Seuraa 
Viestejä45973

Miten voi olla mahdollista että täysikuun aikaan on kuun vetovoima voimakkainta? Onko kuu lähempänä maata silloin? Ei kuun valoisuus vaikuta gravitaatioon.

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (13)

En ole perehtynyt teemaan mutta eikö auringon (tms) ja kuun vetovoiman summautuminen vaikuta enemmän vetovoimaan.

kabus
Miten voi olla mahdollista että täysikuun aikaan on kuun vetovoima voimakkainta?

Viittaat varmaan vuorovesi-ilmiöön. Ei kuun vetovoima olekaan täyden kuun aikaan voimakkaampi, kuin muulloinkaan. Silloin vaan Aurinko, Maa ja Kuu sattuvat olemaan kuta kuinkin linjassa, ja tästä aiheutuu sitten se, että nousuvesi on voimakkaampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuun vetovoima ilmenee vuorovesi-ilmiönä. Sillä puolella maapalloa vedenpinta pullistuu, jolla kuu kiertää. Vastapuolella vedenpinta litistyy.

Itse täysikuu ei ole merkitsevä tekijä. Päättelesin, että kuun pimeennyksen aluella on voimakkain vuorovesivaikutus. Auringon pimennyksen puolella vieläkin voimakkaampi.

Ja sama ilmiö toistuu myös uudenkuun aikana. Se on siis se hetki, kun kuusta näkyy vain himmeä kajo. Kuu on silloin maan ja auringon välissä.

kabus
Eikö sitten uuden kuun aikaankin pitäisi olla yhtäsuuri vuoksi,mutta kun ei ole. Miksi???

Kyllä on. Siis sekä uuden- että täydenkuun aikana on tulvavuoksi koska kuun ja auringon gravitaatio vahvistavat tällöin toisiaan. Vajaavuoksi sattuu puolestaan silloin kun kuu-maa-aurinko muodostavat keskenään suoran kulman.

Myös uudenkun aikana on tulvavuoksi ja maanjärisytyksiä, mutta todella täydenkuun aikaan vahvempi. Sitäpaitsi Kuu silloin näkee, joten syyllinen silloin paljastuu.

Oikeastaan noissa kahdessa Kuun vaiheessa päätekijä on Aurinko, joka silloin on suunnilleen samalla suoralla. Sen vetovoima Maan pinnassa on 180-kertainen Kuun vetovoimaan verrattuna. Kuun vetovoiman vaihtelu kuitenkin on jopa suurempi, koska Maan läpimitta verattuna etäisyyteen Kuusta on jopa noin 1/30, kun taas verrattuna etäsiyyteen Auringosta
Maan läpimitan merkitys on erittäin pieni.

Aurinko, neljännesten aikana mitätöi Kuun vaikutusta. Niin se oikeastaan tekee myös uuden ja täyden kuun aikaankin. Oikeastaan päinvastoin uuden ja täydenkuun aikana syyllinen on Aurinko itse. Kuun näkyminen tai uuden kuun vaihe on kuin harhautusta.

Vetovoiman lähde heikentää kohteensa vetovoimaa näiden vaikuttaessa samalla suoralla. Uuden kun aikaan Kuu on lähempänä Aurinkoa kuin täyden kuun aikaan.

Vuoksi-ilmiö. Lähdemassat Aurinko ja Kuu heikentävät Maan vetovoiman vaikutusta sen kummallakin puolella. Sen sijaan ei ollenkaan kohtisuoralla sitä vastaan. Auringon ja Kuun vaikutukset neljännesten aikana kumoavat toisiaan.

Teje
Täysikuun aikaanhan molempien, maan ja auringon vetovoima vetää kuuta puoleensa samalta suunnalta (maa on kuun ja auringon välissä), joten kuu on silloin lähimpänä maata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_phase

Kyse on siitä, että Kuu on kauempana Auringosta noin 770 000 km.
Siten Kuun vetovoima Maahan täydenkuun aikaan on vahvempi kuin uudenkuun, kun Aurinko heikentää sitä vähemmän.

Uuden- ja täydenkuun tulvavuoksissa ei ole mitän käytännön eroa. Mutta erityisen voimakas tulvavuoksi tosin syntyy silloin kun kuu sattuu oleman perigeumissaan uudenkuun aikaan. Tämä on varsin harvinainen ilmiö ja toistuu monin jaksoin, ei kuitenkaan tiheämmin kuin noin 1,5 vuoden välein.

Jotenkin näin se menee:
Kuusta avautuvat energia-aallot lisäävät meren energiaa siinä määrin, että se laajenee suhteellisesti nopeammin kuin muut aineet. Merestä avautuvat energia-aallot vaikuttavat enemmän kuusta avautuviin energia-aaltoihin kuin auringosta avautuviin energia-aaltoihin.

(Luin tämän jostain tieteellisestä julkaisusta, en muista enää mistä)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Teje
Täysikuun aikaanhan molempien, maan ja auringon vetovoima vetää kuuta puoleensa samalta suunnalta (maa on kuun ja auringon välissä), joten kuu on silloin lähimpänä maata.

Korostettakoon varmuuden vuoksi, ettei kenellekään tule väärinkäsitystä, tämä nimim. Tejen väite ei pidä paikkaansa. Kuu kiertää maata elliptisellä radalla, ja on aina kahden viikon välein maata. Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä täysikuun kanssa; kuun radan isoakseli ei kierry maapallon ympäri samaan tahtiin kuin maa kiertää aurinkoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat