Seuraa 
Viestejä305

HS-Vieraskynä: Kestävä talouskasvu on aikamme vaarallisimpia myyttejä

https://talousdemokratia.fi/hs-vieraskyna-kestava-talouskasvu-on-aikamme...

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (19)

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

Keijona kirjoitti:
Ihanaa tämä demokratia ja yksilönvapaus, kun voi valita itsekkyydelle, siis sairaudelle sopivia koko ajan.

Onhan hullua, kun aikuiset ihmiset viettää päivänsä egoaan kasvatellen, valikoiden ja peukutellen "tykkään en tykkää maailmassa."

Ehditkö lukea artikkelin ennenkuin kommentoit sitä? Suomennatko vielä mitä oikeastaan tahdoit sanoa?

"Vaikka nykyisin lienee helpompaa kuvitella ympäristökatastrofin toteutuminen kuin talouskasvun loppuminen, kestävä talous ilman kasvua on välttämättömyys. -- Sen sijaan, että yritämme suojella talousjärjestelmää ympäristötuhoilta, ympäristöä pitäisi suojella järjestelmältä, joka on sitoutunut ikuisen kasvun vaaralliseen ajatukseen."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5727

Tuossa sanotaan ensin, että Suomen ja Ruotsin kaltaisissa maissa kyetään pääsemään hiilineutraaliuteen siirtämällä tuotantoa halpamaihin ja ostamalla heidän tuottamiaan hyödykkeitä. Sitten todetaan ettei se korjaa ongelmaa koska ilmakehä on yhteinen.

Myöhemmin sanotaan että Suomessa talouskasvun ja hyvinvoinnin korrelaatio lähti heikkenemään jo 30vuotta sitten. Vaan miten on asian laita noissa halpamaissa joissa meidän hyödykkeet tuotetaan? Onko hyvinvointikin yhteinen kuten ilmakehä?

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä40521

Kuinka aavikoituminen muutetaan viljaviksi pelloiksi: https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5727

Mä näkisin tän asian isossa kuvassa niin, että tekninen kehitys on se mikä antaa maapallolle lisää elinaikaa. Ihmiskunta tarvitsee jatkuvasti lisää resursseja ja energiaa, mineraaleja tullaan louhimaan avaruudesta, aluksi asteroideilta/meteoriiteiltä myöhemmin planeetoilta. Ihminen tulee louhimaan läheiset planeetat kokonaan. Ihminen tulee hyödyntämään auringon energiaa yhä tehokkaammin ja viimeiseen asti kunnes aurinkokin lopulta tulee tiensä päähän.

Maapallo ei tule olemaan ihmiskunnan viimeinen asuinsija. Mut järjestelmän, myös talousjärjestelmän optimimoiminen eli luonnonvarojen mahdollisimman tehokas hyödyntäminen on aina hyvä asia joka hyödyttää sekä planeettaa että ihmistä.

TapioAK
Seuraa 
Viestejä2382

Aika on koota ja aika on heittää pois.

On aikoja ollut historiassa hitaan kehityksen ja nyt noin 200-300 vuotta nopean kehityksen. Aikojen vaihtelut on säädetty.

Kun asiaa juuri pohdin niin näen tarvetta suurta jatkuvalle talouskasvulle. Mutta resursseja siihen ei ole ellei ensin niitä kerätä, säästetä, luoda ja tehosteta. 77 vuotta ajattelin että nyt voisi istuttaa metsiä, hiljentää tahtia, koota resursseja, opiskella, tehdä tiedettä, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää kulutusta.

Mutta vuosina 2100-2800 olisi jälleen rakennettava ja kasvettava, jos uusia resursseja ilmenee. Nyt 2022-2099 siis olisi mentävä autiomaa vaiheeseen ja paastoon. Ja annettava luonnon toipua.

Mutta jatkuvaa talouskasvua on yhä pidettävä tarpeellisena sitten jatkossa, kun aika siihen on sopiva. Jos geeniteknologia tms. Voi luoda lisää resursseja hyvä olisi. Kalevalasta äkkäsin oudon ajatuksen kybersiemenistä jotka kykenisi 1000 x satoisuuteen. Siis siemenestä joka olisi nanoteknologinen. Tiedettä pitää tehostaa ja koulutusta.

On vain vain vaikea minun päätellä koska olisi aika päästää luonto väliaikaiseen lepovuoroon.
Kulutusta vähentäen.

Mulla on tuhansia suunnitelmia jotka edellyttää jatkuvaa talouskasvua, mutta ne kaikki on niin suureellisia että vaatii resursseja yli kohtuuden.
Nyt ei ole resursseja rakentaa 1050000 asukkaalle uusia asuntoja tms. Myöhemmin se ehkä on välttämätöntä. Ja sitä varten pitää alkaa resursseja koota tai säästää.

Kuinka pitkä olisi tuo resurssien tallettamisen vaihe on vaikea ajatella. Toivon että 77 vuotta riittää, mutta 400-500 vuotta voi olla lähempänä totuutta.

Mitä itse voin tehdä? Opiskella ja tiedettä harrastaa. En juuri muuta. Toisaalta saatan olla aivan väärässä. Väki vanhenee ja kuolee pois mikä vapauttaa joitakin resursseja. Ehkä juuri sopivassa tahdissa. Ehkä Suomi onkin erinomaisen hyvin hoidettu maa myös tulevaisuus huomioon otettuna on.

Titanic löytyi jälleen!

TapioAK
Seuraa 
Viestejä2382

Näkyjä ja visioita on paljon nyt. Mutta niiden sulkeminen tai vahvistaminen vaatii asiantuntijaa, joka on perillä asioista kaikista ja tietää paljon.

Kiina, Arabia vai Yhdysvallat tai Venäjä. Ehkä myös Intia kohoo jokin niistä ottamaan täyden vastuun tulevaisuudesta. Itse olen siis sillä kannalla että visiot kaikki suljetaan ja annetaan lepovuoro luonnolle 500 vuoden ajaksi.

Essealaiset kertovat visiosta tuoda aurinko maan pinnalle eli fuusioreaktorista. Mutta sanovat sen vain kuumentavan sotia kun tulee polttavat sädeaseet.

Visioita on monia, ja Adventistien ja Jehovien 1844 esittämä visio maan paratiisinkaltaistamisesta jäi pahasti jalkoihin ja alakynteen. Se on nykyisin ajankohtaisuuden menettänyt visio.

Kuka kelpaa sinetöimään visioita? Kenen visio voittaa? Mulla oli suurimmat visiot jatkuvasta kasvusta, johon liittyi jokaisen ostovoiman kymmenkertaistaminen, mutta nyt joudun toteamaan että resurssit eivät tule riittämään juuri mihinkään mitä visioin.

Siksi on käännyttävä ajattelemaan 500 vuotista uusien resurssien luomista, keräämistä, kokoamista ja tallettamista. Jotta joskus tulevaisuudessa voisi alkaa kiihkeän kasvun aika jälleen.

Jos edellinen vuosituhat olikin vapauden, niin nykyinen on maailmanlaajuisen tasa-arvon, ja 3000-4000 on veljeyden. Tuollaisessa tasa-arvossa kullekin jää vain lusikallinen puuroa resurssien puutteiden vuoksi.

Mun järkeni ja tietoni ei riitä organisoimaan oikeaa järjestystä ja aikoja kaikelle. Jos jotakin ehdotan niin se ei välttämättä ole oikea ratkaisu, mutta jonkun on otettava johtajan rooli.

Kaikille sopivaa johtajaa ei löydy heti, mutta Imaami Mahdin on ennustettu olevan AINOA mahdollinen tulevaisuutta ohjaava voima.
Ennen kuin kaikki hänet hyväksyy asiat romahtaa ja tulee kriittisiksi. Vielä tuota pakottavaa romahdusta ei ole. Ja siksi huhutaan kaikkea muuta mahdollisuutta.

Titanic löytyi jälleen!

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

Onko taloustiede tiedettä?

https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/blogi/nain-ajattelen-osa-7/

Uusklassinen taloustiede on korvattava uudella paradigmalla; näkymätön käsi talousdemokratialla. Idea kysynnän ja tarjonnan laista resurssien ainoana ohjauskeinona on järjetön. Pieni talouseliitti tekee tuotantopäätökset. Enemmistö ei voi valita mitä tuotetaan, vaan vain siitä mitä tarjotaan ja valintaa ohjataan massiivisella markkinoinnilla. Eikä tässä vielä kaikki., kuten mainokset toistavat. Myöskään reaalitalouden tuottajat eivät vielä päätä vapaasti resursseista, vaan niistä päättää finanssikapitalismin kasinon näkymätön käsi. Tämä kaoottinen järjestelmä haaskaa resursseja, tuhoaa ympäristön ja ilmaston, syventää epätasa-arvoa sekä estää kehityksen demokraattisen ohjauksen. Maailma pelastuu, jos ja vain jos talous saadaan demokraattiseen kontrolliin.

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5727

Ensinnäkin maailmaa ei tarvitse pelastaa, maailma ei ole tuhoutumassa ainakaan kovinkaan nopealla aikataululla. 

Demokraattisesti ohjattu talous, mitä se käytännössä tarkoittaisi? Siis millä tavalla taloutta ohjattaisiin demokraattisesti, ja miltä osin?

Pieni talouseliitti tekee tuotantopäätökset. Tuotantopäätöksien motiivi on aina voiton maksimointi. Sanot että enemmistö ei voi valita mitä tuotetaan, vaan vain siitä mitä tarjotaan, ja valintaa ohjataan markkinoinnilla. Miten tämä tilanne muuttuisi jos asioista äänestettäisiin, meinaatko ettei markkinoinnilla silloin ohjattaisi ihmisten äänestyspäätöksiä?

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5727

Miltä kuulostaa vaikkapa talousjärjestelmä joka olisi täysin läpinäkyvä, niin että kaikki transaktiot on kaikkien nähtävillä. Vähän kuin bitcoin mutta ilman anonymiteettiä.

Tiedän sen, että se kuulostaa talouseliitin pahimmalta painajaisunelta. Sillon suunta on oikea, kun korruptio tekee kaikkensa estääkseen etenemisen kyseiseen suuntaan.

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

KultaKikkare, kysyit: "Demokraattisesti ohjattu talous, mitä se käytännössä tarkoittaisi? Siis millä tavalla taloutta ohjattaisiin demokraattisesti, ja miltä osin?"

Annan muutaman esimerkin:
- valtio rahoittaa vain sellaisia hankkeita jotka resurssidaan valtion budjetin kautta, mutta toteuttajayritykset voidaan kilpailuttaa.
- sekä valtion että yksityisten omien hankkeiden oheiheisvaikutukset on arvioitava ja niiden hoitokustannukset ja vakuutukset on sisällytettävä hankkeiden budjetteihin.
- valtion on ryhdyttävä nykyistä aktiivisemmin perustamaan myös omia yrityksiä kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa.
- valtio voi rahoittaa yksityisiä yrityksiä vain sijoittamalla niihin osakepääomaa.
- on säädettävä laki yritysdenokratiasta, joka antaa merkittävästi päätödvaltaa henkilöstölle ja velvoittaa yritykset jakamaan henkilöstölle bonuksia määrätyssä suhteessa yritysten jakamin osinkoihin.
- näiden lisäksi myös nuo talousdemokratin tavoitteet kuulostavat kannatettavilta.
https://talousdemokratia.fi/talousdemokraattisia-uudistuksia/?doing_wp_c...

Olennaista myös on, että jatkuvan talouskasvun autuaaksi tekevä myytti paljastetaan. Valtavirran taloustiede on näkymättömää kättä palvova uskonto; tieteeksi naamioitua eriarvoisuuta ylläpitävää politiikkaa. Se, että luulot ja uskomukset saatetaan matemaattiseen muotoon, ei ole vielä tiedettä; varsinkaan kun niiden nojalla ei voi ennustaa mitään.

Keenin mukaan valtavirran taloustieteen ekonomistit ennustavat ilmastonmuutoksen talousvaikutuksia vielä sitäkin huonommin kuin talouden tilaa juuri ennen finanssikriisiä. Talouskriisi saatiin hoidettua ei-valtavirtasella, jälkikeynesiläisellä talouspolitiikalla, mutta ilmastokriisissä ihmiskunta voi joutua jo taistelemaan olemassaolsotaan.

Tiede lehtien ilmastonmuutosta käsittelevien tutkimusraporttien julkaisemisesta päättää hyvin pieni joukko ekonomisteja, jotka lisäksi tuntevat toisensa hyvin. Lopputuloksena on ollut se, että esim. yhdeksän johtavaa tutkimusjulkaisua on julkaissut vain 57 ilmastonmuutosta käsittelevää tutkimusraporttia, kun julkaistujen raporttien kokonaismäärä on ollut yli 77000.

Valtavirtaekonomistit miehittävät kuitenkin kaikki keskeiset talouteen vaikuttavat positiot yhteiskunnassa, eikä kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC tee siinä tietystikään mitään poikkeusta, vaan ilmastoraporttien talousosiot ovat lähes poikkeuksetta heidän kirjoittamiaan. Tuloksena on Keenin mukaan huonointa tiedettä, mitä hän on koskaan nähnyt.

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

Homer_Backland kirjoitti:
Kuinka aavikoituminen muutetaan viljaviksi pelloiksi: https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

Mielenkiintoinen video. Tarttis siis tehdä jotakin, mutta miten tekeminen tulisi organisoida.

Ei ainakaan "näkymättömän käsi" ja kestävän kasvun myytti kykene saattamaan sosiaalisia ja taloudellisia systeemejä globaalisti toimivaan symbioosiin luonnon kanssa.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä9653

Mikä nykyään kusee on  vastuu. Eli kun vaikkapa Fortumi tekee kymmenen miljardin perseilyt valtion yrityksenä ja erittäin kovasti palkattujen johtajiensa takia, niin näille johtajille pitäisi nousta niin perkeleellinen häpeä ettei pää sitä kestäisi. Ei nouse katsos kun veronmaksajan rooli on olla rajusti kusetettavan urpon rooli.

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

Keijona kirjoitti:
Itsekkyyteen perustuvat yhteiset projektit on varsin epäloogisia, siksi yksilökeskeinen yhteiskuntakin on paradoksi.

Samaa mieltä. Kapitalismi on ismi, joka väittää yhteisen hyvän syntyvän siitä, että kukin ajaa itsekkäästi omaa etuaan. Näkymätön käsi sitten järjestää kaiken parhain päin. Tuo oman edun tavoittelu on vielä rajattu vain taloudellisen edun tavoitteluksi unohtaen kaikki muut arvot kuten esimerkiksi elinkelpoinen ympäristön säilymisen. On todella melkoinen paradoksi, että niin moni näkymättömään käteen kuitenkin uskoo; ymmärrettävää kuitenkin siksi, että uusliberalismi onkin uskonto, eikä uskonnot paljon paradokseita piittaa.

Naturalisti
Seuraa 
Viestejä305

HuuHaata kirjoitti:
Mikä nykyään kusee on  vastuu. Eli kun vaikkapa Fortumi tekee kymmenen miljardin perseilyt valtion yrityksenä ja erittäin kovasti palkattujen johtajiensa takia, niin näille johtajille pitäisi nousta niin perkeleellinen häpeä ettei pää sitä kestäisi. Ei nouse katsos kun veronmaksajan rooli on olla rajusti kusetettavan urpon rooli.

Pulmana on myös, että valtion yhtiötkin on alistettu palvelemaan vain näkymätöntä kättä. Valtionyhtiöille ei saa enää asettaa muita velvoitteita kuin voiton tavoittelu. Sen asemasta tulisi myös yksityisiten yritysten yhteiskuntavastuita tiukentaa.

https://www.forssanlehti.fi/mielipiteet/yritysten-yhteiskuntavastuusta-7...

https://www.forssanlehti.fi/mielipiteet/globaali-kapitalismi-kontrolliin...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat