Seuraa 
Viestejä45973

Monet pelkäävät, että kiinasta tulee maailman mahti taloudellisesti, mutta väitän, että se ei ole mahdollista. Vaikka kansantalous on kasvanut 7-11% vuosivauhtia jo yli 10 vuotta niin tämän kasvun takana on länsimainen raha ja markkinat.

Kiinan palkkakulut nousevat vuosi vuodelta, tilinpäätökset eivät ole julkisia ja valtio rahoittaa kasvua painamalla lisää katteetonta rahaa markkinoille.

Pitää muistaa että historiallisesti yksikään maailmantalous ei ole jatkanut nousua ilman että se ei olisi tullut alas. Kiinassa ei julkaista mitään lukuja inflaatiosta eikä työttömyydestä koska jos niitä julkaistaisiin niin BKT kasvu ei olisi niin suuri kuin mitä kiina syöttää virallisena tietona länsimaille. Tällöin BKT voisi olla jopa negatiivinen jolloin ulkomaalainen pääoma ei virtaisi enää maahan ja eikä tehtaita perustettaisi.

Suurissa kaupungeissa on jo näkyvissä rakennusbuumin sivuvaikutukset, kun toimistot pysyvät tyhjinä, rakennuksia jää kesken rakennuttajan ajautuessa konkurssiin. Roskalainoja nostetaan koko ajan enemmän, tulo-erot kasvavat huikeiksi. Ei ole, mitenkään harvinaista että katukuvassa näkee kun köyhä, joka asuu kadulla peseytyy ja pesee pyykkinsä pienessä pesusoikossa ja samalla rikas paikallinen heittää Rolls Roycen ikkunasta roskat silmille.

Kansainväliset yhtiöt mm Canon ovat alkaneet siirtää tuotantoaan pois kiinasta halvempiin maihin kuten Vietnam ja Intia. Suomalaiset pienemmät yritykset alkavat hamuta vasta nyt tehtaiden siirtoa kiinaan kun paras riistoaika on jo takana. Kiina ei ole enää halvan työvoiman maa, varsinkaan kun kiinaan perustettavan tehtaan omistuspohja pitää olla vähintään 30% kiinalaisessa omistuksessa.

Riskit investoida kiinaan kasvavat koko ajan

Tulo erot ovat järkyttävät n,900.000.000 koko väestöstä tienaa vähemmän kuin dollarin päivässä, 97.000.000 elää absoluuttisessa köyhyydessä ja vain 300.000.000 voidaan pitää omillaan toimeen tulevina, lukuun kuuluu myös tosi rikkaat.

Yllä olevan seurauksena väitän että n, yksivuosi Beijing 2008 olympialaisten jälkeen kiinaan tulee syvä lama joka kestää pitkään ja seurauksena voi olla jopa sisällissota.
Vaikutukset tulevat näkymään kaikkialla maailmassa.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (25)

Olen kanssasi hyvin pitkälti samaa mieltä. Erityisen tärkeä seikka yritysten kannalta on Kiinasta saatavan tiedon epävarmuus. Kiinasta saataviin taloudellisiin tilastoihin ei ole lainkaan luottamista. Silti uskallan väittää useiden suomalaisten yritysten perustaneen Kiinaan laajentamisensa nimenomaan näihin valheellisiin tilastoihin.

Toinen merkittävä seikka on Kiinan väestön ikärakenne. Vaikuttaisi siltä, että Kiina tekee tässä tapauksessa poikkeuksen muihin kehittyviin maihin nähden, sillä Kiinan väestö tuntuu vanhenevan ennen vaurastumista. Normaalistihan olemme tottuneet siihen, että ensin tulee vauraus ja vasta sitten väestö vanhenee. Tämä tullee olemaan Kiinalle ongelma joskus hamassa tulevaisuudessa.

Näiden seikkojen valossa uskallan väittää, että Kiina-ilmiöstä siirrytäänkin Intia-ilmiöön. Intiassa on valtava määrä nuorta, korkeasti koulutettua ja kielitaitoista (englanti) väestöä. Yksi merkittävä este voi kuitenkin syntyä siitä, että Intian kantavat voimat siirtyvät suuressa määrin ulkomaille. Esimerkiksi Silicon Valleyssa (siis piilaaksossa) merkittävä osa osaajista on nykyään intialaista alkuperää (kenties jopa suurin osa?).

Ainakin yhdysvaltalaisille suuryrityksille (joita olen tutkinut) Intia on Kiinaa riskittömämpi investointikohde. Toisaalta kyseisille yrityksille saattaa toistaiseksi olla vielä riskittömämpää investoida Meksikoon (NAFTA).

EDIT. Vielä noista mainitsemistasi tilastoista. On mielestäni selvää, että Kiinan tarkoitus ei ole vain tuottaa suotuisaa tietoa taloudestaan, vaan he eivät yksinkertaisesti tiedä itsekään missä mennään. Maa on niin valtava ja hajanainen, että kattavia ja tarkkoja tilastoja lienee toistaiseksi mahdotonta laatia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen, näyttää olevan ainoita jotka ajattelevat nenäänsä pitemmälle.
Hyvä pointti ”kiinan väestön vanhenemisesta ennen vaurastumista”

Joillain aloilla nettoansiot ovat suuremmat kuin suomessa, mutta pitää muistaa, etta ostovoima kiinan hintatasolla on yli kaksinkertainen. Johtajatasolla kiinalaisten palkat ovat monesti suuremmat kuin suomessa.
Ainoastaa kouluttamattomilla köyhillä palkka-ansiot ovat alemmat kuin suomessa, joita tosin on valtaosa väestöstä.

Tuottavuusindeksi per henkilö voi olla hyvinkin matala. Palkkaamalla 10 köyhää niin todellisuudessa he tekevät viiden työt. Pilaaavat materiaalit ja työn lopputulos ei ole toivottava ja tarvitaan ammattitaitoisia työntekijöitä korjaamaan jäljet.

Kiinaan tunkee korkeatasoisia ulkomaalaisia yliopistoja ovista ja ikkunoita. Maassa on kaksi ääripäätä, korkeastikoulutettut ”sivistyneistö” ja rupusakki. Kiinassa olisi todellinen markkinarako laadukkaalle keskiasteen koulutukselle, vertaa ammattikoulutus suomessa.

Suomalaisessa merkityksessä Ammattimies puuttuu kokonaan.

Olen samaa mieltä edellisten kanssa, Kiina on kupla, joka puhkeaa. Todellinen ja kuvitteellinen talouskasvu on saatu myös härskisti luontoa turmelemalla, mikä tullee kostautumaan rajusti. Puhtaasta vedestä alkaa olla yhä pahempi pula. Seteleitä ei voi syödä kiinalainenkaan. Ja vielä yksi uhkatekijä on Kiinan vaivoin peitelty militarismi, joka saattaa purskahtaa esille milloin vain, aluksi hyökkäyksenä Taiwaniin. Intian itäosissa on jo pitkään ollut maolaisia sissejä. Kiina on todennäköisesti hakemassa ratkaisua ongelmiinsa aluelaajennuksista, ennemmin tai myöhemmin. Venäjä joutuu kuseen Kiinan kanssa. Venäjän Aasian puoleinen osa on niin heikosti miehitetty, että kiinalaisten patoaminen ei onnistu.

Arnold Goyakla
Olen samaa mieltä edellisten kanssa, Kiina on kupla, joka puhkeaa. Todellinen ja kuvitteellinen talouskasvu on saatu myös härskisti luontoa turmelemalla, mikä tullee kostautumaan rajusti. Puhtaasta vedestä alkaa olla yhä pahempi pula. Seteleitä ei voi syödä kiinalainenkaan. Ja vielä yksi uhkatekijä on Kiinan vaivoin peitelty militarismi, joka saattaa purskahtaa esille milloin vain, aluksi hyökkäyksenä Taiwaniin. Intian itäosissa on jo pitkään ollut maolaisia sissejä. Kiina on todennäköisesti hakemassa ratkaisua ongelmiinsa aluelaajennuksista, ennemmin tai myöhemmin. Venäjä joutuu kuseen Kiinan kanssa. Venäjän Aasian puoleinen osa on niin heikosti miehitetty, että kiinalaisten patoaminen ei onnistu.

Totta on että pesäänpaskannuksen seurauksena kiinassa tulee olemaan suuri pula puhtaasta vedestä lähitulevaisuudessa.

Tavallisen kansan nationalistinen mieli on nostanut aktiivisesti päätään jo muutaman vuoden. Valtion militaribudjetti ja varustautuminen on kasvanut vuosi vuodelta.

Suurimpana uhkana varustautumiseen näkisin tulevan sisäisen kaaoksen.
Talonpojat alkaa ymmärtää kuinka valtio heitä kusettaa.
Seurauksena on kapina.

Lama on seuraus liikatuotantopulasta. Tuotteita ei pystytä ostamaan, koska tuotantoprosessissa rahaa vedetään sivuun pääoman omistajille. Tämä raha ei palaudu kulutukseen juuri lainkaan, eikä investointeihinkaan likikään kokonaan.

Jonkin aikaa kasvua voidaan rahoittaa velaksi (mm. osamaksukauppa keksittiin USAssa ennen 30-luvun lamaa) mutta kuta pitemmälle tämä kuminauha venytetään, sitä lujempaa sormille räpsähtää kun ote kirpoaa.

Tämän päivän Kiina ei velkaannu maailmalle, vaan maailma velkaantuu Kiinalle. Kiinan omat sisämarkkinat ovat yksinään riittävän suuret Kiinalle, jos se pystyy turvaamaan energia- ja raaka-ainetarpeensa.

Liikatuotantopulan syntyminen Kiinassa ei ole näköpiirissä, sillä Kiinassa annetaan n. 10 prosentin talouskasvulla n. 3 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle. Tilanne on siis päinvastainen kuin suunnittelemattomissa, anarkistisissa, markkinatalouksissa, kuten Euroopassa, jossa 3 prosentin talouskasvun oloissa revitään 10 prosentin pääomatuloja.

Jokainen voi itsekseen miettiä kumpi tyyli aiheuttaa väistämättömän romahduksen aika ajoin. Väistettävissä olevat romahdukset tietty väijyvät itse kutakin...

Ellei asiaan puututa väkivalloin, tulee Kiinan painoarvo maailman asioissa kasvamaan ällistyttävällä tavalla lähiaikoina. Tällä hetkellä Kiinan diplomatia pyrkii kaikkialla rauhanomaisiin ratkaisuihin. Nähtäväksi tietysti jää, säilyykö tuo politiikka voiman lisääntyessä.

Toivossa on kumminkin hyvä elää, Kiinan johdon omaama filosofinen traditio, perinteinen kiinalainen ajattelu & euroopalainen marxilaisuus, antaa edes teoriassa mahdollisuuden win win politiikan harjoittamiseen muun maailman kanssa. Jälleen päinvastoin kuin Villin lännen markkinatalouksien porvarillis-kristillinen "ota rahat ja juokse" tai "varhainen lintu madon nappaa" (siipirikolta lajitoveriltaan) -ajattelu.

Kiinan kehityksen (kuten koko maailman) suurin riski onkin, kestääkö merentakainen paperitiikeri asemansa heikkenemisen, vai pyrkiikö se turvaamaan saavutetut etunsa väkivalloin. Tässä suhteessa tilanne näyttää pahalta.

Hyvä vastine Pyörä.

pyörä
Lama on seuraus liikatuotantopulasta. Tuotteita ei pystytä ostamaan, koska tuotantoprosessissa rahaa vedetään sivuun pääoman omistajille. Tämä raha ei palaudu kulutukseen juuri lainkaan, eikä investointeihinkaan likikään kokonaan.Juuri näin tapahtuu kiinassa. Sijoittajat vetää dollarit sivuun ja valtio painaa tilalle rempuloita joilla rahvaan palkat ja paikalliset muut kustannukset maksetaan. Kunnon raha menee fikkaan ja ulkomaille, pyllypaperi pyörittää bisnestä kotimaassa.

pyörä
Jonkin aikaa kasvua voidaan rahoittaa velaksi (mm. osamaksukauppa keksittiin USAssa ennen 30-luvun lamaa) mutta kuta pitemmälle tämä kuminauha venytetään, sitä lujempaa sormille räpsähtää kun ote kirpoaa..Samaa mieltä. Kiinassa painetaa seteleita. Kuminauhalta vaikuttaa.

pyörä
Tämän päivän Kiina ei velkaannu maailmalle, vaan maailma velkaantuu Kiinalle. Kiinan omat sisämarkkinat ovat yksinään riittävän suuret Kiinalle, jos se pystyy turvaamaan energia- ja raaka-ainetarpeensa..Kiinan sisämarkkinat ovat isot, mutta eivät riitä kasvuun. Kaikki mikä tarvitaan kasvuun tulee muualta. Viennistä. Vaateteollisuus ym. tuo taaloja maahan ja työllistää köyhää kansaa. Negatiiviset muutokset viennissä voivat saada aikaan vallankumouksen.

pyörä
Liikatuotantopulan syntyminen Kiinassa ei ole näköpiirissä, sillä Kiinassa annetaan n. 10 prosentin talouskasvulla n. 3 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle. Tilanne on siis päinvastainen kuin suunnittelemattomissa, anarkistisissa, markkinatalouksissa, kuten Euroopassa, jossa 3 prosentin talouskasvun oloissa revitään 10 prosentin pääomatuloja..Kiinan lukemat eivät ole mitenkään todistettavissa. Nuo ovat julkisia lukuja joita kiinan hallitus ilmoittelee. Oikeita tuotantokustannuksia ei verrata tuottoon. Suuri osa yrityksistä pyörii tappiolla ja tehottomasti. Porukkaa ei voi irtisanoa koska maa kaatuisi.

pyörä
Jokainen voi itsekseen miettiä kumpi tyyli aiheuttaa väistämättömän romahduksen aika ajoin. Väistettävissä olevat romahdukset tietty väijyvät itse kutakin....Uskon että kiinan tyyli tuo suuren romahduksen olympialaisten jälkeen.

pyörä
Ellei asiaan puututa väkivalloin, tulee Kiinan painoarvo maailman asioissa kasvamaan ällistyttävällä tavalla lähiaikoina. Tällä hetkellä Kiinan diplomatia pyrkii kaikkialla rauhanomaisiin ratkaisuihin. Nähtäväksi tietysti jää, säilyykö tuo politiikka voiman lisääntyessä..Painoarvo tulee kasvamaan. Vaarana vaan on, että ulkomaiset investoivat rahansa kiinaan ja mätä omena lopulta romahtaa.
Vaikutukset näkyvät näin kaikkialla.

pyörä
Toivossa on kumminkin hyvä elää, Kiinan johdon omaama filosofinen traditio, perinteinen kiinalainen ajattelu & euroopalainen marxilaisuus, antaa edes teoriassa mahdollisuuden win win politiikan harjoittamiseen muun maailman kanssa. Jälleen päinvastoin kuin Villin lännen markkinatalouksien porvarillis-kristillinen "ota rahat ja juokse" tai "varhainen lintu madon nappaa" (siipirikolta lajitoveriltaan) -ajattelu..Kiinalainen johto on hyvä strategiapelissä.
Pitää kuitenkin muistaa, että olet pelissä vain niin kauan kun sinusta on kiinalle tai sen pyrkimyksille jotain hyötyä. Pudota pelistä pois voi olla pelastus. Viimeiset 3 vuotta ulkomaiset yritykset on ivestoineet rahaa kiinaan miljardikaupalla. Tuotot ovat olemattomat ja tulos lopultakin epävarma. Osa yrityksistä on jo vetänyt pläänit takaisin ja aloittaneet uudestaan muualla.

pyörä
Kiinan kehityksen (kuten koko maailman) suurin riski onkin, kestääkö merentakainen paperitiikeri asemansa heikkenemisen, vai pyrkiikö se turvaamaan saavutetut etunsa väkivalloin. Tässä suhteessa tilanne näyttää pahalta.

Heikkeneminen luo Kiinan sisällä katastrofin.

EDIT: Vielä lisäyksenä, että monilla yrityksillä on kiinassa kolme eri kirjanpitoa, riippuen siitä kuka haluaa nähdä. Hyvä esimerkki elävastä elämästä on, että tuotteen saa halvemmalla jos ei pyydä kuittia.

Kuitillinen myynti näytetään valtiolle, kuititon myynti on omiin tarkoituksiin ja mafialle näytetään pienintä mahdollista tulosta pienempien suojelurahojen toivossa.

Kaikki vetävt omaan liiviin minkä kerkiävät. Kiinassa ei mitkään paperit pidä paikkansa ja tuloksia ei pysty arvioimaan.

Tämän päivän Kiina ei velkaannu maailmalle, vaan maailma velkaantuu Kiinalle. Kiinan omat sisämarkkinat ovat yksinään riittävän suuret Kiinalle, jos se pystyy turvaamaan energia- ja raaka-ainetarpeensa..

Maukka:
Kiinan sisämarkkinat ovat isot, mutta eivät riitä kasvuun. Kaikki mikä tarvitaan kasvuun tulee muualta. Viennistä. Vaateteollisuus ym. tuo taaloja maahan ja työllistää köyhää kansaa. Negatiiviset muutokset viennissä voivat saada aikaan vallankumouksen.

Olet jäljessä tapahtumien vyöryssä... Kiina on jo ohittanut kuvaamasi vaiheen. Nimenomaan sisämarkkinat ovat nyt Kiinassa kasvun veturi.

Jokainen voi itsekseen miettiä kumpi tyyli aiheuttaa väistämättömän romahduksen aika ajoin. Väistettävissä olevat romahdukset tietty väijyvät itse kutakin....

Maukka:
Uskon että kiinan tyyli tuo suuren romahduksen olympialaisten jälkeen.

Jotenkin syntyy tunne että tuossa pitäisi lukea: "Toivon että..."

Maukka:
Kiinalainen johto on hyvä strategiapelissä.
Pitää kuitenkin muistaa, että olet pelissä vain niin kauan kun sinusta on kiinalle tai sen pyrkimyksille jotain hyötyä. Pudota pelistä pois voi olla pelastus. Viimeiset 3 vuotta ulkomaiset yritykset on ivestoineet rahaa kiinaan miljardikaupalla. Tuotot ovat olemattomat ja tulos lopultakin epävarma. Osa yrityksistä on jo vetänyt pläänit takaisin ja aloittaneet uudestaan muualla.

Jahas, oletko ehkä pettynyt jonkin Kiina-rahaston tuottoon. Minusta hienoa juuri on se, että sijoitetun pääoman tuotto pidetään alhaalla. Tässä myös itse osoitat olevasi kumminkin kanssani samaa mieltä siitä, ettei Kiina ole paperirahatalous. Kansantulo kasvaa nopeasti, pääoman tuotto heikko -> ei tämmöinen tapa maata kaada. Jos et usko tilastoihin, ryhdy harrastamaan Kiinassa käymistä vaikka vuoden välein. Muutosnopeus on ällistyttävä ja näet sen omin silmin.

Ulkomaiset suuryritykset (esim. Nokia) eivät ole Kiinassa kuolaamassa pikavoittoja. Ne tietävät kyllä ettei semmoisia tule. Kiinassa ollaan, jotta pysytään mukana kuvioissa, eikä haittaa yhtään, että kommunistipuolueen edustajalla on mandaattipaikka firman hallituksessa...

Kiinan kehityksen (kuten koko maailman) suurin riski onkin, kestääkö merentakainen paperitiikeri asemansa heikkenemisen, vai pyrkiikö se turvaamaan saavutetut etunsa väkivalloin. Tässä suhteessa tilanne näyttää pahalta.

Maukka:
Heikkeneminen luo Kiinan sisällä katastrofin.

USA:n heikkeneminen ei luo Kiinaan katastrofia, ellei tuo paperitiikeri kuolinkouristuksissaan pommita Kiinaakin hajalle.

pyörä
Olet jäljessä tapahtumien vyöryssä... Kiina on jo ohittanut kuvaamasi vaiheen. Nimenomaan sisämarkkinat ovat nyt Kiinassa kasvun veturi.Vain niinkauan kun vienti vetää.

pyörä
Jahas, oletko ehkä pettynyt jonkin Kiina-rahaston tuottoon. Minusta hienoa juuri on se, että sijoitetun pääoman tuotto pidetään alhaalla. Tässä myös itse osoitat olevasi kumminkin kanssani samaa mieltä siitä, ettei Kiina ole paperirahatalous. Kansantulo kasvaa nopeasti, pääoman tuotto heikko -> ei tämmöinen tapa maata kaada. Jos et usko tilastoihin, ryhdy harrastamaan Kiinassa käymistä vaikka vuoden välein. Muutosnopeus on ällistyttävä ja näet sen omin silmin.Omat sijoitukset on ihan muualla kuin kiina rahastoissa. Huomattavasti on parempaa tuottoa saanut viimeisen kuuden vuoden aikana.

En usko tilastoihin. Olen käynyt ja käyn kiinasa säännöllisesti jo vuodesta -90.

pyörä
Ulkomaiset suuryritykset (esim. Nokia) eivät ole Kiinassa kuolaamassa pikavoittoja. Ne tietävät kyllä ettei semmoisia tule. Kiinassa ollaan, jotta pysytään mukana kuvioissa, eikä haittaa yhtään, että kommunistipuolueen edustajalla on mandaattipaikka firman hallituksessa...

Ulkomaiset yritykset toivovatkin tuottoa pitkällä tähtäyksellä. Mitä kiinalaiset nyt tekevät niin laillistavat teollisuusvakoilun. Saman alan paikallisista kilpailevista kiinalaisista firmoista virtaa "laadukasta" työvoimaa ulkomaalaisiin firmoihin. Kaikki kriittinen tieto valuu kiinalaisiin firmoihin näiden työntekijöiden välityksellä.

Jos et suostu pelaamaan peliä niin kiinan hallitus poistaa firman suositeltavien listalta ja olet virallisesti ulkona tarjouskilpailuista.

Eli ulkomaisten firmojen ainoa mahdollisuus on antaa vapaaehtoisesti varastaa tietotaito. (Tää on pitkä ja mielenkiintoinen alue ja vaatis paljon enemman aikaa ja tilaa keskustella)

Lopputuloksena käteen jää luu. Paikallinen teollisuus kilpailee poliittisesti ja taka-ajatuksena on vallata kiinalaisilla tuotteilla länsimarkkinat. Mitä hyvää tästä suomen kansalle on pitkässä juoksussa?

EDIT: Älä käsitä väärin. En sinänsä ole kiinavastainen. Agresiivinen kirjoitusasu on taktiikkaa ja keino herättää keskustelua niistä asioista joihin pitää varautua ja joita ennakoida.

Maukka Perusjatka

Lopputuloksena käteen jaa luu. Paikallinen teollisuus kilpailee poliittisesti ja taka-ajatuksena on vallata kiinalaisilla tuotteilla länsimarkkinat. Mitä hyvää tästä suomen kansalle on pitkässä juoksussa?

Tämä on tosiaan villakoiran luu. Mielestäsi Kiina kilpailee epäreilusti,"poliittisesti" so. yhteiskunnan kontrolli markkinoihin on vahva. Itse olen sitä mieltä, että yhteiskunnan ohjausta pääoma- ja muihinkin markkinoihin olisi täälläkin rajusti lisättävä. Meillä on jo kyllin huonoja kokemuksia rahan anarkiasta (Olen muuten sitä mieltä, että meidän "vapaa markkinataloutemme" on aivan yhtä "poliittinen" valinta kuin Kiinankin systeemi...)

Mitä hyvää Suomen kansalle voisi Kiinan noususta seurata?
Tässä kohtaa pitäisi ennustaa tulevaisuutta ja se on erityisen vaikea ennustamisen laji. Hiukan varmaan riippu siitäkin, kuinka itse korttimme pelaamme. Suomella on hyvä soundi Kiinassa ja lähes kaikki tietävät jotain maastamme (Nokian, järvet, kesäyöt...). Olimme ensimmäisiä ns. länsimaita, jotka tunnustivat Kiinan kansantasavallan.

Nyt on jo vahvaa yhteistyötä Venäjän Kiinan välillä. Jos tähän integroituu Intia (mikä kyllä juuri nyt näyttää epätodennäköiseltä, mutta minkä eteen Kiinassa ponnistellaan) saa sana geopolitiikka taas ihan uuden kaiun. Silloin viimeistään kannattaa katsoa karttaa.

Sitä, kuinka Kiinan politiikka muuttuu maan vahvistuessa, voimme vain arvailla. Oma kantani on kuitenkin, että riitaa haastamalla sitä syntyy. Toisinaan taas rauhallinen ja sopuisa käytös lepyttää kuumankin. Suurin pelkoni Kiinan suhteen on, ettei Kiinan anneta vahvistua rauhanomaisesti.

Maukka Perusjatka
pyörä
Olet jäljessä tapahtumien vyöryssä... Kiina on jo ohittanut kuvaamasi vaiheen. Nimenomaan sisämarkkinat ovat nyt Kiinassa kasvun veturi.Vain niinkauan kun vienti vetää.

pyörä
Jahas, oletko ehkä pettynyt jonkin Kiina-rahaston tuottoon. Minusta hienoa juuri on se, että sijoitetun pääoman tuotto pidetään alhaalla. Tässä myös itse osoitat olevasi kumminkin kanssani samaa mieltä siitä, ettei Kiina ole paperirahatalous. Kansantulo kasvaa nopeasti, pääoman tuotto heikko -> ei tämmöinen tapa maata kaada. Jos et usko tilastoihin, ryhdy harrastamaan Kiinassa käymistä vaikka vuoden välein. Muutosnopeus on ällistyttävä ja näet sen omin silmin.Omat sijoitukset on ihan muualla kuin kiina rahastoissa. Huomattavasti on parempaa tuottoa saanut viimeisen kuuden vuoden aikana.

En usko tilastoihin. Olen käynyt ja käyn kiinasa säännöllisesti jo vuodesta -90.

pyörä
Ulkomaiset suuryritykset (esim. Nokia) eivät ole Kiinassa kuolaamassa pikavoittoja. Ne tietävät kyllä ettei semmoisia tule. Kiinassa ollaan, jotta pysytään mukana kuvioissa, eikä haittaa yhtään, että kommunistipuolueen edustajalla on mandaattipaikka firman hallituksessa...Ulkomaiset yritykset toivovatkin tuottoa pitkällä tähtäyksellä. Mitä kiinalaiset nyt tekevät niin laillistavat teollisuusvakoilun. Saman alan paikallisista kilpailevista kiinalaisista firmoista virtaa "laadukasta" työvoimaa ulkomaalaisiin firmoihin. Kaikki kriittinen tieto valuu kiinalaisiin firmoihin näiden työntekijöiden välityksellä.

Jos et suostu pelaamaan peliä niin kiinan hallitus poistaa firman suositeltavien listalta ja olet virallisesti ulkona tarjouskilpailuista.

Eli ulkomaisten firmojen ainoa mahdollisuus on antaa vapaaehtoisesti varastaa tietotaito. (Tää on pitkä ja mielenkiintoinen alue ja vaatis paljon enemman aikaa ja tilaa keskustella)

Lopputuloksena käteen jää luu. Paikallinen teollisuus kilpailee poliittisesti ja taka-ajatuksena on vallata kiinalaisilla tuotteilla länsimarkkinat. Mitä hyvää tästä suomen kansalle on pitkässä juoksussa?

EDIT: Älä käsitä väärin. En sinänsä ole kiinavastainen. Agresiivinen kirjoitusasu on taktiikkaa ja keino herättää keskustelua niistä asioista joihin pitää varautua ja joita ennakoida.

No älkää sitten käykö kauppaa Kiinan kanssa jos kerran sitä niin paljon inhoatte, mutta kiinassa KIINA päättää kuka käy kauppaa ja kenenkä kanssa, joten siinä on ihan turha urputtaa mitään "avoimista markkinoista" kun eivät kerran Kiinalaistuotteet pääse vapaasti "avoimille markkinoille" lännessäkään

pyörä
Maukka Perusjatka

Lopputuloksena käteen jaa luu. Paikallinen teollisuus kilpailee poliittisesti ja taka-ajatuksena on vallata kiinalaisilla tuotteilla länsimarkkinat. Mitä hyvää tästä suomen kansalle on pitkässä juoksussa?
pyörä
Tämä on tosiaan villakoiran luu. Mielestäsi Kiina kilpailee epäreilusti,"poliittisesti" so. yhteiskunnan kontrolli markkinoihin on vahva. Itse olen sitä mieltä, että yhteiskunnan ohjausta pääoma- ja muihinkin markkinoihin olisi täälläkin rajusti lisättävä. Meillä on jo kyllin huonoja kokemuksia rahan anarkiasta (Olen muuten sitä mieltä, että meidän "vapaa markkinataloutemme" on aivan yhtä "poliittinen" valinta kuin Kiinankin systeemi...)Osittain samaa mieltä. Esimerkkejä löytyy vaikka energiapolitiikasta.

pyörä
Mitä hyvää Suomen kansalle voisi Kiinan noususta seurata?
Tässä kohtaa pitäisi ennustaa tulevaisuutta ja se on erityisen vaikea ennustamisen laji. Hiukan varmaan riippu siitäkin, kuinka itse korttimme pelaamme. Suomella on hyvä soundi Kiinassa ja lähes kaikki tietävät jotain maastamme (Nokian, järvet, kesäyöt...). Olimme ensimmäisiä ns. länsimaita, jotka tunnustivat Kiinan kansantasavallan.Ennustaa ei pysty, mutta pitää yrittää. Firmat liikkuu nykyään lyhyemmällä tähtäyksellä kuin ennen. Kaikki ajatellaan vuosineljänneksissä. Harva fundeeraa viiden vuoden päähän.

pyörä
Nyt on jo vahvaa yhteistyötä Venäjän Kiinan välillä. Jos tähän integroituu Intia (mikä kyllä juuri nyt näyttää epätodennäköiseltä, mutta minkä eteen Kiinassa ponnistellaan) saa sana geopolitiikka taas ihan uuden kaiun. Silloin viimeistään kannattaa katsoa karttaa.Kiina pyrkii kukoksi tunkiolle.

pyörä
Sitä, kuinka Kiinan politiikka muuttuu maan vahvistuessa, voimme vain arvailla. Oma kantani on kuitenkin, että riitaa haastamalla sitä syntyy. Toisinaan taas rauhallinen ja sopuisa käytös lepyttää kuumankin. Suurin pelkoni Kiinan suhteen on, ettei Kiinan anneta vahvistua rauhanomaisesti.

Vihamielinen ei pidä olla, mutta Kiinan kanssa pitää olla varovainen. Se silittelee lemmikkikoiraa, mutta saatta myös popsia sen poskeensa. Riskit on tiedostettava.
Noita riskikohtia on ollut tarkotus nostaa myös mietittäväksi tässä keskustelussa vaikka valmiita ratkajuja niihin ei olekkaan.

Toinen tuleminen

No älkää sitten käykö kauppaa Kiinan kanssa jos kerran sitä niin paljon inhoatte, mutta kiinassa KIINA päättää kuka käy kauppaa ja kenenkä kanssa, joten siinä on ihan turha urputtaa mitään "avoimista markkinoista" kun eivät kerran Kiinalaistuotteet pääse vapaasti "avoimille markkinoille" lännessäkään :evil:

Mielestäni on aivan oiken, että piraattituotteiden pääsy estetään. Nokian kaännykät, elektroniikka, CD ym.ym... Tietääkseni Suomi ei ole nykyaikana kiinalaisia tuotteita muuten rajoittanut jos ne vain täyttävät meidän lait ja turvallisuusmääräykset.

Ostamalla tuotteita jossa lukee Made in Finland autat parhaiten omaa maata.

Olisiko jo nyt vihdoin aika herätä?

Maukka Perusjatka
Toinen tuleminen

No älkää sitten käykö kauppaa Kiinan kanssa jos kerran sitä niin paljon inhoatte, mutta kiinassa KIINA päättää kuka käy kauppaa ja kenenkä kanssa, joten siinä on ihan turha urputtaa mitään "avoimista markkinoista" kun eivät kerran Kiinalaistuotteet pääse vapaasti "avoimille markkinoille" lännessäkään :evil:Mielestäni on aivan oiken, että piraattituotteiden pääsy estetään. Nokian kaännykät, elektroniikka, CD ym.ym... Tietääkseni Suomi ei ole nykyaikana kiinalaisia tuotteita muuten rajoittanut jos ne vain täyttävät meidän lait ja turvallisuusmääräykset.

Ostamalla tuotteita jossa lukee Made in Finland autat parhaiten omaa maata.

Olisiko jo nyt vihdoin aika herätä?

No, samat säännöt varmaan pätee Kiinassakin. Eli viedä saa, kunhan se on lakien ja asetusten mukaista

Ja tuo sun loppulauseesi on kyllä aikamoista rasista Kiinavihaa lietsovaa, niinkuin koko nikkisi. Menisit hoitoon!

Toinen tuleminen
Maukka Perusjatka
Toinen tuleminen

No älkää sitten käykö kauppaa Kiinan kanssa jos kerran sitä niin paljon inhoatte, mutta kiinassa KIINA päättää kuka käy kauppaa ja kenenkä kanssa, joten siinä on ihan turha urputtaa mitään "avoimista markkinoista" kun eivät kerran Kiinalaistuotteet pääse vapaasti "avoimille markkinoille" lännessäkään :evil:Mielestäni on aivan oiken, että piraattituotteiden pääsy estetään. Nokian kaännykät, elektroniikka, CD ym.ym... Tietääkseni Suomi ei ole nykyaikana kiinalaisia tuotteita muuten rajoittanut jos ne vain täyttävät meidän lait ja turvallisuusmääräykset.

Ostamalla tuotteita jossa lukee Made in Finland autat parhaiten omaa maata.

Olisiko jo nyt vihdoin aika herätä?
No, samat säännöt varmaan pätee Kiinassakin. Eli viedä saa, kunhan se on lakien ja asetusten mukaista

Ja tuo sun loppulauseesi on kyllä aikamoista rasista Kiinavihaa lietsovaa, niinkuin koko nikkisi. Menisit hoitoon!

Kiinassa ei ole lailla tai asetuksella mitään merkitystä. Se saa bisnekset joka maksaa tiskinalta eniten. Tavalla tai toisella. Kiina on yksi maailman koruptoituneimmista maista.

Miten niin rasistista?
joko SUOSI SUOMALAISTA on rasistinen lause?

Kummallista höpinää tää "yhteiskunnallinen sosiaalitanttailu".

Onko tää Ilkka sun toinen nikis, millä sä riehut?

Kiinassa ei ole lailla tai asetuksella mitään merkitystä. Se saa bisnekset joka maksaa tiskinalta eniten. Tavalla tai toisella. Kiina on yksi maailman koruptoituneimmista maista.

Miten niin rasistista?
joko SUOSI SUOMALAISTA on rasistinen lause?

Kummallista höpinää tää "yhteiskunnallinen sosiaalitanttailu".

Onko tää Ilkka sun toinen nikis, millä sä riehut?

Koko nikkisi ja kirjoitustyylisi on käytännössä äärimmäisen rasistista ja Kiinalaisvastaista! Ja TOTTAKAI Kiina päättää, kuka ja miten tekee kauppaa KIINASSA! Eikä länsikään päästä mitään Kiinalaistuotteita aina kengistä tekstiileihin "vapaasti" markkinoilleen, joten turhaan saarnaat itkuvirttäsi! Onneksi tuon kaltaiset epätoivoiset, yksinäiset rasistit ovat tällä(kin) foumilla vähemmistönä. KASVA AIKUISEKSI!!!

Toinen tuleminen
Kiinassa ei ole lailla tai asetuksella mitään merkitystä. Se saa bisnekset joka maksaa tiskinalta eniten. Tavalla tai toisella. Kiina on yksi maailman koruptoituneimmista maista.

Miten niin rasistista?
joko SUOSI SUOMALAISTA on rasistinen lause?

Kummallista höpinää tää "yhteiskunnallinen sosiaalitanttailu".

Onko tää Ilkka sun toinen nikis, millä sä riehut?
Koko nikkisi ja kirjoitustyylisi on käytännössä äärimmäisen rasistista ja Kiinalaisvastaista! Ja TOTTAKAI Kiina päättää, kuka ja miten tekee kauppaa KIINASSA! Eikä länsikään päästä mitään Kiinalaistuotteita aina kengistä tekstiileihin "vapaasti" markkinoilleen, joten turhaan saarnaat itkuvirttäsi! Onneksi tuon kaltaiset epätoivoiset, yksinäiset rasistit ovat tällä(kin) foumilla vähemmistönä. KASVA AIKUISEKSI!!!

Toisen Tulemisen, aikaisemmat n, vuoden takaiset kirjoitukset kiinasta vaikuttaa perustuvan luettuun informaatioon sekä ”mutu” arvioon. Selvästi paistaa läpi jonkin asteinen kiinaihannointi mikä tuntuu merkilliseltä, koska kiinan vaikutukset tulevat vaikuttamaan suomen työllisyyteen sekä muuhun yhteiskuntarakenteeseen hyvin voimakkaasti. Taitaa kiina aiheet osua arkaan paikkaan.

Kirjoitamme kiina aiheesta voimakkain sanakääntein siksi että, ihmiset alkaisivat ajattelemaan myös tulevaisuutta ja näkemään asiaa muultakin kantilta kuin mitä media antaa ymmärtää.

Koska tätäkin palstaa seuraa myös poliittisia päättäjiä haluamme tuoda esiin asioita elävästä elämästä, jotta Suomen päättäjät saisivat myös uusia näkökulmia.

Olet ymmärtänyt väärin, kysymys ei ole rasismista eikä mistään vihan lietsomisesta.
Suomen vain pitää olla hereillä, jotta se ei jää jalkoihin tulevaisuuden mullistuksissa. Kaikki voivat vaikuttaa suomen markkinoihin omalta osaltaan esimerkiksi ostamalla suomalaisia tuotetta ja näin tukemalla välillisesti suomen taloutta.

Meillä on omakohtaista kokemusta aasiasta sekä kiinasta yhteensä yli 20 vuotta. Kaikki mitä kirjoitamme perustuu faktaan, työkokemukseen ja elämiseen kiinalaisten kanssa.

Onko Toisella Tulemisella omakohtaista kokemusta kiinassa asumisesta?

Kehottaisin myös kasvamaan aikuiseksi. Ei ne sinunkaan kirjoitukset kovin erilaisia ole. Niissä parjauksen kohteena on USA ja kirjoituksiasi voidaan tulkita myös rasistiseksi, joten katsoppa peiliin!


Toisen Tulemisen, aikaisemmat n, vuoden takaiset kirjoitukset kiinasta vaikuttaa perustuvan luettuun informaatioon sekä ”mutu” arvioon. Selvästi paistaa läpi jonkin asteinen kiina ihannointi mikä tuntuu merkilliseltä, koska kiinan vaikutukset tulevat vaikuttamaan suomen työllisyyteen sekä muuhun yhteiskunta rakenteeseen hyvin voimakkaasti. Taitaa kiina aiheet osua arkaan paikkaan.

Kirjoitamme kiina aiheesta voimakkain sanakääntein siksi että, ihmiset alkaisivat ajattelemaan myös tulevaisuutta ja näkemään asiaa muultakin kantilta kuin mitä media antaa ymmärtää.

Koska tätäkin palstaa seuraa myös poliittisia päättäjiä haluamme tuoda esiin asioita elävästä elämästä, jotta Suomen päättäjät saisivat myös uusia näkökulmia.

Olet ymmärtänyt väärin kysymys ei ole rasismista eikä mistään vihan lietsomisesta
suomen vain pitää olla hereillä, jotta se ei jää jalkoihin tulevaisuuden mullistuksissa. Kaikki voivat vaikuttaa suomen markkinoihin omalta osaltaan juuri esim. ostamalla suomalaisia tuotetta ja näin tukemalla välillisesti suomen taloutta.

Meillä on omakohtaista kokemusta aasiasta sekä kiinasta yhteensä yli 20 vuotta kaikki mitä kirjoitamme perustuu faktaan työkokemukseen ja elämiseen kiinalaisten kanssa.

Onko Toisella Tulemisella omakohtaista kokemusta kiinassa asumisesta?

Nikki on valittu provosoivaksi sen takia, että lukijat eivät unohtaisi kaikessa tässä kiina hypetyksessä mitä hirveyksiä Herra Mao teki omalle kansalle sekä miten kiinassa puuttuu ihmisoikeudet kokonaan vielä tänäkin päivänä.

Kehottaisin myös kasvamaan aikuiseksi, ei ne sinunkaan kirjoitukset kovin erilaisia ole. Niissä parjauksen kohteena on USA ja kirjoituksiasi voidaan tulkita myös rasistiseksi, joten katsoppa peiliin!

Suoraan sanoen olet typerä, provosoiva trolli, joka vain kerjää itselleen lisää huomiota, mutta sitä iloa en aio sinulle antaa, koska tämä "keskustelu" sinun kanssasi loppui juuri NYT tähän paikkaan!

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Toinen tuleminen
Suoraan sanoen olet typerä, provosoiva trolli, joka vain kerjää itselleen lisää huomiota, mutta sitä iloa en aio sinulle antaa, koska tämä "keskustelu" sinun kanssasi loppui juuri NYT tähän paikkaan!

Ottakaapa muutkin oppia miten aikuisen tulee käyttäytyä!

Heksu
Toinen tuleminen
Suoraan sanoen olet typerä, provosoiva trolli, joka vain kerjää itselleen lisää huomiota, mutta sitä iloa en aio sinulle antaa, koska tämä "keskustelu" sinun kanssasi loppui juuri NYT tähän paikkaan!Ottakaapa muutkin oppia miten aikuisen tulee käyttäytyä!

Ei ole yhtä "aikuismaista" kuin Tulemisen lapselliset tieteisfantasiat "kolmannesta maailmansodasta" 1980-luvulla ja ERA:sta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat