Seuraa 
Viestejä45973

Minua vähän askarruttaa tällainen, että:

Milloin esine on "sama"? Theseuksen laiva -paradoksi pohtii tätä ongelmaa. Eli jos on esine, tekeekö siitä kyseisen esineen sen aine vai olemus tai siis "muoto", tai miten sen nyt sanoisi...

No oletetaan että on ihminen. Ihmisen aineenvaihduntahan vaihtaa (kai) kaiken aineen ihmisessä jonkin ajan kuluessa, niin ettei hänessä ole enää 50 vuotiaana yhtään samaa atomia kuin 10 vuotiaana. Jos näin ei olekaan, niin oletetaan että olisi. Kuitenkin tällöin puhutaan siitä samasta ihmisestä, kuin 10 vuotiaana oli.

Sovitaan että hänen nimensä on Matti. Miksi mattia pidetään 50 vuotiaana samana ihmisenä kuin 10 vuotiaana? Tiedätte mitä tarkoitan, eihän hän tietenkään samanlainen olekaan mutta matti se on. Häntä pidetään mattina koska hän muistaa ja tietää matille ominaiset asiat, kuten kokemukset, ja hän on luonteeltaan ehkä vielä samankaltainen. Jokin tekee hänestä matin. Ei sama aine, vaan "muoto", tapa jolla aine on järjestynyt häneen. Okei. Mutta entä jos tehdään täydellinen kopio matista? Silloin on kaksi mattia. Miksi alkuperäinen olisi jotenkin "oikeampi" matti? Entä jos alkuperäisen matin tuhoaa ja jätetään jäljelle kopio? Voidaanko ajatella että no, tämä on nyt sitten se matti? Jotain mätää siinä tuntuisi olevan. Mutta eihän se riippunut kerta aineesta vaan tavasta jolla se oli järjestynyt. Hmm.

Jos tämä ei hetkauta niin sovella sitä vaikka vaimoosi tai henkilöön jota rakastat. Mitä jos joku tulisi, tekisi täydellisen kopion hänestä ja tappaisi "oikean"? Ajattelisitko että noh, ihan sama, kaipa se käy?

Mikä yleensä määrittää sen että jokin esine on se sama esine? Eikö mikään? Jos on pallo, siitä tehdään atomin pienintäkin yksityiskohtaa myöten aivan täydellinen kopio ja entinen tuhotaan, onko kyseessä silloin "sama" pallo? (Tarkoitan nyt "samalla" sitä millainen käsitys meillä on samuudesta arkielämässä, eli ihan vaan se sama) Jos ei ole, niin miksei? Mikä määrittää aineen/atomin samuuden?

Puhun ensimmäistä kertaa tällä foorumilla, ja pelkäämpä että pohdintani on jotenkin typerä tai siitä on jo puhuttu. En ainakaan löytänyt...

Lukekaapa vielä tuo paradoksi huvikseen...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Theseuksen_laiva

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (69)

Ajattele että Matti on paperiarkki jossa on tekstiä. Oleellinen pysyy samana, mikäli teksti ja paperin ulkomitat pysyvät ennallaan, vaikka atomit vaihtuisivat hitaasti uusiin. Jos taas otetaan kopio paperista, niin ei ole mitään epäselvää kumpi niistä on kopio, ja kumpi on alkuperäinen. Niiden sekoittaminen keskenään on kyllä helppoa.

Kopio ei voi mielestäni mitenkään olla sama kuin alkuperäinen, ja sama tarkoittaa Mattia joka on alunperin ollut sama Matti kuin nykyään on. Vähän hankala kyllä selittää, mitä yritän sanoa -- tai onkohan tässä edes mitään järkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaga
Kopio ei voi mielestäni mitenkään olla sama kuin alkuperäinen, ja sama tarkoittaa Mattia joka on alunperin ollut sama Matti kuin nykyään on. Vähän hankala kyllä selittää, mitä yritän sanoa -- tai onkohan tässä edes mitään järkeä.

Niin. Mut miksi?

Tuo wikipedian ihmisvertaus tässä yhteydessä ei toimi alkuunkaan.
Ihmisen olemuksessa oleellisinta on mieli, tajunta.

Eimikäänviisas
Kaga
Kopio ei voi mielestäni mitenkään olla sama kuin alkuperäinen, ja sama tarkoittaa Mattia joka on alunperin ollut sama Matti kuin nykyään on. Vähän hankala kyllä selittää, mitä yritän sanoa -- tai onkohan tässä edes mitään järkeä.Niin. Mut miksi?

Siksi kun identtiset kaksosetkaan eivät ole sama henkilö; niillä on eri historia, ne koostuvat eri atomeista, ja niiden ei ole koskaan mahdollista olla täsmälleen samassa tilassa rakenteen rikkoutumatta.

Tärkein ja kiusallisin kysymys tässä laiva-asiassa on se, missä vaiheessa se lakkaa olemasta se alkuperäinen laiva, kun osia hiljalleen vaihdetaan?

Voiko mihinkään vetää rajaa? Onko se raja kuin veteen piiretty viiva?

Tämä on hyvin mielenkiintoinen seikka.

SAMAEL
Eimikäänviisas
Kaga
Kopio ei voi mielestäni mitenkään olla sama kuin alkuperäinen, ja sama tarkoittaa Mattia joka on alunperin ollut sama Matti kuin nykyään on. Vähän hankala kyllä selittää, mitä yritän sanoa -- tai onkohan tässä edes mitään järkeä.Niin. Mut miksi?Siksi kun identtiset kaksosetkaan eivät ole sama henkilö; niillä on eri historia, ne koostuvat eri atomeista, ja niiden ei ole koskaan mahdollista olla täsmälleen samassa tilassa rakenteen rikkoutumatta.

Aivan.

Kun sinusta tehdään (täydellinen) klooni, tämä klooni on ajassa mittaamattoman hetken ajan täysin sama ihminen kuin sinä, teoriassa.

Kloonille tosin alkaa välittömästi kehittyä aivan oma historiansa,
joka on yksi tekijä yksilöitymistä silmällä pitäen.

Eimikäänviisas
Joo, kyllä, unohdinkin mainita tuosta erikseen vaikka pitikin... että missä vaiheessa.

Ei se mitään, sitä tulee kyllä heti ajatelleeksi.
Mielestäni tuossa wikipedian selityksessä tuo ihmisvertaus hämää ikävästi
tässä asiassa.

Nämä on ihan määrittelykysymyksiä. Voit vaikka ajatella että laiva lakkaa olemasta alkuperäinen kun sen osista 50% on vaihdettu uusiin. Vanhoista osista koottu laiva on siis alkuperäinen.

SAMAEL
Nämä on ihan määrittelykysymyksiä. Voit vaikka ajatella että laiva lakkaa olemasta alkuperäinen kun sen osista 50% on vaihdettu uusiin. Vanhoista osista koottu laiva on siis alkuperäinen.

Eipä toimi.

Tällä periaattella saisimme tosiaan kaksi sanantarkasti samaa laivaa.

SAMAEL
Nämä on ihan määrittelykysymyksiä. Voit vaikka ajatella että laiva lakkaa olemasta alkuperäinen kun sen osista 50% on vaihdettu uusiin. Vanhoista osista koottu laiva on siis alkuperäinen.

Eli se riippuu aineesta? Silloinhan sinä et ole sama ihminen kuin sinun nimelläsi kulkenut henkilö joskus 10 vuotta sitten.

Eimikäänviisas
SAMAEL
Nämä on ihan määrittelykysymyksiä. Voit vaikka ajatella että laiva lakkaa olemasta alkuperäinen kun sen osista 50% on vaihdettu uusiin. Vanhoista osista koottu laiva on siis alkuperäinen.Eli se riippuu aineesta? Silloinhan sinä et ole sama ihminen kuin sinun nimelläsi kulkenut henkilö joskus 10 vuotta sitten.

Totta kai olen sama ihminen. Minusta ei voi tehdä kopiota viemällä atomi kerrallaan ja korvaamalla se vastaavalla. Kopio tuskin alkaisi toimia, sillä se ei suurimman osan ajasta olisi toimintakelpoinen. Tai atomit pitäisi vaihtaa aika hemmetin nopeasti. Silloin minä teleporttaisin, ja tilalleni muodostuisi kopio. Kun aine minussa hitaasti ja luonnollisella tavalla pikkuhiljaa vaihtuu, rakenteeni oleelliset osat pysyvät ennallaan (fyysiset mitat, habitus, perimä, aivojen taltioima informaatio), tai ne muuttuvat vain tarkoituksenmukaisella tavalla, esimerkiksi aivojen taltioimina uusina muistoina. Elävä eliö vertautuu vähän huonosti laivaan, jolla ei ole omaa metaboliaa.

Mielestäni tämä paradoksi on vahvasti sidoksissa myös Platonin ideamaailmaan,
jossa voimme miettiä esim. milloin vaikka kirjahylly lakkaa olemasta kirjahylly,
kun hiljakseen poistelemme sen osia, yksi lauta ja ruuvi kerrallaan.

Missä vaiheessa siis tämä köhöstyksemme ei enää täytäkkään kirjahyllyn IDEAA?

entäpä..

Voimmeko ajatella, että kaikki saman luokan atomit ovat täysin identtisiä?

Siis jos vaihdamme SAMAELin atomit, jokaisen hänen täysin yksilöllistä
tajuntaa tuottavan aivojenkin atomin vastaavaan atomiin, eikö hän edelleen
ole ja pysy samana uniikkina rääväsuuna, vaikka jatkaisimme tätä
vaihtoprosessia loputtomiin?

Haluaisin vielä painottaa tuota samuutta, eli. Me tiedämme kyllä että jos on kaksi atomia, ne ovat kaksi eri atomia. Ja milloin on kyseessä sama atomi. Jos katsomme atomin liikkuvan paikasta A paikkaan B, tiedämme että tuo atomi paikassa B on se sama atomi kuin oli äsken paikassa A. Tässä ei tunnu olevan mitään epäselvää tai kyseenalaista. Vaan kyseenalaistanpa sen kuitenkin. Millä perusteella se on se sama atomi? Mistä sen näkee? Se täytyy vain "tietää". Ainoa millä sitä voi perustella on se että näki kun se liikkui paikasta A paikkaan B, jolloin kyseessä on se sama atomi. Mistään muustako sitä ei voi päätellä tai määritellä? Pyöritelkääpä tuota mielessänne jonkin aikaa ja antakaa ajatuksen viedä. Mikä ihme määrittää sen onko se jokin sama kuin joku jossain aikaisemmin? Jos se kerta on ihan samanlainen muodoltaan ja rakenteeltaan, kaikilta ominaisuuksiltaan samanlainen, miksei sitä voisi sanoa että se on se sama? Koska se ei ole se sama. Mutta häh.

Huomaa kuitenkin, että myös sijainti tekee yhdestä atomista yksilöllisen,
tässä tapauksessa.

Mielestäni.. ja eri sijainti aiheuttaa sille fiktiivisesti kloonatulle ihmisellekin
myös välittömästi oman yksilöllisen historiansa, tehden hänestä ainutlaatuisen.

Hei olisi viisasta laittaa MUOKKAA-toiminnolla otsikon eteen
esimerkiksi viittaus FILOSOFIA: Sama?

Muuten hyvin vaikea käsittää topiceja lukiessa, missä tässä on kysymys.

Jos taiteilija maalaa kopion taulustaan ja hävittää alkuperäisen kertomatta, on kopio muille alkuperäinen. Tieto ratkaisee merkityksen.

Ilmeisesti en osaa sanoa asiaani tarpeeksi hyvin niin että muutkin pääsisivät tähän ongelmaan käsiksi samalla tavalla kuin minä. Nostan kädet ylös.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat