Seuraa 
Viestejä45973
S24:n ArKos
Tässä pari päivää sitten olin Tervolan ravintola kultakurjessa iltaolusella ja seurakseni tuli inkerinsuomalainen nainen, joka oli tehnyt sairaanhoitajan töitä jo Neuvostoliitossa. Kysyin, että millaista sairaanhoitajan työ oli Neuvostoliitossa ja odotin jo vuodatusta Neuvostoliiton kauheuksista, mutta yllätys oli suuri, koska inkerinsuomalainen sanoi, että Neuvostoliitto oli todella hyvä yötyöläiselle.

Yksi yö työtä ja kaksi yötä vapaata oli rytmi ja palkka oli normaali neuvostotyöläisen palkka, joten nainen todella puhui asiaa.
Lisäksi henkilökuntaa oli pilvin pimein, joten kaikille potilaille riitti hoitajia ja aikaa!
Koko ilta meni Neuvostoliitosta keskustellen ja tätä todella halusin, sillä nyt kuulin neuvostotyöläisen mielipiteitä ja yllätys oli suuri, sillä nainen todella arvosti systeemiä ja totesin mielessäni, että paljon paskaa on siitä maasta kirjoitettu.

Itse tein aikoinaan 7-yötä työtä, 10-tuntia per yö ja sitten 7-vapaata, mutta silti Neuvostoliitossa oli vapaita suhteessa enemmän, joten vähemmän rahanahneena olisin varmasti ollut tyytyväinen neuvostokansalainen.

ArKos: Eläkeläinen Ex-Yö-hoitaja

Ja toi o viel tapahtunu Tervolas. Eli toi toinenki ArKos asuu
siel. Ja seki o viel kommunisti. Aika erikoist!

Tääl bamlaa Arkosi

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (10)

aste

Ja toi o viel tapahtunu Tervolas. Eli toi toinenki ArKos asuu
siel. Ja seki o viel kommunisti. Aika erikoist!

Ei lainkaan erikoista, jos kyseessä on sama henkilö.
Tiedä sitten onko mutta samansisältöisiä NL-juttuja
muistelen täälläkin olleen aiemmin.

taksikuski
Seuraa 
Viestejä246

Vanhan laulun mukaan " Työväen luoma on Venäjän maalla se neuvostovallan linna. Siellä raataja rahvas hallitsee tovereina ja rinta rinnan. "

Laulun sanat olivat toki propagandistisia, mutta itsekin useasti pysähdyn ihmettelemään keskustellessani entisten neuvostokansalaisten kanssa sitä, kunka he voivat kokea kaihoa entistä suurvaltaansa kohtaan. Meillehän on annettu kuva itäisestä jättiläisestä maana, joka oli enemmän tai vähemmän vankileirien saaristo, missä ihmisoikeudet, sanan vapaus ja demokratia toimivat vain paperilla.

Olisi mielenkiintoista tietää enemmän NL:n arkipäivän elämästä ja elämästä selviytymisestä yleensäkin maassa, jonka järjestelmä oli kummajainen ainakin tämän päivän ihmisen silmissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
odotin jo vuodatusta Neuvostoliiton kauheuksista, mutta yllätys oli suuri, koska inkerinsuomalainen sanoi, että Neuvostoliitto oli todella hyvä yötyöläiselle.

On tainut aika kullata inkeriläis mummun muistot ?

Syynä kaihoon on varmaan usko "loputtomien mahdollisuuksien maana" kuten "villi läns" oli.
Kommunismissa oli vielä tuo tasavertaisen toveruuden myytti, joka siivitti haaveita, joita propakanda lietsoi.
Nuo harhakuvat eivät kaikilta haihtuneet, vaikka kävivät katsomassa mitä todellisuus oli: Nuhruisuutta, huonoa työnlaatua, työnvieroksuntaa, korruptiota, elitismiä, ilmiantajia, vakoilua ja vankileirejä

Mikäli tuo Eniron ArKos vajaa ollenkaan puhuu totta, hän on maailmasta, joka on mahdollsimman kaukana omastani. En ole koskaan tuntenut vähintäkään kiinnostusta terveydenhoitoalalle. Oli ennen aikoja, joina
jopa inhosin verta ja haavoja. Kun TVn aikana on katsonut varsin monta
toimintaelokuvaa, sitä on melkoisesti tottunut. Yötyössä kyllä olen ollut, muutaman viikon kerran Hesarin kirjapainossa, ja yhden kesän teollisuusvartijana. Vartijan työ oli mielenkiintosempaa kuin yleensä opiskelijan aputyöhommat, olin siis koko kesän. Päätoimipaikka muuten oli silloin vielä kesken rakentamisen oleva Pasilan TV-keskus. Ja silloinen Helsinki oli huomattavasti rauhallisempi kuin mitä se on nykyään.

Että Neuvostoliiton loppuajan sosiaaliolot olivat kansalle helpommat kuin nykyisen Venäjän, sitä ei tarvitse väittää, se on tosiasia. Henkilökuntaa kuitenkin pilvin pimein monellakin alalla, siinä tullaan jo toiseen puoleen, suureen tehottomuuteen. Jopa suurin osa työvoimasta kävi ikäänkuin työllistettyinä. Kalusto oli mitä oli ja tuotos heikko.

Yleisesti se oi paljon huonompi Neuvostoliitto. Ihan perustasolla uusiminen ei toiminut. Kun Gorba noustuaan pääsihteeriksi kövi tehostamaan tuotantoa, sehän kaatui mm. siihen, että ei yleisesti vanha kalusto sitä kestänyt. Sotavarustelu kumminkin näytti mahtavalta. Todellisuudessa vaikkapa ilmavoimat käsittivät malleja 50-lvun taitteesta uusimpiin, joita kuitenkin jo valmistui vähän. Myös henkilöstö alkoi olla tehotonta ja väriltään harmaata. Yritys kaappaukseksi 1991 sortui siihen, että Tamanin valiodivisioonakin vastapuolen kukistamistehtävässään jumiutui.

Kommunistinen puolue, se oli jo syvästi rappiolla. Kumouksellisuuden tilalle oli tulut omien etujen tavoittelu. Nuorisolle komsomol oli nyt järjestö, jonka kautta vain voi päästä uralle ja palkoille.

Stalinin Neuvostoliitto rakensi raskasta teollisuuutta, varsinkin koneenrakennusta. Brezhnevin Neuvostoliitto oli pulppuavan öljyn maa.
Moskoava oli kuin sen ajan sarjan Dallas. Ns. eliitin ryhmät kävivät jo taistelua öljystä.

Neuvostoliitto, se oli maa, jossa sisäisesti jo kypsyi uusi polvi ottamaan roolinsa sekäö ylimmän tason valtiomonopolistisen kapitalismin että uusrikkaiden vallan henkilöstönä ja perusvoimana. Kuulu KGB, se oli ottanut suuntansa uuden perusvirtayksen puolelle. Yleensäkin, kun romahdus alkoi, maata otyteessaan pitänyt virkavalta ei tehnyt mitään
neuvostovallan ja sosialismin puolustamkiseksi. Ja sittemmin on nähty
monet näistä byrokraateista uuden kapitalismin väkenä ja jopa johtajina.

Tieto ja sen välitys. Uutuuksia ei enää esitetty, ihan päinvastoin kuin
Josef Julman aikoina. Puolueen jäykäö ideologia ja yhtenäistetty tieto piti kaikkia otteessaan. Menetelmä oli lakaista kaikki ongelmat maton alle ja sitten istua iso takapuoli sen päällä. Näin neuvostoideologiasta, kommuinisitsesta ideologiasta, tuli suurporvarien kapitalismia ja maailmanvaltaa vastaan ja kohtaamaan myös hyvin hampaaton.
Romahduksen jälkeen monet näistä yhdenmukaisuuden toteeuttajista nähtiinkin suurina porvarisen demokratian toteuttajiina.

Neuvostoliiton kommunistit, pääasiassa " Venäjän Federaation kommunistinen puolue", se on nykyisellään maloliesimerkki siitä, miten kommunistit on kyetty muuttamaan valtajärjestelmän ja jopa kaikkein taantumuksellisimpien ainesten apureiksi. He sielläkin kuin ampuvat radikaalisti, ja he sielläkin ampuvat huomattavasti yli. He sielläkin ampuvat ihan tahallaan yli. Ei ole tarkoitukskaan harjoittaa reaalipolitiikkaa, ei antaa vastausta todellisen elämän poliittisiin ja muihin ongelmiin.

Miellyttävät sosiaaliset edut ja joutilaisuus, ne tyynnyttivät kansan harmaaseen uneen. Jo ennen romahdusta punainen ja punaisten valtakunta oli muuttunut harmaaksi ja harmaiden valtakunnaksi.

Öljy toki pulppuua tuloja valtiomonopolisteille ja uusrikkaille tuottaen myös ja juuri nyt. Ja Vladimir Putin kertoo edelleen kansalle, kuin onkin ihanaa elää Pyhässä Ortodoksisessa uskossa, taistella terrositeja vastaan, ja että hän mm. YKssa on toimillaan taas pelastanut maailman rauhan.

Sitä tuli lopulta sosialismin ja kumouksen kokeilusta Neuvostoliitossa.

Tulee mieleen, että Neuvostoliitto pääsi toisesta maailmansodasta sittenkin liian vähällä. Syvällä tapahtuneiksi näyttäneet muutokset olivat sittenkin lopulta pinnallisia. Jospa Hitler, ja mukana myös suomalaiset, olisivat jaksaneet pari vuotta pitempään!

Nimim. aste, järjestäpä äänestys, oliko Neuvostoliitto lopullaan huonompi vai parempi. Huonompi tai parempi kuin nykyinen Venäjä.

Sitten toinen asia. Minä en ole kommunisti. Tuli kylläkin aikanaan siihen varsin perusteellisesti tutustuttua, kun äidin puolelta kommunismi oli kuin sukuvika, ja kun itsekin kävin kaikki ikävaiheiden järjestöportaat ja myös jokseenkin mahdolliset opilliset kurssit. Joten tiedän, mistä täällä puhun.
Ja minulla on nyt oma teoriani sekä fysiikan että poliittisen historian materialismista, johon en tarvitse edes Marxin, Engelsn ja Leninin apua.
Toisaalta, en ole myöskään sosdemi enkä vaselisti. Kentässä suunnilleen olen ollut vaselistien ja SKPn puolivälissä, puolikommunistiksikin voi sanoa. Kun viime aikoina kutienkin on todettu ääveekommunisiten liukuneen suurporvariston ja taantumusoikeiston apurijoukkioksi ja toimissaan jopa kansan vihollisiksi, sellaisen konmmunismin kanssa minulla kuitenkaan ei ole mitään tekemistä. Sielläpähän myös lurittelette valheellisia runoilujanne, kuinka ennen Neuvostoliitossa oli työkansalle hyvät olot.

Yksi näkökohta brezneviläisen neuvostoajan harmaan nuorukaisen kannalta. Otetaan, yleisesti 18-vuotiaana, kahdesta neljään vuoteen palvelemaan harmaissa, tai siis ruskeissa, yksitoikkoisssa oloissa,
ja tarkoituksena muka puolustaa järjestystä ja valtakuntaa, vaikka nuorukaistamme se ei ollenkaan kiinnostanut. Elävä elämä on kahdesta neljään vuoteen ajaksi jätetty taakse. Sen sijaan ovat tilalla simputtavat tyhmät raa'at esimiehet ja näiden jatkeena varusmiesesimiehet, toisaalta
komsomolin kermajäsenten valheellinen nääs aatteellinen romantiikka, ja kuinka heille vakinaisen väen jälkeen on tulevaisuus avoinna.
Tuskastuminen myös kaikkiin niihin, joiden pakkokavereiksi valtion
toimesta on joutunut, pitkäkis, pitkäksi aikaa Jopa valiojoukoissa, kuten vaikka lentotukialuksilla, tappelut olivat alituinen ongelma, jonka torjumisessa ynnä käsittelyssä kului huomattavasti ihan laivan päällikön työaikaa.

Että tuommoinen joukkio olisi laadullisesti ollut ollenkaan tasaveroinen
USAn värvättyyn asevoimaan verrattuna. Eikä ole Venäjän nytkään, on siten toisaalta ymmärrettävääkin, että Pikku Poika Putin ei halua maailmanpolitiikassa ollenkaan esittää Isoa Poikaa. Paitsi hyvästä öljyn ja raaka-ainemetalliston hinnasta kyllä on erittäin kiinnostunut. Mutta tämä hinta on kyllä kallis itse Venäjällekin. Paljosta olette kyllä Neuvostoliittoon verrattuna luopuneet, paljossa perääntyneet. Mutta niinhän siinä barbaarien sosialismin ja kommunismien kokeilussa pitkin käydä.

Ei tämä ole idealistien haihattelua. Aika jännää, että monet tietävät paremmin kuin neuvostotyöläiset itse, miten he elivät.

Olen viettänyt lapsuuteni kaksi ensimmäistä vuotta kylässä nimeltä Oshta.
Ennen siellä oli miljonääri kolhoosi, suuret pellot, suuret lehmälaumat ja iso varikko, missä voitiin korjata mekaanisia välineitä. Kylä oli siis 3000 hengen suuruinen ja kymmenen kilometrin päässä siitä oli samankokoinen kylä, jossa oli lentokenttä.

Nyt villejä veikkauksia kylän kohtalosta?!

Eli nykyään siellä ei ole muuta kuin kituvaa puuvientiä, joista saataisiin paremmat hinnat jalostamalla. Suuri työttömyysprosentti vaivaa ihmisiä ja he juopottelevat tämän takia. Kiittäkää Gorbatsevia, suurten uudistusten miestä. Hänen ansiostaan siellä ei ole enää mitään. Veikkaisin, että hän ei haluaisi vapaaehtoisesti käydä tässä kylässä.

Täällä Tervolan kunnassakin oli voimalaitosten rakentamisen aikaan yli 7000 asukasta, nyt vain puole siitä. Pohjoisessa osassa kuntaa oli Koivun suurkylä, mm. useita kauppoja, kouluja, posteja, postien kautta pankkipalvelut. Lehmiä ei olut yhdessä ihan suurina laumoina, mutta lähes jokisella mökkiläiselläkin oli lehmä tai pari. Tervolassa oli lentokenttäkin. Nyt on toki Puolustusvoimain varikko, josta helikopteritkin lentävät. Ämpäripäitten taajama on jopa voinut kasvaa, kaikki supistuminen on tapahtunut kunnan muissa osissa.

Kuinka paljon väkeä USAssakin on siirtynyt entisiltä Lännen mailta kaupuinkeihin. Tämäö ei työvoimaksi ole edes riittänyt, vaan latinoita on miljoonia massa laittomastikin.

Ruotsi veti työvoimaa, vaaleistten suomlaisten jälkeen värillisä. Vaan sielläkin Pohjoi-Ruotsi on tyhjentynyt. Jokune vuosi sitten Pajalan kunnassa järjestettiin poikamisten operaatio vaimojen hankkimiseksi, kun vpaita naisia ei kunnassa eli kommuunissa enää asunut.

Muuttoliike alikehuttyneissä maissa kaupunkeihin, slummmien jatkuva kasvu. Ja myös Euroopassa menneiltä ajoilta tuttu ristiriita: vaikka aikuisia on työttöminä kymmeniä miljoonia, kymmenien miljoonien lasten on käytävä työssä.

On Venäjälläkin jotkuit paikat kasvaneet. Pietairssa viisi miljoonaa asukasta, Moskovassa jopa kymmenen. Tärkeä osa työvoimaa muslimit.
Muslimit samalla väestönosa, jonka kurissa pitämiseen kohjdistuu koko venäläisen ortodoksisen yhteiskunnan ja valtiovallan huomio. Tätä Pikku
Poika Putin on perustellu tsetsenein ym. terrorismilla. Terrorismin torjunta, se tuottaa kurissa pidettyinä muslimien palkkoja suuret voitot Venäjän valtiomonopolisteille ja uusrikkaille. Ihan verrattavissa öljystä ja raaka-ainemetallista saataviin tuloihin.

Että semmoiseen päättyi marxilais-leniniläinen sosialismin kokeilu.

taksikuski
Vanhan laulun mukaan " Työväen luoma on Venäjän maalla se neuvostovallan linna. Siellä raataja rahvas hallitsee tovereina ja rinta rinnan. "

Laulun sanat olivat toki propagandistisia, mutta itsekin useasti pysähdyn ihmettelemään keskustellessani entisten neuvostokansalaisten kanssa sitä, kunka he voivat kokea kaihoa entistä suurvaltaansa kohtaan. Meillehän on annettu kuva itäisestä jättiläisestä maana, joka oli enemmän tai vähemmän vankileirien saaristo, missä ihmisoikeudet, sanan vapaus ja demokratia toimivat vain paperilla.


Vankileirien saaristo oli kuitenkin tosiasia. Se kaiho johtuu siitä, että neuvostokansalaisia sumutettiin ja aivopestiin vuosikymmenien ajan niin, etteivät ne kaikki edes tienneet leirien olemassaolosta. Ne, jotka tiesivät tai aavistivat, eivät uskaltaneet puhua. Politrukkeja, mikrofoneja ja kavaltajia oli joka puolella, ja KGB:n kidutettavaksi saattoi joutua pelkästään lausumalla vallanpitäjiä koskevan vitsin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat