Seuraa 
Viestejä45973

Huomenna väittelee Helsingin yliopistossa Marieke Saher psykologiasta tämmöisestä aiheesta:
http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ka ... viste.html

Linkin alla on suomenkielinen lyhennelmä tutkimustuloksista, mutta koko väitöskirja on luettavissa http://www.helsinki.fi ja sieltä tiede ja tutkimus -otsikon alta.

Jokapäiväiset kokemukset, tätäkin palstaa lukiessa, tukevat tutkimuksen tuloksia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Hmm.

Onkos sinulla muuten paljonkin lapsenlapsia? Entä lapsenlapsenlapsia?

Vai oletko ihan muuten vaan mummoisa.

Edit : Anteeksi totaalinen offtopic

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
University of Helsinki, Helsinki 2006

Everyday beliefs about food and health
Marieke Saher
Doctoral dissertation, August 2006.
University of Helsinki, Faculty of Behavioural Sciences, Department of Psychology.

Arkiajattelussa muodostetaan jatkuvasti käsityksiä ja uskomuksia asioista ja tapahtumista ympärillämme. Ruokaan ja terveyteen liittyen ne voivat koskea asioita kuten onko tietty ruoka terveellinen, mistä johtui vatsatauti ja auttoivatko lääkkeet. Usein nämä käsitykset ja uskomukset ovat samansuuntaisia, joskin hieman suurpiirteisimpiä, kuin asiantuntijoiden näkemykset. Joskus arkiajattelulla päädytään kuitenkin päinvastaiseen kantaan kuin tieteellisellä ajattelulla, eikä arkista kantaa välttämättä hetkauta rationaalinen vasta-argumentti. On esitetty, että jotkut tällaiset uskomukset muistuttavat peräti taikauskoa. Tässä kyselytutkimuksessa tarkasteltiin neljää tällaista arkiuskomusta: ”olet mitä syöt” -ajattelu, asenteet luomu- ja geenimanipuloidun (GM) ruoan suhteen ja uskominen vaihtoehtolääkintään.

Ensimmäisessä tutkimuksessa todettiin, että ihmiset tekevät toisistaan päätelmiä pelkän ruokavalion perusteella: terveellisesti ruokailevia pidettiin mm. kurinalaisempina, mutta myös epämiellyttävämpinä kuin muita. Tutkimus ei kuitenkaan vastaa kysymykseen oliko kyseessä taikauskoinen ajattelu, jossa ruoan katsotaan ikään kuin saastuttavan persoonallisuuden, vai normaali arkiajattelu.

Luomu- ja GM-asenteet sen sijaan olivat lievästi yhteydessä taikauskoisuuteen siten, että taikauskoiset suhtautuivat muita kielteisemmin geenimanipuloituun ruokaan ja myönteisemmin luomuruokaan. Vaihtoehtolääkinnän tehoon uskominen oli voimakkaammin yhteydessä taikauskoisuuteen: mitä enemmän vastaajat uskoivat vaihtoehtolääkintään, sitä enemmän he uskoivat myös sellaisiin paranormaaleihin ilmiöihin kuten astrologiaan, telepatiaan tai vaikka kädestä ennustamiseen.

Jatkotutkimuksessa todettiin, että niin vaihtolääkintään kuin paranormaaleihin ilmiöihin uskomiseen liittyy valmius ylittää mielessään biologian, fysiikan ja psykologian välisiä rajoja, soveltaen käsitteet yhdestä kategoriasta johonkin toiseen. Näin tehden voisi kuvailla esimerkiksi energiaa (fysiikasta) ’elävänä’ (biologiasta) tai vaikka ’pahana’ (psykologiasta). Kysymys ei kuitenkaan ollut siitä, että osallistujien koulusivistyksessä olisi ollut puutteita, vaan rationaalisella tiedolla ei ollut lainkaan yhteyttä näihin uskomuksiin. Jopa keskenään ristiriitaisia taikauskoisia ja rationaalisia käsityksiä ilmiöistä esiintyi rinnakkain, eivätkä jälkimmäiset lainkaan kumonneet taikauskoa. Tämä selittänee sen, että joskus arkiuskomukset eivät horju juuri minkään argumentin vaikutuksesta.
Lainaus tutkimuksen esipuheesta. Kovin tutulta vaikuttaa nuo yhteenvedon huomiot. Tälläkin palstalla käytännössä päivittäin havaittavissa olevia ilmiöitä.

Edit:

No niinhän Mummokin jo totesi. No, tulipa kerrattua.

Mummo
Jokapäiväiset kokemukset, tätäkin palstaa lukiessa, tukevat tutkimuksen tuloksia.

Ehkä takana on yleinen höpsismitekijä, joka altistaa huuhaaselityksille. Olisipa mukava päästä väitöstilaisuuteen!

Mummolla on hyvä "uutisnenä". Aihe oli tänään Tiede.fi:n uutisissakin:

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2611

04.08.2006
Uskomukset jyräävät tiedon
Joskus arkiajattelu päätyy päinvastaiseen tulokseen kuin tiede, eikä arkiuskomusta välttämättä hetkauta mikään rationaalinen vasta-argumentti. Marieke Saher Helsingin yliopistosta analysoi psykologian väitöskirjassaan ruokaa ja terveyttä koskevaa arkiajattelua ja päätyi tulokseen, että joissakin yleisissä käsityksissä on taikauskon piirteitä.

Kyselytutkimuksessa ilmeni selvä yhteys taikauskon ja vaihtoehtolääkintään uskomisen välillä. Mitä enemmän vastaajat uskoivat vaihtoehtolääkintään, sitä enemmän he uskoivat myös sellaisiin paranormaaleihin ilmiöihin kuin astrologiaan, telepatiaan tai kädestä ennustamiseen. Lisäksi taikauskoiset vastaajat suhtautuivat hiukan muita kielteisemmin muuntogeeniseen ruokaan ja myönteisemmin luomuruokaan.

Samoilla ihmisillä oli taipumusta sekoittaa toisiinsa liittymättömiä käsitteitä, esimerkiksi yhdistää psykologinen intentionaalisuus biologiseen kasvamiseen ja biologinen elämä fysiikan energiakäsitteeseen.

Saherin mukaan tällainen ajattelu ei kerro koulusivistyksen puutteesta. Rationaalisella tiedolla ei näytä olevan yhteyttä näihin uskomuksiin. Keskenään ristiriitaisia taikauskoisia ja rationaalisia käsityksiä esiintyi kyselytutkimuksen vastaajilla rinnakkain, eivätkä rationaaliset käsitykset kumonneet taikauskoa.

Marieke Saherin väitöskirja tarkastetaan tänään perjantaina Helsingin yliopistossa.

ChG
Mummolla on hyvä "uutisnenä". Aihe oli tänään Tiede.fi:n uutisissakin:

Antaa aihetta epäillä että Mummo onkin Tiede-lehden entinen pt. Tuula Koukku tai joku muu lehden toimittaja tai työntekijä. Kirjoittelevatkohan ne täällä salanimillä ja nauravat partaansa? En toki tarkoita että Mummolla olisi parta. Telkkarissa oli kyllä yksi tässä vähän aikaa sitten se nainen jolla oli parta. Hurja näky. Nelosen 4D-dokumentti taisi olla, naisten karvoituksesta.

Nyt menee Asimov aika likelle julkista herjausta tahi kunnianloukkausta Arvoisa emeritapääkapteenska Koukku on sentäs tolkun muija ja sivistynyt ihminen!

En ole ollenkaan zurnaistizopuli, mutta omaan niin soman nenän, tuuhean kokopartani keskellä, että se haistaa kaikenlaiset hassutukset äkkiä. Yksinkertaisesti, Mummolla on paljon aikaa ja laajakaista, jotain jää joskus sieraimennurkkaankin.

Ja ajattele vähän Pappaa, Nyt sen ei enää raskaan Kontuuripäivän jälkeen tartte yhtä pitkään kuunnella rouvansa kuole(mattomia)ttavia juttuja kuin aiemmin.

Näin Pelastakaa Miehet ry. on säästänyt ainakin yhden, kiltin ukkomiehen kuuloluiden rasitusmurtumalta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat