Seuraa 
Viestejä45973

http://www.yle.fi/uutiset/vasen/id40542.html

Radiokanava ja nyt tämä.
Miksi ei kilpailuviranomaiset jo puutu?
Onko median keskittyminen liikaa yksiin käsiin suotavaa?

Sanoma WSOY on ostanut Suomen Metro-lehden liiketoiminnot Metro International S.A:lta.

Ilmaisjakelulehti Metroa jaetaan 18 kaupungissa eteläisen Suomen alueella. Suurin osa noin 350 000 lukijasta on pääkaupunkiseudulla. Metro on lukijamäärällään suomen viidenneksi suurin uutislehti.

Metrolehden liikevaihto oli viime vuonna vajaat kuusi miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on vajaat nelisenkymmentä työntekijää.

Metrosta tulee osa Sanoma Kaupunkilehdet-liiketoimintayksikköä, johon kuuluvat entisestään kaupunkilehdet Vartti, Uutislehti 100, Nöjesguiden, V, Koillis-Helsingin Lähisanomat, Kellokas, Itäväylä, Lappeenrantalainen ja Kouvolan kaupunkilehti Seiska.

Sanoma Kaupunkilehtiin jo aiemmin liitetty Uutislehti 100 ja Metro jatkavat ilmestymistään rinnakkain siten, että lehdet profiloituvat eri kohderyhmiin ja jakelualueisiin.

! Kohta tulee bannit !

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Yksistään tämä uusi lehti tavoittaa melkein kymmenen prosenttia suomen lukutaitoisesta kansasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi kilpailuviranomaiset eivät puutu?
Mediamonopoli laajenee laanemistaan, lopputuloksena mediadiktatuuri ja kotrolloitu informaatiovirta.

Tieto on kopioitu SanomaWSOYn kotisivuilta. Huomioi lukiessasi sopivasti sijoitetut ylisanat.

Mediamonopoli vailla vertaa

SanomaWSOY-konsernissa on viisi liiketoimintaryhmää: Sanoma Magazines, Sanoma, WSOY, SWelcome ja Rautakirja. SanomaWSOY:n mukaan konsernin tulos ei ole merkittävästi riippuvainen yksittäisen liiketoimintayksikön kehityksestä, sillä ryhmät toimivat monipuolisesti median eri osa-alueilla yli 20:ssä Euroopan maassa.

Suurin ryhmistä on Sanoma Magazines, joka julkaisee 289 aikakauslehteä 12 maassa. Sanoma puolestaan kustantaa Helsingin Sanomien lisäksi valtakunnallisia ja alueellisia sanomalehtiä, paikallislehtiä ja kaupunkilehtiä.

WSOY on Suomen suurin kirjankustantaja ja eurooppalainen oppimateriaalikustantaja. Sähkoiseen viestintää keskittyneellä SWelcomilla on televisiokanava Nelonen ja pääkaupunkiseudun kaapelitelevisio-operaattori Welho.

Rautakirja on puolestaan kioskikaupan markkinajohtaja Suomessa ja Baltian maissa kioskikaupassa, ja sillä on lehtijakelua myös Venäjällä ja Romaniassa.

http://www.verkkouutiset.fi/arkistojutt ... t=Ryhm%E4t

Sanoma Magazines Liiketoiminta

Sanoma Uitgevers
Sanoma Uitgevers on merkittävä toimija Hollannin aikakauslehtimarkkinoilla. Yhtiön liikevaihto vuonna 2005 oli 541,2 milj. euroa.

Sanoma Magazines Belgium
Sanoma Magazines Belgium on Belgian suurin aikakauslehtikustantaja, joka toimii sekä flaamin- että ranskankielisillä markkinoilla. Yhtiön liikevaihto vuonna 2005 oli 184,4 milj. euroa.

Sanoma Magazines Finland
Sanoma Magazines Finlandin liikevaihto vuonna 2005 oli 184,3 milj. euroa. Yhtiö kustantaa naisten- ja perhelehtiä, tekniikkalehtiä ja yritysjulkaisuja ja lasten ja nuorten julkaisuja sekä laajentaa verkkoliiketoimintaansa. Sanoma Magazines on johtava aikakauslehtikustantaja Suomessa.
Yhtiön suurin lehti levikiltään on lapsille suunnattu viikkolehti Aku Ankka, jota yritys on julkaissut Suomessa vuodesta 1951. Sanoma Magazines Finlandin levikiltään suurimpiin lehtiin kuuluvat myös ET-lehti, Kodin Kuvalehti, Me Naiset, Hyvä Terveys ja Gloria. Lisäksi Sanoma Magazines Finland kustantaa kirjoja.

Tekniikkajulkaisut ovat Sanoma Magazines Finlandin erityisen vahva alue. Ammattilaisille suunnattu Mikrobitti ja Tietokone ovat markkinajohtajia segmenteissään. Yhtiöllä on myös useita autolehtiä: Auto Bild Suomi, GTi Magazine and V8 Magazine. Lisäksi Sanoma Magazines Finland kustantaa yli 20 yritysjulkaisua.

Sanoma Magazines International
Sanoma Magazines Internationalin liikevaihto vuonna 2005 oli 212,4 milj. euroa. Se toimii yhdeksässä maassa: Bulgaria, Kroatia, Romania, Serbia, Slovakia, Tshekki, Ukraina, Unkari ja Venäjä.

Keski-Eurooppa (Unkari, Tshekki, Slovakia)
Sanoma Budapest toimii laajasti median eri osa-alueilla. Naistenlehdet, viihdelehdet, talouslehdet ja tv-lehdet muodostavat tuotevalikoiman ytimen. Lisäksi se kustantaa kirjoja ja yritysjulkaisuja.
Kaakkois-Eurooppa (Romania, Bulgaria, Kroatia, Serbia ja Ukraina)
Sanoma Hearst Romania kustantaa kuluttaja-aikakauslehtiä naisille ja miehille sekä uusille vanhemmille. Yrityksellä on myös maan johtava internetportaali, Startpage.ro.

Kroatiassa Sanoma Magazines Zagrebin lehtivalikoimaan kuuluu laaja valikoima erilaisia lehtiä, mm. naistenlehti Elle, juorulehdet Story ja Gossip sekä suosittu tiedelehti National Geographic.
Sanoma Bliasak Bulgaria on markkinajohtaja aikakauslehtikustantamisessa Bulgariassa.

Vuonna 2005 Sanoma Magazines International aloitti toiminnan Serbiassa. Sanoma Magazines SMG:n ensimmäinen lehtilanseeraus oli naistenlehti Elle.
Ukrainassa Independent Media kustantaa Cosmopolitania ja Men's Healthiä. Sloveniassa Sanoma Magazinesilla on toimintaa Gruner + Jahrin kanssa perustetun yhteisyrityksen Adria Magazine Holdingin kautta. Yhteisyritys toimii myös Kroatiassa ja Serbiassa.

Venäjä ja IVY-maat
Independent Media on markkinajohtaja kuluttaja-aikakauslehtien kustantamisessa Venäjällä.

Aldipress
Sanoma Magazines omistaa myös Hollannin johtavan kaupallisen aikakauslehtien myynti- ja jakeluorganisaation, Aldipressin. Yhtiön liikevaihto vuonna 2005 oli 118,6 milj. euroa.

WSOY:n liiketoiminta

Oppimateriaalit
WSOY on Euroopan johtavia oppimateriaalikustantajia. Oppimateriaalit-toimiala kustantaa pedagogisia viestintätuotteita sekä painettuina että sähköisesti. Oppimateriaalit-toimialaan kuuluvat WSOY Oppimateriaalit (Suomi), Malmberg (Hollanti), Van In (Belgia), Láng Kiadó és Holding (Unkari) sekä 55,1 %:sesti omistettu tytäryhtiö Young Digital Planet (Puola).

Kustantaminen
WSOY:n yleisen kirjallisuuden yksikkö julkaisee kotimaista kirjallisuutta sekä käännöskirjallisuutta ja tietokirjoja. Vuonna 2005 WSOY julkaisi 780 kirjauutuutta. WSOYpro-yksikkö tuottaa yritysjulkaisuja, sanakirjoja, tietotekniikan kirjoja ja verkko-opetusratkaisuja. Weilin+Göös markkinoi kuluttajille suoramyyntiin sopivia tieto- ja sanakirjatuotteita. Skandinavian maissa toimiva Bertmark kustantaa ja markkinoi vuosikirjoja ja suurteoksia.

Muut
WS Bookwell on yksi suurimmista kirjanpainajista Pohjoismaissa. Yhtiö tarjoaa painopalveluja myös Pohjois-Euroopan markkinoille.

Sanoman liiketoiminta

Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat -liiketoimintayksikköön kuuluu Pohjoismaiden suurin tilattava päivälehti, Helsingin Sanomat, joka tavoittaa päivittäin 1,1 miljoonaa lukijaa (KMT). Lisäksi liiketoimintayksikköön kuuluvat luokitellun ilmoittelun verkkopalvelu Oikotie sekä Helsingin seudulla toimiva paikallisradio Radio Helsinki. Liiketoimintayksikön liikevaihto vuonna 2005 oli 261,1 milj. euroa ja se työllistää noin 500 henkilöä.

Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomat-liiketoimintayksikköön, jonka liikevaihto vuonna 2005 oli 93,7 milj. euroa, kuuluvat iltapäivälehti Ilta-Sanomien lisäksi mm. Suomen suurin urheilulehti IS Veikkaaja ja maan suurin ilmoita ilmaiseksi -lehti Keltainen Pörssi. Virossa ilmestyy Keltaisen Pörssin sisarjulkaisu Kuldne Börs. Lisäksi yksikköön kuuluu Huuto.Net-verkkohuutokauppapalvelu.

Sanoma Lehtimedia
Sanoma Lehtimedia -liiketoimintayksikkö kustantaa Kaakkois-Suomessa kolmea päivälehteä, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat, sekä kuutta paikallislehteä. Liiketoimintayksikön liikevaihto vuonna 2005 oli 48 milj. euroa.

Sanoma Kaupunkilehdet
Sanoma Kaupunkilehdet kustantaa useita kaupunkilehtiä, mm. Uutislehti 100, Kaupunkilehti Vartti, V, Palvelulehti Itäväylä, Kellokas, Hyvinkään Kellokas ja Koillis-Helsingin Lähisanomat. Uutislehti 100 on pääkaupunkiseudun luetuin joukkoliikennelehti.

Sanomapaino
Sanomapainolla on tuotantolaitokset Vantaan Sanomalassa, Forssassa ja Varkaudessa sekä rotaatiopainot Kouvolassa ja Lappeenrannassa.

Sanoma Business Services
Sanoma Business Services -liiketoimintayksikkö, johon kuuluvat Esmerk, Lehtikuva ja Taloussanomat, tarjoaa yritysasiakkaille informaatio- ja kuvatoimistopalveluja sekä talousuutisia. Suomen johtava kuvatoimisto Lehtikuva Oy toimittaa uutiskuvia sekä yleis-, ajankohtais- ja erikoiskuvamateriaalia pääasiassa joukkoviestintävälineiden tarpeisiin. Taloustiedon markkinoilla toimiva Taloussanomat Oy kustantaa Taloussanomia sekä tuottaa uutistoimistopalveluja yrityksille (Uutistoimisto Startel). Esmerk Oy tuottaa yritysten viestinnän ja tietopalvelun tueksi uutis- ja mediaseurantapalveluja. Yhtiö seuraa talousuutisia kaikkialla maailmassa ja Esmerkin palveluiden käyttäjiä on kymmeniä tuhansia.

SWelcomin liiketoiminta

Televisiotoiminta
Valtakunnallista mainosrahoitteista televisiotoimintaa harjoittava Nelonen on Suomen kolmanneksi suurin mainosmedia mainosmyynnillä mitattuna. Nelosen ohjelmisto on suunnattu ajan hermolla eläville aktiivisille ihmisille. Nelosen liikevaihto vuonna 2005 oli 71,5 milj. euroa.

Welho (ent. HTV, Helsinki Televisio) on Suomen suurin kaapelitelevisioyhtiö. Welho tarjoaa kaapelitelevisioverkkoon liittyneille maksu-tv-tuotteita ja laajakaistaisia internetpalveluja sekä puhepalveluja.
Werne tarjoaa teknisiä palveluja televisio-, video- ja ääniohjelmien tuottajille.

Digitaaliset sisältö- ja viestintäpalvelut
2ndhead Oy kehittää internet-, mobiili-, laajakaista- ja digi-tv-jakelukanaviin suunnattuja palveluja ja järjestelmiä sekä on vastannut koko SanomaWSOY-konsernin kattavan sähköisen asiakashallinnan ja mainonnan yhtenäistämisestä.

Rautakirjan liiketoiminta

Kioskikauppa
Rautakirja on markkinajohtaja kioskikaupassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. R-kioski on valtakunnallinen, keskitetysti ohjattu monimyymäläketju Suomessa, joka tarjoaa asiakkailleen viihdettä, jännitystä ja mielihyvää sekä päivittäisiä perustuotteita ja -palveluita nopeasti ja vaivattomasti aamusta iltaan. R-kioskeja on Suomessa yli 700. Virossa kioskikauppaa harjoittaa Rautakirjan tytäryhtiö R Kiosk Eesti AS. Valtakunnalliseen ketjuun kuuluu 203 R-kioskia. Latvian kioskikaupassa Rautakirja on mukana omistaessaan 50 % Narvesen Baltija SIA -yhtiöstä. Yhtiöllä on 408 kioskia, joista osa toimii Preses Apvieniba - ja osa Narvesen-nimellä. Liettuassa Rautakirjalla on Liettuan johtava valtakunnallinen Lietuvos Spauda -kioskiketju, jolla on 526 kioskia. Kioskikaupan liikevaihto oli 345,8 milj. euroa vuonna 2005.

Lehtijakelu
Lehtijakelutoimintaa Rautakirjalla on Suomessa, Virossa, Romaniassa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. Toimialan vuoden 2005 liikevaihto oli 98,5 milj. euroa. Lehtipiste on markkinointi- ja jakeluorganisaatio, joka toimittaa lehtien irtonumeroita noin 8 000 myyntipisteeseen Suomessa. AS Lehepunkt on Virossa toimiva lehtijakeluyhtiö, jonka markkinaosuus on noin 90 %. Lisäksi Rautakirja omistaa romanialaisen lehtijakeluyhtiö Hiparion Distributionin, jonka markkinaosuus on noin 30 %. Latviassa Rautakirjalla on 50 %:in osuus lehtijakeluyhtiö Preses Servissistä ja Liettuassa Rautakirja omistaa 51 % lehtijakeluyhtiö Impress Tevasta. Venäjällä Rautakirjalla on Moskovan alueella toimiva lehtijakeluyhtiö TK Pressexpo.

Kirjakauppa
Kirjakauppa-liiketoimintaan kuuluvat Suomessa 60 myymälän valtakunnallinen kirjakauppaketju, Suomalainen Kirjakauppa, viisi korkeakoulujen ja yliopistojen yhteydessä toimivaa Yliopistokirjakauppaa pääkaupunkiseudulla, kaksi pokkareihin erikoistunutta Reader's-myymälää sekä verkkokirjakauppa (suomalainen.com). Yhtiö omistaa myös Lukiolaisten Kirjakaupan, joka myy esim. lukion oppikirjoja pääasiassa verkkopalvelunsa kautta (http://www.lukiolaistenkirjakauppa.fi). Lisäksi Suomalainen Kirjakauppa omistaa virolaisen Apollo Raamatud AS:n, jolla on viisi myymälää, kirjojen ja toimistotarvikkeiden postimyyntiä sekä kirjoihin erikoistunut verkkokauppa. Kirjakauppa-toimialan liikevaihto vuonna 2005 oli 135,3 milj. euroa.

Viihde ja vapaa-aika
Finnkinolla ja sen tytäryhtiöillä on elokuvien esitystoimintaa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa yhteensä 23 teatteria ja 121 salia. Lisäksi yhtiö tuo Suomeen pienten kohderyhmien elokuvia lähinnä oman elokuvateatteriketjun tarpeisiin sekä videojälleenmyyntiin ja -vuokraukseen. Ryhmään kuuluu myös Baltian maissa toimiva videotukkuliike ja videovuokrausketju AS Forum Cinemas Home Entertaiment.

Rautakirja lunasti vuonna 2005 JHC Arena Holdingin koko osakekannan ja sai samalla määräysvallan D+J Arena Hamburgissa, joka on Hampurissa toimiva monitoimiareena.

http://www.sanomawsoy.fi/content.aspx?f=2182

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat