Seuraa 
Viestejä45973

Harmi etteivät nuo tiedeuutiset enää automaattisesti pompsahda tänne keskustelun alustuksiksi.

17.03.2005

Radiopanta sotkee myyrien sukupuolijakaumaa
Pikkunisäkkäiden radioseuranta on tuottanut Britanniassa ikävän yllätyksen. Radiopannalla varustettujen vesimyyrien (Arvicola terrestris) jälkikasvu on muuttunut koirasvoittoiseksi. Pantaseuranta saattaa vääristää sukupuolijakaumaa myös muilla lajeilla, arvioi tutkija Tom Moorhouse Nature –lehdessä.

Moorhouse seurasi kollegoineen uhanalaista myyräpopulaatiota Norfolkissa kolmen vuoden ajan. Tutkimusjakson aikana pannoitetuille myyrille syntyi 48 prosenttia vähemmän naaraspuolisia poikasia kuin oli odotettavissa. Syynä voi olla pannan aiheuttama ylimääräinen stressi; myyrät tuottavat enemmän koiraspuolisia jälkeläisiä silloin kun ravintoa on niukasti tai kun elinolosuhteet ovat muuten ankeat. Koiraspoikasten eloonjäämistodennäköisyys on naaraita suurempi. Moorehouse aikoo pidättäytyä pantojen käytöstä siihen asti kunnes asiasta saadaan enemmän tietoa.

Radioseurantaa käytetään laajalti eläintieteellisissä kenttätutkimuksissa. Panta antaa tietoa elinpiirin koosta, sen käytöstä sekä yksilöiden välisistä kontakteista. Suomessa pannoilla seurataan mm. susia.

Moorhousen tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Ecology.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat