Seuraa 
Viestejä45973

Havukka-aho ehdottaa, että yleisellä TV-lupamaksulla voisi katsoa vain YLE:n mainoksettomia kanavia. TV-lupamaksu olisi puolet nykyisestä vanhasta mummon tonnista.

Mainoskanavat voitaisiin muuttaa maksullisiksi viimistään silloin, kun analogialähetykset loppuvat.

Maksusta voisi saada näkyviin MTV3, Nelosen, Subtv:n.... kanavat, joissa ohjelmat ja elokuvat pistetään tärviölle mainoksilla.

Mitä mielipuolta on suuri kansa?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (46)

Minua ei se lupamaksu niin kiinnosta, mutta sille Olli-Pekka Heinoselle voisin esiintyä ilmaiseksi.

Laulaisin sen jätkän suohon ja Myllylä sauvoisi sen sanonko minne..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannatettava ajatus. Maksulliset kanavat kerätköön rahansa niiltä, jotka haluavat näitä hömppätuotteita katsoa.

Kanavista viis jos pääsisi mainoksista edes maksamalla.
Tekniikka mahdollistaisi tuon mutta riittääkö tahto?

Havukka-aho
Havukka-aho ehdottaa, että yleisellä TV-lupamaksulla voisi katsoa vain YLE:n mainoksettomia kanavia. TV-lupamaksu olisi puolet nykyisestä vanhasta mummon tonnista.

Öh.. TV-lupamaksullahan voi katsoa vain YLE:n mainoksettomia kanavia. TV-lupamaksun piiriin kuuluvat ainoastaan YLE:n kanavat. MTV3, Nelonen, yms. mainoskanavat ovat ilmaisia. "Maksamme" mainoskanaville katsomalla niitä mainoksiaan. Ja turha elätellä toiveita, että TV-lupamaksu edullisemmaksi muuttuisi. Päinvastoin, sehän nousee taas.

Havukka-aho
Mainoskanavat voitaisiin muuttaa maksullisiksi viimistään silloin, kun analogialähetykset loppuvat.

Maksusta voisi saada näkyviin MTV3, Nelosen, Subtv:n.... kanavat, joissa ohjelmat ja elokuvat pistetään tärviölle mainoksilla.


Eihän tuossa ehdotuksessa ole mitään järkeä. En minä ainakaan halua maksaa sellaisesta, jonka jo nyt saan ilmaiseksi. Mainoksia ei ole mikään pakko katsoa, ne voi sivuuttaa jos siltä tuntuu.

Koko TV-lupamaksun pakollisuus-konseptihan perustuu siihen, että vaikka vakuuttelisit katselevasi vain maksuttomia mainoskanavia, vastaanottimellasi on silti mahdollista vastaanottaa YLE:n maksullisia lähetyksiä, eivätkä he voi oikein sitä katselua valvoakaan muuten kuin pakollisella, kaikkia TV-lähetyksiä vastaanottamaan kykenevän laitteen omistajia koskevalla maksulla.

Entäpä jos joku ei halua YLE:n ohjelmia katsoa? TV-lupamaksu on suoraan sanottuna riistoa, ja pelkkä monopoli. Jäänne menneisyydestä. Jos YLE:n ylläpitäminen on todellakin niin kannattamatonta, niin pitäisikö miettiä jotain YLE:n sisäisiä muutoksia.

Omasta mielestäni kaikkein järkevin vaihtoehto olisi tulevana digi-sovittimien aikakautena hoitaa asia esimerkiksi kanavien salauksella. Siten, että jokainen voisi valita haluamansa kanavat, ja maksaisi sitten niiden katsomisestaan, kuten satelliittikanavilla.

Jos esimerkiksi haluaisin katsoa YLE:n kanavista 1:stä ja Teemaa, maksaisin näistä kanavista, mutta YLE2 ei minun vastaanottimessani näkyisi. MTV3, Nelonen ja Sub-TV näkyisivät maksutta, kuten tähänkin asti. Ehkäpä sitten lisämaksusta voisi olla mahdollista saada mainokset näiltä kanavilta pois? Mainoskanavat tähän tietenkään tuskin suostuisivat.

Varmennus ja maksun seuranta toimisi vaikkapa jollain sirukorteilla, tai samankaltaisilla korteilla, kuin satelliittivastaanottimissa käytetään. Tai jollakin muulla teknisellä varmennuskeinolla. Mitä keinoa sitten käytettäisiinkin, tämä olisi joka tapauksessa teknisesti aivan mahdollista.

Luulenpa, että syy miksi tällaista muutosta ei ole jo tehty, johtuu vain siitä, että YLE:n TV-lupamaksuista saadut varat ja samalla kannattavuus romahtaisi välittömästi, kun kukaan ei haluaisi maksaa huonosta ohjelmatarjonnasta.

Potuttaa varsinkin näin opiskelijana maksaa järjettömiä TV-lupamaksuja, kun lähinnä katson YLE:n kanavilta vain joskus uutiset (jotka nekin löytyvät nykyään netistä paljon nopeammin) ja joitain dokumentteja tai ajankohtaisohjelmia.

Niin unohdin sanoa, että en voinut äänestää, koska äänestyksestä puuttuu vaihtoehto:
"En halua maksaa TV-lupamaksua, vaan haluan maksaa vain ja ainoastaan katsomistani mainoksettomista kanavista."

Tep
Seuraa 
Viestejä827

Mistä väärinkäsitykset lupamaksuista? Kaikki lupamaksut menevät YLElle (TV1, TV2, Teema, YLE 24). MTV3, SubTV ja nelonen keräävät kaikki tulonsa mainoksilla ja voisivat siis näyttää kaikki ohjelmansa ilmaiseksi.Eduskunta on päättänyt, että TV:tä saa katsoa vain lupamaksulla, vaikka ei koskaan katsoisi YLEä. YLE joka on ilman mainoksia ei tulisi toimeen ilman täyttä lupamaksua. Päinvastoin se on tähän asti saanut rahaa myös MTV:ltä ja neloselta (eduskunnan päätös). Jos siis haluatte lupamaksun pois, niin YLE pitää lopettaa tai sen pitää saada tulonsa verovaroista.
Jos lupamaksu puolitetaan, niin YLEn ohjelmat puolitetaan tai puuttuva osa otetaan veroilla.

Miten te kuvittelette että talous toimisi ilman mainoksia? Mainokset mahdollistavat lupamaksuttoman televison, eivät ole vain ärsyttämässä opiskelijoita. Yleisradion tehtävä on taas jakaa informaatiota kansalle, se on yleissivistävä ihan perustuslaissakin.

Poltan mielummin tukun seteleitä julkisesti kuin maksan senttiäkään tuon
saatanan sontalaatikon ohjelmatarjonnasta, pystyynkuolleista valmiiksi nauretuista
sarjoista sun muista vähäjärkisien viihteeksi viritetyistä ohjelmaformaateista.

Jos lupatarkastaja minut yllättää, lyön hänelle koko mööpelin kouraan
ja sanon ladna-moro, kumpikaan teistä ei ole enää tervetullut minun läävääni.

Ehdotus:

Yksi, ehkä kaksi, TV-kanavaa varataan pelkästään viranomaiskäyttöön. Normaalisti niissä voisi pyöriä tekstitiedotteita yms ja radiokanava. Näin sen vuoksi, että viranomaistiedotteille saataisiin maksimi saavutettavuus. Viranomaiskanavat olisi täysin ilmaisia.

Kaikesta muusta katselusta joutuisi maksamaan sekuntiperiaatteella, eri ohjelmilla eri hinta (siis vähän kuin että sähkön kuluttajana voisit mielesi mukaan valita millaista sähköä nyt tahdot kuluttaa ja kuinka kauan). Jos joku ohjelma on mainosten ansiosta saatu ilmaiseksi, senkun vaan sitä katsomaan. Mainosaika ei olisi katsojalle maksullista aikaa.

Kaikilla kanavilla olisi velvollisuus välittää kiireellisiä viranomaistiedotteita. Niin muuten taitaa olla tälläkin hetkellä.

Asimov, en tiedä keihin tuolla "teillä" viittasit, mutta onhan se ihan selvä, että mainokset mahdollistavat lupamaksuttoman televison. Ja luulen ettei ne mainokset ärsytä vain opiskelijoita, vaan ihan kaikkia tasapuolisesti.

Enemmän minua kuitenkin ärsyttää tuo 200 euron vuosittainen TV-lupamaksu, joka on mielestäni kohtuuton hinta/laatu-suhteen kannalta. Ja pakollinen, eihän siinä sitten muuta ongelmaa olekaan.

Onneksi tuokin menoerä häviää vuoden päästä, kun analogiset lähetykset loppuvat. TV-maksuasiat tuleekin sitten minulle ajankohtaiseksi vasta, kun on varaa ostaa uusi digi-tv.

Edit: Typo.

Kaksi vaihtoehtoa tulee pikaiseen mieleen:

Lakkautetaan tv-lupamaksu kokonaan ja otetaan verorahoista suoraan Ylen rahat; käytännössä kaikilla on televisio, ja joka tapauksessa budjetissa olisi kyse pisarasta meressä. Tämä olisi ehkä mielestäni paras ja järkevin vaihtoehto koko ihmeellisen lupapelleilyn tilalle.

Tai sitten digitelevision aikana suojataan Ylen lähetykset ja ne jotka haluavat niitä nähdä maksavat niistä, olisi kai teknisesti mahdollista tehdä... tai olisi, mutta ymmärtävät Ylellä rahoituspohjan romahtavan joten näin ei tehdä.

Arvostan kuitenkin Ylenkin ohjelmatarjontaa ja sen erilaisuutta, joten haluaisin pitää kanavat elossa vaikka verorahoilla... koska sen vaatima määrä olisi hyvin mitätön osa kansantaloudesta ja saatu hyöty(?) suhteellisen suuri.

Käsittämätöntä pelleilyä koko tv-lupajärjestelmä...

EDIT: no joo pointit olikin jo muidenkin esilleottamia.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

sitten kun digiboksit kaikilla niin kortittomat henkilöt eivät voi katsoa ylen kanavia eikä muutenkaan televisiota. Lupamaksu on hyvä hoitaa sellaisella maksetulla ohjelmakortilla. Nillä kellä ei ole korttia tukevia bokseja. Jääköön niiden television katsonta sitten.

En ymmärrä näitä äänestysvaihtoehtoja, enkä järjenjuoksuasi oikein muutenkaan.

Havukka-aho
Havukka-aho ehdottaa, että yleisellä TV-lupamaksulla voisi katsoa vain YLE:n mainoksettomia kanavia.
Onko niillä sitten nykyisin mainoksia?
Havukka-aho
TV-lupamaksu olisi puolet nykyisestä vanhasta mummon tonnista.
Kun YLE:n budjetti on edelleen alijäämäinen, niin miten tulisi tulla toimeen vielä puolta pienemmillä tuloilla?
Havukka-aho
Mainoskanavat voitaisiin muuttaa maksullisiksi viimistään silloin, kun analogialähetykset loppuvat.
Miksi? Mainoskanavathan ovat juuri niitä, jotka eivät tarvitse tuloja suoraan katsojilta.
Havukka-aho
Maksusta voisi saada näkyviin MTV3, Nelosen, Subtv:n.... kanavat, joissa ohjelmat ja elokuvat pistetään tärviölle mainoksilla.
Taitaisi pudota kys. kanavien katsojamäärät nollille, sillä on olemassa paljon laadukkaampia maksullisia elokuvakanavia. Suomen mainoskanavien sarjatarjonta on myös sellaista skeidaa, ettei kukaan täysjärkinen sellaisesta maksa.

Televisiolupamaksun jatkuva nouseminen johtunee pitkälti siitä, että YLE meni myymään lähetyslaitteistonsa Digitalle. En tajua miksi mainosrahoitteisten kanavien pitäisi enää maksaa mitään YLE:lle.

Eikös se YLEn rahoitus kannattaisi hoitaa ennemminkin kokonaan niin että mainosrahoitteiset sähköiset mediat, siis kaupalliset tv ja radiokanavat, maksaisivat osan liikevaihdostaan "kanavamaksuina". Luonnollisesti YLEn ohjelmatarjonnasta tulisi poistaa sinne kuulumattomat täytteet kuten ulkomaiset viihdesarjat, kokkiohjelmat, listahittiradiokanavat tms. ja jättää nämä kaupallisten toimijoiden vastuulle. Ylelle keskittyisi siis lakisääteiseen tehtäväänsä eikä viihdehömpän tarjoamiseen johon se on historiallisista syistä sekaantunut teknisenä edelläkävijänä.

TV kanavia YLElle voisi laskea jopa viisi kappaletta: Uutiset, puolen tunnin modulaarista pätkää voisi nonstoppina muutamia erikoislähetyksiä lukuunottamatta; Tiede, keskittyisi lähinnä luonnon- ja yhteiskuntatieteisiin eli käytännössä luonnontieteet nauhoitukseen yöllä ja primetimeen yhteiskunnallista keskustelua ja jopa täysistuntolähetyksiä; Taide, jälleen kerran sinfoniat yöllä ja "merkittävät" urheilutapahtumat mitkä piti kaikelle kansalle maksuttomina näyttää primetimeen tai suorana; Lastenkanava, täytettäisiin jollain rauhallisemmalla lastenohjelmalla mitä hyperaktiivisuutta edistävillä piirretyillä; Kaikki edelliset tungettuna yhdelle kanavalle eli samma på svenska.

Radiokanavista minulla ei olekaan valmiiksi pureskeltua mielipidettä, johtuen lähinnä siitä etten radiota kuuntele ja toiseksi niitä kanavia on niin pirusti ympäri suomenniemen. Perusperiaatteena olisi kuitenkin sama, korkeintaan muutama valtakunnallinen kanava keskittyen lähinnä sellaisiin ohjelmiin joita kaupalliset eivät tarjoa, yksi kanava ruotsiksi ja yksinkertainen peitto paikalliskanavia paikalliseen roinaan. Paikalliskanavilla olisi ehkä suurempi tarkoitus säilyttää YLEn toimitukset toimintakykyisinä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Teje
Asimov, en tiedä keihin tuolla "teillä" viittasit, mutta onhan se ihan selvä, että mainokset mahdollistavat lupamaksuttoman televison. Ja luulen ettei ne mainokset ärsytä vain opiskelijoita, vaan ihan kaikkia tasapuolisesti.

Enemmän minua kuitenkin ärsyttää tuo 200 euron vuosittainen TV-lupamaksu, joka on mielestäni kohtuuton hinta/laatu-suhteen kannalta. Ja pakollinen, eihän siinä sitten muuta ongelmaa olekaan.


"Teillä" taisin viitata hyvin yleisiin mainosvihamiehiin joita on netissä paljon, tässäkin ketjussa näemmä. Heidän mielestään mainokset ovat vain ärsyttävää spammia ja laittavat ad-blockkereita selaimiinsa. Perustaisivat firman niin voisi suhtautuminen muuttua mainoksiin. Mitään tuotetta ei saa myydyksi (kunnolla ainakaan) jos sitä ei mainosta. Firmojen budjeteissakin on aina markkinoinnille varattu osa. Kun kerrot kaverillesi että uusi Black Battery on hyvää, on se mainostamista. Ilmaista tuottajalle mutta silti. Tuotteita ei nyt vain voi myydä pelkän puskaradion avulla ircissä.

Osa mainoksista ärsyttää tietysti kun se on niiden funktiokin, mutta nielen mainonnan koska tiedän että saan katsoa televisota ilmaiseksi niiden avulla. Onhan osa mainoksista hauskojakin. YLE voisi olla mainosrahoitteinen, mutta kun virallinen tiedotus ei voi eikä saa olla kaupallisista lähteistä mitenkään riippuvainen. Presidentti Tarja Halonenkin sanoi suoraan MTV3:n juhlahaastattelussa muutama vuosi sitten ettei oikein osaa arvostaa uutisia joita rahoitetaan yksityisesti. Toinen rahanlähde ovat mobiilipelit. Halpaa ohjelmaa joka ilmeisesti tuottaa kuitenkin aika hyvin. On niitä YLE:nkin kanavilla.

Esimerkki: MOT-ohjelmassa paljastettaisiin isompi rötös kännykkäoperaattoreiden (DNA, Elisa) toiminnassa, hintakartelli vaikka ja ne sitten kostoksi lakkaisivat mainostamasta Yleisradion kanavilla. Silloin toiminnan rahoitus häiriintyisi pahasti. Kaupallinen media tietää tämän kyllä eivätkä he eivät julkaise kovin mielellään sponsoreitaan loukkaavia juttuja. Se ei todellakaan ole puolueetonta uutisointia. Conan O'Brianhan aina vitsailee siitä, että voiko jotain tuotetta muka haukkua tai kehua, riippuen siitä mainostaako ko. tuotteen valmistaja heidän ohjelmassaan. Itse asiassa se on erittäin tuottoisaa mainontaa, varmasti maksettua.

Minusta lupamaksu pitäisi hoitaa kokonaan verovaroin tai ainakin TV-luvan summaa pitäisi reilusti laskea tai sitten Yleisradion kanavien laatua pitäisi nostaa. Nykyinen tuuba ei kyllä vastaa lupamaksun hintaa. Tiedän ettei ole varaa mutta voisivat keventää järjestelmäänsä. Sitähän YLE kyllä tekee mutta TV-lupamaksu senkuin nousee. Me maksamme sen kyllä meidän perheessä, ei tarvitse pelätä lupatarkastajia.

Ylehän puolustelee lupamaksuaan sillä, että kun yksi ei maksa maksavat muut enemmän. Se on täyttä propagandaa koska lupamaksajien määrä on noussut mutta niin myös luvan hinta. Senhän pitäisi laskea kun isompi tuotto jaetaan useammalle.

Isi ja isi. Onko sinulla mitään ehdotuksia miten YLE:n toimintaa saisi kevennettyä ja parannettua? Mistä pitäisi luopua jne?

Minä katselen YLE:n kanavilta aamu-uutiset klo 6:30 ja klo 20:30-uutiset sillointällöin. Sarjoista katselen vain silointällöin Kovan lain perjantaisin. Rallista katselen koostelähetykset ja suurimmat urheilutapahtumat.

Noiden puolesta minulla ei ole valittamista. Uutisia en viitsi katsoa mainosrahotteisilta, sillä MTV3:n sensaatiouutiset (kuinka paljon maailmassa kuoli tänään ihmisiä) ja Nelosen trendiuutiset (minkävärinen pinkki huivi on tänään in) eivät kiinnosta.

Minulle televisio on pelkästään urheilun, pääasiassa moottoriueheilun katsomista varten. Sitten kun F1:t ja MotoGP:n saa suorana netistä voi TV:n katsomisen lopettaa kokonaan.

Mielenkiintoiset jenkkisarjat saa ladattua netistä, ja kun tarkemmin ajattelee, ei niitäkään tarvitse välttämättä katsoa. Pelkkää ajanhukkaa.

ilesoft
Isi ja isi. Onko sinulla mitään ehdotuksia miten YLE:n toimintaa saisi kevennettyä ja parannettua? Mistä pitäisi luopua jne?

Vähentäisi toimittajia ja voisi myydä TV2:n pois. Radiokanavissakin on varmaan turhaa, en tiedä kun en kuuntele radiota. Digitekniikka auttaa myös kevennyksessä. Mutta turhaapa näitä nyt tässä luettelee kun ei niillä ole mitään vaikutusta vaikka kirjoittaisin joka viikko Hesariin ja lähettäisin Yleisradiolle viestejä. Ei maailmaa netistä muuteta kovin helposti, ei ainakaan foorumeihin kirjoittamalla.

Minä en Suomessa asu. Mutta en täällä Ruotsissa maksa TV lupaa, niin en varmasti maksaisi Suomessakaan. Maksan sitten kun on pakko.

Asimov
ilesoft
Isi ja isi. Onko sinulla mitään ehdotuksia miten YLE:n toimintaa saisi kevennettyä ja parannettua? Mistä pitäisi luopua jne?
Vähentäisi toimittajia ja voisi myydä TV2:n pois. Radiokanavissakin on varmaan turhaa, en tiedä kun en kuuntele radiota. Digitekniikka auttaa myös kevennyksessä. Mutta turhaapa näitä nyt tässä luettelee kun ei niillä ole mitään vaikutusta vaikka kirjoittaisin joka viikko Hesariin ja lähettäisin Yleisradiolle viestejä. Ei maailmaa netistä muuteta kovin helposti, ei ainakaan foorumeihin kirjoittamalla.
Ei muuteta, mutta mukava kuulla jotain kehitysehdotuksiakin ainaisen valittamisen sijaan.

YLE:n ei tarvitse kilpailla muiden kanvavien kanssa katsojista, koska sille menee lakisääteisesti televisionomistajien lupamaksut, katsoi sitä tai ei. Minä ehdottaisin, että YLE lopettaisi kaikkien tusinaTV-sarjojen ostamisen ja antaisi mainosrahoitteisten kanavien tuhlata rahat huttuun. Radiopuolella vboisivat lakkauttaa YleX:n koska sille on olemassa ihan tarpeeksi korvaajia. Kuunnelmat ja muut listaohejlman tapaiset oikeat ohjelmat voisi siirtää sellaiselle kanavalle, joka olisi suunnattu nuorille aikuisille. Sellaisille jotka eivät jaksa enää NRJ:tä tai KISSiä kuunnella, eivätkä vielä ole NOVA-iässä. En tiedä, mutta uskoisin YleX:n musiikkitarjonnan olevan melko kallista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat