Seuraa 
Viestejä45973

Pseudotieteet ovat taloudellisesti kannattavia liikeyrityksiä, joita voi perustaa suheellisen pienin rahavaroin: tarvitaan vain jonkinlainen aivopääoma. Kuitenkin pseudotieteillä on tiettyjä piirteitä ja argumentointitapoja, joiden tiivistäminen helpottaa pseudotieteen rakentamista. Aloitan, joku muu varmasti keksii jotain muita yhteisiä tekijöitä, joilla helpottaa meidän kaikkien rahantienausta. Tämä on erittäin kannattavaa kansantalouden kannalta, koska pseudotieteet näin työllistävät useampia ihmisiä ja pistävät myös valuuttaa kiertoon ja keräytymään. Tämä ketju on siis koko Suomen ja maapallon talouden hyväksi.

1:Sinun on nojattava joko "ikivanhaan tietoon" tai "moderniin tieteeseen". Parasta on, jos nämä pystyy yhdistämään. Malliesimerkkeinä onnistuneesta yhdistämisestä on Urantiakirjan "mystinen viisaus" joka on samanaikaisesti vanhaa ja ikiaikaista, että omaa yhteensopivuutta "nykytieteen mallejen kanssa", tai fundamentalistinen "Raamattu kertoo tosiasioita, jotka DembskiBeheismin moderni matematiikka osoittaa todeksi." Eli kannattavinta on rakentaa tilanne, jossa muinainen viisaus vahvistuu nykytieteen valossa. Tässä syntyy tilanne, jossa tapahtuu "tieteellinen vallankumous vanhoihin hyviin arvoihin". Vallankumous vetoaa radikaaleihin ja vanhat hyvät arvot konservatiiveihin:näin kaikki ovat puolellasi.

2:Ei missään tapauksessa saa esittää selkeitä väitteitä. Mallin pitää luoda ennusteita, jotka ovat riittävän tulkinnanvaraisia. Näitä tulkintoja pitää olla paljon. Malliesimerkkinä on kreationismin "välimuotojen puute": Ennenmuinoin kerrottiin miten naurettava olisi valaiden ja maaeläinten välimuoto, miten tehoton ja kyvytön elämään sellainen olisi. Nyt, kun tämänkaltaisia "naurettavuuksia" onkin löytynyt fossiilirekordista, ei mainita. Valaat olivat vain esimerkki. Esimerkin kumoaminen ei todista väitettä "fossiiliaineiston puutteellisuudesta" vääräksim mutta jotenkin se esimerkki voi sitä ennen toimia todisteena "fossiilirekordin puutteellisuudesta".

3:Ikuiset ennusteet: Ennusteen täytyy olla sellainen, että "sitä tukevia todisteita näkee jos niitä haluaa nähdä". Ennusteen täytyy olla sellainen, että se on jossain muodossa "tulkittavissa" juuri pseudoväitettämme tukevaksi. Muistetaan fraasi "samat havainnot, eri tulkinta". Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos joku kiistää sinun tulkintasi, on hän "rajoittunut" mutta juuri sinun pseudomallisi, hyväksyttävä vaihtoehtoselitys kun on, voi tottakai "haastaa vastustajansa". Hyviä ennusteita ovat "muinaistiedosta tulee löytymään merkkejä" tai "tullaan löytämään kivikautinen laserase" tai "RoskaDNA:ta ei ole, kaikelle DNA:lle tullaan löytämään merkitys". Jos todiste löytyy, katsotaan sen tukevan väitettä, jos todistetta ei löydy, "jury on ulkona" -ikuisesti.

4:Muunna jotenkin todisteiden puute todisteeksi ilmiöstä. Pseudotiede, joka esittää eksakteja väitteitä on taipuvainen tuhoutumaan tai muuntumaan epämääräisemmäksi. Tämän vuoksi kannattaa alunperin rakentaa koko juttu nimenomaan sen ympärille, että todisteet ovat joko tuhotut(vastustajien toimesta) tai muuten hävinneet. Tästä malliesimerkkinä toimivat UFO -kannattajien "hallitus kätkee todisteita aktiivisesti ja muuntaa UFOkertomukset valheilla ja hypnoosilla kertomuksiksi suokaasusta" ja lukuisat erimuotoiset "tiedemaailma vastustaa näkemystämme ja kieltää kaiken tutkimuksen aiheeseen liittyen" -väitteet. Sekä tietysti "Egyptiläiset eivät kirjanneet tappioitaan, jonka vuoksi Mooseksesta ja Israelilaisten massapaosta ei näy mitään todisteita Raamatun ulkopuolella."(Raamattuhan taasen ei sen sijaan mitenkään voi olla vastaavaa propagandaa, sehän on Jumalan sanaa siis Totta.)

5:Muista haukkua laitostiedettä. Jos joudut väitteidesi kanssa nurkkaan, tulee syyttää "laitostieteisyydestä". Esität väitteen universumin rakenteesta ja joku änkee vastaan laskemalla fysiikan kaavoja -ei hätää, hänhän turvautui "laitostieteeseen", jota kunnon pseudoilija tietysti vastustaa. Tästä huolimatta jos jokin laitostieteen kaava sopii esitettyyn pseudoiluun, tulee tämä luonnollisesti esittää todisteena pseudoväitteen puolesta. Jos esimerkiksi väität, että laitosfysiikka on väärässä, sinun kannattaa nojata Einsteinin väitteisiin tai vastaaviin. Lasket niiden pohjalta jotain, jolla osoitat laitostieteen vääräksi. Jos joku sanoo, että käyttämäsi Einsteinin kaava jne. ovat "laitostiedettä", niin sanot, että "kyllä, otin laitostiedettä ja sillä laskin että laitostiede on väärässä." Tai vastaavaa. Pääasia on, että jos laitostiede tukee väitettäsi, on väitteesi oikeassa ja jos laitostiede on ristiriidassa väitteesi kanssa, on laitostiedettä korjattava. Erinomaisen toimiva strategia -tämän osoittaa Urantiakirja.

6:Esitä vastustajasi pahassa valossa. Muista etsiä jokin huijaus niiden piirissä -Ihmiset ovat taipuvaisia ajattelemaan, että jos yksi asia on huijattu, mikään ei estä että kaikki muutkin olisivat. Jos joku kaivaa sinun mallistasi vastaavia, muista mainita että he eivät ole "aidosti samoin uskovia", koska kukaan "aidosti" pseudotieteeseesi uskova tietää jo valmiiksi että totuus tulee joka tapauksessa ilmi, jolloin väärennöksiä ei tarvita. Sinun piireissäsi huijanneet ovat siis valekannattajiasi, jotka oikeasti ovat vihollisleirissä tavoitteenaan mustamaalata koko liikkeesi. Kiinnijääminen on todiste tästä pahantahtoisuudesta. Eli jos joku muu liike sisältää huijarin, olet todistanut heidät kaikki huijareiksi ja jos omasta liikkeestäsi löytyy huijari, olet todistanut yksittäisen vastustajasi pahantahtoiseksi huijariksi, mikä luonnollisesti todistaa heidät kaikki huijareiksi.

7:Tee valtava määrä ennusteita. Tee niistä hieman epäselviä ja monitulkintaisia -liian tarkka ennuste on paitsi helpommin epäonnistuva, muös onnistuessaan "herättää epäilyksiä". Näistä ennusteista jos jokin onnistuu, muista mainita siitä aina. Jos jokin ennuste epäonnistuu, olet valmistanut ennusteen väärin. Ennusteenhan piti olla sellainen, että epäonnistuessaan "jury on ikuisesti ulkona".

8:Voit myös tehdä ennusteita jälkikäteen. Jos esimerkiksi ennustat maailmanloppua, ymppää uutisten tapahtumia "ennaltatiedettyinä" listaan, jossa on kohdan 7 toteutuneita ennusteita. Esimerkiksi ( http://www.ilmatar.net/~np/misc/maailmanloppu.html ) nähtävässä liatauksessa Harri Veijonen on toimivasti ja uskottavasti käyttänyt tätä "tipsiä" hyväkseen ja saanut täten kannattajia ja uskottavuutta. "Ennaltatiedetysti hiljeni Sharon" kuulostaa kuolemalta tai koomalta=riittävän monitulkintainen, jotta voitaisiin epäillä jälkikäteen kirjatuksi, mutta kuitenkin ilmestynyt tieto tästä sivuille vasta Sharonin koomaan vaipumisen jälkeen.. Jos ihminen ei päivyrin kanssa tarkkaile tälläisiä listauksia, ei hän mitenkään voi erottaa "jälkikäteen tiedettyä" "ennaltatiedosta". Tämän tiedostaminen on eräs pseudoilun ydin.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat