Seuraa 
Viestejä45973

Tämä laji oli kadonnut maailmankartalta monien tutkijoiden ja standardien ihmisten mielestä, mutta kenties mikropopulaatio on säilynyt metsästyksestä huolimatta. Siperiassa soopelinnahat olivat hyvin arvokkaita ja näillä paikalliset asukkaat maksoivat vuodeille veroja. Jermak lähetetiin Siperiaan ja osasyynä siihen olivat soopelinnahat. Eläin muistuttaa mielestäni etäisesti saukkoa ja myyrää sekä vähän siltä väliltä. Tsaari tapasi lepytellä Euroopan ja miksei muidenkin maanosien hallitsijoita soopinnahoilla ja metsästyshaukoilla. Ruhtinaat (knyazit) oletettavasti myös käyttivät soopelinnahasta tehtyjä viittoja sekä muita turkiksia. Tsaarin siirtomaapolitiikan takia Siperiassa ei ole säilynyt ainakaan virallisesti soopeleita, mutta ehkäpä se mikropopulaatio tai kenties ne kehittyvät vielä joskus jostain toisesta lajista?

Eräskin kauppakaupunki perustettiin soopelinnahkojen avulla ja siellä kauppiaat sun muut pelasivat kortteja ja huvittelivat muillakin tavalla - muinainen Las Vegas! Kaupunki oli kuin kultakuumeen aikainen sienikaupunki, joka kuihtui ja taisi jopa muuttua aavekaupungiksi. Se sijaitsi Jäämeren rannalla.

Laji katosi hämärien muistikuvien mukaan 1800 - luvun puolivälissä ja
tämä takia Siperiaan piti keksiä muita elinkeinoja, sillä muiden eläinten nahat eivät olleet yhtä arvokkaita.

  • ylös 0
  • alas 3

Kommentit (5)

salai
Seuraa 
Viestejä8898
Joker
Eläin muistuttaa mielestäni etäisesti saukkoa ja myyrää sekä vähän siltä väliltä.
. . .
Tsaarin siirtomaapolitiikan takia Siperiassa ei ole säilynyt ainakaan virallisesti soopeleita, mutta ehkäpä se mikropopulaatio tai kenties ne kehittyvät vielä joskus jostain toisesta lajista?
. . .
Laji katosi hämärien muistikuvien mukaan 1800 - luvun puolivälissä ja
tämä takia Siperiaan piti keksiä muita elinkeinoja, sillä muiden eläinten nahat eivät olleet yhtä arvokkaita.

Omiin hämäriin muistikuviisiko nuo tiedot perustuvat?

Soopeli on näädän läheinen sukulainen ja risteytyy sen kanssa (toisin kuin myyrä tai saukko tai se siltä väliltä). Suomessakin lienee soopeleita ollut 1600 luvulle asti. Tuo 1800-luvun tieto koskee kai Karjalan aluetta ja yleisen käsityksen mukaan soopeleita kyllä on esiintynyt viime aikoihin asti Siperiassa. Vuosikymmenten takaisen oman muistitietoni mukaan esimerkiksi Nobel-kirjailija Halldór Laxness osti Neuvostoliitosta saamillaan tekijänoikeuspalkkioilla soopeliturkin - ruplia kun ei saanut maasta viedä. Voihan se olla kyllä vanhakin, koska oli viimein perille tullessaan muistaakseni koinsyömä.

Nämä siis minun hämäriä muistikuviani.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soopeli (Martes zibellina) eli nokinäätä tai nokia on Suomen eläinkuntaan kuulunut, aikoinaan arvoturkiksena himoittu eläin. Koska se on väriltään tummempi kuin näätä, sen nimeen yhdistetään erilaiset noki- alkuiset paikannimet, ja arvellaan, että sen mukaan on nimetty Nokian kaupunki ja Nokian virta. Soopeli lienee kadonnut Suomesta viimeistään 1600-luvulla. Venäjän Karjalassa ja Baltiassa sitä on saatettu tavata vielä 1800-luvulla.

Nykyisin soopeleita esiintyy Siperiassa, mm. Baikal-järven ympäristössä. Soopelia myös tarhataan turkiseläimenä.

Soopeli tarkoittaa joissakin koiraroduissa myös tummaa/nokista sävyä.

(Lähde: Wikipedia)

salai

Omiin hämäriin muistikuviisiko nuo tiedot perustuvat?

Luin Leonid Sinkarjovin kirjaa nimeltä Siperia.
Muistan sieltä noiden soopeleiden pyydystämisen ja sen, että ne (melkein?) hävisivät maailmankartalta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat