Seuraa 
Viestejä45973

Hei,

väsyttää kaivaa ojaa pihaan ja valoa istutuksiin olis kiva saada. Eli, mahtaako led-tekniikalla pystyä valaisemaan pihaa, jos virtalähteenä olisi aurinkokennosysteemi.

Olen nähnyt kaupassa sellaisia pieniä, muutaman euron pihavaloja, jotka näkyvät ulkona vain pienenä valopisteenä, mutta onkohan jossain vähän kookkaampia tai pystyisiköhän noihin vaihtamaan isommat lamput.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Kyllä voi. Olisi ihme ellei kuvauksesi tapaisia laitteita olisi markkinoilla. Aurinkokennot vaativat tuollaisen pienen kuorman ja tietenkin akun.

Kyllä heikkoa on. Ostin viime kesänä kokeeksi pari ns. parempaa led-akkuvalaisinta. Molemmissa on kaksi sormiakkua ja yhdessä valaisimessa on kaksi lediä ja toisessa neljä. Valaisimet kustansivat Bauhausissa 20-30 euroa/kpl.

Mutta ei niistä valaisimiksi ole. Ensinnäkin valoteho on aivan liian heikko jotta ympäristö valaistuisi ja lisäksi valo on hyvin kylmän sinertävää. Toinen ongelma on se, että syksyllä kun sitä valoa eniten tarvitsisi myös aurinko paistaa vähiten autinkokennoihin ja akut eivät ehdi kunnolla latautumaan, etenkin jos päivä on pilvinen. Eli lähinnä koristeita ovat.

Lisäyksenä vielä, että kertaluokkaa em. valaisimia parempia on 12 voltin pienjännitevalaisimet. Niiden kaapelia ei tarvitse kaivaa maahan, vaan sen voi vetää vaikka istutuksien ja puskien joukkoon. Näitähän myydään tyypillisesti 4 tai 6 lampun sarjoissa muuntajineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä42770

Jatka vaan kaivamista, aurinkokennot eivät tuo ratkaisua ongelmaasi. Pienjännitesysteemi voisi tietysti olla harkinnan arvoinen, pienellä rakentelulla vaikka auton ajovalopolttimoista saa jo jonkinmoisen valaistuksen pienelle alalle. Teholedejäkin voi käyttää, jos kustannukset ovat toissijainen asia. Mutta et silti pääse kaapeleista eroon.

Kaikki muutaman euron viritykset voit unohtaa. Niillä et saa aikaan kuin pettymyksiä. Valaisu vaatii tehoa, ja se maksaa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Kyllä noissa LED:ssäkin potentiaalia on. Mutta hyötysuhteeltaan ne vastaavat tavanomaista hehkulamppua - uudemmat vain hieman parempia kuin vastaavan tehoinen hehkulamppu.

Värivalikoima kasvaa jatkuvasti ja nykyään saa myös lämminsävyisiä valkoisia LED:jä.

http://www.superbrightleds.com/

LED:t soveltuvat huonosti yleisvalaistukseen, koska niiden säteilykulma on yleensä pienehkö. Laaja-alaisempaan valaistukseen on käytettävä useita LED:jä. Ja tarvittavan valaistusvoimakkuuden saamiseksi LED:en määrä muutenkin nousee suureksi.

LED:t sopivat kuitenkin hyvin kohdevaloiksi pieniin kohteisiin. Ajattelin asentaa LED:t kaiteeseen, jolloin pimeälläkin näkee kulkea. Myös valmisteilla oleviin portaisiin piilotan kaiteeseen askelmien kohdille LED:t lisäämään turvallisuutta pimeällä kuljettaessa. Saunassa on LED:t loistaneet jo pari vuotta - 9 LED:ä säätimellä - itse tehtynä taisi maksaa alle 20 EUR.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat