Seuraa 
Viestejä45973

Olen tässä lukenut taannoin Japanin kulttuuria käsittelevää kirjaa ja minulle nousi erikoinen tarve saada tietää näiden ero. Geisha oli muistaakseni eroottinen tanssija, joka saattoi tarjota softpornoa, mutta kurtisaani teki alan freelance - hommia laidasta laitaan. Muistaakseni viimeinen Geishojen oppilaitos lopetettiin 1950 - luvulla, mutta jonkinlainen vapaaehtoisyhdistys on säilynyt. Geishat ovat muistaakseni nykyään vain tanssijoita.

Ennen niiden työnkuvaan kuului teetarjoilun ja tanssimisen osaaminen sekä näytteleminen Kabukkiteattereissa, mutta viisaampi valistakoon.

  • ylös 0
  • alas 3

Kommentit (17)

Japanissa ei naisilla ollut asiaa teatterilavalle. Miehet esittivät naisten roolit.
Geishan työhön kuului keskustelu, tarjoilu, runonlausunta, musisointi ja hillitty juopuminen. Tuskin seksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuo geishan ammatinkuva on aikalailla hämärtynyt aikojen saatossa, ja varsinkin länsimaissa ollaan usein siinä uskossa, että geishat olivat jossain määrin verrattavissa prostituoituihin. Geishoilla oli oma koodistonsa ja ammattiinsa kuului paljon hienovaraisia sääntöjä.

Oman käsitykseni mukaan oikeat geishat eivät tarjonneet mitään seksipalveluja, vaan repertuaareihinsa kuului keskustelun, laulun, tanssin, soiton (esim. shamisen), tarjoilun, ym. viihdyttämisen kaltaisia palvelumuotoja. Heidät koulutettiin pikkutytöistä lähtien seurapiiriseuralaisiksi rikkaille liikemiehille. Maksullisia, vuokrattavia seuralaisia - mutta ei eroottisessa mielessä. Joskus geishat saattoivat jopa flirttailla asiakkaidensa kanssa, ja "vietellä" heitä, mutta seksuaaliseen kanssakäymiseen he eivät ryhtyneet.

Tämä on spekulaatiota, mutta ehkä, ja jopa todennäköisesti yksittäiset geishat saattoivat joskus lisämaksusta "antaa extraa", mutta luulen että se oli heidän sääntöjensä mukaan kiellettyä, ja varmaan seuraamuksia syntyi, jos he seksipalvelujen myymisestä kiinni jäivät. Geishathan elivät usein geishataloissa, joita kokeneemmat geishat johtivat. He olivat kuin äitihahmoja usein pienille tytöille, jotka oli geishataloihin myyty koulutettavaksi geishoiksi.

Perinteisesti geishojen täytyi pysyä naimattomana, tai "siirtyä eläkkeelle", jos he avioituivat. Vaikka geisha ei seksipalveluja myynyt, hän saattoi valita harrastaa myös seksisuhteita, ammattinsa ulkopuolella. Joskus suosittu geisha saattoi löytää myös dannan, tavallisesti rikkaan miehen, joka kykeni auttamaan geishaa myös rahallisesti, uusien vaatteiden ja muiden lahjuksien muodossa. Tämä danna saattoi olla myös avioitunut mies, mutta dannan ja geishan välillekin saattoi joskus syntyä rakkaussuhteita. Tässä vaiheessa minun tietoni alkavat loppua kesken, sillä tällaisten suhteiden väliset säännökset saattoivat olla todella monimutkaisia, enkä osaa sanoa missä vaiheessa mitäkin pitäisi alkaa kutsua uskottomuudeksi, salarakkaiksi, prostituoiduiksi, jne. Taitavat olla nuo pelisääntöjen hienoudet vähän hämäriä myös nykyajan japanilaisille.

Tietysti oli ja on olemassa sitten niitä "geishoja", eli prostituoituja, jotka tarjoavat seksipalveluja. Nykyaikana jos Japanissa alkaisi geishaseuralaista etsimään, luulen, että olisi hyvin, hyvin vaikeaa oikeaa geishaa löytää - paljon todennäköisemmin saisit seuralaiseksi geishaksi pukeutuneen prostituoidun.

Koko geishojen ammattikuntahan oli vaarassa hävitä Japanin yhteiskunnan muuttuessa, ja länsimaistuessa, eikä geishoja koulutettu pitkiin aikoihin. Hyvin harvoja oikeita geishoja on enää elossa, mutta käsittääkseni geishojen koulutus on nykyään taas aloitettu, jossain muodossa.

Jos asia kiinnostaa enemmänkin, suosittelen katsomaan vaikkapa "Geishan muistelmat" (Memoirs of a Geisha) nimisen leffan. Onhan siinäkin asioita vääristelty, niinkuin elokuvissa aina, mutta siitä nyt voi vaikka aloittaa.

Ding Ding
Kurtisaanin ja geishan ero on siinä että kurtisaani oli prostituoitu mutta geisha ei.

Eräässä dokumentissa tosin sanottiin, että ilotalon Geishat saivat valita harrastavatko he seksiä tietyn miehen kanssa vai eivät.
Maksullista seksiä luonnollisesti.

Tiedä sitten kuinka väärin Clavellin "Gai-Jin" - tyyppiset kirjat menevät, mutta keskusteltuani yhden japanilaisen kanssa joistakin kohdista jotka jäivät kutkuttamaan, vaikutti olevan varsin oikeassa suurimmassa osassa.

Näistä ainakin jäi kuva, että geishan kanssa pystyi kyllä tekemään muutakin kuin juoda sakea ja kuunnella runoja, mutta tähän vaadittiin muutama tekijä.
Ensinnäkin geishatalon emäntä toimi hinnan sopijana, kuinka pitkä sopimus ja kuinka paljon maksaa. Toinen oli se, suostuuko geisha suhteeseen asiakkaan kanssa.

Tältä osin geishalla oli täysin oma vapaa tahto asiassa. Emäntä, 'mama-san', pystyi toki ehdottamaan sopimusta, mutta ilman geishan tahtoa tätä ei voinut toteuttaa... eli ei mikään pakolla toimiva prostituoitu.
Ilmankin seksisuhdetta toki pärjäsi, itse geishatalo vuokrasi geishoja hyvällä hintaa "muuhun tarkoitukseen", ja palkka juoksi. Jos geisha kuitenkin halusi lisätuloja, ja "säpinää" itselleenkin, tämä oli ihan ok. Tästä toiminnasta geishatalo kuitenkin otti oman osansa, koska geishan koulutus lapsesta aikuiseksi asti oli tapahtunut geishatalon omalla rahalla ja riskillä.

Väite, etteivät geishat harrastaneet seksiä asiakkaiden kanssa on samanlainen, kuin jos sanoisi, etteivät eurooppalaiset sihteerit tee pomojensa kanssa muuta kuin töitä. Seksiä ovat harrastaneet paavitkin, joten miksi eivät geishat.

Väite että Geishakoulut ovat lopetettu ei pidä paikkaansa. Kyseiset koulut ovat kyllä vähentyneet ja etupäässä keskittyneet Kiotoon, mutta Geishakulttuuri elää ja voi hyvin.

Totta on, että asiakkasmäärät ovat vähentyneet palvelun kalleuden ja tiettyjen tapojen noudattamisen vuoksi.

Geishakoulutus alkaa jo lapsena ja ennen kuin heistä tulee geishoja he (Maikot) joutuvat opettelemaan samoja asioita kuin normaalikoulussa ja lisäksi tulevien viihdytystaitojen hiominen. Tällä hetkellä Geisha ammatti (vr, yksityisyrittäjä) on hyvin arvostettu ja kunniassa pidetty.

Normaali kansalainen ei edes pääse Geishan viidytytettäväksi ilman että joku vaikoasiakas hänet kutsuu.
Illanvietto Geishatalossa voidaan rinnastaa virtuaalileikkiin, Geishat flirttaileen ja keimailee johon asiakkaat osallistuu. Asiakas tietää että kyseessä on leikki jonka tarkoituksena on iratautua arkielämästä.

Geisha voi harrastaa seksiä, mutta hän itse valitsee partnerinsa sekä ajankohdan. Varsinaista rahanvaihtoa ei käydä Geishan ja partnerin kesken vaan asia hoidetaan hienovaraisesti toisella tavalla esim, laskutuksella.

Kurtisaanit olivat maksullisia naisia ja viihdyttivät kaikkia jotka halusivat seksuaalisia palveluja. Usein kurtisaaniksi päätyivät ne nuoret naiset jotka eivät päässeet Geishakoulutukseen.

Maukka Perusjatka

Kurtisaanit olivat maksullisia naisia ja viihdyttivät kaikkia jotka halusivat seksuaalisia palveluja. Usein kurtisaaniksi päätyivät ne nuoret naiset jotka eivät päässeet Geishakoulutukseen.


Ymmärtääkseni kurtisaani nimitys koskee lähinnä eurooppalaista kevytkenkäistä naista, lähinnä yläluokan piireissä toimivaa. Riippui varmaan tapauksesta saiko asiakas tältä revaa vai ei. Kurtisaanitkin taisivat viihdyttää asiakkaitaan muullakin tavalla kuin pelkästään seksuaalisesti.
Tällöin en näkisi, että geishojen ja kurtisaanien ammateissa olisi olennaista eroa.

Joker
Eräässä dokumentissa tosin sanottiin, että ilotalon Geishat saivat valita harrastavatko he seksiä tietyn miehen kanssa vai eivät.

Ilotaloissa ei ole geishoja. Ilotaloissa on prostituoituja, eli huoria.

Huora = prostituoitu (vähemmän vulgaarilta nimitykseltään)
Prostituoitu = kurtisaani [size=75:bn90qcku]1)[/size:bn90qcku].
Geisha != prostituoitu

[size=75:bn90qcku]1)[/size:bn90qcku] Answers.com määrittelee kurtesaanin (engl. courtesan) seuraavasti:
"A woman prostitute, especially one whose clients are members of a royal court or men of high social standing."

Kurtesaani: Naisprostituoitu, erityisesti sellainen, jonka asiakkaita ovat ylhäisön jäsenet, tai korkean sosiaalisen statuksen omaavat miehet.

Arnold Goyakla
Väite, etteivät geishat harrastaneet seksiä asiakkaiden kanssa on samanlainen, kuin jos sanoisi, etteivät eurooppalaiset sihteerit tee pomojensa kanssa muuta kuin töitä. Seksiä ovat harrastaneet paavitkin, joten miksi eivät geishat.

Irrelevanttia. Varmasti kaikkiin nohin ihmisryhmiin kuuluneista on aina joku hairahtunut erilaisiin houkutuksiin, mihin milloinkin. Mutta se on silti ollut paheksuttavaa ympäröivän yhteisön toimesta.

Mutta seksin harrastaminen asiakkaiden kanssa (vrt. prostituoidut) ei kuulunut geishojen työnkuvaan. Kuten seksin harrastaminen pomon kanssa ei kuulu sihteerin työnkuvaan, tai lasten hyväksikäyttäminen paavin tai pappien työnkuvaan.

Kurtesaani: Naisprostituoitu, erityisesti sellainen, jonka asiakkaita ovat ylhäisön jäsenet, tai korkean sosiaalisen statuksen omaavat miehet.[/quote]

Ja näitä on länsimaissakin kutsutaan Seuralaiseksi=Escord..

Sitten on vielä hollywoodin näyttelijät jotka huor*aavat keskenään julkisesti

Miten niin on ollut paheksuttua, jos geisha harrastaa seksiä asiakkaan kanssa? Koko ammatin ideahan on hienovaraisuus, joten miten "ympäröivä yhteisö" edes voi tietää mitään ammatin näistä puolista. Seksihän jää asiakkaan, geishan ja emännän väliseksi tapahtumaksi, eikä kenenkään näiden intressinä ole levittää tietoa eteenpäin. En ymmärrä, miten asiakkaan toiveissa ei olisi myös seksi sopivan geishan kanssa, ainakin joskus. Seksi ja geisha kuuluvat yhteen kuin nunna ja seksi. Ei yhtä ilman toista.

Geisha on ollut ja on edelleen eräänlainen maksettu viihdetaiteilija, jonka toimenkuvasta ei myöskään seksi asiakkaan kanssa ole ollut poissuljettu.

Geishaksi tulemisesta päätetään jo lapsena, sillä koulutus kestää monta vuotta. Aluksi tyttö muuttaa geishataloon maikoksi, ja opettelee geishan taitoja: seurustelua, teeseremonian pitämistä, sekä yhden tai useampia perinteisiä taiteita, kuten tanssia, laulua ja shamisenin soittoa. Pukeminen ja meikkaaminen ovat myöskin aivan oma taitolajinsa; kimonohan on niin monimutkainen kapistus ettei siihen yksin edes pysty pukeutumaan. Maikon hiukset laitetaan kerran viikossa perinteiselle kurpitsanmuotoiselle kampaukselle, jonka pitää kestää koko viikko, joten maikon on nukuttava käyttäen niskatukea. Kun maikosta tulee geisha, hän saa siirtyä käyttämään peruukkia. Maikon hiuksia kiskotaan nutturalle niin rankasti, että monen entisen maikon tunnistaa aikuisena pyöreästä hiuksettomasta kohdasta takaraivossa.

Kun maikosta voi tulla geisha iän ja taitojen puolesta, järjestää geishatalon johtaja jonkun varakkaan herran viemään tytöltä neitsyyden, jolloin siis hänestä tulee nainen ja geisha. Nämä herrat luonnollisesti maksavat suolaisesti geishatalon johtajattarelle. (Nykyisin varmaan monen geishan neitsyys on kyllä tässä vaiheessa jo mennyt, ei heitä enää vahdita niin tiukasti.) Tämäkin maksu, kuten myös maikojen illanvietoissa ansaitsemat rahat, on johtajalle maksua geishan koulutuksesta (puvut, soittimet ja taidetunnit maksavat järjettömiä summia, esim. 1 hyvä kimono maksaa 30000 euroa) ja elättämisestä. Geishana oleminen on kunnia, ja tapahtumissa, joissa geisha esiintyy julkisesti, hänen itsensä on maksettava esiintymisestä (!). Geishan ammatti on kallis, mutta moni myös pääsee hyville ansioille ryhtyessään itsenäiseksi toimijaksi geishataloon jäämisen sijasta. Moni geisha ottaa elättäjäkseen dannan, joka on kuten aviomies paitsi että liitto ei ole virallinen eikä lapsilla ole aviolapsen asemaa. Vain harvalla miehellä on varaa dannana oloon, ja geishojenkin määrä on vähentynyt koska heidän illanviettonsa ovat kalliita ja perinteisiä.

Jos haluaa Japanissa päästä illanistujaisiin elikkä teehuoneeseen, jossa on mukana geisha, on tunnettava joku varakas merkkihenkilö joka tuntee geishan ja järjestää illanvieton. Pelkkä raha tai kuuluisuus ei siis auta, piirit ovat niin pienet ja ulkopuolisilta suljetut. Japanissa liikkuu geishan nimellä tietenkin paljon muitakin toimijoita, kuten ns. onsen geishat eli kylpyläprostituoidut. Oikeita geishoja arvostetaan taiteilijoina ja moni heistä on ihailtu julkkis. Jos haluaa matkallaan nähdä oikeita geishoja tai maikoja niin kannattaa suunnata Kiotoon.

Tässä suuren Japani-fanin pieni katsaus aiheeseen, lisää tietoa löytyy Lesley Downerin kirjasta Geisha (engl.). Geishan muistelmat sun muut voi jättää omaan (viihde)arvoonsa.

Kysymyksen asettelussakin verrataan kahta samantyyppistä "ammattia"
Euroopassakin juuri kurtisaanit ovat olleet eriasemassa kuin pelkät lihanmyyntiin keskittyneet prostituoidut.

Kurtisaanit olivat varsinkin etelä-euroopassa älymystöön kuuluvia naisia jotka kyllä saattoivat tarjota myös seksipalveluita, mutta heidän pelkästä läsnäolostaankin maksettiin. Seksi oli neuvottelukysymys.
Kurtisaanin tuli kyetä keskustelemaan ja seurustelemaan korkeatasoisesti.
Historia jopa tuntee muutamia heistä nimeltä.

Geisha on taas japanilaiseen kulttuuriin kuuluva kurtisaani jonka korkealuokkaisista palveluista ja pelkästä näyttäytymisestä maksettiin

Molemmat eroavat pelkästä prostituoidusta viimeistään siinä että prostituoitu saa/sai rahansa aktista, kun taas kurtisaani ja Geisha läsnäolostaan ja muista taidoistaan.
Seksistä heidän kanssaan köyhtyi vielä huomattavasti lisää.

http://en.wikipedia.org/wiki/Courtesan

Hei,
olen opiskellut ja tutkinut aihetta, no, kauan.

Geishalla ja kurtisaanilla on eroa. Vanhassa Japanissa kurtisaaneina toimivat Oiran- ja Tayu-naiset. Heidän palveluihinsa lukeutui tanssin, laulun, teeseremonian ja soitannan lisäksi myös seksuaalisia palveluita. Oiraneita ei enää ole, vaikkakin silloin tällöin heiksi pukeutuneita naisia näkee erillaisissa perinteisissä juhlissa ja kulkueissa. Ulkonäöltään oiranit muistuttivat hieman geishaa, mutta kokonaisuus oli vielä näyttävämpi, värikkäämpi ja vähemmän hillitty. Heidän palvelunsa olivat ennen vanhaan geishan palveluitakin kalliimpia, ja heiltä oletettiin lähes hovietiketin mukaista käytöstä ja puhetyyliä. Ennen pitkää geishat, jotka olivat helpommin lähestyttäviä tavalliselle kansalle, veivät suosion oiraneilta.

Ennen 1600-lukua, kun oiraneita, tai kyseistä termiä, ei vielä ollut, myös geishat saattoivat tarjota seksuaalisia palveluja. Silloin tosin geishan työkuva poikkesi nykyisestä, ja suurin osa geishoista oli vielä miehiä.

Geishat eivät kuitenkaan tarjoa eivätkä ole koskaan tarjonneet maksullisia seksipalveluita. Geishan työnkuvaan kuuluvat erilaisten instrumenttejen [esim. taiko-rummut ja shamisen] soitto, asiakkaiden viihdytys keskustelulla, kenties pienellä flirtilläkin, teeseremonia ja tanssi. Tanssi ei ole millään tasolla länsimaiseen silmään eroottista: se on hyvin vähäeleistä, hiljaista ja rauhallista. Taustalla soitetaan shamisenia ja lauletaan "maukuvaan" nagauta-tyyliin. Geishan eroottinen lautaus on perinteistä. Tämä näkyy esimerkiksi asussa, mikä paljastaa vain niskan. Kaulus on niskasta punainen, ja osa niskan ihosta jätetään maalaamatta valkoiseksi. Samoin geishan monimutkaisiin hiuslaitteisiin sidottavat punaiset nauhat on aikoinaan luotu miesten mielenkiinnon herättämiseen. Geisha on, tai oli, seksuaalinen hahmo ja miesten päiväuni, muttei kurtisaani.

Mikään ei estä geishaa harrastamasta seksiä, mutta tietyt geishatalot, okiyat, ovat suhtautuneet ankarammin "liian pitkälle menemiseen" asiakkaiden kanssa. Oletuksena on ollut, että geishat harrastavat seksuaalisia kontakteja vain suojelijansa, dannan, kanssa. Dannat ovat yleensä varakkaita miehiä, jotka ovat olleet geishan asiakkaina jo pitkään. Heidän tehtävänään on pitää geishan elämää yllä. Nykyään, kun geishojen asema on muuttunut viihdyttäjättäristä lähinnä perinnearvoiseksi kulttuuripiirteeksi, dannat eivät toimi erityisen merkittävästi ja monilla geishoilla ja geishaharjoittelija maikoilla on työnsä ulkopuolella omia miesystäviä, tosin geishan avioliittoa pidetään vieläkin päätöksenä vetäytyä työstä.

No mistä sitten johtuu, että geishoja luullaan prostituoiduiksi? Oiranit näyttivät hieman geishoilta. Helpoiten nämä kaksi erottaa siitä, että geisha sitoo obinsa [kimonon "vyö", leveä kangas joka muodostaa ruusukkeen] taakse, oiran näyttävästi eteen.
Toinen syy on siinä, että 1900-luvulla [oikeastaan ilmiö alkoi jo 1800-luvun lopulla Japanin avatessa porttinsa toisille maille] monet ilotytöt ovat alkaneet kutsua itseään geishoiksi länsimaisille turisteille, varsinkin kylpylöissä. Toisen maailmansodan japanilaiset naiset ansaitsivat elantojaan tällä tavalla amerikkalaisilta sotilailta. Vielä nykyäänkin tietämättömiä turisteja yritetään houkutella "itämaisella eksotiikalla" ja nimikkeellä geisha.

Tuossa Miia Maaralan tekstissä mainittu mizuage-riitti kuului myös lähinnä oiraneiden piiriin. Muutamissa geishakortteleissa sitä kyllä harjoitettiin, ei kuitenkaan kaikissa [enää ei tietysti ollenkaan, onhan se laitonta]. Tuo teksti kannattaa kyllä lukaista läpi, jos kiinnostaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat