Seuraa 
Viestejä45973

Tämä on hatarasti historiaan ja kulttuuriin liittyvä aihe.

Ajaudut teknismaagisista syistä johtuen 1200-luvun Eurooppaan. Sinulla on tuliaisina nykyajasta vain kummalliset vaatteesi. Kaupungissa hämmästyttävä tietomääräsi huomioidaan (ihmeellisen kampauksesi lisäksi) ja sinusta tehdään yliopiston professori kaikissa aineissa.

Sinä tiedät, että kuussa ei ole elämää. Tiedät, että Amerikka ja Australia ovat löytämättä. Tiedät, että mikrobit aiheuttavat tauteja ja DNA vastaa perinnöllisyydestä. Tiedät, etteivät ihmiset joudu henkien riivaamiksi vaan tulevat mielisairaiksi. Tiedät, mitä kaikkea hyödyllistä sähköllä voisi saada aikaan. Mutta miten selittää tätä kaikkea yksinään? Mitä laitteita pystyisit nykyisillä tiedoillasi valmistamaan? Mitä kokeita osaisit suorittaa vakuuttaaksesi keskiajan ihmiset tiedoistasi?

Kerro nyt, miten toimisit professuurissasi. Oletetaan, että sinua kunnioitetaan niin paljon, että et kärvenny roviolla jollet ihan suoraan mene julistamaan, että Jumala on kuollut. Oletetaan myös, ettet itse kuole heti ensimmäisenä päivänä ruttoon tai muuhun tautiin. Miten todistat nykyaikana itsestään selviä asioita ja mitä teknisiä vempeleistä voit valmistaa?

  • ylös 2
  • alas 3

Sivut

Kommentit (196)

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1474

Ensimmäiseksi pitäisi rakentaa kunnon aseistus että pärjäsi kirkon inkvisitiolle sekä kouluttaa itselle uskollinen tukijoukko. Sitten voisikin alkaa rakentamaan kaupunkeihin toimivaa kunnallistekniikkaa, opettaa puhtauden merkitystä sekä rakentaa sairaala ja terveydenhoidon laitoksia.
Paljon varmasti olisi annettavaa ja varmaan ihan "normaalilla" koulusivistyksellä sekä käytännön kokemuksella saisi todella paljon edistystä aikaan.
Pelkään kuitenkin pahoin että osaava ja tietävä nykyajan ihminen saattaisi kuitenkin kallistua tekemisissään siihen kuinka saisi eniten itselleen hyötyä ja kun pääsisi vähitellen valtaan hänestä tulisikin hirmuvaltias.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

En jaksa odottaa, vaan kirjoitan nyt mitä itse tekisin. Suorittaisin ns Pasteur-kokeen eli keittäisin vaikkapa lihaa kaksi kimpaletta, joista toisen laittaisin tiiviin kuvun alle ja toisen jättäisin vapaaseen ilmaan. Myöhemmin näyttäisin ihmisille, että katsokaa nyt, kuvun alla olevaan lihaan ei tule matoja ja muuta, vaan madot ovat ilmasta peräisin. Eivätköhän oppisi aika paljon hygieniasta: käyttämään keitettyä vettä ja säilyttämään elintarvikkeita oikein.

Mutta sähkötekniikkapuolella en voisi pahemmin päteä. Onko lamppua mahdoton rakentaa kotikonstein? Jos on, niin mitenkäs sen keksijä sen sitten rakenti?

Galileo Galilein kuulientiputuskokeen tietenkin toistaisin, vaikken osaisi mitään matemaattista kaavaa keskiajan ihmisille tarjota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmana on se, että ei varmasti keskiajankaan ihminen mitä hyvänsä ilman todisteita niele, esim. että kaikki olisi oikeasti muka rakentunut jostain atomeista. Ja esimerkiksi minä en pystyisi ohjaamaan teollistumista, kun en edes tajua, miten alkeellinen höyrykone toimii. Lähinnä voisin auttaa tuolla terveydenhoitopuolella. Sielläkin pitäisi todisteiden avulla kitkeä ihmiset taikaluuloista.

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1474

Luulisin että ensimmäinen hehkulamppukin tehtiin hyvässä yhteistyössä lasinpuhaltajan kanssa.
Puhalletun lasipallon sisään asetettiin volframilanka ja pallo lämmitettiin kuumaksi ja lopulta suljettiin.
Lämmityksen aikana ilma karkaa pois pallosta joten eiköhän sinne riittävä tyhjiö saataisi ko. konstein. Seurasin Joulun alla lasimestaria joka teki kuusen koristepalloja kuumentamalla ohutta lasiputkea ja se pallon sulkeminenkin sujui tosi näppärästi.
Varmaankin uusia oppeja tulisi antaa tosi varovasti ihmisten "pureskeltavaksi" ja muutoinkin olisi parasta pitää matalaa profiilia. Sen aikaiset ihmiset eivät tulisi olemaan oikein valmiita ottamaan vastaan sitä tietoa mitä meillä on, onhan mekin kuljettu siitä ajasta eteenpäin 800 vuotta ja meillekin tämän päivän tieto on monesti liikaa.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Olipas hauska aihe!

Ensimmäiseksi tuli minullekin mieleen tuo hygieniapuoli, keitetyllä vedellä ja kirkkaalla vinalla pääsee jo aika pitkälle.

Täytyy mielikuvitella lisää!

Pokasaha
Ensimmäiseksi pitäisi rakentaa kunnon aseistus että pärjäsi kirkon inkvisitiolle sekä kouluttaa itselle uskollinen tukijoukko.

Heh, tämä on lähes pakollinen vaihe. Jos ilman kirkon tukea olisi tuohon aikaan ruvennut julistamaan jotain nykytieteestä, niin olisi varmaan päätynyt roviolle tai mestauslavalle.

Mutta ehkä jo mainittujen asioiden lisäksi voisi opettaa jotain perinnöllisyydestä. Risteyttämisestä ja ominaisuuksien periytymisestä lähinnä. Todisteitahan piisaisi jo siinä, kun näyttäisi jotain selkeästi samankaltaisia ominaisuuksia lapsista ja näiden vanhemmista.

Minä olisin myös rakentanut oman aseen jolla olisin voinut sanoa vaikka mitä kirkkoa vastaan eikä olisi tarvinut pelätä inkvisitiota. Seuraavaksi olisin tehnyt muistiin muutamia matemaattisia laskuja. Sitten olisin parannellut vähän karttoja ja kertonut Amerikasta.

Hyvistä ideoista ei varmasti olisi pulaa, mutta ongelmaksi muodostuisi työkalujen, raaka-aineiden ja tuotantovälineiden alkeellisuus. Kaikki pitäisi tehdä itse alusta lähtien. Kuitenkin jos onnistuisi oikein verkostoitumaan oikeiden ihmisten kanssa niin 1400-luvun tekniikan nostaminen esimerkiksi 1800-luvun tasolle ei varmasti olisi täysin mahdotonta.

Aleksi Bardy, siis se käsikirjoittaja/ohjaaja, pohti tätä kysymystä hiljattain jossain kolumnissaan. Lopputulos oli, että helpointa olisi kerätä mukava toimeentulo kertomalla elokuvista tuttuja tarinoita (terminator, alien jne) ja soittelemalla ikivihreitä pop-klassikoita (beatles, yms.). Ei mitenkään yllättävä vastaus käsikirjoittaja-ohjaajalta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46469

Enpä tiedä, mitä tekisin. Varmaan eniten saisi asioita parannettua juuri terveydenhuolon alalla. Niin suuri merkitys yksinkertaisilla hygieniatoimilla on. Tekniikan kehittäminen nollatasolta ei olisi lainkaan niin yksinkertaista, varsinkin kun taikauskoiset ihmiset on peloteltu näkemään joka paikassa noituutta.

On epärealistista kuvitella, että yksittäinen ihminen pystyisi sen ajan välineillä rakentamaan aseita, joilla uhmata tuhatpäisiä armeijoita hallitsevia kuninkaita tai kirkkoa. Se olisi varmasti mahdotonta, vaikka saisi viedä mukanaan modernin sotilaan varustuksen.

Ennemmin kannattaisi varmaan yrittää ujuttautua korkeisiin valtion tai kirkon virkoihin. En sitten tiedä, missä määrin nykyajan tiedoista olisi siinä hyötyä. TKK:n matematiikan peruskurssit varmaan riittäisivät matematiikan professorin virkaan. Kuitenkin sosiaalinen lahjakkuus, pärstäkerroin, on se jolla pääsee valtaapitävien suosioon. Se tuskin on nykyään sen parempi kuin ennenkään.

Vierailija
Pokasaha
Sitten voisikin alkaa rakentamaan kaupunkeihin toimivaa kunnallistekniikkaa, opettaa puhtauden merkitystä sekä rakentaa sairaala ja terveydenhoidon laitoksia.

Rahoittajia tällaisille suurhankkeille olisi varmasti vaikea löytää. Myös puhtauden merkityksen opettaminen taikauskoiselle väelle olisi melkoinen savotta, koska asiaa eivät meinanneet edes lääkärit aikoinaan ottaa millään todesta.

Muutosvastaisuus ja uusien ajattelumallien vastustaminen on ihmiskunnalle varmaankin sisäsyntyistä. 1200-luvulle joutuva nykyihminen menettäisi aika pian hermonsa ennenkaikkea täysin erilaisen ajatusmaailman, kulttuurin ja kokemushistorian vuoksi, ja ainoa keino säilyttää mielenterveytensä olisikin mukautuminen.

Ketjun idea on loistava ja se mitä luultavimmin tuottaa paljon niinh huypia kuin uutta ymmärrystäkin meille keskustelijoille.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Pokasaha
Luulisin että ensimmäinen hehkulamppukin tehtiin hyvässä yhteistyössä lasinpuhaltajan kanssa.
Puhalletun lasipallon sisään asetettiin volframilanka ja pallo lämmitettiin kuumaksi ja lopulta suljettiin.

Mainittakoon, että Edisonin ensimmäiset hehkulamput toimivat hiililangalla, jota on paljon helpompi saada kuin volframia.

Tässä onkin hyvä aasinsilta erittäin oleelliseen kysymykseen. Itse olen lukenut aika paljon tekniikan historiaa, ja olen päätynyt joskus samanlaiseen ajatusleikkiin, tosin ehkä pikemminkin ydinsota --> yhteiskunnan paluu vaihdantatalouteen-konseptilla. Tiedän yhtä sun toista siitä, miten eri materiaaleja valmistetaan ja on valmistettu, mutta se ei kuitenkaan riitä. Pitäisi myös osata tunnistaa luonnosta kaikenlaisia materiaaleja jotta niitä osaisi hyödyntää kunnolla. Miltä volframi näyttää, mistä sitä saadaan ja miten? Miten helskutissa volframia saadaan kivestä ja vieläpä langaksi asti?

Sama kysymys voidaan esittää melkein miltä alalta vain; esimerkiksi Pokasaha mainitsi sairaaloista ja terveydenhuollon laitoksista. Toki minäkin tiedän yhtä sun toista biologiasta, mutta entä jos joku keskiaikainen lykkäisi puukon käteen ja sanoisi että leikkaappast tolta meitin mummolta kaihi? Tiedän kyllä pääpiirteissään miten kaihi leikataan mutta eihän siitä mitään tulisi.

Tarkoitan tällä että vaikka meistä tuntuukin että ollaan niin perkuleen wiisaita verrattuna keskiajan ihmisiin, niin ei sillä tiedolla tee vielä mitään. Tarvitaan myös taitoa, ja käsittämättömän paljon! Yksittäinen ihminen ei kertakaikkiaan voi osata kaikkea.

Eikös kirjojen painatus keksitty vasta joskus 1500-luvulla? 1200-luvulle joutuneena voisin teettää puusepällä kirjainleimasimet ja niitä eritavoin alustoille asettelemalla ja musteeseen painamalla voisin sitten painattaa tekstejä, esim. lyhyitä oppikirjoja. Miten ihmeessä muuten voi olla mahdollista, että noin yksinkertaista juttua kuin painatus ei keksitty aikaisemmin, vai olenko tajunnut jotain väärin tässä? Oliko se Gutenbergin painosysteemi jokin kunnon kone vai mitä ihmettä?

Mummon muistutus viinasta desinfioijana oli hyvä veto. Ei tullut itselle mieleen, että tämä nykyisinkin laajalti labroissa käytetty kemikaali on yksinkertaista valmistaa keskiajallakin.

Mitähän puhtaita metalleja keskiajalla osattiin valmistaa? Mietin vain, että tuota hehkulampun wolframia ei ehkä tuolloin osattu puhdistaa.

Lisää todistuksia keskiajan biologian opiskelijoille: sen, että kasvit tarvitsevat ilmasta kaasuja, voi todistaa sulkemalla kasvi ilmatiiviin kuvun alle. Saman voi tehdä myös jollekin eläimelle.

Siinähän Heksu jo vastasi wolframipohdintaani.

Olen samaa mieltä, että vaikka tiedämme paljon, emme silti välttämättä osaa käytännössä tehdä asioita alusta loppuun itse. Se tässä ketjussa onkin pääideana: mitä sinä oikeasti osaisit tuossa tilanteessa tehdä tai opettaa muille?

Keskiajalla tilanne poikkeaa ydinsodanjälkeisestä tilanteesta siinä, että keskiajan ihmisillä keskimäärin on paljon paremmat tiedot maanviljelyksestä ja käsitöistä kuin länsimaiden ihmisillä nykyään.

Penisiliini olisi aika hyvä pelinavaus. Nopea ja vaivaton.

Lisäys: Tosin siinäkin tarvittaisiin jonkin paikallisen home-ekspertin apua tunnistamisessa. Milloin penicillium-home on saanut nimensä?

Jazzer
Seuraa 
Viestejä7

Samantapaista ajatusleikkiä olen itsekin pyöritellyt aika ajoin mielessäni. Lähinnä kaikki mitä pystyis opettamaan on teoriaa, mutta silloinkin pitää olla hyvin tarkkana pirullisen kirkon kanssa. Nehän vastustavat kaikkea mikä on oikein.

Raaka-aineista olisi pulaa. 1200-luvulla oli käytössä jo erilaisia metalleja, mutta hinnat taitaisivat olla varsin korkeita. Tuolla kunnallistekniikan puolella nyt pärjäisi pitkälle pelkällä kivellä, mutta ei sitä ihan yksin viitsisi alkaa vesi- ja jätevesijärjestelmiä rakentamaan.

Lähinnä kai sitä kertoisi matematiikasta minkä osaa ja fysiikasta ja kemiasta mitä uskaltaa. Uskontojen mollaaminen kannattaisi varmaan jättää aika vähälle.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46469

Wolframi on hyvin hankalasti valmistettava ja käsiteltävä metalli. Wolframin käsittelyyn vaaditaan 3000 asteen luokkaa olevia lämpötiloja. Siitä ei olisi toivoakaan tehdä mitään keskiajalla.

Kirjapainotaidon keksimistä hidasti varmasti se, että kenellekään ei tullut mieleenkään halvoista kirjoista saatavaa hyötyä. Kuka nyt olisi voinut odottaa, että kuka tahansa kadunmies voisi oppia lukemaan.

Kirkko ei varmasti vastustanut asioita siksi, että ne olisivat olleet totta, vaan siksi kun kirkonmiehet kokivat oman asemansa uhatuksi. Uudistukset olisi pitänyt tuoda esiin siltä kantilta, mitä hyötyä niistä on kirkolle ja kuninkaalle. Miten parempi terveydenhuolto ja korkeampi tekniikka tuo kirkolle enemmän veroja ja kuninkaalle enemmän sotilaita.

Kaikkia viestejä en lukenut mutta jotakin osaisin tehdä. Kirjapaino pystyyn ensimmäiseksi. Lieneekö jo mainittu.

Vierailija
Ronski
Uskoisin pystyväni rakentamaan höyrykoneen.

Puustako ajattelit veistellä? Jos metallista, niin saisit ensitöiksesi kehittää melkoisesti metallintyöstömenetelmiä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46469
bosoni

Puustako ajattelit veistellä? Jos metallista, niin saisit ensitöiksesi kehittää melkoisesti metallintyöstömenetelmiä.

Totta. Kun menisi paikallisesta rautakaupasta hakemaan kiinalaista harrastesorvia ja halpaa hitsausmuuntajaa, voisi myyjä yllättäen kaupata ei-oota. Tuskin osaisi arvioida toimitusaikaakaan.

Jostain kyläsepän ahjollaan jalostamista takorautakappaleista voisi olla aika ankeaa tehdä ainoatakaan koneenosaa. Pronssinkin työstö voisi olla aika heikkoa. Enpä haluaisi olla sen höyrykattilan lähellä, joka on tehty ajan tyyliin lyijyllä juotetuista vasaralla taotuista peltilevyistä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat