Seuraa 
Viestejä45973

Tähän mennessä erittäin tappavasta H5N1-lintuviruksesta uhkaa kasvavalla todennäköisyydellä tulla maailmanlaajuinen pandemia. Olenko täysin hakoteillä, vai leviäisikö virus aerosolihiukkasina? Minkälainen kertakäyttöinen naamari antaisi tässä tapauksessa edes kohtuullisen suojan sitä vastaan?
Amerikkalaisviranomaiset puhuvat suosituksessaan N95-luokituksen naamareista. Mutta kyseiset naamarit suodattavat ainoastaan 0.3 micronia suuremmat hiukkaset. Lähes kaikki virukset, myös H5N1, ovat tätä pienempiä. Lisäksi sen tarjoama suoja on kyseenalainen, ja vähimmän vastuksen tietä kulkevat hiukkaset voisivat hengittäessä helposti kiertää sisään naamarin reunoilta.
Antaako N95 siis muuta kuin valheellista turvallisuuden tunnetta, ja minkälainen kohtuuhintainen, kertakäyttöinen naamari voisi todella tarjota mitään merkittävää suojaa ihmisille?

  • ylös 3
  • alas 1

Kommentit (7)

Eikös ne virukset leviä sairaiden pärskimien pisaroiden mukana? Eli vaikka virus olisikin naamarin suodatuskykyä pienempi niin jos naamari pysäyttää pisaran niin suojaus on jo aika hyvä?

Juuri tämä seikka minulle oli vähän epäselvä, eli onko noissa aiemmissa pandemioissa virus levinnyt vain pisaratartuntana (pärskiminen) vai aerosolihiukkasina. Voisin kuvitella, että tuo N95 tarjoaa aika hyvän suojan pisaratartuntoja vastaan.

Jos niistä on mitään hyötyä niin olen tilaamassa vähän varastoon. Suosittelen muillekin, voi tulla aika kova pula sitten kun/jos iskee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Eikö pärskiminen synnytä aerosolia?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Eikö pärskiminen synnytä aerosolia?

Rikkinäisellä muovikassillakin on helpompi kantaa vettä kuin ilman.

Vierailija

kannattaa käyttää aktiivihiilimaskia eikä mitään pölymaskia.

jos ajattelet käyttää maskia.

Kuinka huolissaan ylipäätään olette tuosta influenssan leviämisestä? Aiotteko jotenkin muuten varautua?

Töppis
Kuinka huolissaan ylipäätään olette tuosta influenssan leviämisestä? Aiotteko jotenkin muuten varautua?

Sen verran huolissani olen, että viikossa muutaman kerran seuraan ktl:n ja who:n tiedottelua.

Espanjantauti viime vuosisadan alkupuolella oli viimeisin osoitus siitä, että pandemiat pistävät kansaa lakoon. Vaikka on selvää, että sairaanhoito on mennyt harppauksin eteen noista ajoista, niin myös ihmisten (ja näin ollen viruksen) liikkuminen on helpompaa/nopeampaa. Muutama kymmen köhivää Bangkok Int'l lentokentällä, ja virus matkaa silmänräpäyksessä jokapuolelle.

Koska muuntunutta virusta ei ole vielä löydetty, ei myöskään rokotetta voida kehittää. Asiantuntijat ovatkin sanoneet, että pandemian puhjetessa rokote ei kerkiäisi ajoissa, eikä sitä missään tapauksessa riittäisi kaikille.

Itse olisin äänestänyt tässä ketjussa aerosolihiukkasten puolesta, mutta en enää löytänyt linkkiä, jossa tuosta oli puhetta. Varautumisesta varmaan viranomaiset tiedottaa, jos jossain vaiheessa tarvetta on. Alkuvaiheessa kai oma järjen käyttö itsensä ja läheistensä liikkumisessa väenpaljouksissa on suotavaa. Oli muistaakseni puhetta, että esim. lastentarhojen kiinnilaittamiskynnys olisi melko pieni tällaisissa tapauksissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat