Seuraa 
Viestejä45973

Onko täällä palstalla Argentiinan historian tuntijoita??

Olen miettinyt seuraavaa asiaa. Olen nähnyt dokumentit Eva Peronista ja Che Guevarasta (siis molemmista erikseen) ja Evita-musikaalin niin livenä kuin elokuvana ja Chen moottoripyöräpäiväkirja-elokuvan. Dokumenteissa ei puhuta että nuo kaksi olisivat tavanneet tai olleet julkisesti toisistaan jotain mieltä, vaikka olivat molemmat argentiinalaisia ja vaikuttivat samaan aikaan 40-50 -luvuilla.

Minkä takia Evita-musikaalissa juuri Che on taustahenkilönä kommentoimassa Evitan elämää ja tekoja? Oliko hän oikeastikin kritisoimassa Evitaa ja kuinka julkisesti? Se olisi loogista, ajoivathan molemmat työväenluokan asiaa, ja Evitan tapa oli varmasti vapaustaistelijan näkökulmasta kritiikin arvoista. Mutta mitä tästä oikeasti tiedetään?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (5)

Wolf
Seuraa 
Viestejä820

Che, suuri idolini, ei pahemmin tavannut Evitaa, ehkä noin ohimennen, tosin tiesivät toisensa toki.

Nuo dokumentit ja elokuvat ja teatterit (Evita kahdesti) nähneenä, sanoisin, että tuo Chen käyttö kertojana on vain oiva katsojia pyydästävä kikka käsikirjoittajalta ja minusta se toimii oikein hyvin. Moottoripuöräpäiväkirjahan on DVD:nä ja kirjana minulle ja myös Che ja Fidel laajat elämänkerrat.

Peronismi kuitenkin oli voimissaan Chen toimiessa ja molemmat olivat mielestään työväen asialla.

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Eva Peron ei ollut niin suuri työväenluokan asianajaja, kuin musikaali antaa ymmärtää. Hän avioitui hyvin nuorena Juan Peronin kanssa ja köyhistä oloista nousseena kauniina naisena solahti puolueen käyttöön.

Kaikkialla etelä-Amerikassa elää Madonna-kultti voimakkaana. Neitsyt Maria, äitijumala, on itse asiassa palvotumpi, kuin poikansa. Tällä on varmaan tuhansia vuosia vanhat kulttuurilliset juuret.

Peronin pariskunta toteutii oikeastaan hyväpoliisi/pahapoliisi -mallia menestyksekäästi. Juanin onnistui esiintyä lujana, kun Eva oli lämmin. Ja puolue eteni. Peronistit eivät kuitenkaan ollet samalla ideologisella asialla kuin Che ja kaverit.

Evita oli todellisuudessa hyvin turhamainen ja tarkka julkisuuskuvastaan. Lisäksi hän nautti suuresti ylellisyydestä, eikä totisesti ollut viehtynyt sissielämään.

Evita kuoli jo 1952 melko nuorena. Kuten Wolf, uskon kysessä olleen dramaattisen, ei dokumentaarisen yhteyden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Wolf
Seuraa 
Viestejä820

Jo vain Mummo näin on!

Tarkistin Che kirjasta (Otava 2004, 600 sivua) tuon Evita-Che kontaktit: Todennäköisesti Che liittyi peronistien nuorisoliikkeeseen, mutta ei niinkään politiikan vuoksi, vaan sen, että hän täten sai oikeuden käyttää liikkeen laajaa kirjastoa hyväkseen. Che opiskeli lääketiedettä. Ernesto oli silloin poliittisesti ehkä edistyksellinen liberaali.

Kerran, juuri ennen tuota kuuluisaa moottoripyörämatkaansa hän kirjoitti kirjeen tuolle kuuluisalle lahjoja jakelevalle Evitalle, Che pyysi häneltä jeeppiä matkansa kulkuvälineeksi (silloin tosin matkapäiväkirjan nimi olisi ollut toinen), kirje laadittiin tietenkin kaveriporukassa ja sen tekeminen oli varsin hauskaa. Evita ei kuitenkaan koskaan vastannut tähän kirjeeseen!

Palatessaan seikkailustaan Che tuli Argentiinan Buenos Airesiin viisi päivää Evitan kuoleman jälkeen. Evita kuoli kolmekymmentäviisivuotiaana.

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Eva Peron ja miehensä antoivat turvapaikan sadoille Natsi-pakolaisille
jotka olisi tuomittu Euroopassa rikoksista ihmisyyttä vastaan. Antoivat
tiettävästi heille korkeita virkojakin. Voi olla että Madonna jäi tästä
syystä ilman Oscaria Evita roolistaan. Oscar Akatemiassa on varmasti
monia, joita hohdokkaan kuvan antaminen Evitasta loukkaa paljon.

Kiitokset kommenteista ja tiedoista!

[quote="Mummo"]Eva Peron ei ollut niin suuri työväenluokan asianajaja, kuin musikaali antaa ymmärtää. Hän avioitui hyvin nuorena Juan Peronin kanssa ja köyhistä oloista nousseena kauniina naisena solahti puolueen käyttöön. Evita oli todellisuudessa hyvin turhamainen ja tarkka julkisuuskuvastaan. Lisäksi hän nautti suuresti ylellisyydestä, eikä totisesti ollut viehtynyt sissielämään. quote]

Näin minäkin sen olen ymmärtänyt: kaunis kulissi, kuninkaallista loistoa hyvän sanoman varjolla, vähän tekoja. Juuri niinkuin Che siinä musikaalissa laulaa! Musikaali on kuitenkin hyvä, tykkään minä, samoin se elokuva.

Tässä yhtenä päivänä eräällä sukulaispojalla (15v) oli päällään t-paita jossa oli Chen kuva. Kysyin häneltä tiedätkös kuka tuo on, eikä hän tiennyt. Pidin lyhyen esitelmän, en tiedä vaikuttiko mihinkään... Jännä juttu kuinka Chen piirretystä naamasta on tullut jonkinlainen brändi jota monet ei kuitenkaan osaa liittää siihen mistä se oikeasti tulee ja mistä kertoo.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat