Seuraa 
Viestejä45973

Sagredo: Moi Salviati, mitäpä kuuluu?

Salviati: No mitäpä tässä, entäpä miten sulla menee Sagredo?

Sagredo: On ollut naurussa pitelemistä.

Salviati: Ai meinaat näitä ylimääräisiä tilaulottuvuuksia, laajenevaa tilaa ja kaareutuvaa tilaa?

Sagredo: Juuri niitä, eikä pidä unohtaa pimeää ainetta ja energiaa.
Näiden kaikkien selitysten äitien ajatteleminen kyllä saa meidät elämään todella iäkkäiksi, jos nimittäin nauru pidentää ikää.

Salviati: Onneksi emme tienneet koko totuutta vielä Galileon aikana.
Ensin piti vääntää rautalankaa sen ajan oppineille, että ne pahvit saatiin ymmärtämään, että maapallo liikkuu sittenkin.

Sagredo: Olisi ollut täysi mahdottomuus saada taottua heidän päähänsä, että samalla kun maapallo liikkuu ja pyörii akselinsa ympäri, se myös laajenee.

Salviati: Kumpikohan on oman aikansa pahveille vaikeampaa? Hyväksyä se tosiasia, että aurinko ei kierrä meitä, vaan maapallo kiertää aurinkoa, vai hyväksyä se tosiasia, etteivät kappaleet vedä toisiaan puoleensa, vaan hylkivät toisiaan samassa suhteessa kuin laajenevat, jolloin eivät loittone toisistaan suhteellisesti. tai sitten hylkivät enemmän kuin laajenevat ja loittonevat näin havaittavasti tai sitten hylkivät vähemmän, jolloin niiden "pinnat" lopulta tömähtävät yhteen?

Sagredo: Vaikee mennä sanomaan, se jää nähtäväksi. Kopernikuksen aurinkokeskinen mallihan uinaili 60 vuotta, ennen kuin sitä alettiin mm. Galileon toimesta pohtimaan vakavasti jne.

Salviati: Niin, ja kun tämä kaiken ajatus on ollut esillä vain noin vuoden ja edistyy edelleen kohti kaiken ymmärrystä, niin voihan olla, että tämäkin uusi totuus unohdetaan joksikin aikaa, kunnes joku uuden sukupolven ajattelija löytää sen.

Sagredo: Niin, tai ehkäpä se vain vaietaan piiloon, jotteivat vanhaa oppia opettaneet joudu naurunalaisiksi elinaikanaan?

Salviati: Mielenkiintoinen tilanne kaiken kaikkiaan.

Sagredo: Mitähän tämän päivän Simpliciot ajattelevat tästä?

Salviati: Se olisikin mielenkiintoista kuulla.

Savor

;):)

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (60)

Kerrottakoon niille, jotka eivät tiedä.

Galileo Galilei toi oman todistusaineistonsa esille kirjassa, jossa salviati, Sagredo ja Simplicio keskustelivat kahdesta eri maailmanjärjestyksestä.

Kirjan nimi oli muistaakseni Kultavaaka.

Ja ainakin jompikumpi kirjan Kopernikuksen kannattajista oli ollut Galilein oppilaana ja molemmat olivat olleet eläessään hänen hyviä ystäviään oikeassa elämässä.

Simplicio edusti maakeskisesti ajatelleita peripateetikkoja eli pahveja, jotka eivät osanneet ajatella omilla aivoillaan, vaan uskoivat 1500 vuotta ennen heitä elänyttä Aristoteleesta.

Savor

;):)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En halua saada ketään USKOMAAN ajatukseeni.

Minulle riittää, että saan ihmiset olettamaan, että ajatukseni selittää asiat paremmin kuin ylimääräiset tilaulottuvuudet, joita ihminen ei voi ymmärtää, mutta joihin silti pitäisi USKOA, koska isot pojat niin sanoo.

Ja kyllä, moni jo ajattelee omilla aivoillaan ja pohtii, josko ajatukseni todellakin olisi parempi kuin laajenevan tilan, kaareutuvan tilan ja ylimääräisten tilaulottuvuuksien teoriat.

Savor

;):)

Savor
En halua saada ketään USKOMAAN ajatukseeni.

Minulle riittää, että saan ihmiset olettamaan, että ajatukseni selittää asiat paremmin kuin ylimääräiset tilaulottuvuudet, joita ihminen ei voi ymmärtää, mutta joihin silti pitäisi USKOA, koska isot pojat niin sanoo.

Ja kyllä, moni jo ajattelee omilla aivoillaan ja pohtii, josko ajatukseni todellakin olisi parempi kuin laajenevan tilan, kaareutuvan tilan ja ylimääräisten tilaulottuvuuksien teoriat.

Savor

;):)

Tuo sun juttus onki uskontoa eikä tiedettä. Se että et ymmärrä jotai asiaa ei tarkota että se asia on maholline.

Mielenterveyspalvelujen helppoa saatavuutta ei pidä väheksyä. Kaikkien henkinen terveys voi joskus särkyä ja seuraukset ovat nähtävissä erilaisten keskustelupalstojen nojatuolitiedemiesten teorioina. Ajateltiinkin järjestää jonkin sortin konsertti, jonka tuotolla autettaisiin erilaisia hulluja, kuten esimerkiksi tämän juonteen avaajaa.

Vierailija

...tarina jatkuu

Sagredo: Se minua varsinkin naurattaa, että mokomat pahvit väittävät löytäneensä "elektroneja", hah hah!!!!

Salviati: Aivan, ja väittävät käyttävänsä niitä ihan arjen sovelluksissa, ihan mitanneet niille varauksen ja massan ja kaikki, hah hah haa!!!

Sagredo: Totta puhut veliseni! Mutta kuinka ihminen voi uskoa mitään, mitä ei omin silmin näe. Enkä minä ainakaan ole vielä nähnyt yhtään elektronia. Oletko itse?

Salviati: No en todellakaan, johan sen lapsikin tajuaa, että ne ovat atomiytimistä avautuvia energia-aaltoja.

Sagredo: Niin, ja niitä varten siellä ytimessä on ehtymätön energialähde, joka pukkaa niitä aaltoja tulemaan aina vaan uusia ja uusia...

Salviati: Mokomat pahvit!

Sagredo: Älä muuta sano! Lähdetään vetään lärvit, mulla olis kotona samppanjaa koritolkulla. Heitellään sitten kännissä kuperkeikkoja.

Salviati: Ei mutta hei, **tun hyvä idea!

Sortsit, me ollaan uusia tällä foorumilla. Kun vähän tsekkailtiin tämän Savorin kirjoitushistoriaa, niin huomattiin, että tämä ei toki ollut eka viesti tai ketju tähän aiheeseen liittyen. Siksi pyydämme anteeksi hullu-sanan käyttöä. Savorin hulluksi kutsuminen on vähän niinkun sanoisi aurinkoa lämpimähköksi.

Myönnän, että olin hullu kun päätin ommella vaatteet alastomalle keisarille eli alkuräjähdysteorialle.

Ja myönnän, että on hullua yrittää kertoa totuutta teille, jotka ette edes yritä ajatella omilla aivoillanne näitä asioita, vaan turvaudutte jo edes menneittein aivoilla ajateltuihin virheellisiin teorioihin.

Vaan onneksi meitä hulluja on aina ollut olemassa, muutenhan sitä elettäisiin edelleen luolissa.

Toisaalta luolaihmiset käänsivät aamulla vain kylkeään, jos nimittäin nukutti vielä. Toisin kuin nykyihmiset jotka heräävät kesken unien herästyskelloon.

Ne ne oli muuten fiksuja apinoita aikoinaan, jotka vaan nussi ja nukkui, syöden välillä aina luonnonantimia, kehittymättä miljooniin vuosiin.

Vaan miksi kehittyä, kun kaikki oleellinen oli aina tarjolla.

Savor

;):)

Sagredo: Onhan toki ymmärrettävää, että ihmisiä pelottaa ajatus siitä että he itse laajenevat koko ajan, koska tämähän tarkoittaa että he palavat eli räjähtävät koko ajan.

Salviati: Toki on, mutta ei kai sitä silti tarvitse alkaa USKOMAAN ylimääräisiin tilaulottuvuuksiin. Hehän saavat itsekin puun palamaan, jolloin sen pinnalla olevat atomit laajenevat normaalia nopeammin ja tönivät näin toisiaan normaalia nopeammin kohti vähemmän tiheää aluetta.
Luulevatko he että tulitikulla on niin kova vetovoima sen jälkeen kun he saavat sen palamaan, että se kiskoo puusta atomeita irti ja luulevatko he että tulitikun kaareuttama tila jää kiskomaan puusta niitä atomeita vielä senkin jälkeen kun itse tikku viedään pois tai kun se on itsekin palanut ja laajentunut vähemmän tiheäksi energiaksi?

Sagredo: Niinhän heidän pitää luulla, mutta pelko voi joskus olla niin iso, että sitä uskoo melkein mihin vain, ettei tarvitse ajatella jotakin pelottavaa asiaa.

Savor

;):)

Salviati: Hehän saavat itse aikaiseksi hiukkasia hiukkaskiihdyttimessä ja näkevät laitteillaan miten tämä alkaa palaa enemmän etusosastaan, koska hankautuu liikeradastaan nähden etuosastaan enemmän, jolloin tästä hiukkasesta avautuu energiaa eteenpäin ja tämä energia saa hiukkasen liikeradan taipumaan silmukalle.
Yrittävätkö he laskea miten tila kaareutuu hiukkasen liikeradan lähellä?

Sagredo: Ehkäpä he joskus todellakin yritävät laskea jopa sitä, mutta toivottavasti he sitä ennen oivaltavat totuuden.

Savor

;):)

Vierailija

Savor: Muistaakseni et vieläkään ole kertonut, millainen havainto osoittaisi ajatuksesi vääräksi.

ilaiho
Savor: Muistaakseni et vieläkään ole kertonut, millainen havainto osoittaisi ajatuksesi vääräksi.

Jos olisi olemassa havainto, jota ei pystyisi selittämään ajatukseni mukaisella yhdellä yksinkertaisella periaatteella ja vieläpä niin että joku muu "teoria" pystyisi selittämään tämänkin havainnon omalla yhdellä yksinkertaisella periaattella.

Savor

;):)

Vierailija
Savor
ilaiho
Savor: Muistaakseni et vieläkään ole kertonut, millainen havainto osoittaisi ajatuksesi vääräksi.Jos olisi olemassa havainto, jota ei pystyisi selittämään ajatukseni mukaisella yhdellä yksinkertaisella periaatteella ja vieläpä niin että joku muu "teoria" pystyisi selittämään tämänkin havainnon omalla yhdellä yksinkertaisella periaattella.

Savor

;):)

Minullakin on teoria, "ajatus", näkymättömistä pienistä hämähäkeistä. Sillä pystyy selittämään minkä tahansa ilmiön. Senhän on silloin pakko olla oikein.

Ai niin. Ja onhan minulla se havainto. Atomien ytimistä ei aukea mitään energia-aaltoja.

Rauhoitupa taas. Aiheutat vain mielipahaa muille. Ja "teoriaasi" on entistäkin vaikeampi suhtautua järkevästi.

Entäs millaisia havaintoja ennustat teoriallasi? Siis, mitä sellaista teoriasi ennustaa / selittää mikä "laitostieteeltä" on jäänyt huomaamatta?

Tällä hetkellä teoriasi vaikuttaa vain sekavalta kokoelmalta ajatuksia, joissa olet keksinyt selityksen havaituille ilmiöille, ilman että selitystäsi voidaan testata tai falsifioida mitenkään; teoriasi ei ennusta mitään(?), vaan sanoo vain että maailmankaikkeus = maailmankaikkeus, selität jollain (hatusta) vetäistyllä jutulla ilmiöt, ja keksit näille yhä mielikuvituksellisempia perusteluita... joista et ole yhtään testannut / pystynyt testaamaan kokeellisesti.

Jonkinlaisia kokeita, testejä millä teoriaasi voisi konkreettisesti testata? Semantiikalla ja filosofialla voi selittää ihan mitä tahansa ja keksiä loputtomiin uusia mahdollisuuksia, mutta tiedettä siitä tulee vasta kun väittämiä voidaan myös testata jotenkin, niillä ennustetaan jotakin ja ne ovat myös falsifioitavissa jotenkin; lähtökohta sinulla on että keksit "täydellisen" selityksen, jota ei kuitenkaan voida havainnoida eikä testata mitenkään... ja eipähän tieteellisesti voikaan kommentoida mitään mitä ei voida myöskään havainnoida / todistaa mitenkään.

Joten, kerro jo, millä todistat väitteesi? Sen sijaan että havainnoit vain ympäristöä ja keksit syyt sille miksi asiat tapahtuvat, millä todistat sen että ne tosiaan _tapahtuvat_ _sillä_ _tavalla_ kuin sinä väität?

Olen ennustanut että tietty kerros merestä lämpenee yli 4 asteen silloin kun on kuuta kohti.

Tuon kerroksen lämpötila laskee noin 4 asteeseen sivulla ja toisella puolella kuusta katsottuna, tuo kerros viilenee alle 4 asteen.

Savor

;):)

Tämän toistettavan kokeen voi jokainen itse tehdä.

Jokainen on itse enrgiaa ja jokainen voi käpertää oman energian tiheään pakettiin menemällä kyykkyyn.

Sen jälkeen jokainen saa itsensä liikkeelle kohti vähemmän tiheää tilaa, kunhan vain ensin avaa oman energiansa suoraksi nopeasti, jolloin irtoaa maan pinnasta.

Savor

;):)

Elettiin Kekkosen aikaan kuuskymmentäluvulla, kun Moskovan suuri sisrkus tulj käymään Suomessa. Eikö perkeleet keksineet sitten mennä Kuopioon esitystä laettamaan. Esitys olj, hyvä niiinku pitiki, paitti noarasapina piäs karkuun siitä sirkuksesta. Isä Savor ollii just laettamassa huutolaespojille lum'mäkkeä. Sen alan taetaja kun olj. Poekamies siihe moalima aekaa. Ni eiku tuo apina ryökäle ilmaannu perse pysytssä lum'hangesta just isä Savorin etteen. Ja vot, tuumi isä Savor. Nyt ottaa kolomiulotteisesti: etteen, sivulle ja ylös. Voan tuostapa mie soan vaemon itellen. Katotaanpa miten ruppee värkit lähestymmään toisijjaan.. Perskutarallaa heät olj sitten kesällä ja poeka pirulaine synty syksyllä. Sanovat keljuillakseen muut, harvinaissen noppeeks tuon raskauvvenajan. Eivät lie tajunneet..

Savor
Olen ennustanut että tietty kerros merestä lämpenee yli 4 asteen silloin kun on kuuta kohti.

Tuon kerroksen lämpötila laskee noin 4 asteeseen sivulla ja toisella puolella kuusta katsottuna, tuo kerros viilenee alle 4 asteen.

Savor

;):)
Joko on kokeellisia tuloksia?

Savor

Tämän toistettavan kokeen voi jokainen itse tehdä.

Jokainen on itse enrgiaa ja jokainen voi käpertää oman energian tiheään pakettiin menemällä kyykkyyn.

Sen jälkeen jokainen saa itsensä liikkeelle kohti vähemmän tiheää tilaa, kunhan vain ensin avaa oman energiansa suoraksi nopeasti, jolloin irtoaa maan pinnasta.

Vs. Nykyfysiikka: teet jaloillasi sen verran työtä että sen ylöspäin tuottama voima voittaa maapallon vetovoiman; tilanne muuttuu tosin nopeasti koska maapallon vetovoima on jatkuvaa, toisin kuin itse tuottamasi hypyn voima.

...millä perusteella väität teoriasi selittävän paremmin tapahtuman? Ei sinun tarvitse edes "avata omaa energiaa suoraksi", kyllä kyykyssäkin saa itsensä hyppäämään hetkeksi ilmaan. Miksi pitää olla "tarpeeksi nopea"? No, fysiikka: ylöspäin suuntautuvan voiman pitää olla hetkellisesti suurempi kuin alaspäin vetävän painovoiman. Jälleen erittäin yksinkertainen, hyvin selkeä selitys.

Nostat yhden jalan ilmaan, ja alkaa väsyttää kun toinen jalka joutuu tekemään molempien työn pitääkseen sinut pystyssä; jälleen painovoima.

Jotain konkreettista, jotain millä voimme todeta "laajenemisen" aivan konkreettisesti, eikä pelkkiä oletuksia ja arvailuja. Eikä riitä että keksit toisen, korvaavan selityksen nykyisten tilalle, vaan sinun pitää pystyä myös osoittamaan se paremmaksi kuin nykyiset selitykset, kokeellisesti jne... tähän mennessä olet vain selittänyt erilaisia ilmiöitä, mutta yhtään koetta / todellista testiä et vaikuta tehneen.

Lisäksi ilmiöitä, jotka on jo selitetty on turha selittää uudestaan, ellet pysty osoittamaan virheitä alkuperäisessä selityksessä. Esimerkiksi painovoimalla on niin paljon vaikutusta kaikkiin fysiikan selityksiin maailmankaikkeudessa, että jos siinä olisi jotain perustavanlaatuista vialla niin en usko että fysiikka olisi kehittynyt lähellekkään sitä tasoa millä se nykyisin on. Pyrit selittämään samat ilmiöt uusiksi mitkä painovoima jo selittää, joten toivottavasti pystyt myös esittämään jotain kokeellisia todisteita (mielellään jo suoritetuista kokeista, mielellään niin että nykyfysiikka ei jo selitä tuloksia).

Pitäisikö kysyä, mitä sinulla on painovoimaa vastaan?

Elettiin 60 lukua ja apinat alkoivat jo hätääntyä. Kohtahan nuo hullut ihmiset tuhoavat koko maapallon.

Määrättiin siihen sitten matemaatikkoapina, jonka tehtäväksi annettiin laskea, että millä todennäköisyydellä saataisiin apinoista syntymään suoraan ihminen, jonka äly riittäisi kertomaan miten asiat on.

No todennäköisyyshän oli aivan olematon, joten ei auttanut muu kuin pyytää me häneltä, että josko vähän jelppaisi jotakin ihmispariskuntaa.

Me hän aikansa mietti ja totesi, ettei se muitten kohdalla ole mahdollista, mutta voisipa sitä yrittää erään jalon kansan eli Savolaisten parissa ja kuinka ollakkaan, tässä ollaan.

Savor

;):)

Ja tämäkin tarina luotiin sitä mukaa kuin tekstiä alkoi syntyä.

Savor

;):)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat