Seuraa 
Viestejä41238

Suomalainen tykkää syödä halpaa. Ruokakauppojen tarjonta on tästä johtuen niukka; eldoradot ja first pricet valloittavat hyllytilaa. Missään muussa Eurooppalaisessa valtiossa ei taida olla yhtä kurja tarjonta kuin meillä. Säälittävää tietenkin on se, että se palvelee parhaiten meidän junttimaista kysyntäämme.

Lehdessä oli taannoin juttu tanskalaisesta, joka suomalaiseen kauppaan astuessaan oli ensin hämmentynyt, lopulta raivoissaan. Samaa raivoa tunnen minäkin, kun vaikkapa cheddar-valikoima supistuu ensin kahteen ja sitten yhteen; eldorado-tuotteeseen, joka ei edes maistu cheddarille.

Luomulihaa on jokseenkin turha kuvitella löytävänsä. Luomukanaa en ole nähnyt koskaan, vaikka jossain Keski-Euroopassa ei juuri muuta syödäkään. Ihmiset kiikuttavat laarista tyhjiöpakattuja, marinoituja koipia, jotka koostuvat lähinnä limaisista jänteistä; mitä halvempaa sen parempi.

Ravintola-ala on solmussa pizzerioiden ja kebaberioiden kanssa, jotka myyvät tarjottimellisen kokoiset annoksensa parhaimmillaan hintaan 3,50. Annos koostuu kiinankaalista, raa'asta tai ylikeitetystä riisistä, valtavasta määrästä 'lihaa', joka oikeasti on lähinnä jänteitä ja rustoja jauhettuna tiiviiksi, pahvinmakuiseksi klöntiksi. Mutta suomipoika ja -tyttö syövät, innolla kun se on niin halpaa. Jono kiemurtelee ulko-ovelle ja perheellinen turkkilaisia saa huhkia otsa hiessä; työlleen he eivät tietenkään saa rahallista vastinetta, mutta hinnan korottaminen ei käy koska sitten suomalainen menee naapuriin.

Suomalaiselle laatu merkitsee katkeamatonta kylmäketjua ja halpaa hintaa. Pääasia että paska on pakattu kaasuun ja vakuumiin, kyllähän maistuu, kun siitä ei tarvitse maksaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (56)

Jos ruokabudjetti on 10 euroa kuussa, niin sillä ei paljon gourmet-pöperöitä ja luomutuotteita ostella. Kerjääminen ottaa luonnon päälle, joten yritän pärjätä sillä minkä saa pyytämättä.
Ruokavalioni koostuu lähinnä viljasta ja kasviksista ja totta tosiaan, mitä halvempaa sen parempi, mutta yritän pitää ruokavalioni myös edes etäisesti terveellistä muistuttavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Herra Hippi

En minä tarkoita sitä, että luomukanan pitäisi olla jokapäiväinen ruoka, mutta olisihan se hauska jos sellaisiakin kaupassa olisi. Ja niitähän olisi jos joku niitä ostaisi. Mutta suomalaiset eivät niitä osta, koska suomalaiset haluavat halpaa. Sivistyneet ihmiset ovat asia erikseen: he haluavat maksaa laadusta.

Köyhät ovat tietenkin asia erikseen. En tarkoittanut heitä/teitä. Puhuin keskituloisista suomalaisista ihmisistä, joiden rahat riittäisivät varmasti muuhun kuin kaikkein laaduttomimpaan sontaan, mitä elintarvikehihna tehtaasta suoltaa.

Vierailija

Ite teen aika paljon alusta loppuun.

Esim en oo ostanu koskaan tomattisosetta, vaan olen aina itte senkin kettäny. Kalatkin ostan kauppahallista tai kaupasta kokonaisena.
mieluiten sellaisena jossa on kaikki vielä sisällä, eli ei oo perattu.

Onneksi asun Tampereella ja meillä on se iso ja hyvä kauppahalli

mistä saa vaikka mitä. Ei tarvi ostaa mikroruokaa.

Mutta sekin on viime vuosina kyllä täyttyny pikaruokaloilla.

Mikä ei ole hyvä, siinä olen sinun kanssa samaa mieltä asiasta.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Olet Aweb oikeassa, mutta huonon maun lisäksi suomalaisten kauppojen ruoka on myös ravintoköyhää ja epäterveellistä. Kaiken maailman einekset, sokerista, tyydyttyneestä tai kovetetusta rasvasta ja köyhdytetystä hiilihydraatista kasattu roska, jäytää suomalaisten terveyttä ja aiheuttaa ajan myötä syöjilleen kärsimystä ja yhteiskunnalle enemmän kustannuksia kuin kalliimpi mutta terveellisempi ruoka.

Pitäisikö huonolle ruoalle lätkäistä haittavero, josta saatavilla tuloilla tuettaisiin paremman ruoan valmistajia, jotta he voisivat laskea hyvien tuotteidensa hintoja?

Vierailija

Ding Ding kirjoitti:
Pitäisikö huonolle ruoalle lätkäistä haittavero, josta saatavilla tuloilla tuettaisiin paremman ruoan valmistajia, jotta he voisivat laskea hyvien tuotteidensa hintoja?

Avasin tästä aiheesta keskustelun joskus pari vuotta sitten. Itse olen ehdottomasti tuollaisen veron kannalla ja eiköhän sellaiseen vielä päädytäkin. Minun mielestäni jossain Englannissa ts. ulkomailla jotain tuon tapaista on jo käytössäkin.

Ensin ajattelin, että mitä se Aweb taas täällä paasaa, mutta sitten muistui mieleen ne lukemattomat kerrat kun ollaan miehen kanssa aiheesta riidelty. Hän on nimittäin sitä mieltä, että jos kahdesta tuotteesta toinen maksaa 10 senttiä vähemmän, niin on ehdottomasti ostettava se halvempi. Näin ollen kotoamme löytyy juuri näitä halpoja Rainbow - Euroshopper -tuotteita, joihin en itse ole ollenkaan ihastunut.

Tämä säästäväisyys juontaa ilmeisesti juurensa siitä ajasta, kun olimme molemmat opiskelijoita ja pennit oli laskettava tarkkaan. Nykyään sen sijaan olen monet kerrat yrittänyt selittää, että kun kerran puurran töissä kaikki päivät, niin ei kai sitä aina tarvitse miettiä niitä hintoja. Mutta jotenkin hänellä on sellainen päähänpinttymä. Ja toisaalta kun usein töistä kotiin tullessa on ruoka valmiina odottamassa, niin eihän sitä kehtaa aina valittaakaan.

Tai no, sen verran on valitus mennyt perille, että jos syödään eri ruokia, esim. näitä mikroruokia ajan puutteen johdosta, niin mieheni ostaa minulle sen kalliimman vaihtoehdon, mutta itse tyytyy siihen halvempaan ja pahemman makuiseen. Mutta omapahan on valintansa.

Vierailija

Noor

Tottakai minunkin on välillä ostettava halvempaa ja tyydyttävä huonompaa, koska en todellakaan mikään kroisos ole. Mutta mielestäni asia on juuri niin kuin kirjoitit. Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu pihtaaminen niissäkin tilanteissa, kun se ei varmasti ole hänen etunsa. Kuten ruoassa.

Pannahinen... itsekin kyllä myönnän omaavani muutaman laihialaisen geenin ja taitaa se näkyä noissa kulutustottumuksissa. En osta kallista ruokaa silloinkaan, kun on rahaa. Yhtä ravitsevaa se kaalisoppa on, siitä huolimatta onko taskussa euro vai kaksi. Nuukailu on saanut hyvän vastapainon mainonnasta, joka kehottaa kuluttamaan. Mainostaahan McDonaldskin "aterioitansa" terveellisinä ja aika monet varmaankin uskovat.

Suomalaiset laittavat kuitenkin muita länsimaalaisia isomman osuudesn tuloistaan ruokaan. Jäänteitä protektionistisesta ajasta, jolloin kaikki tukkukaupat sun muut olivat kartellissa.

Mutta tosi on, että suomalainen ruokatarjonta on huonompaa kuin keski-Euroopassa.

Mitä vähemmän käsiteltyjä elintarvikkeita ostaa, sitä terveellisempää ruokaa saa. Ikinä, ikinä en osta valmiiksimarinoituja tuotteita. Niissä maksaa huonolaatuisesta öljystä ja suolasta lihan kilohinnan.

Mutta entisenä ansioäitinä en osaa eineksiäkään tuomita. Ne olivat taivaan lahja, kun töistä pääsi vasta viideltä kaupan kautta kotiin ja lapset tappelivat nälissään, niin että seinät ryskyi.

Tampereen kauppahalli on ihana. Aina Tampereella käydessä pitää siellä käväistä kuolaamassa ja ostoksilla. Helsingissä sille vetää vertoja vain Hakaniemen halli, Kauppahalli on ihan turistipellepaikka.

Mummo

Minusta kaupoissa on nykyään - runsaudenpula - eli esim. "kaikille" tuotteille löytyy "satoja" eri vaihtoehtoja.

täytyy sanoa, että ennen tuli hyvinkin usein ostettua juuri noita halpoja tuotteita. jokin aika sitten kuukauden alussa oli ylimääräistä rahaa hieman enemmän taskun pohjalla, joten päätin kokata oikein kunnon aterian, hinnasta välittämättä. tämän jälkeen jäin totaalisesti koukkuun...

nykyään koitan ostaa suomalaisia elintarvikkeita, maitotuotteet yleensä valiolta ja lihat atrialta. maistuvat paljon paremmalta kuin lild-euroshopper-eldorado-tuotteet. lisäksi katson niiden tulevan loppujen lopuksi paljon halvemmiksi, pahalta maistuva lild-juustoraaste odottaa edelleen pakasteessa käyttäjäänsä...

veikkaan että tulevaisuudessa monet muutkin alkavat tehdä samoin. lildit ja vastaavat menestyvät hetken, mutta pidemmän päälle niiden tuotteet maistuvat yksitoikkoisilta, niistä puuttuu selvästi "se jokin". tottahan kyllä on, että suomen elintarvikkeiden hintataso on korkea, mutta niin on myös laatukin kotona kun on maatila, joten noihin laatuvaatimuksiin on pakostakin tullut hieman perehdyttyä

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Nähdäkseni tässä menee nyt vähän sekaisin taas useampi erillinen asia. Laatu ja hinta kun eivät välttämättä kävele käsi kädessä, ainakaan siten, että nuo halpasarjatuotteet kuten Rainbow ja Euroshopper yms. olisivat väistämättä aina huonoja, vastaavien merkkituotteiden ollessa selkeästi laadukkaampia. Joissakin säilyke- ja puolivalmistetuotteissa eroa on sokkotestissä mahdoton huomata, ja usein halpasarjatuotteet tulevatkin samoista tehtaista kuin merkkituotteet; merkkituotteisiin vaan jyvitetään mainonnasta ja markkinoinnista koituvat kulut, pakkausten designista ja muusta ylimääräisetsä koituvat kulut sekä laitetaan vielä hiukan "laatulisää" katetta parantamaan ja ihmisten harhakuvitelmia paremmasta ladusta nostamaan.

Tyystin toinen asia sitten ovatkin taas nämä gourmet-ruokien vähäisyydet, harvinaisempien jalostamattomien ja tuoreiden tuotteiden puutteet yms. Kasvisten osalta määrä- ja/tai laaturajoituksia tuottaa luonnollisesti maantieteellinen asemamme. Täällä kasvaa vain rajattu määrä kasviksia, ja niistäkin edelleen rajattu määrä vain kesäisin lyhyenä aikana. Lisäksi talvella kasvatetutkin ovat monasti keinotekoisista kasvihuoneolosuhteista johtuen vähemmän maukkaita kuin kesämallin kasvikset. Ja toisaalta ne, mitä voidaan tuoda etelämmästä, ovat taas puolestaan tuonnin vuoksi yleensä raakoina poimittuja tai muutoin laadultaan tuoretta kypsää vastapoimittua huonompia.

Eräs merkittävä seikka on myös se, että me olemme varsin pieni markkina-alue, isoimmatkin kaupungit ovat myös pieniä. Erikoisemmat tuotteet (niin juuri, ei siellä Oikeassa Euroopassakaan Gourmet-sapuskaa ja luomua ja shamppanjamansikoita joka päivä syödä suurimmassa osassa väestöä) kohtaavat täällä niin pienen kysynnän, että niitä ei sikis kannata tänne tuoda, täällä myydä ja niihin uhrata mekittäviä summia rahaa. eikä tässä ole kyse takapajuisuudestamme, vaan nimenomaan markkina-alueen pienuudesta.

On toki myös huomattava kansallisen historian ja kulttuuriperinteiden ero. Luulenpa että yhtä tuskastuttavaa on etelämmässä koettaa etsiä ruisleipää ja piimää, jotka täällä ovat ihan joka kaupan peruselintarvikkeita. Siksi ei kantsi ihmetellä, vaikka siitä lähimarketista ei juuri nyt satukaan sitä italialaista ilmakuivattua kinkkua lytymään, kun pitäisi maailmanruokia päästä herkuttelemaan.

Mitä taas tulee jonkun tuossa parjaamiin rasvaisiin ja tyhjiä hiilihydraatteja ynnä lisäaineita sisältäviin puolivalmisteisiin tai valmisruokiin, niin ei sekään ole suomalaisten yksinoikeus tai erikoisuus. Kyllä tämä teollisen ja epäterveellisen valmisruoan yleistyminen on ihan globaali ilmiö, varsinkin vaurastuneissa ja ihmisiä kiireyttävissä ja laiskottavissa länsimaissa.

Television kokkiohjelmista huolimatta se tavallinen työssäkäyvä keskieurooppalainen perheenpää tai puolisonsa kyllä useimmiten ostaa ja kokkaa nykyään samanlaista helppoa perusruokaa kuin suomalainenkin, eikä väkerrä päivittäin kolmea tuntia mitään konjakkiviiriäisiä ja seitsemää salaattia.

Mutta vielä yksi seikka kannattaisi myös huomioida, joka on ruoan suhteellisen korkea hinta täällä. On selvää, että ns. normaalisti toimeentulevakin väkisin suosii halvempaa, kun usein pitäisi kuitenkin lyhentää asuntolainaa ja säästää ja käyttää ehkä muuhunkin, kuten harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Harva meistä on niin hedonistinen ruoan ystävä, että on valmis uhraamaan ihan koko toimeentulonsa muuttaakseen gourmet-ruokaa yhdyskuntajätteeksi. Tämä korkea hinta taas johtuu monista jo aiemmin mainitusita seikosta. Pienet markkinat, kaukana, ja hankalissa tuotanto-olosuhteissa.

Edit: Sen verran vielä lisättäköön, että itsehän en valmisaterioita, niitä mikrossa lämmitettäviä, kuunaan suostu ostamaan ja syömään. Valmiita lihapullia ja vastaaviakin todella harvoin, pakastepizzoja joskus, lähinnä sitten kun on kiire eikä ehdi ruokaa laittamaan. Pääsääntöisesti, varmasti yli 95%:sesti teen (teemme) kaiken ruoan itse alusta loppuun asti, käsittelemättömistä raaka-aineista. Ja lopustakin sitten syömme ulkona ehkä puolet. Sen verran arvostan hyvää ruokaa, ja valmisruoissahan ei ole juuri mitään hyvää. Myös terveellisyys on yksi valtti; kun itse tekee ruoan niin tietää takuuvarmasti, mitä ja kuinka paljon siinä on. Ei se aina välttämättä tietysti se hyvä ruoka niin terveellistä ole näinkään esim. rasvan osalta, mutta kuitenkin, onpahan kontrolloitavissa. Eikä ole ensimmäistäkään EXXX-ainetta tuoteselosteessa.

Nimim. Velaksi syövä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Intialaisilla on sellainen käsite ku "Prana", joka kuvaa sitä paljon safkassa on sellasta "elämänenergiaa". Sen mukaisesti ajatellen suomalaiset syö "vähäpranaista" ruokaa. Ja se on huono juttu. Esim. kaikki hedelmät joudutaan tänne nurkkaan tuomaan raakoina, ne on niin eri juttu ku puussa kypsyneet ihanuudet. Prana-aste on huimasti heikompi jossain ruuma-ananaksessa ku vaik Barcelonan torilta napatussa mehukkuustaivaassa.

Ei mul muuta ku et samaa mieltä oon, huonoa ruokaa tarjotaan immeisille, mut parempi sekin ku ei ruokaa ollenkaan.

Aweb

Lehdessä oli taannoin juttu tanskalaisesta, joka suomalaiseen kauppaan astuessaan oli ensin hämmentynyt, lopulta raivoissaan. Samaa raivoa tunnen minäkin, kun vaikkapa cheddar-valikoima supistuu ensin kahteen ja sitten yhteen; eldorado-tuotteeseen, joka ei edes maistu cheddarille.

Luomulihaa on jokseenkin turha kuvitella löytävänsä. Luomukanaa en ole nähnyt koskaan, vaikka jossain Keski-Euroopassa ei juuri muuta syödäkään. Ihmiset kiikuttavat laarista tyhjiöpakattuja, marinoituja koipia, jotka koostuvat lähinnä limaisista jänteistä; mitä halvempaa sen parempi.

ei pidä paikkaansa. lähes jokainen suomalainen perusmarketti päihittää tanskalaisen vastaavan MENNEN-TULLEN, niin juustoissa, lihoissa, leivissä, makkaroissa, maitotuotteissa kuin oluissa. tämä on fakta, jos et usko niin tule katsomaan otannalla Netto, Fakta, Super Brugsen, Aldi. Delikaupat on erikseen niinkuin Suomessakin, kauppahalleja ei ole ollenkaan, liha- ja kalatiskit varsin harvinaisia.

tanskasta saa tosin rajallisesti perusviinejä maitokaupoista ihan kohtuuhintaan, mutta Alkon tyyppisiä LAATUliikkeitä on harvassa (yksityisiä), eivätkä näistä parhaatkaan pärjäisi suomen ALKOlle valikoimallaan.

Luomua Tanskassa on sen sijaan runsaasti tarjolla massiivisen ja kritiikittömän julkisen tuen ansiosta, mutta täällä yleinen mielipide muutenkin on avoimempi mm. biodynaamiselle viljelylle, homeopatialle ym. steineriläisille uskomustieteille; Suomessa vaaditaan enemmän näyttöä ja vastinetta rahalle. Toisaalta suomalainen perustuotanto on suhteellisen laadukasta ja puhdasta verrattuna keskieurooppalaiseen peruskamaan eli luomulle ei ole vastaavaa tarvetta. Tietysti laatukamaa/-lajikkeita voisi Suomessa olla ehkä enemmän mutta ei sen tarvitse luomua olla, vaan parempaa laatua, juottovasikkaa ym. jyväsikaa tai luumutomaattia. Itse ostan luomulihoja silloin tällöin jos muuta ei ole tarjolla tai muutenvain siltä tuntuu, esim. luomukanat on usein hienommin pakattuja kuin "tavalliset", mutta juuri eilen tuli viimeksi todettua että lähimarkettini peruskanan lihan koostumus ja maku on luomua parempi. Makuasia.

Toinen tanskalainen näkökulma lienee myös se että Tanska, kuten pääosa keskieurooppaa kuuluu salmonellavyöhykkeeseen (toisin kuin muut pohjoismaat), eli kaupasta on saatavana esim. tavallisia tai "Salmonella-Fri" munia ja kanoja. Tämä taas panee miettimään että salmonellaa siis ON kaikissa muissa paitsi näissä, ja tämän kuluttajat helposti niputtavat luomun kanssa yhteen, vaikka luomussa on todettu oleva enemmän epäpuhtauksia ja mm. salmonellaa.

en nyt kuitenkaan halua leimautua luomun vastustajaksi, se mielestäni ihan ok. Mutta mielestäni on väärin leimata luomu laadukkuuden määreeksi koska se ei sitä ole, vaan ns. metodileima niinkuin biodynaamikkojen "Demeter". Laatu on jotain muuta, tuoreutta ja makua mikä tulee lajikkeista, logistiikasta ja lähituotannosta.

En minäkään pidä luomua mitenkään ostoperusteena. Sen sijaan mitä käsittelemättömämmistä perusruoka-aineista sen jokapäiväisen muonansa väsää, sitä pienempi on lisäainekuorma. Voispi sitten joskus vetäistä valmisvanukkaita hyvin mielin. kokonaisuus ratkaisee.

Ei se Lidl ole niin demoninen kuin tuottajajärjestöt väittää. Ainakin makkarat ovat sekä laadukkampia että halvempia kuin suomalaiset. Tämä johtuu Saksan huomattavasti tiukemmasta lainsäädännöstä.

Kyy, käsitin sinun elelevän Tanskanmaalla? Lämpimät terveiset, se kuuluu "lempimaihini". Oli muuten vinkeää, että Tanskassa kurkkua, lihaa ym mainostettiin taatusti kotimaisena lipun kera ,eli siis tuontikamaa parempana, ihan samoin kuin Suomessa siniristilipun kera.

Muukalaispelkoa kaupan palveluksesa

Mummo
olutta, voileipiä ja viineriä aaah

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Juu, luomussa on enemmän (harhaanjohtavia) mielikuvia ja huuhaata kuin mitään oikeasti hyödyllistä. Luomua ei puolla tiukasti faktoina tarkasteltuna sen enempää ympäristöystävällisyys, terveellisyys kuin muutkaan siihen yleisesti vähintään epäsuorina mielikuvina liitetyt seikat, jos verrataan huolella harjoitettuun tavanomaiseen viljelyyn. Ehkä ainoita luomun todellisia valtteja ovat eläinten parempi pakollinen kohtelu, joskin tässäkin ero on kyllä kuroutumassa kiinni myös tavanomaista viljelyä koskevien eläintenpitosäädösten ja ihan yleensäkin paranevan tietouden ja uudisrakentamisen ja tuotantomenetelmien muutoksen myötä. Itse en (jonkinlaisena) luomun vastustajana viitsinyt kuitnekaan tätä aluksi ottaa esille, sillä tiedän Awebin olevan varsin pinttynyt ja fakkiutunut luomuagitaattori. Ja tiedän kokemuksesta, että eipä mikään tosiasia hänen uskoaan tässä asiassa horjuta. Jos nyt edes tarvitseekaan; eihän se minua haittaa vaikka joku välttämättä haluaa maksaa enemmän harhakuvitelmista.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Olen monesti miettinyt, miksi epsanjalaiset tomaatit häviävät maussa jopa kotimaiselle kasvihuoneessa viljellylle lajitoverilleen..
Luomutomaatti maistuu suuhun hyvälle, hinta on pilvissä, mutta niin on kotimaisella tomaatilla muutoinkin.
Mahtanee olla arvokasta tämä kasvihuoneviljely. Espanjalaiseen tomaattiin en koske, mielummin olen ilman.

Entäs mansikat? Väri on hehkeä, mutta maku on ihan jotain muuta kuin odottaisi.. Sama aurinko, mutta? Suussasulavan täytekakun päällä kulkevat hienosti koristeena.. leikatessa kakkua ne voi nostaa sivuun valehdellen, etteivät ole aitoja

Maalaiskaupan kanalassa vapaana liikuskelevat kanaset munivat munia, joita ei voi verrata marketin hyllyssä tarjolla oleviin.
Ero on kuin yöllä ja päivällä. Stressi maistuu munassa.

Tanskassa on muuten tyrkyllä maailman parhaat nakit

Ostin juuri atrian kanankoipia 1,29euroa/kg. Niiden kanssa syön sitten rainbow riisiä ja kyllä on hyvvää!. Ruokajuomana toimii ykkösmaito.

Erikoisuuksia havittelevan kannattaa suunnistaa erikoisliikkeisiin,tahi stokmannille.

Niin ja rainbow riisi on muuten myös maukkaanpaa kuin esimerkiksi setä Bentsin vastaava.

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
Aweb
Suomalainen tykkää syödä halpaa. Ruokakauppojen tarjonta on tästä johtuen niukka; eldoradot ja first pricet valloittavat hyllytilaa. Missään muussa Eurooppalaisessa valtiossa ei taida olla yhtä kurja tarjonta kuin meillä. Säälittävää tietenkin on se, että se palvelee parhaiten meidän junttimaista kysyntäämme.

Lehdessä oli taannoin juttu tanskalaisesta, joka suomalaiseen kauppaan astuessaan oli ensin hämmentynyt, lopulta raivoissaan. Samaa raivoa tunnen minäkin, kun vaikkapa cheddar-valikoima supistuu ensin kahteen ja sitten yhteen; eldorado-tuotteeseen, joka ei edes maistu cheddarille.

Luomulihaa on jokseenkin turha kuvitella löytävänsä. Luomukanaa en ole nähnyt koskaan, vaikka jossain Keski-Euroopassa ei juuri muuta syödäkään. Ihmiset kiikuttavat laarista tyhjiöpakattuja, marinoituja koipia, jotka koostuvat lähinnä limaisista jänteistä; mitä halvempaa sen parempi.

Ravintola-ala on solmussa pizzerioiden ja kebaberioiden kanssa, jotka myyvät tarjottimellisen kokoiset annoksensa parhaimmillaan hintaan 3,50. Annos koostuu kiinankaalista, raa'asta tai ylikeitetystä riisistä, valtavasta määrästä 'lihaa', joka oikeasti on lähinnä jänteitä ja rustoja jauhettuna tiiviiksi, pahvinmakuiseksi klöntiksi. Mutta suomipoika ja -tyttö syövät, innolla kun se on niin halpaa. Jono kiemurtelee ulko-ovelle ja perheellinen turkkilaisia saa huhkia otsa hiessä; työlleen he eivät tietenkään saa rahallista vastinetta, mutta hinnan korottaminen ei käy koska sitten suomalainen menee naapuriin.

Suomalaiselle laatu merkitsee katkeamatonta kylmäketjua ja halpaa hintaa. Pääasia että paska on pakattu kaasuun ja vakuumiin, kyllähän maistuu, kun siitä ei tarvitse maksaa.

Mielestäni suomaisissa kaupoissa on hyvät ja monipuoliset valikoimat kun vertaillaan saman kokoisia kauppoja samanlaisilla alueilla (kaupunki/maaseutu, vauras/köyhä) eri euroopan maissa.

Toisin kuin eurojunttilassa meillä tarjotaan myös muiden kuin oman ruokakulttuurin elintarvikkeita. Mainitsemasi Cheddar esimerkkinä. Suomesta sitä cheddaria sentään saa keskikokoisesta kaupasta noin 20 muun juustolaadun joukosta. Cheddar-maa Britanniassa keskivertokaupassa on kyllä laaja valikoima eri cheddareita muttei toivoakaan löytää kunnollisia mannermaisia juustoja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat