa 
Viestejä45973

Saatanan KOMMARI - KAPITALISTIT!

Kiinan ammattiliitto perusti osaston Wal-Martin myymälään
Julkaistu: 31.7.2006 19:31 Helsingin Sanomat

PEKING. Kauppajätti Wal-Martin työntekijät ovat perustaneet yhteen yhtiön Kiinan-myymälöistä ensimmäisen ammattiosaston. Tapauksen ennakoidaan kiihdyttävän työntekijöiden järjestäytymistä Kiinassa toimivissa ulkomaisissa firmoissa.

Yhdysvaltalainen Wal-Mart, maailman suurin vähittäismyyntiketju, on pitkään vastustanut työntekijöidensä liittymistä ammattiliittoihin. Yhdysvalloissa yksikään yhtiön työntekijä ei ole järjestäytynyt.

Kiinassa Wal-Martilla on 60 suurmyymälää, joissa työskentelee 30 000 ihmistä. Ensimmäisen ammattiosaston perustivat 25 työntekijää Quanzhoussa kaakkoisessa Fujianin maakunnassa lauantaina, kertoi virallinen Xinhua-uutistoimisto.

Ammattiliitoilla on kommunistisen puolueen hallitsemassa Kiinassa erilainen rooli kuin länsimaissa. Riippumattomat ammattiliitot ovat Kiinassa lailla kiellettyjä. Wal-Martiin perustettu osasto kuuluukin hallituksen valvomaan ammattiliittojen keskusjärjestöön.

"Se on Kiinan hallituksen ja kommunistisen puolueen johtama järjestö, joka ei edusta työntekijöitä. Sen päätehtävä on pitää yllä kuria työntekijöiden parissa", sanoo pitkäaikainen Kiinan-tarkkailija Robin Munro, joka johtaa China Labour Bulletin -järjestöä Hongkongissa.

Wal-Martin ammattiosaston ennakoidaan saavan seuraajia. Kiinan hallitus on viime aikoina painostanut ulkomaisia yrityksiä sallimaan virallisen ammattiliiton osastoja tehtaisiin ja muihin toimipaikkoihin. Asiantuntijoiden mukaan kyse on osittain hallituksen pyrkimyksestä lisätä vaikutusvaltaansa monikansallisissa yrityksissä.

Kun valtionyhtiöt hallitsivat Kiinan taloutta, hallituksella oli suorempi kontrolli työntekijöihin. Nyt suuri joukko kiinalaisia työskentelee yksityisissä tai ulkomaisissa yrityksissä.

Hallitusta huolestuttavat nopeasti lisääntyneet lakot ja protestit, jotka ajoittain ovat johtaneet mellakoihin teollisuusalueilla.

Kiinassa toimii yli 200 suomalaista yritystä. Niistä jotkut ovat perustaneet vapaaehtoisia työntekijöiden edustajistoja, joiden tehtävä on lähinnä käydä vuoropuhelua ja järjestää vapaa-ajan ohjelmaa.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto ei tunnusta Kiinan ay-liikettä, koska se on hallituksen kontrollissa. Munron mukaan Kiinan liiton rooli edunvalvonnassa on yleensä vain neuvotella yritysten omistajien kanssa työehdoista. Joskus omistaja on myös ammattiosaston johtaja. "Usein työntekijät eivät ole osallisena mitenkään."

Munro ei näe merkkejä siitä, että Kiinan hallitus aikoisi sallia vapaita työntekijöiden ammattiliittoja

PS: Ilkka Luoma älköön vaivautuko.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Taas hyvä esimerkki siitä kuinka kiinan valtio haluaa holhota ja kontrolloida
tavallista kansaa.

Tämä osoittaa sen että kiina on kaukana demokratiasta eikä haluakkaan kehittyä yksilön kunnioittamisessa.

Voidaan odottaa että kurjat olot jatkuvat kiinan tehtaissa ja muissakin ympäristöissä.

Jep jep, tuosta käy ilmi myös se, että ei ole työntekijän asiat jenkkilässäkään kohdallaan,jos kukaan k.o. ketjun työntekijöistä ei ole järjestäytynyt. Ei liene liittoon kuuluvilla asiaa W M:lle töihin. Sehän tarkoittaisi että työntekijällekin pitäisi sallia jonkinmoisia oikeuksia...huh.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinan nykyhetki on kuin pahimmat kauhukuvat kapitalismista ja riistosta ikinä -- kommunismin nimessä!
Kiinassa luontoa saa turmella ja työläistä riistää. Toivotaan että Vietnamista ei talouskasvun myötä kehity samanlaista helvettiä, toistaiseksi ainakin näyttää siltä, että Vietnamin kommunistinen puolue ei ole samoja virheitä tekemässä. Menipä offtopiciksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat