Seuraa 
Viestejä45973

Pidän erityisen paljon tästä kirjailijasta, joka on kirjoittanut huipputeoksia kuten Ravunkäyntiä ja Peltirumpu. Hänellä toimii mielikuvitus erinomaisesti ja hän osaa kirjoittaa hyvin ymmärrettävää tarinaa, joka on kuitenkin loistavan juonen ansiosta kuin veistos, jota voi tutkia aina uudestaan ja uudestaan löytäen aina vain uusia muotoja.
Kirjailijalla on kuitenkin hieman valonarka menneisyys, mutta se on vain menneisyys vai onko?

Nobel-kirjailija Günter Grassin tunnustus natsimenneisyydestään on nostattanut valtavan kohun hänen kotimaassaan Saksassa sekä Puolassa. Grass, 79, myönsi äskettäin, että palveli natsien SS-joukoissa toisen maailmansodan aikana.

Puolassa on vaadittu, että Grassin pitää luopua saamastaan Gdanskin kunniakansalaisuudesta.

- Yksikään SS:n jäsen ei voi olla kunniakansalainen missään Puolan kaupungissa, varsinkaan Gdanskissa, mistä koko sota sai alkunsa, jyrisi kansanedustaja Jacek Kurski. Ex-presidentti Lech Walesa puolestaan pohti, olisiko Grass koskaan edes saanut Nobelia, jos olisi paljastanut synkän taustansa.

Grass julkaisee syyskuussa elämäkertansa, jossa hän selittää päätöstään liittyä SS:n riveihin 17-vuotiaana. Tunnustusta on Saksassa moitittu heikoksi pr-tempuksi.

- Tunnustus juuri kirjan julkaisun alla haisee promootiokikalta. Toki kaiken jälkeenkin Grass on Saksan tärkein elossa oleva kirjailija, mutta asemansa moraalisena auktoriteettina hän on menettänyt, kommentoi Bild am Sonntag -lehti.

Grass on aiemmin kertonut liittyneensä Saksan armeijaan vuonna 1944 ja palvelleensa ilmatorjuntajoukoissa. Hän oli sotavankina vuoteen 1946, ja myöhemmin hänestä tuli pasifisti ja Saksan vasemmiston sankari. Kirjallisuuden Nobelin Grass sai vuonna 1999.


Ilta-sanomat

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Konna mikä konna. Olenkin aina suhtautunut skeptisesti pasifisteihin, ja näköjään aiheellisesti tälläkin kerralla. Ja Kyntteri ei muka ampunut yhtään laukausta puolen vuoden sotakokemuksen aikana. Jotain on vielä paljastamatta ja saattaa jäädä lopullisesti pimentoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitäs tuosta.

Yhtenä päivänä vain oli 17-vuotiaan Guntherin kotia lävähtänty palvelukseenastumismääräys ja joukko-osastoksi oli määrätty joku Waffen-SS:n divisioona.

Grass on näkyvä henkilö, loistava kirjailija ja Saksan - ja ihmiskunnan- moraalista taakkaa esille pitänyt merkittävä vaikuttaja. Pasifismin puolestapuhujana myös sitäkin uskottavampi, jos on SS-joukoissa palvellut.

Vierailija

Eipä natsimenneisyys ole hälventänyt muidenkaan kirjallista arvoa, vaikka henkilöön kohdistununeet asenteet ovatkin muuttuneet. Esimerkkeinä vaikkapa Hamsun ja Celine. En minä esim. Celineä ihmisenä arvosta, mutta hänen kirjoistaan nautin suuresti, eikä hänen sota-ajan touhunsa lukuelämystä häiritse. Pidän kovasti myös Hamsunin kirjoista, vaikka Hamsun itse natsiliehittelynsä vuoksi vaikuttaakin aika hölmöltä.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Joker

Kuten meikämie tuossa mainitsee, palveli Günther Waffen SS:ssä ei Allgemeine SS:ssä. Waffen SS -divisioonat olivat käytännössä ihan normaaleja maavoimien yksiköitä, jotka oli operatiivisesti alistettu Wehrmachtille. Käsittääkseni WSS ja sen sotilaat, eivät syylistyneet sen enempää ihmisoikeusrikkomuksiin kuin Wehrmachtkaan.

Allgemeine SS oli se mm. keskitysleirejä vahtiva paskajengi. Tietenkään kotimainen keskivertoääliötoimittaja ei näistä mitään tiedä, vaan innostuu heti, kun kirjainyhdistelmä SS mainitaan. Sen verran luulisi ammatiylpeyttä kuitenkin olevan, että tsekkaisi vaikka tietosanakirjasta, että mikä se Waffen SS on. Luulisi päässä jonkun kellon soivan, kun lyhenteen SS edessä on joku lisämääre, jota ei toimittaja tunne.

Ja tosiaan tuossa vaiheessa sotaa Waffen SS ei enää ollut pelkästään vapaaehtoisjoukko, vaan sinnne määrättiin miehiä siinä missä Wehrmachtiinkin.

Grass on viime vuosisadan merkittävimpiä kirjailijoita eikä hänen kirjallisen työnsä arvoon vaikuta, mitä hän on mahdollisesti nuoruudessaan ja kirjailijanuransa ulkopuolella puuhaillut. Hänen julkinen kuvansa on saattanut joidenkin mielestä kärsiä kolauksen, mutta itse arvelen, että koko (turha) kohu unohtuu tuota pikaa ja hänen kirjallinen maineensa pysyy tahriintumattomana.

Peltirummusta ja muista kirjoista ja elokuvista oli muuten aikanaan keskusteluakin foorumilla.

L
Joker

Kuten meikämie tuossa mainitsee, palveli Günther Waffen SS:ssä ei Allgemeine SS:ssä. Waffen SS -divisioonat olivat käytännössä ihan normaaleja maavoimien yksiköitä, jotka oli operatiivisesti alistettu Wehrmachtille. Käsittääkseni WSS ja sen sotilaat, eivät syylistyneet sen enempää ihmisoikeusrikkomuksiin kuin Wehrmachtkaan.

Muistaakseni myös Totenkopf "joutui" tekemään likaisia töitä.
Wehrmacht syyllistyi aika suureen sotarikkomukseen Kiovan alueella, missä tämä heitti rotkoon 90 000 juutalaista, paikannimi jäi mielen sopukoihin.

George H.Stein kirjoittaa erinomaisesti SS-joukoista ja mikäli tieto Güntherin (aktiivisesta) toiminnasta pitää paikkansa, niin baltit ainakin innostuvat siitä. Heidän mielestään enempi SS:n toiminta on parempi - mutta heilläkin on syynsä. Luftwaffen siviilipommitukset Stalingradiin voit myöskin aika jännä lisä sotarikoksiin, mutta niitä ei syystä tai toisesta mainita, mutta lähinnä mainitaan kuinka monta venäläiskonetta Erich Hartmann on pudottanut Bf-109 koneellaan tai kuinka monta laivaa
upotti Hans Ulrich Rudel.

SS on vain helppo syyllinen ja hyvä tienesti verenhimoisille kalmakoirille, jotka repivät tarinaa jokaisesta lihankimpaleesta ja luusta. Tuollaiset panettelut ovat aika turhia sikäli kun eivät auta yhtään uhreja. Tuskin kukaan mediamoguli maksaa edes yhtä prosenttia näistä rajoista veteraaneille tai punaiselle ristille tms.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat